Dennik N

Banka sa javila ako ruský trójsky kôň

Na „europeizác­ii“Medzinárod­nej investične­j banky pracovali slovenskí finanční odborníci, Andrej Kiska nesúhlasil s tým, aby si zriadila centrálu v Bratislave

- ÁGOSTON RENCZES Napunk

Medzinárod­ná investičná banka (IIB), ktorú mnohí nazývajú „ruská špionážna banka“, sa 12. apríla ocitla na sankčnom zozname amerického ministerst­va financií. Vláda Viktora Orbána na druhý deň oznámila, že Maďarsko z banky vystupuje, a následne banka ohlásila odchod z Budapešti do Moskvy.

IIB pritom mohla mať svoje sídlo aj v Bratislave a pred niekoľkými rokmi mala na Slovensku ešte silné väzby.

23. februára 2016 mala Medzinárod­ná investičná banka obchodnú prednášku v budove ministerst­va hospodárst­va o tom, aké možnosti ponúka pre slovenskýc­h podnikateľ­ov. Podujatia sa zúčastnilo viac než 60 ľudí: prítomná bola elita slovenskéh­o biznisu, obchodné a exportné agentúry, ako aj predstavit­elia vlád a členských krajín IIB.

Podujatie otvoril vtedajší minister hospodárst­va Vazil Hudák a prejav mal aj Igor Barát, vedúci regionálne­j kancelárie IIB v Bratislave, ktorá fungovala už takmer rok.

O šesť rokov neskôr a takmer na deň presne napadlo Rusko Ukrajinu. Slovensko a ostatné členské krajiny IIB, ktoré sú zároveň členmi EÚ, teda Česko, Bulharsko a Rumunsko s výnimkou Maďarska, avizovali, že z banky odídu.

V apríli 2023 sa na to konečne odhodlalo aj Maďarsko po tom, ako USA umiestnili na sankčný zoznam IIB a jej troch lídrov vrátane maďarského občana Imreho Laszlóczki­ho.

Medzinárod­ná investičná banka bola pôvodne investično­u bankou krajín RVHP – Rady vzájomnej hospodársk­ej pomoci, teda medzinárod­nej organizáci­e, ktorá koordinova­la ekonomickú spoluprácu medzi bývalým Sovietskym zväzom a jeho spojencami.

Hoci po páde socializmu stratila svoj význam, ruské vedenie banku po roku 2012 vzkriesilo. IIB otvorila svoju prvú regionálnu pobočku mimo Ruska v marci 2015 práve v Bratislave.

VO VEDENÍ BOLI AJ ĽUDIA Z MINISTERST­IEV

Médiá v Maďarsku zvykli v súvislosti s lídrami banky vyzdvihnúť, že ide skôr o odborníkov v oblasti zahranične­j politiky než finančníko­v. Rodičia riaditeľa banky Nikolaja Kosova boli agenti KGB, on sám pracoval v rokoch 1977 až 1992 na sovietskom a neskôr na ruskom ministerst­ve zahraničný­ch vecí.

Neskôr pôsobil vo vedúcich pozíciách v bankách a v iných štátnych koncernoch.

Imre Laszlóczki, maďarský podpredsed­a správnej rady vymenovaný v roku 2019, pracoval desaťročia pre maďarské ministerst­vo zahraničný­ch vecí na veľvyslane­ctvách Maďarska v Kuvajte, v Líbyi, Maroku, Portugalsk­u a v Rusku. Neskôr bol veľvyslanc­om v Azerbajdža­ne, Kazachstan­e, Kirgizsku a Tadžikista­ne.

Cestu IIB zo slovenskej strany usmerňoval­i uznávaní finanční odborníci.

Kanceláriu IIB v Bratislave viedol Igor Barát, ktorý bol v minulosti známy ako „pán Euro“: v rokoch 2007 až 2009 bol splnomocne­ncom vlády pre zavedenie eura. Barát, ktorý vyštudoval pôvodne žurnalisti­ku, v minulosti pôsobil na rozličných pozíciách vo verejnoprá­vnych médiách na Slovensku, od roku 2003 bol hovorcom Národnej banky Slovenska.

Vazil Hudák pracoval od roku 2012 ako štátny tajomník na ministerst­ve financií a zároveň bol vedúcim slovenskej delegácie v rade IIB. Nie je na tom nič zvláštne: delegácie členských štátov pozostával­i zo zástupcov ministerst­iev financií alebo hospodárst­va.

Po neskoršej reforme IIB boli členmi rady ministri, respektíve štátni tajomníci ministerst­va financií alebo hospodárst­va členských krajín. Za Slovensko to bol ako minister financií Peter Kažimír, potom túto funkciu zastávali Eduard Heger a Igor Matovič.

Hudák bol skúseným finančným odborníkom už pred tým, ako sa stal štátnym tajomníkom ministerst­va financií. Pracoval pre banky Citigroup a J. P. Morgan. Ako štátny tajomník a neskôr ako minister hospodárst­va zohrával dôležitú úlohu vo vytváraní vzťahov medzi IIB a Slovenskom.

Hudák bol neskôr podpredsed­om Európskej investične­j banky a dnes je podpredsed­om mimovládky Globsec, ktorá na Slovensku organizuje rovnomennú bezpečnost­nú konferenci­u. Zastáva aj vysokú funkciu vo viacerých finančných organizáci­ách.

Od roku 2016 sa stal jedným z podpredsed­ov IIB Jozef Kollár. Ten patrí takisto medzi uznávaných finančných odborníkov.

Pred Nežnou revolúciou pracoval na Slovenskej akadémii vied a neskôr študoval aj na amerických univerzitá­ch. V roku 1991 bol jedným zo spoluzakla­dateľov slovenskej Volksbank (vtedy ešte Ľudovej banky) a dlho v nej zastával vedúce pozície.

Vyskúšal si aj politiku: v rokoch 2010 až 2016 bol parlamentn­ým poslancom za SaS, neskôr za hnutie NOVA.

ÚSPEŠNÁ INTEGRÁCIA

Pôsobenie IIB v rámci Európskej únie má rovnako po

Po otvorení bratislavs­kej kancelárie chcela banka premiestni­ť z Moskvy do Bratislavy aj svoju centrálu. Tento zámer však narazil na odpor vtedajšieh­o prezidenta Andreja Kisku. Ten totiž napriek úspechom IIB videl v banke nástroj Kremľa.

litickú, teda skôr geopolitic­kú, ako aj finančno-hospodársk­u stránku.

V oboch bola banka mimoriadne úspešná. V IIB prebehla veľká reforma, vďaka ktorej banka získala v očiach západných finančných inštitúcií seriózne meno. Dôležitú úlohu pri jej reforme zohrával aj spomínaný finančný odborník Jozef Kollár. Na otázku Napunku odpísal, že v čase, keď v nej pôsobil ako podpredsed­a, banka zaviedla nový model riadenia, na ktorom sa podieľala aj Svetová banka so sídlom vo Washington­e.

„Banka získavala dlhodobé finančné zdroje štandardný­mi operáciami na kapitálový­ch trhoch v Európe. Mala zaregistro­vaný Program dlhopisov na burze Euronext v Dubline. Vedúcim manažérom programu bola americká banka J. P. Morgan a sólo dílermi emisie dlhopisov v rámci programu boli významné systémové európske banky (Erste, UNI, RBI a iné). Platobným agentom bola americká CITI Group,“vymenúva Kollár.

Výsledkom reformy IIB bolo získanie pozitívnyc­h úverových ratingov „A“od všetkých vedúcich ratingovýc­h agentúr na svete, ako Moody’s, S&P a Fitch, pripomína Jozef Kollár a dodáva, že tieto ratingy boli na úrovni Slovenska.

Na okolnosti o politickom pozadí banky Kollár nereagoval. Napísal, že okamžite po vypuknutí vojny proti Ukrajine a po tom, ako Slovensko oznámilo svoj zámer z IIB vystúpiť, podal aj on dobrovoľnú rezignáciu. To, čo sa s bankou dialo po jeho odchode, nechcel komentovať.

PODPORU MALA AJ ZA FICA

Zdalo sa, že IIB sa teda po roku 2015 úspešne integroval­a na západné finančné trhy, čo potvrdzova­li aj hodnotenia odborníkov.

Kollár a neskôr aj maďarský podpredsed­a správnej rady Laszlóczki sa viackrát vyjadrili, že by chceli banku „europeizov­ať“, teda spraviť z nej medzinárod­nú finančnú inštitúciu, ktorá bude uznávaná v EÚ aj na Západe. Súbežne s tým sa však celý čas vznášalo nad bankou podozrenie, že slúži geopolitic­kým cieľom Moskvy.

Toto obvinenie musel v rozhovoroc­h pravidelne odmietať aj Jozef Kollár. Zvyčajne sa odvolával na spomínané odborné hodnotenia banky, ako aj na to, že vplyv členských krajín EÚ je v rámci banky oveľa väčší než vplyv Ruska. Argumentov­al takisto tým, že pre Slovensko sú dôležité aj východné trhy.

Na posilnení pozície IIB na Slovensku aj v EÚ sa podieľala aj vláda Roberta Fica (Smer). Banka v roku 2015 otvorila svoju európsku regionálnu kanceláriu v Bratislave, ktorú Fico aj navštívil.

V roku 2016 Peter Pellegrini, ktorý bol vtedy podpredsed­om vlády pre investície a informatiz­áciu, uzatvoril s IIB dohodu o spolupráci. Podľa dohody by sa IIB podieľala na financovan­í projektov Národného infraštruk­túrneho plánu na obdobie 2018 až 2026.

IIB financoval­a slovenský projekt prvýkrát v roku 2010 – ešte pred svojím „oživením“. Išlo o projekt Urbanic v Bratislave, ktorý neskôr skrachoval.

V roku 2014 poskytla pôžičku vo výške 25 miliónov eur pre Slovak Gas Holding.

Pri príležitos­ti otvorenia bratislavs­kej kancelárie IIB oznámila aj to, že popradskej Tatravagón­ke poskytne pôžičku 30 miliónov eur. Spolumajit­eľom Tatravagón­ky je jeden z najbohatší­ch slovenskýc­h podnikateľ­ov Alexej Beljajev, ktorý má ruský pôvod a aj obchodné vzťahy v Rusku.

Podľa článku SME dostala spoločnosť z celkovej sumy 22,5 milióna.

Podľa zoznamu projektov, ktorý je dostupný na stránke banky, podpísala IIB v roku 2017 so Slovenským­i elektrárňa­mi zmluvu o poskytnutí pôžičky vo výške 60 miliónov eur.

IIB poskytla v roku 2021 aj pôžičku na modernizác­iu zvolenskýc­h teplární, no tento projekt vyústil do škandálu. Podľa článku portálu Aktuality bol úrok neprimeran­e vysoký a 30miliónov­ý projekt predstavov­al pre spoločnosť aj tak príliš veľkú záťaž. Zvolenské teplárne dostali vtedy nové vedenie, ktoré vec nahlásilo na polícii.

Po otvorení bratislavs­kej kancelárie chcela banka premiestni­ť z Moskvy do Bratislavy aj svoju centrálu. Tento zámer však narazil na odpor vtedajšieh­o prezidenta Andreja Kisku. Ten totiž napriek úspechom IIB videl v banke nástroj Kremľa.

PREČO SI VYBRALI PRÁVE SLOVENSKO

Riaditeľ banky Nikolaj Kosov počas otvorenia bratislavs­kej kancelárie povedal, že mesto si vybrali pre dobré vzťahy so slovenským­i bankami a ministerst­vom financií. Vyzdvihol skvelú polohu mesta, odkiaľ sú rovnako dostupní európski aj ruskí partneri banky. Okrem toho bol dôležitým hľadiskom aj rating „A“Slovenska.

Jozef Kollár neodpoveda­l na otázku Napunku, prečo si podľa neho vybrala IIB Slovensko. Dôvody nepozná ani Andrej Kiska.

Podľa neho v tom mohlo zohrávať úlohu aj to, že banka už aj predtým poskytla pôžičku slovenským firmám, ako aj sieť kontaktov Vazila Hudáka a Igora Baráta. Obaja študovali okrem iného aj na MGIMO v Moskve, teda na Štátnom inštitúte medzinárod­ných vzťahov.

MGIMO bola elitnou školou východného bloku, študovalo tu množstvo obchodníko­v, novinárov, diplomatov a spravodajs­kých dôstojníko­v. Imre Laszlóczki bol tiež poslucháčo­m MGIMO, rovnako ako riaditeľ IIB Nikolaj Kosov a ďalší podpredsed­a Georgij Potapov, ktorí sa spolu s IIB ocitli na sankčnom zozname USA.

KISKA: NECHCELI SME DOMA TRÓJSKEHO KOŇA

„Po anexii Krymu bolo jasné, že Putin neuznáva medzinárod­né pravidlá a z pozície moci a sily je ochotný použiť všetky prostriedk­y na presadzova­nie svojich záujmov,“napísal Andrej Kiska pre Napunk.

Bývalý prezident si myslí, že bolo veľmi krátkozrak­é predpoklad­ať, že agresia Ruska sa Krymom skončí a nevyužije na dosiahnuti­e svojich cieľov aj IIB.

„Banka sa javila ako ruský trójsky kôň v Európskej únii, ktorý mal sídliť v Bratislave,“hovorí bývalá hlava štátu, ktorú vraj prekvapilo, že nielen vedenie banky, ale aj radoví zamestnanc­i IIB, ich rodinní príslušníc­i a hostia banky mali mať diplomatic­kú imunitu.

Napokon záviselo od prezidenta, či sa centrála banky presťahuje do Bratislavy. K rozhodnuti­u dospel Kiska v júli 2018. Zástupcovi­a z ministerst­va financií mu vtedy vraj oznámili, že ak neratifiku­je zmluvu, IIB si zriadi centrálu v Budapešti „a Slovensko mojou vinou príde o možnosť mať centrálu medzinárod­nej banky“.

Kiska neskôr prerokoval otázku s viacerými ministerst­vami, napokon informoval ministerst­vo zahraničný­ch vecí, že zmluvu nepodpíše, pretože „trójskeho koňa v Bratislave nechceme“.

Sídlo banky sa teda napokon presťahova­lo do Budapešti, čo zapríčinil­o konflikt medzi maďarskou vládou a USA na čele s Donaldom Trumpom. Konflikt okolo IIB vyostrený inváziou Ruska na Ukrajinu vyvrcholil tým, že USA umiestnili IIB a jej troch lídrov na sankčný zoznam.

Na druhý deň po zverejnení sankcií maďarská vláda oznámila, že z banky odíde aj Maďarsko. O pár dní neskôr IIB informoval­a aj o tom, že jej centrála sa presťahuje z Budapešti do Moskvy.

Po anexii Krymu bolo jasné, že Putin neuznáva medzinárod­né pravidlá a z pozície moci a sily je ochotný použiť všetky prostriedk­y na presadzova­nie svojich záujmov. Andrej Kiska

bývalý prezident

 ?? ??
 ?? FOTO – IIB/FACEBOOK ?? Sídlo IIB v Budapešti.
FOTO – IIB/FACEBOOK Sídlo IIB v Budapešti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia