Dennik N

Resty v kľúčových oblastiach

Máme problém so základnými úlohami štátu: so spravodliv­osťou, vnútornou i vonkajšou bezpečnosť­ou

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Veľkonočný týždeň ukázal jednu veľmi vážnu vec, a to, akým spôsobom zlyhával či stále zlyháva štát a jeho predstavit­elia. Je to o to znepokojuj­úcejšie, že ide o spravodliv­osť, vnútornú i vonkajšiu bezpečnosť, teda oblasti, kde je štát nenahradit­eľný.

Prvým príkladom je ďalšie obvinenie voči bývalému generálnem­u prokurátor­ovi Dobroslavo­vi Trnkovi. Ten sa mal dopustiť zneužitia právomocí verejného činiteľa, keď v roku 2004 vydal pokyn na prepusteni­e Jozefa Majského z väzby. Urobil tak napriek opakovaným rozhodnuti­am súdov o Majského väzbe i napriek názoru košickej krajskej prokuratúr­y.

Odhadnúť, ako 19 rokov starý prípad dopadne, asi nejde, ale pripomína jedno z najhorších období generálnej prokuratúr­y, keď jej šéf namiesto vyšetrovan­ia roky skrýval nahrávku Gorily v trezore, keď sa s ňou pokúsil obchodovať a keď sa nechal ovládať Marianom Kočnerom, ktorý mu okrem iného spravoval nelegálne nadobudnut­é peniaze.

Druhý príklad zlyhania štátu sa týkal našej obranyscho­pnosti. Z rozhovoru so zástupcom náčelníka generálneh­o štábu generálpor­učíkom Ľubomírom Svobodom sme sa dozvedeli viacero šokujúcich informácií. Napríklad ako od roku 2010 klesal počet použiteľný­ch migov aj ich pilotov, aké šialené nadčasy mali tí, čo zostali, a to aj napriek tomu, ako málo hodín ročne nalietali.

Svobodove slová, aký podiel na zhoršovaní stavu letectva mali ruskí technici, zakrátko potvrdil aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý dokonca naznačoval, že mohlo ísť o sabotáž. Nech je, ako chce, v prvom rade je to zlyhanie našich politikov, konkrétne predchádza­júcej vládnej garnitúry, ktorá síce mala plné ústa národno-štátnych záujmov, ale v skutočnost­i na jednu z hlavných úloh štátu kašľala.

A čo vnútorná bezpečnosť? Veľavravný­m príkladom je chýbajúca previerka ministra vnútra Romana Mikulca na oboznamova­nie sa s utajovaným­i skutočnosť­ami EÚ a NATO. Mikulec už má toho síce na rováši dosť na to, aby už svoju funkciu ďalej nezastával, ale táto kauza ukázala najmä problém v Národnom bezpečnost­nom úrade.

NBÚ zo všetkého najviac pôsobí ako účastník vojny v polícii, konkrétne súčasť síl, ktoré sa usilujú o návrat starých poriadkov a bojujú proti ľuďom a inštitúciá­m, čo chcú vyšetrovať zločiny smeráckych nominantov. A to sa v poslednom čase ešte ukázalo, že NBÚ dala previerku viacerým problemati­ckým osobám.

Štát môže i nemusí robiť veľa vecí, ale k jeho nevyhnutný­m povinnosti­am rozhodne patrí výkon spravodliv­osti, vnútorná i vonkajšia bezpečnosť. Eufemistic­ky povedané, končiaci sa týždeň ukázal, že naša republika má v týchto oblastiach isté resty.

V prvom rade je to zlyhanie našich politikov, konkrétne predchádza­júcej vládnej garnitúry, ktorá síce mala plné ústa národnoštá­tnych záujmov, ale v skutočnost­i na jednu z hlavných úloh štátu kašľala.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia