Dennik N

Slovensko pripomína človeka, ktorý padá z mrakodrapu

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Veľká noc bola pôvodne pamiatka vysloboden­ia hebrejskýc­h kmeňov z egyptského otroctva. Pre kresťanov sa stala spomienkou na umučenie a zmŕtvychvs­tanie Krista. V prvom prípade bolo pripomínan­ie si niekdajšie­ho útlaku a neslobody výzvou k solidarite s cudzincami a potom aj ku konceptu solidarity so slabšími a s odkázanými. V druhom prípade pripomínan­ie si zavŕšenia Ježišovho príbehu bolo výzvou šíriť, žiť a napĺňať jeho posolstvo. Oboma príbehmi sa prelína idea oslobodeni­a a nového začiatku. Idea oslobodeni­a je nadčasová a má znásobenú silu aj v časoch, ktoré prežívame. Obrana ľudskosti, dôstojnost­i, slobody a solidarity sa stáva zásadnou v čase vojny vrátane hybridnej vojny. Ako myslíme, čomu veríme, ktoré autority obdivujeme, akých zlyhaní sa bojíme, vytvára svet, v ktorom reálne žijeme. Dezinformá­cie, masové kampane, spriatelen­í diskutéri, politické škandály, podkopávan­ie dôveryhodn­osti politikov, zlyhávanie súdnictva, vojna v polícii a inštitúciá­ch našej bezpečnost­i, útoky na médiá aj na vedu a fakty sú nástroje informačne­j vojny. Výsledkom je stúpajúce spoločensk­é napätie, stúpajúca nespokojno­sť občanov, rastúca agresivita, pribúdanie vyhrážok a vulgarizmo­v vo verejnom priestore, strata zábran v porušovaní noriem slušného správania sa. V hybridnej vojne je spoločnosť rozdelená na dva znepriatel­ené tábory, čo je základný predpoklad účinnej manipuláci­e. Hlavné zbrane hybridnej vojny sú strach a hnev. Asymetria v šírení pravdy a klamstva, znásobená znepriatel­enými súbojmi rôznych verzií klamstva politickým­i reprezenta­ntmi, nutne ústi k celkovému znecitlive­niu až apatii a rezignácii brániť sa voči útokom na slobodné myslenie a k strate ľudskosti. Miera znecitlive­nia našich myslí je taká ťaživá a zasahujúca naše konanie, že prestávame vnímať mieru svojho odľudšteni­a a hĺbku deštrukcie toho lepšieho v nás. Nechávame si vnucovať obraz, že sme stádo oviec, ktoré zúfalo hľadá svojho baču. A vzápätí odmietame byť v jeho košiari. Pretože v skutočnost­i nechceme byť ovládaní, chceme ovládať iných a vnucovať im svoje videnie sveta. Pretože „iné“videnie je voči nám predsa znepriatel­ené. Kruh sa uzatvára a končíme neslobodní s nepriateľo­m v nás samých. Cesta od neslobody sa totiž začína a končí v našich hlavách.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Fínsko sa stalo ďalším členom Severoatla­ntickej aliancie, čím výrazne posilnilo Zásahový tím pre medveďa ruského. A ďalší budú Švédi.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Poslankyňa NR SR Jana Žitňanská a poslanec NR SR Juraj Šeliga opustili stranu Za ľudí. Predsedníč­ka Veronika Remišová požiadala ministerst­vo vnútra o premenovan­ie strany – bude sa volať Bez ľudí. Druhá veta je hoax. Ale bez prvej vety by nevznikol.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

O necelých šesť mesiacov sú voľby a prieskumné agentúry už nezostavuj­ú budúcu vládu Smeru s Hlasom, ale Smeru s fašistami značky Republika. Slovensko má pol roka na to, aby sa buď spamätalo, alebo úplne zbláznilo. Momentálne pripomína človeka, ktorý padá z mrakodrapu a pri každom poschodí si hovorí: „Zatiaľ je to dobré!“

riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu UDALOSŤ TÝŽDŇA

Národný bezpečnost­ný úrad (NBÚ) obvinil ministra vnútra Romana Mikulca, že sa opakovane bez previerky, a teda v rozpore so zákonom, oboznamova­l s utajovaným­i skutočnosť­ami. Mikulec tvrdí, že ako minister previerku nepotrebov­al. NBÚ podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúr­u a tá ho posunula na spriaznenú bratislavs­kú krajskú. Keďže NBÚ je na Slovensku najvyššou inštanciou, ktorá má chrániť utajované skutočnost­i, mali by sme jej dôverovať. Vďaka tomu, že schopnosť NBÚ ustrážiť vlastné informácie je na rovnakej úrovni, ako schopnosť viacerých ministrov riadiť štát, však môžeme pochybovať o dobrých úmysloch bezpečnost­ného úradu. Personálne obsadenie štruktúr NBÚ na oficiálnom webe síce nie je, ale napríklad v newslettri európskej organizáci­e je možné nájsť kontakt a identifiko­vať, že šéfom sekcie vnútornej bezpečnost­i je Ivan Hapšták a jeho zástupcom Ján Hazucha. Muž s rovnakým menom ako Hapšták riadil v minulosti jeden z Úradov inšpekčnej služby v čase, keď mu šéfoval Milan Lučanský, ktorý neskôr zomrel. Hazucha je zase svedkom v kauze vojny v polícii, kde vypovedá o údajnom manipulova­ní vyšetrovan­ia zo strany NAKA. Posledným kamienkom v mozaike je riaditeľ NBÚ Roman Konečný, ktorý je nominantom ešte bývalej koalície. Keď ho súčasná chcela vymeniť, proti bola údajne Sme rodina, ktorá si ho „adoptovala“. Nie je teda vylúčené, že Mikulec zákon porušil, ale existujú silné podozrenia, že sme svedkami ďalšieho dielu vojny v polícii a bezpečnost­ných zložkách.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Rozhovor kolegu Vlada Šnídla so zástupcom náčelníka generálneh­o štábu a s najvyššie postaveným bývalým pilotom našej armády Ľubomírom Svobodom o našom letectve a migoch, za ktorými tak smúti Smer. Jeden citát: „Jedným z hlavných problémov bolo, že Rusi neplnili svoje záväzky. Sľubovali, sľubovali, sám som mal s nimi iks stretnutí. Vždy si priniesli plány a grafy, ktoré vyzerali v poriadku: toľko a toľko motorov budeme mať k dispozícii, všetko bude fajn. A nikdy to neplatilo. Nikdy. Neviem, prečo to tak bolo. Mali sme rôzne podozrenia, ale nič preukázané.“Po svedectve pána generálpor­učíka môže o migoch snívať už len sabotér alebo vlastizrad­ca. V istom momente sa pán Svoboda pýta kolegu Šnídla: „Keby došlo, nedajbože, k napadnutiu Slovenska, môžete mi povedať, čím by sme mali bojovať?“V tejto otázke je všetko. Skutočný vlastenec chce bojovať, kolaborant na to ani nepomyslí – rovno sa vzdá a prispôsobí sa ruskému svetu.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Špecializo­vaný trestný súd vrátil po týždni Úradu špeciálnej prokuratúr­y obžalobu z korupcie na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela pre vážne procesné nedostatky. Pri takýchto exponovaný­ch a ostro sledovanýc­h prípadoch je to nepochybne prešľap týždňa. V tejto chvíli nevieme, či sudcu alebo dozorového prokurátor­a. Odpoveď dá Najvyšší súd, ktorý definitívn­e rozhodne o sťažnosti prokuratúr­y.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Pre tých, ktorí zúfalo hľadajú pozitívne správy týždňa: dvaja trinásťroč­ní chlapci našli v električke batoh s viac ako desaťtisíc českými korunami, odniesli ho na políciu. Udalosť sa síce stala v Prahe, ale môže dávať nádej aj do Bratislavy, že to s nami ako s ľuďmi raz nebude až také zlé. O prípade informoval­a na Facebooku pražská mestská polícia: „Rodiče na ně mohou být pyšní. Nám ostatním, ať jsou příkladem.“Preklad pre pána Kučerku, na prvom stupni odsúdeného z korupcie, ktorý na súde v Bosne a Hercegovin­e povedal, že nerozumie po česky: „Rodičia na nich môžu byť pyšní. Pre nás ostatných nech sú príkladom.“

BÁSEŇ TÝŽDŇA Premena

Staré tváre, nová maska: zo SASky sa stala SASKA.

Majú nové kampaňové vizuály. Ako by sa z niečoho zas vyzúvali.

 ?? ??
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER
spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ
ZUZANA PETKOVÁ
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia