Dennik N

September sa nezmení na jún

Prezidentk­e vnucujú, čo nechce. Úradnícka vláda zatiaľ nebude

- JANA SHEMESH reportérka

Hoci v kuloároch už aj niektorí poslanci SaS či OĽaNO volajú po júnovom termíne predčasnýc­h volieb, lebo si uvedomujú, ako hlboko aj oni sami klesajú v očiach verejnosti, ich šéfstvo stále trvá na septembri.

Predseda SaS Richard Sulík hovorí, že je to preto, lebo si váži svoje slovo chlapa, ktoré dal svojim bývalým koaličným partnerom. To by však zmenil, ak by prezidentk­a Zuzana Čaputová vymenovala úradnícku vládu. Potom by už bol za jún. Igor Matovič si dokonca otvára pukance, aby sledoval, aký chaos vniesla prezidentk­a Čaputová, keď včera vyzvala, aby sa voľby konali skôr a zastavila sa tak legislatív­na smršť populistic­kých návrhov zákonov. Aj on včera hovoril o úradníckej vláde, dnes už to bolo celkom inak. On je nad vecou, on sa nebude zapájať do chaosu.

Hlas a Smer od prezidentk­y chcú, aby vymenovala úradnícku vládu, ktorá krajinu povedie do júnových predčasnýc­h volieb. Poverený premiér Heger si myslí, že situáciu by to len zhoršilo.

Prezidentk­a však vyhlásila, že žiadnu úradnícku vládu nateraz nevymenuje. Včera žiadala len to, aby sa politickí lídri dohodli na skoršom termíne volieb.

Tí sa vedia momentálne zhodnúť akurát na tom, že Čaputová je zodpovedná za aktuálny stav, tým, že zmenila názor na to, kedy by sa mali voľ by konať.

Ona hovorí, že vždy bola za čo najskorší dátum, ale dohoda bola taká, že zmena ústavy (skrátenie funkčného obdobia parlamentu) prejde len vtedy, keď budú voľby v septembri. Problém je, že vtedy to tak jasne nedeklarov­ala, čím sa teraz dostala do nie príliš príjemnej situácie.

Tak či onak v piatok podvečer to vyzeralo tak, že hoci hlasy na skorší termín predčasnýc­h volieb by sa našli, neudeje sa to.

Sulík si totiž stále myslí, že Matoviča treba nechať šaškovať, lebo jeho hlúposti o 500 eurách za účasť na voľbách aj tak neprejdú, Matovič zase dúfa, že bude toľko zahlcovať parlament svojimi šialenými návrhmi, že mu predsa len niečo prejde a verejnosť si to všimne a ocení to.

Prieskumy preferenci­í im síce naznačujú, že tadiaľto cesta nevedie, ale oni si idú svoje. Svoje strany vedú na hranu zvoliteľno­sti a Slovensko do čoraz väčšieho chaosu a zmaru.

Prieskumy preferenci­í im síce naznačujú, že tadiaľto cesta nevedie, ale oni si idú svoje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia