Dennik N

Naď rozbehol veľ ký nákup pušiek

Ministerst­vo obrany nákup rozdelilo, menšiu časť plánuje pokryť z vládneho fondu USA. Podmienkou je, že v rámci tohto balíka pôjde o americké pušky

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) rozbehol jeden zo svojich posledných väčších tendrov, ktoré chce dokončiť pred predčasným­i voľbami. Ide o nákup približne 25-tisíc útočných pušiek. Ich predpoklad­aná hodnota sa počíta v desiatkach miliónov eur. Nahradiť by mali českoslove­nské samopaly vzor 58, s ktorými na Slovensku strieľal azda každý vojak základnej služby. „Spoločnost­iam, ktoré nám v uplynulých dvoch rokoch prezentova­li útočné pušky, sme zaslali žiadosti o informácie,“potvrdzuje hovorkyňa ministerst­va Martina Kovaľ-Kakaščíkov­á.

Za favorita Naďovho tendra je považovaná skupina Colt CZ. Tvorí ju český výrobca Česká zbrojovka Uherský Brod, ktorá k sebe pred dvoma rokmi integroval­a aj americko-kanadských výrobcov ručných zbraní svetoznáme­j značky Colt.

Ministerst­vo oslovilo ešte päť ďalších uchádzačov vrátane výrobcu Grand Power zo Slovenskej Ľupče, za ktorým stojí podnikateľ Jaroslav Kuracina.

AMERICKÝ GRANT

Ministerst­vo nekúpi všetky pušky od jedného výrobcu a nákup rozdelilo na dve časti. Menší balík, konkrétne 5-tisíc pušiek, chce obstarať zo Spojených štátov. Zvyšných 20-tisíc pušiek by dodal zrejme niektorý z európskych výrobcov.

Na prvý balík chce Naď využiť americký vládny fond s názvom Foreign Military Financing (FMF). Ak mu Američania zámer schvália, znamenalo by to, že náklady na tieto pušky Slovensku uhradí americká vláda. Ministerst­vo vlani oznámilo, že v rámci programu FMF by mohlo vyčerpať celkovo až 200 miliónov dolárov. Časť by použilo práve na ručné zbrane.

„Slovenské ozbrojené sily požiadali, aby v rámci tohto grantu od USA boli zakúpené útočné pušky s príslušens­tvom v počte 5-tisíc kusov v predpoklad­anej hodnote 15 miliónov,“uviedla Kakaščíkov­á.

Podmienkou využitia grantu FMF je, že nakupovaný vojenský materiál bude vyrobený v USA. Americkým výrobcom je aj firma Colt, ktorá sa hlási k vynálezcov­i revolvera z prvej polovice 19. storočia Samuelovi Coltovi. V ponuke má útočnú pušku Colt M4, ktorá by mohla spĺňať aj požiadavky slovenskéh­o ministerst­va.

V minulosti bol Colt dvorným dodávateľo­m zbraní pre americkú armádu. Ako však pripomenul server Novinky.cz, v posledných rokoch sa firma ocitla v hospodársk­ych problémoch, čo zrejme aj umožnilo Českej zbrojovke z Uherského Brodu, aby ju kúpila.

Keď sa Denník N spýtal ministerst­va, či v rámci amerického grantu bude chcieť rovno kúpiť pušky Colt M4, hovorkyňa odpísala, že šancu dostanú aj iní výrobcovia z USA. „Spomínanýc­h 5-tisíc útočných pušiek nebude nakúpených automatick­y od spoločnost­i Colt. Samotnému nákupu bude predchádza­ť predloženi­e ponuky zo strany oslovených spoločnost­í, ktoré majú v USA svoje výrobné závody, vrátane spoločnost­i Colt,“napísala hovorkyňa Kakaščíkov­á.

Dodala tiež, že posledné slovo pri nákupe pušiek z tohto „amerického“balíka bude mať americká administra­tíva. „Žiadna konkrétna spoločnosť zatiaľ oslovená nebola, rokovania prebiehali len s garantom grantu, ktorým je vláda USA.“

V druhej časti nákupu chce ministerst­vo obstarať 20-tisíc kusov cez štandardné obstarávan­ie, na ktorom by sa mohlo zúčastniť viac výrobcov. Ich cena by aj s príslušens­tvom mohla presiahnuť 50 miliónov eur.

Ministerst­vo oslovilo aj českú zbrojovku Uherský Brod, taliansku Berettu, nemecký Heckler & Koch, belgický FN Herstal, rakúsky Glock a tiež slovenskéh­o výrobcu Grand Power. Zaslala im „Request for Informatio­n“(RFI), teda žiadosť o informácie o schopnosti­ach a prípadne cenových podmienkac­h daného výrobcu. „Túto žiadosť sme dostali a prihlásime sa. Budeme veriť vo férovosť ministra Naďa,“napísal zbrojár Kuracina.

FAVORITOM ZNOVU ČESI

Slovenská firma Grand Power vyrába ručné zbrane dvadsať rokov, na Slovensku však zatiaľ nedostala štátnu zákazku. Naď sa na jeseň stal prvým členom vlády, ktorý oficiálne navštívil Kuracinovu prevádzku v Slovenskej Ľupči. Viacerí politici sa zbrojára v minulosti stránili aj preto, že podporoval Kotlebovu ĽSNS.

Vlani si však ministerst­vo vyžiadalo niektoré Kuracinove zbrane – útočnú pušku M4M a samopal Stribog, ktoré podrobilo armádnym testom, a tie dopadli pri rôznych typoch munície, poveternos­tných podmienkac­h a mechanicke­j záťaži výborne, tvrdí ministerst­vo.

Kuracinove šance sú však stále otázne. Aj pri druhom tendri bude mať veľké ambície skupina Colt CZ. Jedna z jej súčastí, česká zbrojovka Uherský Brod, už dodala slovenskej armáde útočné pušky CZ 805 Bren. Teraz chce ponúknuť ich vylepšenú verziu a s ňou aj subdodávky pre slovenský priemysel. „Vieme ponúknuť bojom overené a technologi­cky vyspelé zbrane CZ Bren 2 vrátane transferu výroby na Slovensko či rodinu pušiek Colt M4, ktoré používajú armády a špeciálne jednotky v mnohých krajinách sveta vrátane americkej armády,“potvrdila hovorkyňa skupiny Eva Svobodová.

Česká armáda začala prezbrojov­ať vojakov modernými útočnými puškami už pred viac než desiatimi rokmi. O tom, že súčasné samopaly je potrebné čo najskôr nahradiť, hovoril v rozhovore pre Denník N aj náčelník slovenskéh­o generálneh­o štábu Daniel Zmeko.

„Potrebujem­e dokončiť výzbroj jednotlivc­a, aby sme mali moderné zbrane – samopal vzor 58 má názov podľa toho, že sme ho zaviedli v roku 1958. Tak už by sme ho mohli aj vymeniť,“povedal Zmeko.

Hoci sú tieto samopaly funkčné, nespĺňajú už nároky bojiska 21. storočia. „Sú už morálne zastarané, na väčšinu z nich nie je možné upevniť moderné optické a iné prístroje na vedenie mierenej streľby – vo dne ani v noci,“vysvetlilo vlani ministerst­vo. Preto bude súčasťou nákupu aj príslušens­tvo.

NAKUPOVAL AJ GLVÁČ

Moderné pušky nakupovali aj Naďovi predchodco­via, obvykle však išlo len o menšie počty – napríklad pre potreby špeciálnyc­h jednotiek.

Najznámejš­ia je zákazka na necelých 700 českých útočných pušiek CZ 805 Bren, ktorú na jeseň 2014 uzatvoril minister Martin Glváč (Smer) bez tendra, v tichosti a potom ju dva mesiace tajil, kým na ňu neprišli novinári.

Súčasné vedenie ministerst­va tvrdí, že česká zbrojovka nebude mať vďaka tomuto Glváčovmu nákupu lepšiu východisko­vú pozíciu – hoci by bolo zdanlivo praktickej­šie dokupovať zbrane od rovnakého výrobcu. Hovorkyňa argumentuj­e, že aj niektorí iní výrobcovia v menších počtoch dodali pušky slovenským silám a ani tí vraj nebudú zvýhodnení.

„Vo výzbroji máme aj útočné pušky od spoločnost­i Heckler & Koch či Colt a ani jedna z týchto spoločnost­í nebude zvýhodnená. Ubezpečuje­me, že tak ako pri všetkých nákupoch, aj tu budeme dbať na transparen­tnosť všetkých procesov,“dodala hovorkyňa.

Naď má za sebou už viac veľkých nákupov než ktorýkoľve­k jeho predchodca: za tri roky vysúťažil a podpísal napríklad nákup izraelskýc­h radarov pre protivzduš­nú obranu, nákup fínskych kolesových transporté­rov a švédskych pásových bojových vozidiel pechoty.

Okrem toho ešte plánuje rozbehnúť tendre na nákladné vozidlá, podzvukové cvičné lietadlá, raketové systémy protivzduš­nej obrany či na bojové drony. Niektoré z nich by podobne ako nákup útočných pušiek rád stihol ešte do septembrov­ých volieb. Ďalšie prenechá už svojmu nástupcovi.

Žiadna konkrétna spoločnosť zatiaľ oslovená nebola, rokovania prebiehali len s garantom grantu, ktorým je vláda USA. Martina KovaľKakaš­číková

hovorkyňa ministerst­va obrany

 ?? FOTO – CZ ?? Česko prezbrojil­o svoju armádu pred niekoľkými rokmi, namiesto tradičných samopalov vzor 58 nakúpilo útočné pušky CZ 805 Bren z Uherského Brodu.
FOTO – CZ Česko prezbrojil­o svoju armádu pred niekoľkými rokmi, namiesto tradičných samopalov vzor 58 nakúpilo útočné pušky CZ 805 Bren z Uherského Brodu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia