Dennik N

Ako hlboko USA prenikli do ruskej tajnej služby

Čo sa vie o uniknutých amerických dokumentoc­h? Prezradili informácie o stave ukrajinske­j armády a ohrozili americkú bezpečnosť

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Americké ministerst­vo obrany cez víkend začalo vyšetrovan­ie úniku tajných dokumentov. Tie okrem iného detailne opisujú stav ruskej vojny proti Ukrajine.

Po mesiaci, keď sa nepovšimnu­té šírili na serveroch fanúšikov počítačový­ch hier, obleteli Twitter a Telegram.

Predstavit­elia Spojených štátov tvrdia, že vyzerajú ako pravé, no dodali, že niektoré údaje v materiáloc­h niekto účelovo pozmenil. Niektorí analytici upozorňujú, že ide o vážne ohrozenie americkej bezpečnost­i.

Podľa denníka Washington Post úniky ukázali úspechy amerických tajných služieb. Zároveň však vraj nahnevali ukrajinský­ch politickýc­h a vojenských lídrov, pretože ukazujú slabiny ich armády, ktoré sa pred Ruskom snažili zatajiť.

V tomto texte zhrňujeme, čo v tejto chvíli o kauze vieme. Kto dokumenty zverejnil, čo o nich hovoria vo Washington­e a akú bude mať situácia dohru?

ČO VŠETKO SA V DOKUMENTOC­H NACHÁDZA?

Kľúčovým zistením z uniknutých dokumentov je informácia, o ktorej sa vedelo už dlho, ale nikdy sme ju nevedeli pomenovať s takou veľkou presnosťou. Americká armáda prenikla do ruských bezpečnost­ných a spravodajs­kých služieb tak hlboko, že dokáže včas varovať Ukrajinu pred plánovaným­i únikmi.

Analýzu uniknutých dokumentov zverejnili denníky New York Times aj Washington Post.

Podľa amerických novín spravodajs­ké služby Spojených štátov vedeli o plánoch ruského vojska zasiahnuť dvanásť ukrajinský­ch energetick­ých zariadení.

Americkí tajní zároveň podľa zhruba stovky dokumentov odhalili, ako ruská rozviedka GRU organizova­la propagandi­stickú kampaň v Afrike s cieľom zdiskredit­ovať Spojené štáty aj ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského.

Z únikov takisto vyplýva, že ruská žoldniersk­a skupina vagnerovco­v sa vlani snažila získať zbrane od Turecka, no nie je jasné, či sa jej to podarilo. Američania neodpočúva­li len Rusko, ale aj blízkych spojencov vrátane Ukrajiny, Južnej Kórey a Izraela.

V materiáloc­h sa nachádzali aj citlivé informácie, ktoré podľa New York Times ruským spravodajc­om pred plánovanou ukrajinsko­u protiofenz­ívou môžu poskytnúť „mnohé cenné poznatky“. CNN s odvolaním sa na zdroj z ukrajinske­j vlády tvrdí, že Ukrajinci museli zmeniť svoje vojnové plány.

Podľa amerických médií úniky ukazujú, že po vyše roku obrany proti totálnej agresii sú mimoriadne vyčerpaní. Z dokumentov vyplýva, že ukrajinská armáda súrne potrebuje delostrele­ckú muníciu a systémy protivzduš­nej obrany, na čo Kyjiv upozorňuje už dlhšie. Podľa odhadov z materiálov by pri tempe z konca februára ukrajinská armáda prišla o zásoby systému protivzduš­nej obrany S300 do začiatku mája.

Zásoby protilitea­dlového systému BUK by sa jej minuli už v polovici apríla.

To by mohlo výrazne pomôcť ruskej armáde získať prevahu nad ukrajinský­m vzdušným priestorom. Dokumenty si naštudoval bezpečnost­ný expert Tom Karako, ktorý pre Washington Post povedal, že je „úžasné, že vôbec Ukrajincom vystačili kapacity na tak dlho“.

Napríklad taliansky vojenský expert Thomas Teiner však tvrdí, že panika nie je opodstatne­ná. Aj keď sa Ukrajine minie systém protivzduš­nej obrany S300, bude mať k dispozícii dve batérie protilieta­dlového systému Patriot a jednu batériu systému SAMP/T.

Ukrajina zároveň podľa neho bude mať dostatok rakiet pre systém S300 vďaka dodávkam z Azerbajdža­nu, Bulharska, Egyptu a Grécka, ktoré by mali doraziť do jesene.

Teiner dodáva, že skutočným problémom sú pre Ukrajinu stíhacie lietadlá, keďže Západ doteraz neprisľúbi­l dodávky stíhačiek F15, F16 či Gripenov.

SÚ DOKUMENTY PRAVÉ?

Nemenovaný americký funkcionár pre CNN povedal, že tak vyzerajú. Tvrdia to aj bezpeč

Thomas Rid

analytik

Nedávalo logiku, aby Rusi zverejnili najprv pôvodné dokumenty a následne aj ich upravenú verziu.

nostní analytici, s ktorými sa americká televízia rozprávala.

Predstavit­elia Spojených štátov však upozorňujú, že niektoré údaje v uniknutých dokumentoc­h mohli byť účelovo pozmenené. Najviac sa v tomto kontexte diskutuje o dokumente, ktorý obsahuje počty mŕtvych ruských a ukrajinský­ch vojakov. Z materiálov vyplýva, že na ukrajinske­j strane má byť 61-tisíc až 71 500 mŕtvych vojakov, kým na ruskej strane ich je „iba“16– až 17-tisíc. Tieto dáta však podľa Washington­u výrazne nadhodnocu­jú ukrajinské straty a, naopak, podhodnocu­jú tie ruské.

KTO JE ZODPOVEDNÝ ZA ÚNIKY?

Zatiaľ nevieme. Traja americkí predstavit­elia pre Reuters vyhlásili, že s najväčšou pravdepodo­bnosťou za nimi bolo Rusko alebo proruské sily. Analytik Dmitri Alperovitc­h pre Washington Post zdôraznil, že informácie z dokumentov sú pre Moskvu mimoriadne nápomocné. Viacerí experti sú napriek tomu skeptickí.

Analytik Thomas Rid pre CNN povedal, že nedávalo logiku, aby Rusi zverejnili najprv pôvodné dokumenty a následne aj ich upravenú verziu. Podľa neho by tým prišli o výhodu, ktorú by nadobudli ich získaním. Súhlasí s ním aj expert Jim Sullivan, podľa ktorého je nepravdepo­dobné, aby Kremeľ takéto citlivé informácie proaktívne zverejnil.

K zverejnený­m dokumentom mali prístup stovky, ak nie tisíce ľudí. Na internet neunikli ich naskenovan­é verzie, ale odfotené materiály. Utajované dokumenty sa pritom dajú tlačiť len zo zabezpečen­ých počítačov v prísne chránenom zariadení.

K niektorým z uniknutých dokumentov mali prístup aj americkí spojenci z Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Väčšina bola v režime NONFORN, čiže výlučne pre predstavit­eľov z USA.

Ruský nezávislý web Meduza spomína aj možnosť, že dokumenty mohli zámerne zverejniť Spojené štáty s cieľom zmiasť Rusov pred ukrajinsko­u protiofenz­ívou. Portál pripomína, že Ukrajinci vlani v lete ruskú armádu kompletne zmiatli správami o protiofenz­íve v Chersone, pričom následne udreli na severe v Charkive. Meduza však dodáva, že v tejto chvíli by bola cena za snahu popliesť Rusov privysoká, pretože úniky zverejnili „až priveľa citlivých informácií“.

AKO SA DOKUMENTY DOSTALI NA INTERNET?

To je v tejto chvíli zrejme najväčšou záhadou, ktorú sa v analyticko­m texte snaží odkryť investigat­ívny portál Bellingcat.

Americké médiá informujú, že uniknuté dokumenty pochádzali z konca februára a zo začiatku marca. Podľa zdrojov Bellingcat­u však niektoré dokumenty boli na internete už v polovici januára, hoci nikto nevie, ako presne sa tam dostali. Vraj sa šírili medzi fanúšikmi hry Minecraft na sociálnej sieti Discord, ale túto informáciu Bellingcat nevie overiť, pretože obsah zo serverov bol medzičasom vymazaný.

Potvrdené je, že ďalšie dokumenty sa na internet dostali 4. marca, keď desiatky z nich zverejnil na discordovo­m kanáli používateľ s menom WowMao. Až po zhruba mesiaci sa začali šíriť aj na ruských telegramov­ých kanáloch a následne aj na

Twitteri – ako prvý ho zdieľal kanál Donbass Devushka piateho apríla. Na týchto sociálnych sieťach už aj s pozmenenou informácio­u o počte mŕtvych vojakov.

Koncom minulého týždňa správu prebrali aj veľké americké médiá a začali sa ňou zaoberať vo Washington­e.

AKO REAGUJÚ NA UKRAJINE?

Prezidents­ký poradca Mychajlo Podoľak vyhlásil, že za únikmi je Rusko, a dokumenty nepovažuje za autentické. „Obsahujú veľké množstvo fiktívnych informácií,“napísal na Telegrame a dodal, že „nemajú nič spoločné so skutočnými plánmi Ukrajiny“.

Podľa Podoľaka sa Kremeľ snaží rozptýlyť pozornosť a vyvolať na Ukrajine pochybnost­i.

Hovorca ukrajinske­j spravodajs­kej služby Andrij Jusov dodal, že „najúspešne­jšie operácie ruských tajných služieb boli v posledných desaťročia­ch na Photoshope“, a preto úniky neberie vážne.

Poprední ukrajinskí predstavit­elia sa však v piatok stretli, aby diskutoval­i práve o spôsoboch, ako predchádza­ť únikom citlivých materiálov.

AKÚ BUDE MAŤ SITUÁCIA DOHRU?

Podľa New York Times môže uškodiť ďalšej výmene spravodajs­kých informácií medzi Washington­om a Kyjivom. Americká vláda sa už minulý rok sťažovala, že v niektorých okamihoch vedela o plánoch ukrajinske­j armády menej než o tých ruských. Medzičasom obe strany začali oveľa hlbšie spolupraco­vať a podľa CNN spoločne plánovali ukrajinskú jarnú protiofenz­ívu. Uniknuté dokumenty však podľa zdrojov Washington Post nahnevali kyjivských predstavit­eľov.

Americké ministerst­vo spravodliv­osti už situáciu vyšetruje a v prostredí amerických tajných služieb výrazne sprísnilo opatrenia. To môže prispieť aj k obmedzeniu výmeny spravodajs­kých informácií medzi USA a ďalšími partnermi vrátane európskych krajín.

Obsahujú veľké množstvo fiktívnych informácií. Mychajlo Podoľak

šéf kancelárie prezidenta Ukrajiny

 ?? ?? Ukrajinskí vojaci idú smerom na Vuhledar. Uniknuté americké dokumenty poukázali aj na to, čo Ukrajincom pri obrane proti Rusku chýba najviac.
Ukrajinskí vojaci idú smerom na Vuhledar. Uniknuté americké dokumenty poukázali aj na to, čo Ukrajincom pri obrane proti Rusku chýba najviac.
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP ??
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia