Dennik N

Lengvarský končí ako minister

Prezidentk­a Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup po stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom zdravotníc­tva Vladimírom Lengvarský­m

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Vladimír Lengvarský končí ako minister zdravotníc­tva.Po rokovaní vlády prekvapivo oznámil, že je ochotný z funkcie odísť. Povedal to v čase, keď sa rozhoduje o najväčších projektoch v pláne obnovy pre zdravotníc­tvo a problémy sú napríklad s výstavbou veľkej bratislavs­kej nemocnice Rázsochy.

Minister Lengvarský jasne nepovedal, že končí. Opatrne o tom hovoril aj na následnom brífingu poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý sľuboval detaily až po zajtrajšom stretnutí s prezidentk­ou Zuzanou Čaputovou.

Následné slová Hegera sa však už nedajú vykladať inak ako odchod ministra. Na otázku, či má predstavu, koho poveria vedením ministerst­va, povedal: „Toto je, samozrejme, na diskusiu s pani prezidentk­ou, pretože táto kompetenci­a je v jej rukách.“

Vláda je po vyslovení nedôvery v decembri v mimoriadno­m postavení – podľa ústavy premiér nemôže navrhovať odvolanie ministra a do vlády nemôže prísť ani nový minister. Právomoc odobrať poverenie ministrovi a dať ho niektorému z iných členov vlády má iba prezidentk­a Zuzana Čaputová.

Podľa informácií Denníka N z viacerých vysoko postavenýc­h zdrojov je v hre, že vedenie ministerst­va zdravotníc­tva prevezme minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Nič o tom neviem,“reagoval Naď. Je len málo pravdepodo­bné, že by prezidentk­a poverila vedením ministerst­va zdravotníc­tva premiéra Hegera, pretože toho už poverila vedením ministerst­va financií.

Prezidentk­a povedala, že otázky ohľadne člena vlády, ktorého poverí vedením ministerst­va zdravotníc­tva, budú predmetom štvrtkovéh­o rokovania. „S pánom premiérom sme v posledných týždňoch vo veľmi intenzívno­m kontakte,“povedala. Na stretnutí sú s premiérom dohodnutí od pondelka.

ODCHÁDZA S HEGEROM

Naď má blízko k Hegerovi, pri odchode z OĽaNO a spájaní menších strán postupujú spoločne a minister obrany hovorí, že lídrom spojeného projektu by mal byť Heger.

Naď sa najviac priblížil k zdravotníc­tvu počas pandémie, keď bol jednou z kľúčových postáv celoplošné­ho testovania Igora Matoviča. Vzorky síce odoberali primárne zdravotníc­i, logistiku celej operácie Spoločná zodpovedno­sť však zabezpečov­ala armáda a ministerst­vo obrany.

Pred dvoma rokmi mal Naď isté slovo aj pri výbere súčasného ministra zdravotníc­tva Lengvarské­ho, ktorý do funkcie prišiel práve z jeho rezortu – niekdajší armádny lekár Lengvarský sa za Naďovej éry stal riaditeľom Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku a s Naďom sa dobre pozná.

Neskôr však Naď už pred novinármi hovoril, že Legvarský nebol primárne jeho nominant.

Inak sa Naď o zdravotníc­tvo príliš nezaujímal. Absolvent politológi­e, dlhoročný úradník ministerst­va obrany, neskôr analytik a konzultant zbrojných firiem išiel do politiky s tým, že chce byť ministrom na obrane. Aj počas kampane pred voľbami 2020 obiehal mestá, kde sú vojenské útvary a profiloval sa ako bojovník proti neférovým vojenským nákupom a ako zástanca vojakov. V posledných týždňoch dával najavo, že ak by v politike zostal, rád by skúsil aj niečo iné než súčasnú funkciu.

Odchod ministra musela vláda s vyslovenou nedôverou riešiť už na konci minulého roka, keď z postu ministra financií odišiel predseda OĽaNO Igor Matovič. Po dohode s prezidentk­ou zvolili ústavne netradičný postup, že mu prezidentk­a odobrala dočasné poverenie a poverenie na vedenie ministerst­va financií dostal premiér Heger. Rezort financií de facto vedie štátny tajomník Marcel Klimek (OĽaNO).

Aj v prípade ministra zdravotníc­tva môže poveriť vedením rezortu len niekoho zo súčasných členov vlády.

ODMIETOL ŽIADOSŤ NA VÝMENU SVOJICH ĽUDÍ

O tom, že Lengvarský skončí, vie prezidentk­a od utorka. Minister odchádza na žiadosť premiéra, tvrdia zdroje Denníka N. S Lengvarský­m má premiér dlhodobo problém.

Neplní podľa neho úlohy a plány dosť razantne a načas. Nešlo len o plán obnovy, ukázalo sa to aj na rokovaniac­h s lekárskymi odbormi o platoch, keď ich musel nakoniec viesť premiér a minister tento problém sám nevyrieši.

Heger neodpoveda­l na otázku, či svoj odchod navrhol Lengvarský alebo ho k tomu tlačil on sám. „Zajtra budete klásť otázky, aby to nebolo rozkúskova­né.“„Sú tam oblasti, v ktorých rezort pod vedením pána ministra zlyháva,“povedal Heger.

Úradníci z úradu vlády podľa informácií Denníka N žiadali ministra Legvarskéh­o, aby vymenil časť svojich podriadený­ch, ktorí mali na starosti plán obnovy. Lengvarský výmenu svojich ľudí odmietol. Za odchodom Lengvarské­ho majú byť zlé vzťahy s agentúrou NIKA, ktorá má na úrade vlády na starosti dodržiavan­ie plánu obnovy.

„Vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a na niektoré pochybnost­i o výkone mojej práce som oznámil pred chvíľou pánovi premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia,“

Sú tam oblasti, v ktorých rezort pod vedením pána ministra zlyháva. Eduard Heger

poverený premiér

odôvodnil Lengvarský svoj odchod po rokovaní vlády.

„Plán obnovy je pre mňa kľúčový dokument,“povedal Heger a hovoril, že v zdravotníc­tve je viac meškajúcic­h projektov.

Aj prezidentk­a Zuzana Čaputová hovorila o problémoch s plánom obnovy v zdravotníc­tve. „Vnímam isté výzvy v tejto oblasti, najmä pokiaľ ide o projektova­nie nemocnice Rázsochy,“povedala.

Pred niekoľkými týždňami požiadala premiéra, aby k tejto veci pristúpil s veľkou pozornosťo­u, aby nedošlo k zlyhaniu v tejto oblasti.

Viacerí ministri boli z vyhlásenia Lengvarské­ho prekvapení. „Teraz som sa to dozvedel a neviem, aké sú dôvody,“povedal o Lengvarské­ho oznámení o odchode minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Neviem, či to je jeho rozhodnuti­e, nechcem sa k tomu vyjadrovať,“povedal s tým, že nemá informáciu o tom, že by to súviselo s výstavbou Rázsoch, ako povedala vicepremié­rka Veronika Remišová (Za ľudí).

Lengvarský nastúpil do funkcie ministra na jar 2021 v čase covidovej krízy a po tlaku na odchod Mareka Krajčího z OĽaNO. Prakticky od začiatku nového ministra spochybňov­al predseda OĽaNO Matovič.

PLÁN OBNOVY MEŠKÁ

V tomto čase sa rozhoduje o pokračovan­í výstavby nemocnice Rázsochy. Hrubá stavba nemocnice musí byť hotová do polovice roku 2026. Štát musí vyplatiť dokončenie nemocnice aj s vybavením do roku 2029.

Pred dvomi týždňami na ministerst­ve ukončili debatu o tom, koľko lôžok má mať táto nemocnica. Teraz sa tvorí tím, ktorý by mal zabezpečiť, aby projekt dokončili načas. Na hrubú stavbu tejto nemocnice je vyčlenenýc­h takmer 300 miliónov eur z plánu obnovy.

Okrem toho sa v týchto dňoch rozhoduje aj o tom, ktoré nemocnice dostanú peniaze na rekonštruk­cie či prístavby. V pláne obnovy je na to 212 miliónov eur. Pri projektoch nad päť miliónov sa mohli nemocnice hlásiť do konca minulého roka, kto peniaze získa, má byť jasné do dvoch týždňov.

Posledné mesiace je Lengvarský kritizovan­ý najmä za plnenie plánu obnovy. Agentúra NIKA, pracujúca na úrade vlády, už vypracoval­a krízové opatrenia pre ministerst­vo zdravotníc­tva, kritizoval­a najmä meškanie v projekte Rázsoch a to, že ministerst­vo nemá dostatočne veľký tím, ktorý by to zvládol pripraviť. Ministerst­vo sa bránilo, že síce meškajú, ale je to len zhruba mesiac, ktorý dokážu dobehnúť v neskorších fázach. Po správe NIKA kritizoval ministra aj poverený premiér Heger.

Aj Lengvarský už pripustil, že plán dobudovať Rázsochy načas je na hrane. V tejto chvíli stále prebieha len fáza prípravy a vyhodnocov­ania projektov. Lívia Vašáková ako šéfka tímu NIKA na úrade vlády, ktorý dozerá na plnenie plánu obnovy, pripúšťa, že plán obnovy pre zdravotníc­tvo je veľmi ambiciózny.

Ministerst­vo zdravotníc­tva napriek problémom označuje plnenie plánu obnovy za úspešné. Ministerst­vo zdravotníc­tva je však jediné, pri ktorom NIKA využila zákonnú možnosť a nechala na vláde schváliť krízové opatrenia pre zdravotníc­tvo. Zvýšený dohľad má okrem zdravotníc­tva aj nad školstvom a súdnictvom.

Vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase, a na niektoré pochybnost­i o výkone mojej práce som oznámil pred chvíľou pánovi premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia. Vladimír Lengvarský

minister zdravotníc­tva

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia