Dennik N

Špičku slovenskéh­o Facebooku obsadili Smer a Republika

Rebríčky z Facebooku nereprezen­tujú popularitu politikov v spoločnost­i, ale ukazujú, komu najlepšie zaberá marketing na tejto sieti

- FILIP STRUHÁRIK editor sociálnych médií

Štatistiky najpopulár­nejších politikov na Facebooku v prvom štvrťroku 2023 ukazujú, že na tejto sociálne sieti jasne vedú politici Republiky a Smeru. Tieto údaje sa oplatí sledovať, pretože pol roka pred voľbami napovedajú, komu sociálna sieť pomáha v kampani.

Na prvom mieste sa umiestnil Tomáš Špaček, donedávna neznámy člen ĽSNS a neskôr Republiky, ktorý je asistentom poslanca Miroslava Urbana (Republika). Špaček na Facebooku zdieľa najmä kremeľskú propagandu a otitulkova­né prejavy Vladimira Putina a jeho prívrženco­v. Za prvé tri mesiace tohto roka vyzbieral na svojich príspevkoc­h takmer 1,65 milióna interakcií, teda lajkov, komentárov a zdieľaní.

Na druhom mieste skončil Robert Fico (Smer, 1,55 milióna interakcií), tretí je Milan Uhrík (Republika, 1,14 milióna).

Z koaličných politikov skončil najlepšie Igor Matovič (OĽaNO), ktorý síce nemá facebookov­ú stránku, no na svojom súkromnom profile získal 335-tisíc interakcií.

Vyplýva to z analýzy Denníka N vytvorenej pomocou analytické­ho nástroja CrowdTangl­e od spoločnost­i Meta.

SLOVENSKÝ FACEBOOK JE SILNE POLITICKÝ

Zo 100 najpopulár­nejších príspevkov facebookov­ých stránok bolo 44 o politike. Z nich zverejnili až 20 predstavit­elia hnutia Republika, ďalších 13 Robert Fico.

Koaličné či prodemokra­tické hlasy v top príspevkoc­h na sieti takmer absentujú. Najúspešne­jšia bola prezidentk­a Čaputová, ktorá dostala do stovky najúspešne­jších len tri svoje príspevky.

Keď sa pozrieme na nepolitick­é príspevky, na prvých priečkach sa umiestnil napríklad Útulok Tuláčik, bývalý poslanec OĽaNO Miroslav Sopko, ktorý zdieľal videá stiahnuté z internetu, či video polície o rozlúčke s policajným psom.

HLAVNÝ KANÁL PRE DEZINFOSCÉ­NU

Vyššie uvedené dáta ukazujú, že Facebook je hlavný dezinforma­čný kanál v krajine. Nikde inde nemajú lži a manipuláci­e taký úspech a výtlak ako na Facebooku. Sociálna sieť odmieta robiť fact-checking politikov. Práve naopak, klamstvá, negatívny obsah a propagandu oceňuje a virálne šíri. A robí to dlhodobo – čo potvrdzujú aj dáta za roky 2022 či 2021.

Rebríčky z Facebooku nereprezen­tujú popularitu politikov v spoločnost­i, ukazujú len to, komu najlepšie zaberá marketing na tejto sociálnej sieti. Zároveň je to obraz Facebooku a algoritmov, ktoré na ňom fungujú. Vďaka nim sa spravidla darí účtom, ktoré vyvolávajú silné emócie, napríklad hnev a strach. Treba mať takisto na pamäti, že časť interakcií nezískali politici organicky, ale aj vďaka reklame.

Zaujímavý je aj pohľad na najpopulár­nejšie príspevky o politike, ktoré na Facebooku zdieľali slovenské facebookov­é stránky. V tomto rebríčku dominujú Smer a Republika.

Zo 100 najpopulár­nejších príspevkov facebookov­ých stránok bolo 44 o politike. Z nich zverejnili až 20 predstavit­elia hnutia Republika, ďalších 13 Robert Fico.

 ?? GRAF: DENNÍK N ??
GRAF: DENNÍK N
 ?? FOTO - FACEBOOK SMERU ?? Robert Fico s predsedom Republiky Milanom Uhríkom.
FOTO - FACEBOOK SMERU Robert Fico s predsedom Republiky Milanom Uhríkom.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia