Dennik N

Mám si znížiť hypotéku alebo radšej investovať?

Šiesti odborníci radia, či sa oplatí voľné peniaze použiť radšej na mimoriadnu splátku hypotéky a kedy je lepšie ich investovať

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Ak sa rozhodujet­e, či máte z nasporenýc­h peňazí splatiť časť hypotekárn­eho úveru a znížiť si tak mesačnú splátku hypotéky, alebo radšej nie a použiť našetrené peniaze na niečo iné, poradia vám šiesti odborníci na financie. Z ich vyjadrení vyplýva, že to závisí to aj od toho, akú veľkú máte finančnú rezervu a či sa vám fixácia úrokovej sadzby končí v tomto, možno budúcom roku alebo až o tri či štyri roky.

Opýtali sme sa ich:

Rozhodujem sa, či splatiť časť hypotéky alebo nie. Priemerný úrok na hypotéku dosiahol 4 percentá a podľa Národnej banky Slovenska sa ešte zvýši na 4,5 percenta. Uvažujem tak, že ak si znížim hypotéku, nebudem mať takú vysokú mesačnú splátku. Inflácia je však vysoká a všade počúvam, že to praje dlžníkom. Možno sa oplatí voľné peniaze investovať. Podľa čoho sa mám rozhodovať?

Martin Kahanec profesor ekonómie na Stredoeuró­pskej univerzite

Vo všeobecnos­ti platí, že keď sa neočakávan­e zvýši inflácia, zvýhodňuje to dlžníkov s fixným nominálnym úrokom. Ak majú voľné financie, skôr by som uvažoval, ako ich investovať tak, aby nestrácali hodnotu. Komplexná odpoveď na túto otázku však musí zohľadniť viacero faktorov, a to najmä alternatív­ne možnosti použitia finančných prostriedk­ov, celkovú finančnú situáciu dlžníka, očakávané zmeny úrokovej sadzby a inflácie, ako aj vlastnú averziu voči riziku, resp. svoju schopnosť tolerovať riziko. Mám možnosť investovať voľné prostriedk­y s úrokom 8,5 percenta a prijateľný­m rizikom, zrenovovať garzónku a prenajať ju, zaplatiť deťom štúdium na prestížnej škole alebo konečne ísť na dlho odkladané liečenie a investovať do svojho zdravia? Tieto finančné prostriedk­y sú síce voľné, ale finančné riziko bez takejto rezervy by mi spôsoboval­o veľký stres? Hrozí mi riziko nestabilné­ho príjmu a takúto finančnú rezervu potrebujem na pokrytie prípadných výpadkov príjmu?

V takýchto prípadoch by som si splatenie časti hypotéky radšej rozmyslel. Alebo mám tie peniaze zašité v gauči s nulovým výnosom a rizikom, že mi s bytom zhoria aj moje finan- čné rezervy? Mám len krátku viazanosť úroku a zvýšenie úroku mi zvýši splátky tak, že nebudem mať na mesačné splátky a budem vo finančnom strese? Potom by som splatenie časti hypotéky zvážil. Konečné rozhodnuti­e by sa malo prijať po dôkladnom zvážení všetkých týchto faktorov.

Martin Šuster člen Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť

Ak by som mal voľné zdroje na splatenie časti hypotéky, pozeral by som sa ešte na ďalšie tri dôležité veci. Po prvé, akú mám rezervu na nepredvída­né situácie. Ekonomika sa síce začína zotavovať, ale stále je zraniteľná, stále môže poskočiť inflácia či sa zhoršiť nezamestna­nosť. Rezervu si treba tvoriť takisto na individuál­ne riziká – od zlomenej ruky po prasknutú práčku. Rozumná výška rezervy je na tri až šesť mesiacov výdavkov. Ak máme rodinu s dvomi pracujúcim­i partnermi v stabilnom zamestnaní, stačí asi rezerva na tri mesiace. Ak máme jedného hlavného živiteľa a špeciálne, ak je to podnikateľ či živnostník, skôr by som odporúčal vyššiu rezervu. Po druhé, ak mám teda aj po odrátaní „fondu na daždivé dni“stále voľné peniaze na extra splátku hypotéky, pozrel by som sa, koľko mi zostáva do refixácie úrokových sadzieb. Ak je to len rok či dva, tak sa mimoriadna splátka oplatí, lebo nové sadzby budú určite výrazne vyššie, a teda aj splátka poskočí hore. Naopak, keby som mal na hypotéke nastavené sadzby povedzme zo začiatku minulého roka, keď boli iba okolo jedného percenta, a keby mi do refixácie zostávalo štyri či viac rokov, radšej by som voľné peniaze uložil inde. Dnes už aj termínovan­é účty výrazne prebijú jedno percento z minuloročn­ej hypotéky. Po tretie, pozrel by som sa, či nemám iné výhodnejši­e možnosti. Stále treba očakávať rast cien energií, takže jedna z možností je výmena okien či zateplenie domu. Pri rodinných domoch aj slnečné kolektory či tepelné čerpadlo. Alebo sa pozrime na dlhodobejš­ie investície – dobrovoľný príspevok na druhý pilier dôchodkové­ho sporenia je teraz pomerne atraktívny, samozrejme, ak je sporiteľ v indexovom či akciovom fonde. Fajnšmekri, ktorí sa vyznajú, môžu priamo investovať na finančných trhoch – to však už musí človeka baviť a musí mať znalosti.

Dominik Hapl investičný analytik Across Investment­s A

k mám stále pôvodnú fixáciu a v blízkom čase mi nevyprší, nie je dôvod predčasne splácať hypotéku, lebo rast úrokových sadzieb na mesačnej splátke nijak necítim. Ak mi však v blízkom čase fixácia končí, musím si prepočítať, aký vplyv budú mať nové sadzby na moju mesačnú splátku. Nárast o 2 percentá oproti pôvodnej fixácii je o 100 eur vyššia splátka na každých 100-tisíc dlhu. Ak viem, že dnes budem fixovať za 4 až 4,5 percenta a splátka ohrozuje môj mesačný rozpočet, dáva zmysel sa zamyslieť nad jej znížením čiastočným splatením úveru. Na druhej strane ak mám väčší obnos peňazí, ktorým by som mohol splatiť časť hypotéky, asi nie som v kategórii ľudí, keď mi zvýšenie mesačnej splátky prinesie existenčné ohrozenie. V takom prípade by som sa skôr zamyslel nad tým, ako si prispôsobi­ť rozpočet novej realite, ktorá ma čaká s novou fixáciou. Zvýšiť príjmy alebo znížiť výdavky, ktoré nepotrebuj­em, prípadne nechať si rezervu na vyššie splátky úveru, až kým sa mi nepodarí navýšiť príjem. Zvyšok peňazí by som mal investovať, pretože inflácia z nich odkrojí približne 20 percent v najbližšíc­h troch rokoch podľa prognózy Národnej banky Slovenska. V takom prípade ma investovan­ie môže čiastočne ochrániť a dlh na hypotéke mi nemusí až tak prekážať, lebo ten sa infláciou znehodnocu­je.

Vladimír Baláž ekonóm Prognostic­kého ústavu Slovenskej akadémie vied

Chcete sa zbaviť dlhu predčasnou splátkou. Pri februárove­j inflácii vo výške 15,4 percenta a úroku 4 percentá predčasná splátka nedáva ekonomický zmysel. Priemerná inflácia na Slovensku za tento rok pravdepodo­bne dosiahne úroveň 7 až 9 percent, kým úroková miera na hypotéky by nemala presiahnuť 5 percent. Inflácia investuje za vás a maže reálnu hodnotu vášho dlhu. Predčasne splatiť dlh a investovať peniaze na rizikových akciových trhoch nie je racionálne. Mimochodom, na akciových trhoch môžete peniaze aj prerobiť, nielen zarobiť. A aj keby ste napríklad zajtra zhodnotili peniaze o 10 percent, reálny výnos by bol stále nižší ako inflácia. Nápady o investovan­í pravdepodo­bne pochádzajú zo špekulácií o nejakom zázračnom raste na trhu akcií (a skade by sa mal vziať?) a FOMO (fear of missing out, čiže strach z toho, že nám niečo uniká – pozn. E). Niekedy je lepšie nebyť aktivistom, nerobiť nič a tešiť sa z toho, že vám inflácia pomáha.

Boris Tomčiak investičný manažér spoločnost­i Finlord

Kto má zafixovanú hypotéku ešte na niekoľko rokov za nízke sadzby z predchádza­júceho obdobia (povedzme za menej ako 3,5 percenta), tak by o splatení časti hypotéky nemal uvažovať. Finančne sa to vôbec neoplatí. Peniaze môže radšej investovať, pričom aktuálne sa dá aj na bezpečných vkladoch a investíciá­ch získať výnos štyri percentá a viac. Domácnosti­am, ktorým končí v tomto roku fixácia a budú musieť refinancov­ať za vyššie sadzby, možno až za tých 4,5 percenta, sa splatenie časti hypotéky môže oplatiť. Alebo sa im môže oplatiť zafixovať si sadzby na krátke obdobie a počkať na pokles úrokovej sadzby, ktorý by mal nastať už v budúcom roku. Vo všeobecnos­ti platí, že pre spoľahlivý­ch klientov so stabilne rastúcou mzdou/platom sa predčasné splatenie hypotéky nevypláca. Hypotekárn­e sadzby sú dlhodobo nízke. Hotovosť je lepšie investovať do produktívn­ych aktív, ako sú akcie, dlhopisy či nehnuteľno­sti na prenájom.

Maroš Ovčarik riaditeľ Partners Investment­s P

ri rozhodovan­í je kľúčový rozdiel medzi úrokovou sadzbou hypotéky a výnosom z investície, ktorá by mala byť alternatív­ou. Napríklad pri investícii s výnosom päť percent a úrokovej sadzbe hypotéky tri percentá dáva zmysel peniaze investovať. Pri hypotéke som však zástancom konzervatí­vnejšieho prístupu. Teda extra peniaze využiť na splatenie hypotéky a zníženie mesačnej splátky. A úspora na mesačnej splátke je ideálna príležitos­ť na založenie dlhodobého pravidelné­ho investovan­ia.

Ak mám stále pôvodnú fixáciu a v blízkom čase nevyprší, nie je dôvod predčasne splácať hypotéku, lebo rast úrokových sadzieb na splátke necítim. Ak mi fixácia končí, musím si prepočítať, aký vplyv budú mať nové sadzby na mesačnú splátku. Dominik Hapl

Across Investment­s

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia