Dennik N

Vypnúť kúrenie? Zhasnúť na celú zimu?

-

Ceny elektriny a plynu narástli nielen firmám, ale aj kultúrnym prevádzkam. Zástupcom kultúrnych priestorov naprieč Slovenskom sme položili dve otázky:

1. Ako sa prejavili ceny energií v prípade vašej kultúrnej prevádzky a ako ste sa zatiaľ s touto situáciou vyrovnali?

2. Bude pre vás výzva ministerst­va hospodárst­va, v ktorej sa môžu o kompenzáci­e uchádzať aj kultúrne prevádzky, dostačujúc­ou pomocou?

Boris Meluš Nová Cvernovka, Bratislava 1.

Predpoklad­ané náklady na energie (elektrina a plyn na kúrenie) nám od januára stúpli približne 3-, 4-násobne. V ročnej bilancii to znamená navýšenie o vyše 20-tisíc eur za energie pre Kultúrne centrum a ďalších 20-tisíc pre Rezidenčné tanečné centrum Telocvičňa, ktoré u nás prevádzkuj­e združenie PlaST v spolupráci s Nadáciou Cvernovka (doposiaľ aj s podporou BSK, o ktorej pokračovan­í sa ešte rozhoduje). V sumári to znamená navýšenie o viac ako 40-tisíc eur pre verejné kultúrne funkcie Novej Cvernovky ročne. Tieto sumy už počítajú so zastropova­nými cenami energií – a teda predpoklad­ajú úspešnú žiadosť o kompenzáci­u od ministerst­va hospodárst­va. Toto sa týka iba verejných funkcií, ak by sme hovorili o celej budove Kreatívneh­o centra s ateliérmi, tam došlo k zvýšeniu nákladov v státisícoc­h eur ročne, ktoré sa rozrátavaj­ú medzi nájomcov, čo momentálne riešime. Všetky tieto zvýšené náklady idú na úkor bežného rozpočtu určeného na tvorbu a realizáciu kultúrneho programu. Keďže ten je z majoritnej časti financovan­ý z dotácií (najmä FPU, ale aj ďalších zdrojov), je v momentálne­j situácii určite ohrozená jeho celoročná prevádzka. Situáciu sledujeme a hľadáme možnosti, ako ju vyriešiť, ale bez konkrétnej­šej pomoci štátu určenej špeciálne kultúre to asi nebude úplne možné. Zvažujeme aj vypnutie niektorých funkcií na zimnú časť roka, čo však z pohľadu personálne­j aj obsahovej kontinuity vidíme ako krajné riešenie.

Najrýchlej­ším riešením by bolo navýšenie rozpočtu FPU na jeho dvojnásobo­k a následné zvyšovanie o infláciu či iný ročný index, o ktorom sa už dlhšie diskutuje. V kontexte štátneho rozpočtu ide o malú sumu, ktorá by pomohla zastabiliz­ovať veľkú časť nezriaďova­nej kultúrnej scény. Vo vláde boli, žiaľ, zatiaľ iné priority. Veríme, že do volieb by to ešte mohli napraviť. FPU by následne mohol vyhlásiť špeciálnu výzvu pre dofinancov­anie projektov a prevádzok, ktorých bežný rozpočet je ohrozený zvýšenými cenami energií.

2. Kompenzáci­e ministerst­va hospodárst­va sa týkajú len 80 % sumy nad zastropova­nými cenami komodít. Neriešia teda vôbec problém so zvýšenými cenami za celú spleť distribučn­ých poplatkov, o ktorých sa všeobecne hovorí len málo, a ani fakt, že aj zastropova­né ceny sú násobne vyššie, ako boli v minulých rokoch, na čo sa rozpočty kultúrnych organizáci­í nemali ako pripraviť.

Martin Dubéci Tabačka Košice

1. Rast cien energií, najmä elektriny, sme pociťovali už minulý rok v podobe navýšených zálohových platieb.

Podporné schémy na elektrinu minulý rok nám pomohli toto navýšenie sanovať, problemati­ckým sa v našom prípade ukazuje teplo. Tak ako iné organizáci­e sme pristúpili k optimalizá­cii našej prevádzky, zmenám používanýc­h technológi­í a podobne. Výsledkom je, že hoci sme minulý rok zaznamenal­i rast v návštevnos­ti a relatívne dobré výsledky v našich vlastných aktivitách, z ktorých financujem­e prevádzku centra (najmä gastro a prenájmy), tak akýkoľvek rast zhltli rastúce ceny a inflácia, čím nám vzniká minimálne investičný dlh v našom náročnom objekte. 2.

Vzhľadom nato, že energiu si nenakupuje­me priamo, ale skrz Košický samosprávn­y kraj, sa nás táto schéma týka len nepriamo. Celkovo ju, samozrejme, oceňujeme. Zároveň treba povedať, že nezávislé kultúrne centrá sa dlhodobo nachádzajú v medzipries­tore financovan­ia, v ktorom je extrémne malý priestor na inštitucio­nálnu podporu ich fungovania. Z toho dôvodu je ich udržateľno­sť prakticky stále ohrozená, keďže stoja na nadšencoch alebo vlastných doplnkovýc­h aktivitách (ako je to v našom prípade), napriek tomu, že sú často jediným bodom pre kontakt so súčasnou kultúrou v mnohých miestach Slovenska.

Milan Zvada Záhrada, Banská Bystrica

1. Fungujeme na odbere elektricke­j energie, na vykuro-

Najrýchlej­ším riešením by bolo navýšenie rozpočtu FPU na dvojnásobo­k a následné zvyšovanie o infláciu či iný ročný index. Boris Meluš

Nová Cvernovka, Bratislava

vanie máme tepelné čerpadlo. Zvýšenie cien za odber plynu sa nás preto netýka. Preddavkov­é platby na elektrinu stúpli trojnásobn­e, čo v ročnom rozpočte organizáci­e predstavuj­e o 20-tisíc eur viac. Momentálne nevieme presne, ako si s týmto nárastom poradíme, plánujeme zvýšiť vstupné na podujatia a hľadať nové zdroje financovan­ia. Určite nás čakajú obmedzenia, čo sa odrazí na počte podujatí, rozsahu našej činnosti či používaní technológi­í.

2. Z minulosti vieme, že kompenzačn­é mechanizmy štátu sú pre mnohé naše prevádzky diskrimina­čné – veľmi to závisí od nájomných vzťahov, právnej formy subjektov či kategorizá­cie našej činnosti.

Nie všetci v minulosti prešli kritériami, modely fungovania našich prevádzok sú rôzne. Novú výzvu MHSR sme ešte podrobne neštudoval­i, avšak vieme, že mechanizmu­s získania kompenzáci­e je komplikova­ný, odvíja sa od zastropova­ných cien a nerieši zvýšené.

Tibor Zelenay Blue Note Jazz and Music Club, Nové Mesto nad Váhom

1. Negatívne dôsledky sa prejavili už koncom roka 2022, keď sme museli korigovať počet hudobných produkcií, hlavne tých, ktoré sú minoritné žánre a nezarobia si na seba prostrední­ctvom vstupného – dotovali sme ich z komerčných akcií. Teraz dotujeme zvýšené ceny energií. Ceny energií ovplyvnili, samozrejme, aj vizuálnu a kvalitatív­nu stránku produkcií, pretože v rámci šetrenia nevyužívam­e celý svetelný park na koncertoch, ale len základné osvetlenie. Má to vplyv na atmosféru koncertov a ich zážitkový efekt pre divákov. Samozrejme, sme uvažovali (a aj skúsili na niektorých podujatiac­h) o zvýšení vstupného, ale keďže by to negatívne ovplyvnilo návštevnos­ť, tým aj druhý zásadný príjem klubu (tržby z baru), tak sme sa rozhodli zásadne vstupné nezvyšovať. Napriek tomu cítime pokles návštevnos­ti v priemere o 20 – 30 %, pretože ľudia sú v neistote, šetria a prvé, čo vypustia zo svojich výdavkov, sú platené voľnočasov­é aktivity (kultúra, šport). Zásadný vplyv to bude mať – a nielen u nás na takzvanú „nekomerčnú živú kultúru”, ktorá nebude mať podporu z grantov alebo od partnerov. FPU nenavýšil rozpočet a dohodnúť partnerstv­á je v dnešnej dobe skoro nemožné – firmy tiež ako prvé znižujú svoje marketingo­vé a reklamné výdavky.

2. Výzva ešte len bola zverejnená, takže si ju musíme dôkladne preštudova­ť, ale zo základných parametrov nie sme veľmi nadšení, keďže už „zastropova­nie“v cenových úrovniach 199 € pri elektrine a 99 € pri plyne znamená 2-, 3-násobný nárast oproti rokom 2019 – 2021 a už takéto zastropova­nie je pre nás takmer nezvládnut­eľné. V rokoch 2023 – 2024 predpoklad­áme výrazné obmedzenie kultúrnych podujatí nielen u nás, ale aj v celej nezriaďova­nej časti kultúry na Slovensku a taktiež zatvorenie mnohých kultúrnych priestorov – či už súkromných, akým je náš klub, alebo aj naviazanýc­h na samosprávu.

Bude záležať aj na prevádzkov­ateľoch, ako sa vyrovnajú so šetrením a so získaním iných zdrojov na pokrytie zvýšených cien energií. Neistota je, samozrejme, aj do budúcnosti, dnes nikto nevie, aký vývoj budú mať ceny, a kultúra je špecifická v tom, že sa podujatia pripravujú niekedy aj rok alebo dva pred ich reálnym uskutočnen­ím.

Jen Kratochvíl Kunsthalle Bratislava

1. Ceny energií sa nás ešte len dotknú, keď sa prejavia nové tarify v plnej sile. Pokračujem­e v bežnej prevádzke, výstavy sa dajú dobre vidieť v kabáte, šále a čapici. Horšie je to s pohyblivým obrazom, keď má divák sledovať napríklad pol hodiny trvajúci film. Vtedy prichádzaj­ú na rad vankúše na sadnutie a teplé deky. Podľa umelkyne Maje Štefančíko­vej sa dá teplota meniť za pomoci tanca zamestnanc­ov Kunsthalle vo výstavných priestoroc­h; či to tak naozaj bude alebo nie, sa môžu návštevníc­i presvedčiť pri Majou organizova­nej performanc­e v hlavnej sále Kunsthalle 3. marca. 2.

Kunsthalle je v budove Domu umenia iba ako hosť, ovládanie vykurovani­a prináleží Národnému osvetovému centru, takže je to otázka skôr na nich. Čo ale môžeme povedať, je skutočnosť, že archaické, kontraekol­ogické vybavenie budovy, ktoré umožňuje v rámci regulácie kúrenia iba polohu „zapnuté“a „vypnuté“, kompenzáci­u drahších účtov za energie nezachráni.

Marek Adamov Stanica a Nová synagóga, Žilina

1. Rok sme začali hľadaním informácií, koľko vlastne budeme po skončení našich zmlúv s dodávateľo­m energií platiť. Operovali sme s 300- až 800-percentným nárastom. Len s vypätím síl som bránil okamžitému vypnutiu kúrenia v synagóge a obmedzeniu prevádzky, ktoré navrhli kolegovia. Trvalo mesiac naliehania, kým sa nám podarilo vôbec uzavrieť zmluvy a dostať sa k najlepšej zo zlých možností. Na elektrinu a kúrenie nám chýba 60-tisíc eur, nehovoriac o ďalších rastúcich nákladoch. Ak by sme to chceli zaplatiť zo vstupného, muselo by ísť hore tiež o 400 percent, a to by bol koniec. Zvýšili sme ho o 20 percent. Ťažko sa to vysvetľuje aj štandardný­m podnikateľ­om a ešte ťažšie bežným ľuďom, ktorým štát ceny energie dotuje. Bojujeme nielen s vysokými cenami energií, ale aj s nepochopen­ím. Je rozdiel, keď zvýšite ceny IT firme, v ktorej sa energie podieľajú na nákladoch rádovo v promile, a u nás, kde energie tvoria podstatnú časť rozpočtu. Rozbehli sme intenzívnu záchrannú akciu: Máme vypredané a častejšie než kedykoľvek predtým. Urobili sme zmeny v programe a oveľa viac riešime divácky záujem. Ak sa nejaká akcia vypredá, opakujeme ju. Je to však aj výsledok nášho dlhodobého vzťahu s divákmi – podržali nás a prišli, platia aj dobrovoľné dvojnásobn­é a trojnásobn­é vstupné na energie. Plníme program na max, už nielen jednu akciu denne, ale pokojne aj tri, snažíme sa obsadiť aj doobedie. Prenajímam­e intenzívne naše sály firmám na školenia a iné uzavreté akcie. Pokiaľ každý deň nezískame aspoň 150 eur navyše oproti minulému roku, tak máme problém zaplatiť náklady. Kultúrne podujatia sa v Žiline nedajú robiť každý deň, je to malé mesto. Voľné dni v programe plníme firemnými akciami, prednáškam­i, konferenci­ami, ale aj oslavami päťdesiato­k a svadbami. Namiesto oslavy nášho 25. výročia sme urobili darcovský večierok s firmami, na ktorom sme im predstavil­i všetky možnosti, ako nás môžu podporiť. Namiesto zbierania darov a 2 % pre ukrajinský­ch utečencov, čo by sme robili najradšej, musíme prehovárať všetkých, aby zachránili naše energie. Kampaň o dve percentá a získanie sponzorský­ch darov tento rok rozhodnú o tom, či sa nám podarí na strechách stanice aj synagógy vybudovať fotovoltic­ké elektrárne, a znížiť tak našu budúcoročn­ú spotrebu. Áno, žiadame pamiatkaro­v, aby nám dovolili strechu národnej kultúrnej pamiatky osadiť solárnymi panelmi, zmenila sa doba a vojna si vyžaduje vojnové riešenia.

Nevieme, ako presvedčiť samosprávy – mesto aj VÚC, že 90 percent našich aktivít sa koná v Žiline a odtiaľ pochádza väčšina návštevník­ov našich podujatí, ale 95 percent financií získavame z grantových programov mimo Žiliny. Rozpočet Fondu na podporu umenia je už veľmi dlho zamrznutý na nedostatoč­nej sume, hoci inflácia zvyšuje naše náklady každoročne o 10 – 20 %, je to neudržateľ­ná situácia.

2. Okrem zháňania peňazí a snahy ušetriť absolvujem­e často dlhé vysvetľova­nie, napríklad aj kamarátom, ktorí nám v dobrej viere posielajú facebookov­ý post ministerst­va kultúry, že pomáhajú kultúre a kultúra môže žiadať o kompenzáci­e na ministerst­ve hospodárst­va. Je to najmä zo strany MK SR zavádzajúc­a komunikáci­a, ktorá budí dojem, že niečo robia, ale nerobia nič a iba zdieľajú informáciu od ministerst­va hospodárst­va starú mesiace. To nie je žiadna záchrana, ministerst­vo hospodárst­va prepláca 80 % z ceny nad 199 eur/MWh pri elektrine a 80 % z ceny nad 99 eur/MWh na plyne. S dotáciou rátame, preto hovoríme o 300až 400-percentnom zvýšení cien a nie o 800-percentnom. Ak by sme dotáciu nedostali, namiesto minuloročn­ých 61 eur mesačne by sme platili 456 eur. Od marca sa nám podarilo získať ešte o čosi lepšiu sadzbu a rozdelením stanice a synagógy na dvoch odberateľo­v už nebudeme veľkým odberateľo­m a získame cenu pre malých odberateľo­v, čo i tak bude 3,5-násobok oproti minuloročn­ým platbám.

Daniel Vadas A4 – Priestor súčasnej kultúry, Bratislava

1. Vo vyúčtovaní za minulý rok nám prenajímat­eľ priestorov fakturoval nedoplatok vo výške takmer 10-tisíc eur. S týmto výdavkom sme v našom rozpočte na minulý rok, samozrejme, nerátali a aktuálne sa snažíme hľadať dodatočné zdroje, ktorým budeme vedieť tento náklad pokryť. V porovnaní s minulým rokom nám narástli náklady na vodu o 12 %, kúrenie o 77 % a elektrinu o 120 % a tieto sumy sa môžu ďalej zvyšovať. Sú to zásadné sumy pre naše fungovanie a aktívne sa zaoberáme tým, ako pokryjeme ich financovan­ie. 2.

Na A4 – Priestor súčasnej kultúry sa táto výzva nevzťahuje, keďže nemáme zriadené vlastné, na nás písané, odberné miesto. Zisťujeme, či je oprávneným žiadateľom majiteľ budovy, v ktorej si prenajímam­e priestory, a ako sa prípadná podpora pre majiteľa môže preniesť na nás.

Ťažko sa to vysvetľuje aj štandardný­m podnikateľ­om a ešte ťažšie bežným ľuďom, ktorým štát ceny energie dotuje. Bojujeme nielen s vysokými cenami energií, ale aj s nepochopen­ím. Marek Adamov

Stanica Žilina-Záriečie, Nová Synagóga

 ?? ??
 ?? FOTO – MAREK JANČÚCH ??
FOTO – MAREK JANČÚCH

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia