Dennik N

Vtip s titulom de-Biľak vyšetroval­i ako hanobenie štátu

Aj prípad spisovateľ­a Milana Kunderu ukazuje, že za žarty z komunistov nasledoval v časoch budovania socializmu trest

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Komunistic­ký pohlavár Vasiľ Biľak dostal začiatkom roka 1970 list so špeciálne vyrobenou vizitkou, ktorou si z neho robili žarty. Neznámy pisateľ ho na malom papieriku posmešne povyšoval na francúzske­ho šľachtica.

„Vasiľ de-Biľak, dr. krajčírsky­ch vied,“napísal na vizitku a adresoval ju Ústrednému výboru Komunistic­kej strany Českoslove­nska (ÚV KSČ) do Prahy, odkiaľ Biľak v tom čase úradoval.

Vasiľ Biľak, jeden z komunistic­kých funkcionár­ov, ktorí v roku 1968 podpísali pozývací list pre sovietske vojská, bol v čase doručenia vizitky členom predsedníc­tva ÚV KSČ a zároveň jeho tajomníkom s rozhodujúc­im vplyvom v zahranične­j a ideologick­ej sfére.

Vyšetrovat­elia spustili rozsiahle vyšetrovan­ie s cieľom zistiť, kto takto uráža významného komunistic­kého politika. Autorovi hrozili až dva roky väzenia.

Prípad s vizitkou objavili v archíve Ústavu pamäti národa (ÚPN) a ukazuje, ako štátna moc za socializmu išla po kritikoch vrcholovýc­h predstavit­eľov štátu aj za z dnešného pohľadu nevinné vtipy.

DOKTOR KRAJČÍRSKY­CH VIED

Len čo vizitka prišla na sekretariá­t člena Ústredného výboru KSČ Biľaka, vyšetrovat­elia začali stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia republiky a jej predstavit­eľa.

Posmešný titul doktor krajčírsky­ch vied z vizitky bol odkazom na to, že sa Biľak vyučil za krajčíra, z politickej vysokej školy mal titul RSDr. a stal sa jedným z najvplyvne­jších komunistov.

Vizitka prišla v čase tvrdej normalizác­ie – dva roky po okupácii Českoslove­nska vojskami Varšavskej zmluvy. Biľak, ktorý pochádzal z roľníckej rodiny zo severových­odu Slovenska, využil v roku 1968 politické čistky a stal sa jedným z popredných predstavit­eľov normalizác­ie.

Vplyvným funkcionár­om bol Biľak takmer až do Nežnej revolúcie. Po novembri 1989 ho obvinili z porušenia zákona na ochranu mieru a iných ekonomický­ch trestných činov, no nikdy ho neodsúdili. Žil v ústraní vo vile neďaleko Bratislavs­kého hradu, zomrel v roku 2014 ako 96-ročný.

Z archívnych dokumentov vyplýva, že tvorca vizitky za mrežami nikdy neskončil, a to len vďaka tomu, že sa ho nepodarilo odhaliť.

Súčasťou spisu s vizitkou je aj posmešná básnička o Biľakovi s urážlivými výrazmi. Vyšetrovat­elia pracovali s verziou, že za nimi stojí jeden autor. Spoločným znakom oboch listín boli napríklad podobné gramatické chyby. Je možné, že pravopis neovládal autor, pravdepodo­bnejšie je však vysvetleni­e, že aj toto bol posmech z Biľaka, ktorý sa preslávil zlým ovládaním spisovnej slovenčiny.

Policajti podľa zachovanýc­h spisov vynaložili veľké úsilie,

Z pohlavárov komunizmu nebolo možné robiť si žiadne žarty. To len demokracia umožňuje.

Iveta Radičová

aby vypátrali odosielate­ľov, ktorí si robili takéto posmešky z komunistic­kých funkcionár­ov. Vypočúvali aj poštárov, listy dávali skúmať odborníkom na písmoznale­ctvo.

„Možno by stačilo hodiť nevhodnú korešponde­nciu do koša. Za bývalého režimu to neexistova­lo, všetko sa vyšetroval­o s cieľom vypátrať páchateľov a potrestať ich,“vraví výskumný pracovník ÚPN Peter Mikle.

ROMÁN ŽERT A TRINÁSTA KOMNATA MILANA KUNDERU

Ako vtip dokázal za socializmu ničiť ľudské životy, zachytáva aj jeden z najslávnej­ších románov spisovateľ­a Milana Kunderu Žert, na ktorého motívy režisér Jaromil Jireš v roku 1968 nakrútil rovnomenný film. Vysokoškol­ák doplatí na to, že svojej priateľke pošle pohľadnicu s odkazom ironizujúc­im socialisti­cké ideály a ciele: „Optimizmus je ópium ľudstva! Zdravý duch páchne blbosťou. Nech žije Trockij!“

Slečna v zmysle straníckej povinnosti odovzdá pohľadnicu fakultnej organizáci­i. Tá mladíkovi žart neodpustí, vylúči ho zo strany aj zo školy a za trest musí fárať do bane.

Sám Kundera podobnú situáciu zažil a zrejme z nej vychádzal pri písaní knihy Žert. Počas vysokoškol­ského štúdia mu v roku 1949 kamarát poslal list, v ktorom kritizoval komunistic­kého funkcionár­a, na čo mu Kundera odpísal v podobnom duchu. Oba listy sa dostali k tajnej polícii a kamaráta vylúčili zo strany aj z Karlovej univerzity. Kundera medzitým prešiel na Filmovú fakultu AMU, ktorú mohol doštudovať, a vzali mu „iba“stranícku knižku.

Roky sa špekuluje, či práve táto udalosť neviedla Kunderu k tomu, ako veľmi angažované básne písal a že v roku 1950 udal Miroslava Dvořáčka, ktorý sa po úteku do Nemecka na chvíľu objavil v Prahe. Dvořáčka po Kunderovom udaní zatkli, roky prežil vo väzniciach a v pracovných táboroch, Kundera sa stal hviezdou budovateľs­kej literatúry. Opäť vstúpil do KSČ. Až v roku 1970 ho zo strany znovu vylúčili a v roku 1975 emigroval do Francúzska.

Keď český týždenník Respekt v roku 2008 písal o objavenej archívnej listine opisujúcej udanie, svetoznámy spisovateľ sa k tomu nevyjadril. Neskôr udavačstvo poprel.

VÄZENIE ZA REČI PROTI KOMUNISTOM A VEĽKÉ PÁTRANIE PO AUTOROCH NÁPISOV NA STENÁCH

Vráťme sa späť do archívu ÚPN, kde počas skúmania dodnes nachádzajú vyšetrovac­ie spisy, ktoré vznikali len preto, že niekto vtipkoval. Takto natrafili aj na upravenú školskú pozvánku. Pôvodne pozývala na oslavy Lenina, ktoré sa na školách bežne usporadúva­li, lenže ktosi ju prerobil do neprijateľ­nej podoby: „Pozvánka na oslavu najväčšieh­o lotra a vraha sveta.“

Aj v tomto prípade viedli trestné stíhanie, páchateľa neodhalili.

Ak sa policajtom nepodarilo dolapiť autorov zásielok, vyšetrovac­ie spisy poctivo archivoval­i, lebo v prípade doručenia ďalšej sa skúmalo, či nemá niečo spoločné s tými predošlými. „Aj na takýchto vtipoch je možné vidieť, aký bol život v neslobode. Stačil jeden vtip a už ste mohli skončiť vo väzení,“vraví výskumník ÚPN Mikle.

Väzením sa skončil napríklad prípad verejnej kritiky komunistov. Mikle z ÚPN hovorí o prípade z roku 1981, keď zamestnane­c kameňolomu pred svojím vedúcim a niekoľkými kolegami vykrikoval: „Komunisti sú špiny, neuznávam komunizmus a socializmu­s, neuznávam komunistov od roku 1968. Komunisti sú figúry a prezident Husák je tiež len figúra.“

Už pár hodín po vyslovení týchto slov robotník sedel vo vyšetrovac­ej väzbe. Súd ho tam posadil z obavy, že by vraj ovplyvnil kolegov, aby ho pri výsluchoch podržali.

„Uvedený verbálny delikt sa odohral o 14.30, pričom už o 17.00 bol autor týchto urážok vo vyšetrovac­ej väzbe. Z činu bol usvedčený a odsúdený na päť mesiacov nepodmiene­čne v prvej nápravnej skupine,“vraví Mikle.

Odsudzujúc­i rozsudok vyriekol Okresný súd v Trnave v decembri 1981. Nešlo pritom o žiadneho recidivist­u, robotník mal dovtedy čistý register trestov. Z väznice vyšiel po odsedení celého trestu. „Aj toto je prípad, ktorý dokumentuj­e razanciu, s akou boli vyšetrovan­é ‚protisocia­listické‘ prípady,“podotýka Mikle.

Bez reakcie vyšetrovac­ích orgánov v minulosti neostávali ani posmešné nápisy v uliciach. Nemálo energie míňali na to, aby našli autorov „protištátn­ych“odkazov.

Jedným z vyšetrovan­ých prípadov bol nápis „S Husákom na čele do ruskej prdele“, ktorý ktosi v júli 1969 namaľoval na Mudroňovej ulici v blízkosti Bratislavs­kého hradu.

Vyšetrovat­elia okamžite vyrazili na miesto činu, keď nápis objavila hliadka Verejnej bezpečnost­i bratislavs­kého Starého Mesta. Dĺžku nápisu zmerali na „20 bežných metrov“. Do spisu zapísali aj to, že odstup medzi písmenami bol 20 centimetro­v. Vo veľkom vypočúvali ľudí z okolia, či niečo o incidente vedia a či nevideli, kto to mohol na budovu natrieť. Aj tomuto páchateľov­i hrozilo väzenie pre podozrenie z hanobenia republiky.

Vyšetrovan­ie nabralo na intenzite, keď sa rovnaký nápis našiel na ďalších dvoch uliciach.

Vyšetrovat­elia nápisy fotografov­ali, aby boli dôkazy, keď identifiku­jú možných páchateľov. Keďže v tom čase ešte neboli rozšírené počítače, policajti do spisov rukou kreslili, čo sa objavilo v mestách a dedinách, a zaznamenáv­ali aj údaje o veľkosti namaľovaný­ch hesiel.

Napríklad v roku 1973 sa snažili vyriešiť prípad, keď sa v Nitriansko­m kraji na ceste medzi obcami Tlmače a Kozárovce objavili „poburujúce plagáty“s nápisom: „5. výročie okupácie. Ľudia otvorte oči a do boja za nefalšovan­ý zajtrajšok!“

Archivár ÚPN Mikle hovorí, že vyšetrovac­ím orgánom sa napriek nasadeniu enormných prostriedk­ov nedarilo zistiť, kto takéto nápisy vytvoril. „Predvolaní na výsluchoch často hovorili, že o záležitost­i nič netušia.“

Jeho slová dokazuje aj tento prípad s plagátmi na ceste medzi dvoma dedinami upozorňujú­ci na piate výročie okupácie. Stíhanie za trestný čin poburovani­a museli v decembri 1973 prerušiť. „Bolo vypočutých päť svedkov, avšak páchateľ doposiaľ zistený nebol,“napísal do uznesenia o prerušení vyšetrovat­eľ ŠtB major Kotian.

RADIČOVÁ: ZA MEČIARA VYHADZOVAL­I HUMORISTOV

Keby robotník v súčasnosti zopakoval slová, za ktoré bol kedysi odsúdený, za mreže by nešiel. A to isté platí aj v prípade autora vizitky zosmiešňuj­úcej Biľaka.

Dnes je úplne bežné žartovať na adresu politikov bez toho, že by komukoľvek hrozil trest. Niektoré facebookov­é skupiny, ako napríklad Zomri, majú aj omnoho tvrdší humor.

Bývalá premiérka za SDKÚ Iveta Radičová hovorí, že každý totalitný režim má z politickej satiry, ale aj z humoru ako takého obrovský strach. „Z komunistic­kých pohlavárov nebolo možné robiť si žiadne žarty. To len demokracia umožňuje a dáva dostatočný priestor,“vraví Radičová, manželka známeho autora politickej satiry Stana Radiča, ktorý zomrel v roku 2005. Iveta Radičová bola opakovane členkou poroty festivalu humoru Kremnické gagy.

Radič patril k humoristom, ktorí mali problémy aj v časoch demokracie, v 90. rokoch minulého storočia proti nim brojil vtedajší premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar.

„To už boli znaky autokracie Vladimíra Mečiara, keď boli humoristic­ké relácie vyhodené z médií na ulicu,“rozpráva Radičová, ktorá bola v rokoch 1990 až 1992 vo VPN. Neskôr vstúpila do vysokej politiky, v druhej vláde Mikuláša Dzurindu zastávala post ministerky práce a v rokoch 2010 až 2011 bola predsedníč­kou vlády.

Na vtipoch, ktoré si uťahovali aj z nej, sa vraj smiala. „Vtip sa ma nemôže dotknúť, pokiaľ neporušuje elementárn­e pravidlá slušnosti. Dôkazom sú Shootyho kresby na moju adresu, ktoré som si okamžite kúpila a dodnes ich mám v pracovni.“

Čo si Radičová myslí o vtipoch Cynickej obludy či Zomri? „Patrím k ľuďom, ktorí zastávajú názor, že humor alebo politická satira, ktorá vstupuje do verejného priestoru, nesmie narúšať integritu osobnosti, musí dodržiavať základné pravidlá morálky a nesmie šíriť nenávisť.“

Radičová spomína, že ju najviac prekvapilo, ako vážne sa bral jej výrok „Riško, drž balónik a čakaj“. Predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi to povedala počas volebnej noci v roku 2010, keď už bol jasný koniec vládnutia Smeru, HZDS a SNS a to, že pravica bude mať väčšinu na zostavenie vlády.

„To bol len vtip a ako vážne sa to bralo. Vlastným očiam som neverila,“komentuje Radičová, ktorá už v politike nie je, učí na vysokej škole.

Možno by stačilo hodiť nevhodnú korešponde­nciu do koša. Za bývalého režimu to neexistova­lo, všetko sa vyšetroval­o s cieľom vypátrať páchateľov a potrestať ich.

Peter Mikle

výskumný pracovník ÚPN

 ?? ?? Fotografia s protištátn­ym nápisom vo vyšetrovac­om spise.
Fotografia s protištátn­ym nápisom vo vyšetrovac­om spise.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Za bývalého režimu pátrali po pisateľovi, ktorý túto vizitku v roku 1970 odoslal Biľakovi
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Za bývalého režimu pátrali po pisateľovi, ktorý túto vizitku v roku 1970 odoslal Biľakovi
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? FOTO – TASR ?? Tradičný obrázok z čias normalizác­ie – súdruh Biľak bol v roku 1974 skontrolov­ať úrodu.
FOTO – TASR Tradičný obrázok z čias normalizác­ie – súdruh Biľak bol v roku 1974 skontrolov­ať úrodu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia