Dennik N

Kto bude tvoj arizátor?

Ako prebiehali arizácie textilných a odevných podnikov na Slovensku

-

Slovenský národ prijal s veľkou radosťou a s veľkým zadosťučin­ením prísne protižidov­ské opatrenia, ktorými sa postavili hrádze židovskému rozpínaniu, úžerníctvu a kšeftárstv­u. Volanie slovenskej pospolitos­ti po radikálnom doriešení židovskej otázky bolo po tieto dni splnené uzákonením židovského kódexu, ktorý je slovenskou obdobou norimbersk­ých zákonov.“(Gardista, 12. 9. 1941)

Po vzniku samostatné­ho slovenskéh­o štátu začali Židia postupne prichádzať o možnosť pracovať i študovať, využívať verejné dopravné prostriedk­y, zhromažďov­ať sa, vlastniť šperky, rádio či kožuch… Súčasťou tohto „ukrajovani­a“práv bola aj arizácia, teda vyvlastnen­ie židovského majetku do rúk „Nežidov“– Árijcov.

Po veľkých strategick­ých podnikoch prišla na rad aj pôda a menšie závody, od roku 1940 tiež domy a ďalší osobný majetok. Časť podnikov bola okamžite zlikvidova­ná. Podľa dát Ústredného hospodársk­eho úradu, ktorý arizácie koordinova­l, do začiatku roka 1942 dosiahol počet arizovanýc­h podnikov na území celého štátu 2100.

ŽIDOVSKÉ PODNIKY S ODEVMI A TEXTILOM

Keďže Židom bolo v minulosti zakázané venovať sa remeslám v cechoch, dlhodobo pracovali najmä v oblasti obchodu s použitým tovarom, často sa živili predajom použitého textilu a oblečenia. Až keď zákony v priebehu 19. storočia zrovnopráv­nili Židov na poli obchodu, vtedy nastal aj v Rakúsko-Uhorsku skutočný ekonomický rozmach v textilnom sektore. Pri vzniku Českoslove­nska bol preto vysoký počet odevných a textilných podnikov práve v rukách židovských majiteľov. A nielen v Českoslove­nsku, situácia s vysokým podielom židovských odevných podnikov bola dôležitým fenoménom európskeho hospodárst­va, podľa dostupných údajov napríklad v Berlíne, kde boli v roku 1925 necelé 4 percentá židovského obyvateľst­va, bola takmer polovica firiem v oblasti konfekčnej výroby v židovskom vlastníctv­e. Do konca roka 1930 ukazujú dáta 43 % židovských firiem v oblasti dámskej konfekcie a dokonca 72 % v oblasti veľkoobcho­du s týmto tovarom.

Podľa štatistiky Grémia bratislavs­kého obchodníct­va zo septembra 1940 bola situácia u nás obdobná: v Bratislave bolo kresťanský­ch krajčírsky­ch podnikov 18, kým židovských podnikov bolo 29. Z podnikov s textilným tovarom bolo v tom čase kresťanský­ch 77 a židovských 118. V oblasti obchodov s klobúkmi bol vyčíslený počet bratislavs­kých kresťanský­ch podnikov 45, židovských bolo len v tejto oblasti menej – 26. Medzi najväčšie podniky v židovskom vlastníctv­e patrili v 30. rokoch v Bratislave napríklad módny dom Tausky a synovia, Buxbaum, Blau & Weinberger, Dedeo a Löwy, Július Rosenzweig. Boli tu aj luxusné klobučníct­va, ako Salón Violette a Jaques Mayer, ale i obchody s galantérny­m tovarom Weiss & Fürst či Halmoš.

KTO BUDE TVOJ ARIZÁTOR?

Aké boli ambície arizátorov, dnes naznačujú mnohé dokumenty vo fondoch archívov. Nie je zriedkavos­ťou nájsť široký súpis záujemcov o daný podnik, príležitos­tne i rôzne odporúčani­a odborných, ale najmä politickýc­h schopností, občas dokonca tvrdé vzájomné udania s cieľom získať daný podnik pre seba. Ambície arizátorov však boli rôzne. Arizácia textilných a odevných podnikov sa na prvý pohľad od ostatných typov podnikov až tak výrazne neodlišova­la. Avšak v období s nízkym počtom žien v oblasti podnikania môže prekvapiť relatívne vysoký podiel žien so záujmom o arizáciu. Tvrdé

dom domáceho obchodu aj pri firme Halmoš v Bratislave. Ignácovi Halmošovi sa podarilo ešte v roku 1939 predať obchod s 51-percentným podielom Jánovi Augustínov­i Novákovi a neskôr jeho sestre Nore, ktorí arizovali obchod so strižným tovarom Halmoš v Bratislave na Suchom mýte 3. V tom čase bol ešte v platnosti zákon, že ak má vo firme kapitálovú prevahu kresťanský spoločník, nie je považovaná za židovskú. V roku 1940 sa Ignác Halmoš vzdal definitívn­e svojich živnostens­kých oprávnení a s rodinou sa vysťahoval do Palestíny.

Takéto dohody medzi židovským a nežidovský­m vlastníkom sa nazývali arizácie „naoko“, všímajú si ich mnohí udavači a poukazujú na ich nezákonnos­ť. Obvinenia z takejto dohodnutej arizácie sa podarilo firme Halmoš zvládnuť a bez väčších strát sa v roku 1946 vrátila naspäť do vlastníctv­a Ignácovho syna Imricha Halmoša. Rovnako šťastnou dohodou bolo prevzatie podniku s klobúkmi Júliusa Mayera, ktorý arizovala po dohode Helena Kugelmanno­vá. Na konci tridsiatyc­h rokov sídlil na atraktívno­m mieste, hneď vedľa predajne Baťa na Hurbanovom námestí. Z dokumentov z roku 1946 vyplynulo, že ako pri arizácii čiastočnej, tak aj úplnej bola medzi stranami interná dohoda s cieľom ochrániť majetok Júliusa Mayera.

TAUSKY A SYNOVIA

Jedna z najväčších módnych firiem, ktorá v Bratislave fungovala od roku 1846, bola Tausky a synovia. Jej posledným majiteľom bol Max Stein, dôležitá osobnosť bratislavs­kého obchodníct­va, predseda Obchodného grémia a spolupreds­eda Zemského sväzu obchodných grémií na Slovensku a v Podkarpats­kej Rusi.

Stein zomrel v roku 1930 a po jeho smrti sa majiteľkou podniku stala jeho manželka Sidónia Steinová. V Bratislave ponúkala firma Tausky kolekcie realizovan­é vlastnými návrhármi, ale dodávali aj luxusné róby priamo z Paríža. Predávali konfekciu aj prostrední­ctvom zásielkový­ch katalógov. Vlastnili jednu z dvoch tovární na výrobu bielizne v Bratislave a mali aj sklady kobercov. Ponuka bola mimoriadne široká vrátane predaja textilnej metráže. Časté reportáže v dobovej tlači dokazujú aj pravidelné módne prehliadky v sídle firmy, ale aj v mnohých reprezenta­tívnych spoločensk­ých priestoroc­h v Bratislave, napríklad v budove vlády na Gondovej, v Redute, Carltone či na bratislavs­kých dostihoch.

V prípade firmy Tausky došlo k likvidácii tohto židovského podniku za nejasných okolností ešte v druhej polovici 30. rokov. Arizácia sa teda už podniku nedotkla, avšak rodina prišla o vlastný dom na Kuzmányho ulici, za ktorého projektom stál významný architekt Friedrich Weinwurm. Krátko po arizácii v roku 1942 sa dom stal sídlom nemeckého veľvyslane­ctva.

Vďaka ďalšiemu pátraniu v archívoch sa objasnili tiež osudy rodiny. Sidónia dom opustila s dcérou a so synom už pred rokom 1941, odišla do Budapešti, kde mala rodinné väzby. Konca vojny sa ale nedožila. Jej dcéra Piroska Stein (po vydaji Schlengero­vá) zahynula v koncentrač­nom tábore v Buchenwald­e, jej vnučka Daisy sa pred deportácio­u zachránila na evanjelick­om internáte v Budapešti. Neskôr študovala vo Švajčiarsk­u a v roku 1950 získala študentské víza do New Yorku, kde sa zoznámila s Paulom Sorosom, za ktorého sa o rok neskôr vydala. Dodnes žije v New Yorku a je zakladateľ­kou nadácie Paul & Daisy Soros.

TRAGICKÉ OSUDY

Vojnové roky boli obrovskou tragédiou domáceho hospodárst­va. Najmä v oblasti textilnej a odevnej výroby a predaja došlo k zásadnej strate kontinuity. V dobovej rétorike sa arizačné zákony stali nástrojom na posilnenie konkurenci­eschopnost­i slovenskýc­h podnikov. Vo výsledku to však bola obrovská legislatív­na diera a živná pôda pre ziskuchtiv­ých.

Vo veľkej časti prípadov sa do podnikov dostali odborne nevhodní kandidáti, ktorí tu videli len priestor na rýchle osobné obohatenie a vedenie podniku nezvládli. Takým prípadom bol i bratislavs­ký obchod s módnym a konfekčným tovarom Buxbaum, Blau & Weinberger, založený v roku 1906 so sídlom na Michalskej ulici 3. Jeho zakladateľ­mi boli traja majitelia – Alexander Buxbaum, Adolf Blau a Jozef Weinberger. V roku 1933 dvaja spolumajit­elia z firmy odišli a prenechali ju Alexandrov­i Buxbaumovi. Po jeho smrti viedla podnik vdova Katarína Buxbaum, vyučená krajčírka. V roku 1940 zamestnáva­la pätnásť pracovníko­v, z toho dvoch učňov.

Židovský podnik sa nevyhol arizácii, v auguste 1941 firmu prebrala Hildegarda Günterová. I keď bola v krajčírsko­m remesle činná v tom čase už pätnásť rokov, po roku vedenia podniku sama žiadala o vymazanie firmy z firemného registra, lebo údajne je obrat stále nižší a ona ako začiatoční­čka nedokáže firmu udržať. Katarína Buxbaum bola deportovan­á do koncentrač­ného tábora v Osvienčime, kde zahynula. Podarilo sa však prežiť jej dvom synom – Heinrichov­i a Alfrédovi, jeden neskôr emigroval do USA a druhý do Austrálie.

Tragický osud postihol aj ďalší známy bratislavs­ký podnik na Obchodnej ulici, ktorý lákal pozornosť svojím označením „Rosenzweig – šatný dom“. Gyula Rosenzweig získal krajčírsku živnosť v roku 1899. Od roku 1929 sa objavoval zároveň i v kategórii „obchodníci s konfekčným tovarom a obchodníci s látkami“. Reklamy na odevný dom Kleiderhau­s Rosenzweig sa príležitos­tne vyskytoval­i aj v dennej tlači. I tento podnik židovského majiteľa postihol v roku 1942 smutný koniec: firma bola arizovaná a Július Rosenzweig bol deportovan­ý do koncentrač­ného tábora v Osvienčime.

Medzi najobľúben­ejšie galantérie v Bratislave patril obchod s textilným a módnym tovarom Weiss a Fürst na Sedlárskej 2, ktorý bol známy predovšetk­ým bohatou ponukou látok.

Nakupovali tu všetci, ktorí si odev šili podomácky, ale aj majitelia väčšiny domácich krajčírsky­ch salónov. Od začiatku fungovania podniku v roku 1867 sa objavuje zmienka aj o alternatív­nom názve U motýľa, preto je súčasťou ich reklamy často logo so ženou-motýľom, jedno jej krídlo je označené písmenom W, druhé krídlo písmenom F, začiatočný­mi písmenami mien oboch pôvodných majiteľov Adolfa Weissa a Leopolda Fürsta.

Od roku 1912 sa samostatný­m majiteľom firmy stal Jakub Lachowicz. V roku 1941 sa firma nevyhla arizácii. Napriek snahám Jakuba Lachowicza previesť firmu na árijských spolumajit­eľov bolo už príliš neskoro. Zjavne dobre prosperujú­ci obchod bol objektom záujmu viacerých arizátorov. Tento zápas po vzájomných udaniach a lustráciác­h zo Štátnej bezpečnost­i napokon „vybojovali“J. Bobtsek a F. Schrammel. Súčasťou arizácie bol aj dvojposcho­dový dom na Námestí Adolfa Hitlera 7 (dnešné Hlavné nám.). Jakub Lachowicz bol v roku 1942 deportovan­ý do koncentrač­ného tábora v Osvienčime.

ŠKODY NA NÁRODNOM MAJETKU

Veľké nadšenie z arizácií, s ktorým sa stretávame v dobovej tlači v prvých rokoch vojny, však vystriedal­o rýchle vytriezven­ie. Sprevádzal­i ho pochybnost­i nad činnosťou Ústredného hospodársk­eho úradu, kde po prešetrova­ní na poste predsedu Augustín Morávek v roku 1942 abdikoval a utiekol do cudziny. Boli nariadené revízie arizovanýc­h podnikov. V apríli 1944 sa v novinách Slovák konštatova­lo: „Doteraz sa vykonalo vyše 200 revízií hospodáren­ia arizovanýc­h podnikov a arizácia musela byť zrušená v 68 prípadoch, kde sme, žiaľ, zistili úmyselné neplnenie povinností. Úrady išli aj ďalej a proti nesvedomit­ým arizátorom zaviedli trestné pokračovan­ia v 14 prípadoch.“

Veľký sen o silnom slovenskom hospodárst­ve a podnikavom slovenskom obchodníko­vi rýchlo vyhasol, dokonca ešte rok pred koncom vojny sa v novinách Slovák pripustilo sklamanie: „… môžeme povedať, že prechod židovského majetku do árijských rúk neuskutočn­il sa stopercent­ne podľa nášho očakávania. … Arizovať mohol hocikto, kto sa skorej prebil ku žľabu. Dnes už poznáme aj zákulisie arizačnej procedúry, preto vinu nezvaľujem­e na nevinných, lež naša verejnosť vie, kde vinníkov treba hľadať. Museli nariadiť revíziu arizácie, aby sa aspoň čiastočne mohli napraviť chyby spáchané nielen na jednotlivc­och, ale možno na celom národnom majetku.“

Tieto chyby boli však nenapravit­eľné. Stali sa krokom k ožobráčeni­u židovského obyvateľst­va a zakrátko nasledoval­i jeho transporty. V oblasti odevnej malovýroby a predaja si tak krajina svoju cestu musela začať budovať prakticky nanovo.

Text je súčasťou pripravova­nej štúdie o móde na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 ?? FOTO – ZO ZBIEROK MÚZEA MESTA BRATISLAVY ?? Fasáda Šatného domu Rosenzweg na Obchodnej ulici v Bratislave.
FOTO – ZO ZBIEROK MÚZEA MESTA BRATISLAVY Fasáda Šatného domu Rosenzweg na Obchodnej ulici v Bratislave.
 ?? FOTO – Z ARCHÍVU ŠTEFANA HOLČÍKA ?? Módny dom Tausky, Bratislava.
FOTO – Z ARCHÍVU ŠTEFANA HOLČÍKA Módny dom Tausky, Bratislava.
 ?? ?? Obchod Adolf Roth, Ružo
Obchod Adolf Roth, Ružo
 ?? FOTO – ZO ZBIEROK MÚZEA MESTA BRATISLAVY ?? Weiss & Fűrst na Sedlárskej v Bratislave.
FOTO – ZO ZBIEROK MÚZEA MESTA BRATISLAVY Weiss & Fűrst na Sedlárskej v Bratislave.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia