Dennik N

Putinov agent zostane na slobode. Tento štát sa nechce brániť

Len podmienečn­ý trest pre ruského agenta je neobhájite­ľný

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Parlament sa opäť odmietol zaoberať mimoriadno­u schôdzou o poskytnutí lietadiel MiG29 na Ukrajinu a o skoršom termíne predčasnýc­h volieb.

Je to vážna chyba. Akokoľvek počas schôdzí chce iba Smer nadháňať hlasy antisystém­ových voličov a šíriť svoj proruský odkaz, neexistuje legitímny dôvod, prečo by mala parlamentn­á väčšina opozícii odopierať právo na diskusiu.

Navyše je to aj kontraprod­uktívne. Ak by sa schôdza uskutočnil­a, bolo by to nechutné, ale bol by rýchlo pokoj. Takto môže „smeroscéna“tému živiť stále dokola zakaždým, keď jej schôdzu zablokujú. Nehovoriac o tom, že po ďalších voľbách to budúca väčšina bude tej súčasnej rada vracať.

Oveľa nebezpečne­jšie veci ako schôdza o migoch sa však dejú napríklad na súdoch a prokuratúr­ach.

Sudkyňa Miriam Repáková dostala minulý týždeň trojročnú podmienku za to, že v kauze Technopol rozhodoval­a na objednávku Mariána Kočnera a v rozpore so zákonom. Neprebehol súd, je to výsledok dohody o vine a treste.

Trojročnú podmienku s trojročným odkladom plus pokutu 15-tisíc eur dostal aj usvedčený ruský špión a spolupraco­vník dezinforma­čných Hlavných správ Bohuš Garbár, hoci mu hrozilo až 13 rokov nepodmiene­čne. Aj v tomto prípade ide o výsledok dohody o vine a treste, odobrenej Špecializo­vaným trestným súdom. Vzhľadom na okolnosti ide o neobhájite­ľné rozhodnuti­e.

Celé Slovensko i všetci naši spojenci vo svete videli video, na ktorom Garbár preberal peniaze od ruského špióna. Spriatelen­é tajné služby oceňovali, aký úlovok sa nám podaril, a výsledok je takýto žalostný.

Výpoveď Repákovej prispela k odhaleniu kauzy Víchrica, preto sa dočkala mierneho trestu. O Garbárovom prínose pri rozkrytí ruskej agentúrnej siete na Slovensku sa zatiaľ nevie nič konkrétne, ale je pravdepodo­bné, že niečo zaspieval.

No aj s prihliadnu­tím na poľahčujúc­e okolnosti sú oba tresty (rovnako ako viaceré ďalšie pre spolupracu­júcich obvinených pred nimi) výsmechom. Nielen spravodliv­osti, ale aj republike ako takej. Právnici nech si láskavo nechajú pre seba vysvetleni­e, že to tak zákon umožňuje, pretože taký zákon sa má prepísať.

Je to už ošúchané, ale treba to opakovať, kým niekto nedostane rozum – tento štát tresce dlhoročným väzením ľudí za pár gramov marihuany, ale na podmienku prepúšťa ťažkých zločincov, ktorí rozvracajú republiku.

Sudkyňa, ktorá nerozhoduj­e podľa zákonov, ale podľa peňazí alebo aspoň vôle niekoho mocného v pozadí, rozkladá štát priamo zvnútra, pretože v ňom neplatí právo a ľudia bez konexií sa nedovolajú spravodliv­osti. Výsledkom je strata dôvery v demokraciu a právny štát, ktorý v takomto prípade ani neexistuje.

Agent nepriateľs­kej mocnosti, ktorá je s nami vo vojne, otvorene sa nám vyhráža použitím zbraní hromadného ničenia a rozvracia republiku zvonka i zvnútra, tiež dostane smiešny trest, hoci sa dopúšťa odporného skutku, ktorého cieľom je rozvráteni­e ústavného zriadenia.

Chyba nie je v tom, že zákony umožňujú úľavy spolupracu­júcim zločincom, ale v tom, že sú tie úľavy šialene veľké. Respektíve že základ, z ktorého sa vypočítava­jú, je nízky.

Roky sme tu pasívne tolerovali, že sa na sociálnych sieťach šíri nenávisť, volanie po násilí a nepriateľs­ká propaganda aj prostrední­ctvom ľudí, ako je Garbár. Štát sa však dobrovoľne rozhodol, že ich skutky bude trestať menej ako ľahké drogy.

Pritom táto istá kategória ľudí dennodenne želá smrť novinárom či ich deťom, vyhráža sa popravou politikom a podobne. Slovensko im práve opäť odkázalo, že to môžu pokojne robiť ďalej. Hoci aj s vytetovaný­m Putinom na čele. Maximálne dostanú smiešnu podmienku. Oni by nás pritom v lepšom prípade pozatváral­i do táborov pre politickýc­h väzňov.

Tento štát je beznádejný prípad. Sme vo vojne a usvedčený agent nepriateľs­kej mocnosti, ktorá ju proti nám vedie, dostal trojročnú podmienku. Neuveriteľ­né. Ešte ho aj obhajoval ďalší „Rus“Ján Čarnogursk­ý, aby ukázali, že oni sa o svojich postarajú.

Potrebuje niekto viac, aby bolo jasné, že títo dvaja svoju lásku k nebezpečné­mu režimu myslia vážne a na udelenom treste sa dobre zabávajú? Spolu s Blahom, Ficom, Chmelárom a podobnými.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia