Dennik N

RTVS by mala dostať budúci rok 180 miliónov eur

- FILIP STRUHÁRIK

Ministerst­vo kultúry predložilo do medzirezor­tného pripomienk­ového konania návrh zákona, ktorým sa mení financovan­ie RTVS po tom, čo budú v lete zrušené koncesioná­rske poplatky.

Verejnoprá­vne médium by malo dostávať každý rok sumu rovnajúcu sa 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska. „V roku 2024 by tak mala mať RTVS garantovan­ú výšku príjmu z tohto príspevku v sume 180 miliónov eur,“uviedlo ministerst­vo kultúry.

V posledných rokoch sa príjmy RTVS pohybovali zhruba medzi 120 až 140 miliónmi eur.

„Takéto percentuál­ne určenie výšky nárokovate­ľného príspevku zo štátneho rozpočtu reflektuje požiadavky vedenia RTVS na kvalitné a nezávislé plnenie jej činnosti a zároveň garantuje jej konkurenci­eschopnosť na mediálnom trhu. Rovnako poskytuje priestor pre digitálne a technologi­cké inovácie či odstráneni­e investičné­ho a technologi­ckého dlhu a primeraný rozvoj verejnej služby,“píše ministerst­vo v tlačovej správe.

KONCESIONÁ­RSKE POPLATKY SA NEZVYŠOVAL­I 20 ROKOV

Peniaze má dostať RTVS v celej sume na účet vždy do 31. januára. V prípade, že by štát neposkytol financie včas, môže RTVS žiadať penále vo výške 0,1 percenta z neposkytnu­tej sumy za každý deň omeškania. Peňazí sa môže RTVS domáhať aj prostrední­ctvom súdu.

Zmenu financovan­ia ministerst­vo konzultova­lo aj s manažmento­m telerozhla­su. „Náš návrh zabezpečuj­e RTVS minimálnu výšku štátneho príspevku v hodnote 0,17 percenta HDP a optimálnu 0,19 percenta HDP. Akýkoľvek nižší príspevok nevytvorí pre RTVS podmienky, ktoré pre svoje poslanie potrebuje,“povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Ministerka zopakovala, že podľa nej sú koncesioná­rske poplatky ideálnou formou financovan­ia RTVS, no akceptuje politickú dohodu.

Vláda sa vo svojom programovo­m vyhlásení v roku 2020 zaviazala, že „zváži zavedenie nového finančného modelu financovan­ia RTVS“, no ministerka počas svojho pôsobenia vo funkcii nepredstav­ila žiaden konkrétny návrh.

K zvýšeniu koncesioná­rskych poplatkov nedošlo už 20 rokov, na ich zmenu nebola dlhodobo politická vôľa. Riaditeľ RTVS tak musel každý rok lobovať u politikov za dodatočné príspevky zo štátneho rozpočtu.

Verejnoprá­vne médium preto bolo závislé od rozhodnutí politikov a manažment RTVS nemohol riskovať zlé vzťahy s vládou, inak by ohrozil finančnú stabilitu média.

Podiel príspevku zo štátneho rozpočtu sa už blížil k 40 percentám z celkových príjmov RTVS.

ŠTÁTNE MÉDIUM

Parlament zrušil konce – sionárske poplatky nečakane koncom minulého roka, a to na návrh SaS. Poslanci zmenili financovan­ie RTVS cez novelu zákona o dani z osobitnej stavby.

„Tento krok môže RTVS ešte viac posunúť z pozície média verejnej služby smerom k štátnemu médiu,“napísala o zmene financovan­ia odborníčka na médiá Marína Urbániková.

„Prečo bolo nutné zrušiť poplatky narýchlo a bez toho, aby bola na stole presná dohoda o novom mechanizme? A prečo tejto zásadnej zmene nepredchád­zala debata a poctivá analýza vedená snahou o čo najlepšie riešenie?“dodala.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý dlhodobo presadzova­l zrušenie koncesioná­rskych poplatkov, bol takýto model financovan­ia RTVS len falošnou hrou na nezávislos­ť.

„RTVS bude už niekedy v apríli presne vedieť, koľko dostane peňazí na ďalší rok. Žiadne rokovanie s ministerst­vom kultúry o platbe štátu, žiadne obavy, že sa ministrovi financií nepozdáva spravodajs­tvo, a navyše rok čo rok sa táto platba automatick­y zvyšuje, aby pokryla zvýšené náklady na prevádzku (najmä rastúce mzdy),“napísal Sulík na blogu.

Tento mesiac bola v parlamente aj novela zákona o RTVS, ktorá mala odpolitizo­vať voľbu riaditeľa média a presunúť ju z Národnej rady do rozšírenej Rady RTVS. Tento návrh neprešiel, hlasovalo zaň len 64 zo 135 poslancov.

ČO BUDE ĎALEJ

Pripomienk­ové konanie k novému modelu financovan­ia RTVS potrvá do 20. marca. Následne sa návrhom zákona bude zaoberať vláda a parlament.

RTVS už v minulosti upozornila, že hoci boli koncesioná­rske poplatky v parlamente zrušené, ľudia ich musia platiť až do konca júna 2023. Zároveň nezaniká ani prípadný dlh, ktorý ľudia môžu mať na koncesiách.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia