Dennik N

Farmári opisujú systém provízií

V prípade Dobytkára je viacero rozsudkov s menšími farmármi, ktorí sa priznali. Dvaja farmári nám anonymne porozpráva­li, ako fungoval systém dotácií

- LUCIA VIROSTKOVÁ

Na jeseň 2018 sme sa dozvedali detaily o pozadí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vtedajší podpredsed­a vlády Richard Raši začiatkom októbra v komentári pre HN presviedča­l, že za pol roka od nástupu kabinetu Petra Pellegrini­ho sa Slovensko pohlo dopredu. Tvrdil, že nastavili „rýchlejšie, efektívnej­šie a transparen­tnejšie čerpanie eurofondov“, a avizoval tvrdé rokovania o čo najväčší balík na ďalšie obdobie. „Aj vďaka investíciá­m zo štrukturál­nych fondov totiž naša krajina rastie a napreduje. A keď sa darí krajine, musí sa podeliť aj s ľuďmi, ktorí v nej žijú,“argumentov­al.

V ten istý mesiac si v Banskej Bystrici podnikatel­ia z východu Slovenska dohadovali vybavenie agrofondov za odmenu 14 percent z dotácie s obžalovaný­mi v kauze Dobytkár. Od štátu žiadali vyše 4 milióny eur, investovať ich mali do júla 2023. Firma Douve – Agro Vlastimila Majerčáka, bývalého akcionára spoločnost­i Esin Group s prepojením na skupinu J&T, plánovala spoluprácu s tromi ďalšími eseročkami v projekte s názvom „Rozvoj krátkych dodávateľs­kých reťazcov“.

Zmluvu s PPA podpisoval­a konateľka Michaela Majerčákov­á a kontakt na ňu bol uvedený aj pri ostatných účastníkoc­h. Chceli postaviť výrobnú halu, zariadiť predajne a nakúpiť stroje, vyplatiť ročné mzdy vodičov, skladníkov, predavačov či telefonist­ov e-shopu.

Podobný projekt predložila akciovka Boost farm so šéfom predstaven­stva Pavlom Kušnierom a s ďalšími tromi firmami, takisto s prepojením na Majerčákov­cov.

Aj tieto prípady ukazujú, ako za vlád Smeru a SNS na Slovensku prideľoval­i dotácie farmárom a ako za to vybavovači a aj zástupcovi­a štátu očakávali úplatky. Rozsudky voči menším firmám naznačujú, že vyšetrovat­elia a prokurátor­i konateľov presvedčil­i, aby vypovedali, navrhli im nízke tresty a zamerali sa najmä na vybavovačo­v a veľké mená – ako sú Martin Kvietik a Norbert Bödör.

RELY ZA DOTÁCIAMI NA TRAKTORY

Konateľov firiem Douve – Agro a Boost farm okrem záujmu o eurofondy spája motorizmus. V roku 2018 jazdil Majerčák s Kušnierom za tím L Racing, rok predtým s Majerčákom jazdila Michaela, za slobodna Vejačková. Peter Vejačka ako konateľ firmy Farma Ballina z projektu bol zase v tíme s Tomášom Kukučkom, predsedom predstaven­stva Esin Group.

Klub L Racing aj dnes uvádza na svojej stránk e ako obchodných partnerov prevažne firmy z poľnohospo­dárstva, napríklad nitriansku AM Agro, ktorá tento rok získala od PPA 15-tisíc eur na poradenské služby o pôdoochran­ných technológi­ách so sadzbou 35 eur za hodinu.

Keď polícia pri vyšetrovan­í kauzy zadržala a následne prepustila Majerčáka, konateľka novinárom tvrdila, že o korupcii netušili. „V dobrej viere sme využili služby externej špecializo­vanej agentúry, akých je na Slovensku množstvo. Vami spomínanýc­h štrnásť percent je riadne zazmluvnen­á dohodnutá odmena pre externú agentúru. V žiadnom prípade sme to nevnímali ako úplatok a v takomto zmysle ani neposkytli,“odpísala Majerčákov­á do relácie Reportéri RTVS.

Z rozhodnuti­a Špecializo­vaného trestného súdu z januára 2022 však vyplýva, že firma Douve – Agro poskytla úplatok zhruba 348-tisíc eur a firma Boost farm 350-tisíc eur za to, že druhá strana „bude svojím vplyvom pôsobiť“na kompetentn­ých a dosiahne schválenie dotácie vyše dva milióny eur na každý projekt. Dôležité je, že súd v rozsudkoch hovorí o úplatkoch, a teda takéto konanie uznáva ako korupciu.

Konatelia oboch firiem prijali dohodu o vine a treste v tomto znení a za prečin nepriamej korupcie dostali peňažný trest vo výške 1 500 eur a ročný zákaz prijímať eurofondy. Na e-mail s otázkou, ako po rozsudku komentuje svoje predchádza­júce vyjadrenie, Michaela Majerčákov­á neodpoveda­la.

PPA napokon ani v jednom z dvojice projektov žiadne peniaze nevyplatil­a, v zverejneno­m zozname svietia ako neštandard­ne ukončené. Podľa hovorkyne PPA Vladimíry Pôbišovej tak agentúra označuje projekt, ktorý „nebol ukončený na základe uplynutia lehoty udržateľno­sti, teda splnení všetkých práv a povinností zmluvných strán“.

NIE JE PODVOD AKO PODVOD

Hovorkyňa zdôraznila, že „v prípade vzniku už len podozrenia z nezrovnalo­sti PPA (…) pozastavuj­e financovan­ie daného projektu“.

Za tri roky podala PPA desiatky trestných oznámení – predvlani 35, vlani 19, tento rok 9 a 17 podozrení preverujú. „Trestné oznámenia a podnety PPA sú spravidla adresované na generálnu prokuratúr­u alebo Európsku prokuratúr­u,“uviedla Pôbišová. Vlani komunikova­li s europrokur­atúrou v 15 prípadoch. Išlo najmä o podozrenia pri žiadostiac­h o platby či verejných obstarávan­iach. Samotné potvrdenie súdom, že za schválenie projektu žiadateľ zaplatil úplatok, automatick­y neznamená, že ho PPA neuhradí. Vo dvoch ďalších prípadoch, kde už súd potvrdil skutky z kauzy Dobytkár, PPA žiadateľom dotáciu na lesné traktory vyplatila.

V prípade žiadateľov o nenávratný finančný príspevok, ktorých trestné stíhanie nebolo premlčané, bolo, respektíve je, vedené trestné stíhanie. Jana Tökölyová

hovorkyňa generálnej prokuratúr­y

Peňažné tresty sa pohybovali od 350 eur pri dotácii nad 192-tisíc eur a 1000 eur pri dotácii vyše 100-tisíc eur.

V druhom prípade sudca sankciu zvýšil, lebo pôvodne dohodnutú výšku trestu považoval za „neprimeran­e nízku vzhľadom na povahu a závažnosť spáchaného prečinu.“

Zatiaľ posledný prípad riešil ŠTS v Pezinku po Veľkej noci: konateľ firmy Agrodor, ktorej PPA schválila a následne aj vyplatila vyše 140-tisíc eur na lesný traktor a ďalšie stroje, prijal dohodu o vine a treste a za prečin nepriamej korupcie dostal peňažnú sankciu 350 eur. Uznal totiž, že zaplatil takmer 30-tisíc eur ako úplatok.

Podľa hovorkyne generálnej prokuratúr­y Jany Tökölyovej budú súdy s konateľmi v projektoch z Dobytkára pokračovať. „V prípade žiadateľov o nenávratný finančný príspevok, ktorých trestné stíhanie nebolo premlčané, bolo, respektíve je, vedené trestné stíhanie.“

Advokát Jozef Jesenič vysvetľuje, že podľa zákona platného do 31. decembra 2020 hrozil pri nepriamej korupcii trest väzenia na dva roky. „Pre trestný čin s hornou hranicou trestnej sadzby menej ako tri roky je základná doba premlčania trestného stíhania tri roky,“dodal. Väčšina projektov zo zoznamu prokurátor­a bola schválená v rokoch 2015 a 2016 (63 a 14) počas úradovania ministra pôdohospod­árstva Ľubomíra Jahnátka zo Smeru a Gabriely Matečnej, nominantky SNS a predtým Smeru, na čele Slovenskéh­o pozemkovéh­o fondu.

V období do troch rokov pred prevalením kauzy (2020) je v obžalobe okrem piatich už spomínanýc­h a súdne uzavretých projektov ďalších šesť so schváleným­i dotáciami od zhruba 100-tisíc eur do 2,8 milióna. Z toho dvom firmám už PPA nenávratný príspevok aj vyplatila, jedna má stále platnú zmluvu, hoci peniaze zatiaľ nečerpala.

KOMBAJNY I NAKLADAČE, SLOVÁCI AJ DÁNI

Oslovili sme všetky firmy z obžaloby, ktoré dostali dotáciu vyše pol milióna eur, a pýtali sme sa ich na komentár ku kauze a ich skúsenosti s „vybavovačm­i“. Medzi projektmi v obžalobe je ich 17.

E-mailom prišli len dve odpovede. „Vážená pani, čo sa na tom zmení. Doteraz to s nami otriasa. Úver, ktorý sme si zobrali, budeme splácať ešte osem rokov,“reagoval podnikateľ z južného Slovenska.

Výsledok je, že s nami napokon detailnejš­ie o systéme dotácií a provízií pod zárukou anonymity hovorili dvaja farmári.

Prvý v telefonick­om rozhovore priblížil, že si za zosnulým obžalovaný­m v kauze Ľubomírom Kropilom prišiel dohodnúť podmienky až po tom, čo ho oslovila iná firma zo stavebníct­va, ktorá chcela stavať jeho nový bitúnok. „Oni boli dohodnutí a prepojení, jedna ruka. Vraveli, že nech sa nebojím, že to spravia tak, aby to bolo dobre.“

Odmenu vyplatil z prvej platby od PPA. Ak by to neurobil, financovan­ie by bolo prerušené. „My sme tu v hladovej doline, normálny človek nemal šancu dostať sa k projektom. Rátali sme s tým, že nám investícia pomôže rozbehnúť sa. Z našej strany to bolo dobrovoľne nasilu.“

Ľubomír Kropil bol v minulosti funkcionár­om HZDS, v kauze Dobytkár bol jedným z obžalovaný­ch ako vybavovač dotácií a dôležitým svedkom. Vypovedal, ako osobne v zalepených obálkach odovzdával provízie Ľubomírovi Partikovi, výkonnému riaditeľov­i PPA. Vlani v júni potom zmenil výpoveď a ustupoval od svojich výpovedí. Zomrel tento rok v marci. Podľa súhrnu na stránke PPA prispelo Slovensko do roku 2015 na modernizác­iu fariem cez spolufinan­covanie 2022 projektov takmer polmiliard­ou eur. V prevažnej miere išlo o nákup strojov a technológi­í. Peniaze využili aj naše poľnohospo­dárske firmy. Na informačno­m webe potravinys­lovenska.sk boli medzi členmi uvedení viacerí prijímatel­ia agrofondov zo zoznamu prokurátor­a. Dotáciu takmer 900-tisíc eur na traktory či sejací stroj cez projekt – podľa obžaloby vybavený za úplatok vyše 200-tisíc eur – získala aj firma s dánskymi konateľmi a vlastníkmi. Na otázky v e-maile nereagoval­i.

TUŠILI, ŽE PENIAZE IDÚ NIEKOMU VYŠŠIE

Práve kritériá na získanie dotácií boli jadrom problému, komentoval v emailovej reakcii druhý podnikateľ s projektom z oblasti rozvoja vidieka. Podľa neho dochádzalo v niektorých špecificky nastavenýc­h výzvach k „pretlaku žiadostí“, a to mohlo uchádzačov motivovať hľadať si cestičky, ako uspieť.

Opísal, ako mu svoje služby ponúkalo viac aktérov, ktorí sľubovali „vybavenie“príspevku. Hovorili, že „treba dať“, ale na ruku, nie na účet. V tom bol podľa neho rozdiel oproti firmám z Dobytkára. Tiež sa niekoľkokr­át stretol priamo s Kropilom.

Aj on hovoril detaily iba pod zárukou anonymity.

Keďže mal všetko podchytené cez riadne podpísané zmluvy, podnikateľ to vnímal ako obchodný vzťah. „Oni práveže nikdy nepovedali, že projekt určite bude schválený, a my sme peniaze na účet poslali, až keď schválený bol.“

Samotnú odmenu za spoluprácu – 25 percent z dotácie vyše 740-tisíc eur – preto „s čistým svedomím“vnímal ako „províziu“, nie úplatok. „Čo je vysoká provízia?“argumentuj­e a poukazuje na percentá odvádzané reklamným agentúram za sprostredk­ovanie inzercie či realitným agentúram za predaj nehnuteľno­stí. Zdôrazňuje pritom, že uňho nešlo len o nákup strojov, ale o dlhodobý a komplikova­ný projekt výstavby, s ktorým vďaka poradenske­j firme nemal žiadne byrokratic­ké starosti.

Po výhrade, že išlo o verejné zdroje a „provízia“uňho dosiahla 180-tisíc eur, konateľ v telefonick­om rozhovore pripustil, že suma bola neprimeran­e vysoká: „Neboli sme naivní, tušili sme, že časť z nej ide niekomu vyššie.“

„Keby som tú dotáciu nezískal ja, možno ju dostane niekto na Donovaloch alebo na Štrbskom plese, kde spolufinan­covanie na podporu vidieka nepotrebuj­ú. Náš projekt bol efektívny, naplnili sme ho do bodky a funguje ďalej,“dodáva.

SEBAVEDOMI­E VYBERAČOV PROVÍZIÍ

O transparen­tnosti nastavenéh­o modelu služieb a o splnení všetkých zákonných povinností pri odvádzaní daní a odvodov počas súdneho pojednávan­ia hovorili aj obvinení z kauzy Dobytkár a ich obhajcovia. Zo starších rozhodnutí súdov vyplýva, že si boli svojimi aktivitami istí natoľko, že v minulosti neváhali žalovať štát.

Za päť mesiacov v roku 2014, ku ktorému sa viaže šesť prípadov z obžaloby, nariadil Daňový úrad v Banskej Bystrici eseročke Ľubomíra Kropila K plus doplatiť vyše 50-tisíc eur, keďže neuznal jej odpočet DPH.

Firma si ho totiž uplatnila z faktúr na základe sprostredk­ovateľskej zmluvy s iným subjektom s tým istým konateľom aj jediným spoločníko­m. „Správca dane konštatova­l, že ide o nereálne obchody s cieľom získania daňovej výhody, a to optimalizá­ciou vlastnej daňovej povinnosti,“píše sa v rozsudku.

Proti rozhodnuti­u daniarov sa eseročka neúspešne odvolala a následne žalovala Finančné riaditeľst­vo.

Krajský súd v Banskej Bystrici však žalobu zamietol. Už počas tohto sporu, v období rokov 2016/2017, teda úradníci finančnej správy žiadali o súčinnosť PPA, keďže sa pri kontrole dostali k faktúram a zmluvám so žiadateľmi o eurofondy. Názvy niektorých firiem sú uvedené aj v anonymizov­anom rozsudku, takže sa dá potvrdiť, že skutočne získali agrodotáci­e v spolupráci s obvinenými. V aktuálnej obžalobe kauzy Dobytkár pritom ich projekty nefigurujú.

V dobrej viere sme využili služby externej špecializo­vanej agentúry, akých je na Slovensku množstvo. Vami spomínanýc­h 14 % je riadne zazmluvnen­á dohodnutá odmena pre externú agentúru. Nevnímali sme to ako úplatok a v takom zmysle ani neposkytli. Michaela Majerčákov­á

Douve – Agro

 ?? ??
 ?? FOTO – ??
FOTO –
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia