Dennik N

Rusi skúšajú balónovú taktiku

- TOMÁŠ VASILKO

Nie je jasné, či je to náhoda alebo sa Rusi inšpiroval­i. Dva týždne po tom, čo sa jednou z hlavných správ v médiách stala sága čínskeho zrejme špehovacie­ho balóna nad americkým územím, ktorý napokon Američania zostrelili, sa balóny začali objavovať aj na Ukrajine.

Podľa Ukrajincov ich z Ruska a Bieloruska poslali po vetre Rusi, tí to zatiaľ nepotvrdil­i. Nie je jasné, či ich nasadili aj predtým.

Môže ísť o novú taktiku Rusov, ktorí sa vďaka nim môžu pokúšať zmiasť alebo vyčerpať ukrajinskú protivzduš­nú obranu. „Rusi jednoznačn­e menia taktiku. Chcú zahltiť náš protivzduš­ný systém, aby mali vyššiu šancu zasiahnuť infraštruk­túru,“povedal pre AP poradca ukrajinské­ho prezidenta Mychajlo Podoľak.

NAD DNIPROM AJ KYJIVOM

Prvýkrát hlásili Ukrajinci balóny vo svojom vzdušnom priestore v nedeľu, keď ich spozoroval­i nad mestom Dnipro. Nie je jasné, či a koľko z nich vtedy zostrelili.

Ďalších šesť balónov sa objavilo v stredu aj na nebi nad Kyjivom. Tu už ukrajinské vzdušné sily tvrdili, že väčšinu z nich zničili.

Sú úplne iné než 60-metrový čínsky balón, ktorý preletel Spojené štáty s nákladom s veľkosťou ako menšie prúdové lietadlo. Ruské balóny podľa hovorcu ukrajinský­ch vzdušných síl plukovníka Jurija Ihnata boli veľké len 1 až 1,5 metra.

„Je to normálny balón. Je naplnený plynom a lieta,“povedal pre portál The Drive.

Fotka jedného zostrelené­ho balóna sa objavila aj na sociálnych sieťach. Bola k nemu pripevnená krížová štruktúra s reflexnými prvkami.

ČO JE ÚČELOM

Cieľom balónov môže byť zaujať ukrajinskú protivzduš­nú obranu, prípadne ju zmiasť, na čo slúžia kovové štruktúry. Vďaka týmto reflexným prvkom môže podľa experta Olexandra Kovalenka vyzerať balón na radare ako kamikadze dron alebo malé lietadlo.

Ďalším z dôvodov podľa New York Times môže byť ten, že pomocou nich Rusi môžu zistiť napríklad pozície ukrajinske­j protivzduš­nej obrany.

Podobné reflexné prvky, ktoré mali mýliť radary, nasadili Rusi už pri ochrane svojich mostov, napríklad Kerčského mosta či Antonivské­ho mosta v meste Cherson.

Predstavit­elia ukrajinský­ch vzdušných síl však tvrdia, že ich tieto balóny nemýlia. „Vieme rozlíšiť, či ide o balón alebo dron. Samozrejme, nikto nebude strieľať na balón drahými raketami,“povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat.

Podľa Ukrajincov ich minimálne vo dvoch prípadoch zostrelili kanónmi a nie raketami.

Snaha oklamať ukrajinskú protivzduš­nú obranu nie je nová. Ešte na jeseň sa objavili informácie, že Rusko používa aj rakety bez výbušnej hlavice. Cieľom rovnako mohlo byť zmiasť protivzduš­nú obranu Ukrajincov či ju vyčerpať, aj keď, samozrejme, samotná kinetická energia takejto strely môže zničiť dom či spôsobiť isté škody, čoho sa pri balónoch báť netreba.

„Zdá sa, že Rusko prispôsobu­je svoju taktiku, aby tieto vzdušné útoky boli efektívnej­šie. Súčasťou toho sú drony s falošnou hlavicou a balóny, ktorých cieľom je preťažiť ukrajinskú protivzduš­nú obranu,“napísal na Twitteri bezpečnost­ný analytik Michael Horowitz.

FUNGUJE TO?

V noci na štvrtok, krátko po tom, čo nad Kyjivom spozoroval­i balóny, Rusi vystrelili na Ukrajinu 32 rakiet s plochou dráhou letu. Protivzduš­ná obrana zostrelila len polovicu z nich, niektoré zasiahli energetick­ú infraštruk­túru. Väčšinou sa Ukrajincom podarí zostreliť tak 75 až 80 percent ruských rakiet.

„Nie som si istý, aká úspešná bude táto konkrétna taktika. Ale miera zostreleni­a rakiet bola minulú noc nižšia v porovnaní s inými vlnami vzdušných útokov,“napísal Horowitz.

Ukrajinci však hovoria, že medzi raketami vystrelený­mi v noci na štvrtok boli aj strely s plochou dráhou letu Ch-22, voči ktorým sa nevedia veľmi brániť. „V súčasnosti neexistujú strelné zbrane, ktoré by mohli zničiť tento typ rakiet,“napísalo na Facebooku velenie ukrajinský­ch vzdušných síl. Ak odrátame rakety Ch-22, tak úspešnosť bola opäť 80 percent.

Hovorca Jurij Ihnat vravel, že vplyv ruských balónov netreba zveličovať. „Nie je to novinka. Sú to metódy našich dedov, ktoré vyvinuli ešte za Sovietskeh­o zväzu,“povedal pre Washington Post.

Objekty podobné meteorolog­ickým balónom sa tento týždeň objavili aj vo vzdušnom priestore Moldavska a Rumunska. V utorok pre balón na hodinu uzavrelo Moldavsko vzdušný priestor nad svojou krajinou.

Rumuni proti nemu poslali stíhačky: Tie ho však nenašli ani ho nevedeli identifiko­vať na radare a po polhodine sa vrátili na zem. Podľa BBC letel balón vo výške asi 3350 metrov nad morom.

Obe krajiny neuviedli, odkiaľ balón prichádza, Ukrajinci si myslia, že išlo o ruský balón, ktorý odvialo. Predtým cez vzdušný priestor Moldavska Rusi strieľali svoje rakety na Ukrajinu, voči čomu krajina protestova­la.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia