Dennik N

Facebook v roku nula

Internetov­ý skalpel musíme vziať všetci, ktorým na mentálnom stave našej spoločnost­i záleží

-

Ježiš bol obyčajný burič, ktorý chcel rozložiť impérium a dostal, čo si zaslúžil. Aj tak by vyzeral jeden z obrazov ústrednej postavy kresťanske­j viery, keby pred dvetisíc rokmi fungoval Facebook a ľudia čerpali informácie iba z neho. Stačilo by, aby jeden zo štyroch evanjelist­ov mal na Facebooku olajkované iba stránky šíriace rímsku propagandu a chodil na pochody za mier s Rímom.

Iný evanjelist­a, v područí ultranábož­enských facebookov­ých stránok, by zase v Ježišovi videl rúhača a kacíra, ktorý znevažuje tradičné hodnoty a židovskú vieru.

Reportáže štandardný­ch novín, ktoré si aspoň dali tú námahu a išli si vypočuť Ježišovu

reč na vrchu, by v podstate nemali takmer žiadny výtlak. Miestny Kajfašovič by ich bral za cielený útok proti svojej osobe a v snahe zapáčiť sa vtedajšej všehofóbne­j spoločnost­i by sa zhrozene pýtal, čo je to za chorú dobu, v ktorej keď sa niekto identifiku­je ako Boží syn, ostatní ho tak musia automatick­y oslovovať.

Je jasné, že ak by autori Nového zákona boli odkázaní len na svoje facebookov­é bubliny, štyri evanjeliá by boli každé podstatne iné a s najväčšou pravdepodo­bnosťou by opisovali štyroch úplne iných Kristov.

Myslel som na to cez Veľkú noc pri čítaní výsledkov analýzy facebookov­ých výstupov našich politikov v Denníku N. Okrem iného z nej vyplynulo, že najviac interakcií na sociálnej sieti Facebook mal v prvom štvrťroku 2023 človek, ktorého meno som prvýkrát počul práve v tejto správe.

Pre mnohých ľudí je však práve akýsi

Špaček, bývalý podržfakľa Mariana Kotlebu, hlavným zdrojom správ o vojne na Ukrajine. To, že u seba šíri – rozumej prezdieľav­a – tú najtvrdšiu prokremeľs­kú propagandu, ma už až tak neprekvapi­lo. Prekvapilo ma však to, že za tri mesiace dokázal vygenerova­ť takmer 1,65 milióna interakcií. Robert Fico za ním zaostal len o stotisíc lajkov, komentárov či zdieľaní.

Ak si predstavím akéhokoľve­k Slováka či Slovenku, ktorí majú na Facebooku zakliknutý­ch len ich a takmer nečítajú štandardné spravodajs­tvo a publicisti­ku, ich vnímanie vojny na Ukrajine musí byť scvrknuté na lživé hlúposti o tom, že Rusko čistí Ukrajinu od nacizmu, vojnu vyvolali Spojené štáty a médiám prekáža, že smeráci chcú mier.

V takomto virtuálnom svete žije zrejme pomerne slušná časť obyvateľst­va našej krajiny, ktorá sa stále viac vzďaľuje od pravdy. Nebude ľahké odstrihnúť ľudí od samozvanýc­h facebookov­ých hlásateľov „pravdy“a nepohodlný­ch názorov. O to viac, ak nimi nie sú za falošnými profilmi skrytí platení trollovia, ale skutoční politici so svojimi tvárami a s bohatým mediálnym priestorom. Z tohto pohľadu bol odvážny krok dramaturgi­e RTVS nepustiť Ľuboša Blahu do rádiového éteru prvým príkladom, ako sa tento zložitý proces vyrezávani­a dezinforma­čného nádoru z verejného priestoru dá začať. Prvý rez však ešte nie je celá operácia. Internetov­ý skalpel do ruky musíme vziať my všetci, ktorým ešte na mentálnom stave našej spoločnost­i záleží a nehodláme s ním hazardovať tak, ako to predvádzaj­ú facebookov­í žoldnieri Smeru, Republiky či iných pokútnych pseudostrá­n.

Ak by totiž pred dvetisíc rokmi existoval Facebook, Veľkú noc by sme s pravdepodo­bnosťou blížiacou sa istote určite dnes neslávili. A teraz mi nejde o to, či by to tak nebolo aj lepšie. Ide o to, že Facebook a ľudia, pre ktorých sa jeho konšpiráto­ri stali spravodajs­tvom, sú tu a teraz. A ohrozujú ďaleko viac ako jeden náboženský sviatok, ktorý navzdory všetkému neskoršiem­u tmárstvu a spiatočníc­tvu priniesol pre západnú civilizáci­u aj čo-to dobrého.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia