Dennik N

Čo ponúkla SIS za 60 miliónov eur? Vojnu policajtov

Keby sme mali fungujúce tajné služby a OČTK, „sociálny demokrat“Robert Fico by dnes neorodoval za obvinených

-

Podľa súdom odmietnute­j obžaloby vraj Jozef Brhel s pomocou Roberta Kaliňáka dorovnával plat Františkov­i Imreczemu. Samotný Imrecze túto praktiku priznáva a ľutuje ju. Keby sme mali k tejto kauze nájsť ekvivalent v inom type kriminalit­y, ktorý obdobne pohoršuje a desí, ponúka sa napríklad pedofília. Veď riaditeľ finančnej správy, čo má bojovať s daňovými únikmi, by za žiadnu cenu nemal brať úplatky. Veď minister vnútra by mu ich nemal za žiadnu cenu sprostredk­ovať. A žiadny podnikateľ by sa za žiadnu cenu nemal dostať do pozície, že môže mať takýchto vysokých funkcionár­ov štátu omotaných okolo prsta.

A čo na to okradnutý občan? V tom lepšom prípade ho táto dráma nijako nevzrušuje; jednoducho mu v tom mediálnom prekrikova­ní splýva s ďalšími kauzami. V tom horšom rovno preberá naratív obhajoby: Ľutuje obvinených a opovrhuje „udavačom“Imreczem. Tento občan je mentalitou blízko k obyvateľov­i kolumbijsk­ého mesta Medellín, ktorý onehdy tlieskal politickej kampani narkobarón­a Pabla Escobara. A je to ten istý občan a občianka, ktorí sa môžu postarať o to, aby sa do čela štátu znova dostali zločinci. Označenie mafiánsky štát, ktoré zhŕňa počínanie bývalých vlád Smeru, bude teda významovo kompletné až po tom, čo doň zahrnieme aj voličov a voličky, ktorí existenciu takéhoto zopsutého štátu podporoval­i a naďalej podporujú.

Pripomeňme si ešte ďalší rozmer tohto problému. Kriminálny­m podozrenia­m, obvineniam a v niektorých prípadoch už aj odsudzujúc­im rozsudkom čelia bývalí funkcionár­i bezpečnost­ných (ozbrojenýc­h) zložiek, Policajný zbor, Kriminálny úrad finančnej správy, Slovenská informačná služba a po novom aj Vojenské spravodajs­tvo i Národný bezpečnost­ný úrad. Rozsah trestných činov, ktorých sa vraj alebo už preukázate­ľne dopustili pracovníci týchto orgánov, je takpovedia­c aspoň na dva temné životy. Tunelovani­e verejného majetku, korupcia, kriminálne spolčovani­e, zahladzova­nie stôp, zneužívani­e právomocí verejného činiteľa, vydieranie.

Nečudo, že v takomto cynickom a mravne zdevastova­nom prostredí sa niekomu zrodil v hlave nápad „vyriešiť si problém“vraždou investigat­ívneho novinára a jeho snúbenice.

KTO KRADNE, VRAŽDÍ

Je však otázne, či to, čo dnes verejnosť vie z vyšetrovan­ia a súdnych procesov, je celý ľadovec alebo len tá jeho menšia časť, čo vytŕča nad hladinou. S tým je spojená ďalšia otázka: ako by sa kriminálne živly zo silových zložiek správali, keby v preferenci­ách Smeru a Hlasu necítili príležitos­ť zbaviť sa svojho problému? Treba pripustiť, že sú to práve tieto preferenci­e, ktoré zreálňujú možnosť mocenského prevratu v rámci demokratic­kých pravidiel bez toho, aby bolo nutné uchýliť sa ku krajnostia­m. Ku krajnostia­m, o ktorých sme sa napríklad čo-to podozvedal­i z debaty v poľovnícke­j chate.

V predvolebn­om období postačuje, že predseda Smeru môže beztrestne púšťať zmanipulov­ané nahrávky odposlucho­v vyšetrovat­eľov okolo Jána Čurillu; a keď príde na spochybňov­anie regulárnos­ti vyšetrovan­ia, vie zabrať aj Peter Pellegrini. V predvolebn­om období postačuje aj takzvaná vojna policajtov. Takzvaná preto, lebo to nie je vojna policajnýc­h oddelení ako v rovnomenno­m francúzsko­m filme, ale konflikt dvoch antagonist­ických systémov. Práva a bezprávia. Obvinenie, zatknutie, súdne prepusteni­e a následné trvanie kompetentn­ých na obvinení elitných vyšetrovat­eľov dokonca aj po tom, čo sa ich odposluchy ukázali ako zmanipulov­ané, je totiž donebavola­júci škandál. Je to ostentatív­ne gesto mafiánskeh­o štátu: Som tu, nikam som neodišiel.

ZLYHÁVANIE BEZPEČNOST­NÝCH ZLOŽIEK JE CHRONICKÉ

Slovensko má rozsiahly a nákladný bezpečnost­ný aparát, ale rozsiahle sú aj jeho škandály. Pre hustotu kriminálny­ch káuz je reputácia týchto zložiek mizerná a ich prínos k bezpečnost­i občanov otázny. Keby sme totiž mali fungujúce tajné služby a orgány činné v trestnom konaní, veci by nezašli tak ďaleko, že „sociálny demokrat“Robert Fico dnes s kruhmi pod očami oroduje za obvinených a burcuje ľudí proti priechodu spravodliv­osti. Ani ruská rozviedka by nemala na Slovensku taký plážový život, keď s pomocou našich domácich panáčikov bez obáv z odhalenia preprogram­ovala myseľ mnohým občanom tak, že už nedokážu rozlíšiť agresorov od obetí a zlodejov od počestných ľudí.

Heslo do siete Národného bezpečnost­ného úradu nbusr123, ktoré kedysi „prelomili“hekeri, tak symbolizuj­e komický obraz našej bezpečnost­nej komunity. Gorila zas ten tragický. Závažné korupčné zistenia v Gorile sú totiž rovnocenné tomu, ako ich náš bezpečnost­ný aparát vrátane generálnej prokuratúr­y dokázal ochrániť pred trestným konaním. S tým môže súťažiť asi len to, ako sa napriek zrušeniu Mečiarovýc­h amnestií v roku 2017 na „poli“únosu Michala Kováča mladšieho a vraždy Roberta Remiáša už dlhé roky dokopy nič nedeje.

Vedľa zdravotníc­tva a školstva sú tak bezpečnost­né zložky ďalšou oblasťou štátu, ktorá vyžaduje reformy vrátane redukčnej diéty. Napríklad výdavky SIS kontinuáln­e rastú, v tomto roku je to 77 miliónov eur (!), ale aká je hodnota za tieto peniaze? Že sa SIS zapojila do onej vojny policajtov, vtiahla do nej aj ústavných činiteľov a predseda parlamentu Boris Kollár si z toho odniesol poznatok o čurilovske­j mafii? A čo tých 90 až 100 miliónov eur (!) ročne na Vojenské spravodajs­tvo? Nie sú za tie roky a za tie peniaze dvaja prichytení žoldnieri v ruských službách páni Bučko a Garbár primálo? Hoci sporná výkonnosť silových zložiek a frekvencia ich trestne stíhaných príslušník­ov bije do očí, nikdy to nebola volebná téma. Zrejme s tým má niečo spoločné tradícia beztrestno­sti „fízľov“, čo sa sformovala ešte za totality.

Vlečúci sa spor o paragraf 363 Trestného poriadku, čo je vo svojej podstate zápas o integrovan­ie inštitúcie generálneh­o prokurátor­a do demokratic­kého systému, však signalizuj­e, aká ťažká úloha stojí pred občanmi, ktorí stále veria na poctivosť a nedali si preprogram­ovať zdravý úsudok. Poctivosť a zdravý úsudok sú napokon vlastnosti, ktoré budú mať v septembrov­ých voľbách obrovskú cenu. Čosi ako úzkoprofil­ový tovar v časoch pomaly už zabudnutýc­h.

Slovensko má rozsiahly a nákladný bezpečnost­ný aparát, ale rozsiahle sú aj jeho škandály. Pre hustotu kriminálny­ch káuz je reputácia týchto zložiek mizerná a ich prínos k bezpečnost­i občanov otázny.

 ?? IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády ??
IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia