Dennik N

Prvá pomoc pre Štiavnicu

Diskutuje sa síce o rekonštruk­cii, ale oni nemajú peniaze ani na platenie účtov

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vláda ešte v stredu mimoriadne zasadala v Banskej Štiavnici, kde rozhodla, že na obnovu pamiatok po požiari dá nateraz 11 miliónov eur. Heger niekoľkokr­át zopakoval, že je to „prvá pomoc“, po ktorej bude nasledovať ďalšia.

Štyri milióny z rezervy premiéra dostane Štiavnica na odstraňova­nie škôd a na svoju budovu základnej umeleckej školy. Ďalších sedem miliónov získajú ministerst­vá vnútra a životného prostredia, pod ktoré patria Slovenský banský archív, Slovenské banské múzeum Berggerich­t a Galéria Jozefa Kollára. Vláda sľubuje, že pomôže aj súkromným majiteľom poškodenýc­h budov. Ministerka kultúry Natália Milanová má podľa premiéra už pripravenú schému dotácií, ktoré však čakajú na vyhodnoten­ie platieb od poisťovní.

Minister Ján Budaj otvoril otázku, prečo historické budovy nemajú zabudované moderné hasiace systémy, ktoré chránia pamiatky pred požiarom. Ich využitiu doteraz bránili pamiatkari, ktorí sa odvolávajú aj na príliš vysokú cenu.

Riaditeľka banského múzea Zuzana Denková ešte v utorok večer zverejnila text, v ktorom opísala, ako fungujú múzejníci po požiari – diskutuje sa síce o rekonštruk­cii, ale oni nemajú peniaze ani na platenie účtov. Ešte v pondelok mali na účte mínus 100-tisíc.

Denkovej prišli na pomoc aj českí múzejníci. „Vyzerali sme ako totálni amatéri. Pozerali sa na prepravky, do ktorých sme poukladali minerály, a ukazovali nám svoje špeciálne, ktoré doniesli na ukážku,“vraví s tým, že ak by im ukázala depozitár, boli by zhrození z nevhodných a vlhkých priestorov.*

Minister Ján Budaj otvoril otázku, prečo historické budovy nemajú zabudované moderné hasiace systémy, ktoré chránia pamiatky pred požiarom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia