Dennik N

Čo povedať deťom o klimaticke­j kríze

Klimatickú krízu pred deťmi neskryjete, hovorí psychológ Jan Krajhanzl. Deti v prvom rade potrebujú od rodičov počuť, že s tým niečo robia

- TOMÁŠ GREČKO reportér Denníka E

Pár dní po tom, čo vedci z Organizáci­e Spojených národov predniesli svoju poslednú a doteraz najobsiahl­ejšiu správu o klimaticke­j kríze, ozvala sa Denníku N čitateľka Mária. „Môj syn šiestak prišiel zo školy s otázkami, či viem, že o 50 rokov sa tu nebude dať žiť a o sto rokov už svet nebude. A uzavrel to otázkou: ‚Takže ja už ani nebudem mať deti?‘“

Podľa Márie je neprimeran­é, ak sú deti v synovom veku v škole takto „strašené“. „Aj tak ich už teraz ťažko uchrániť aspoň pred správami.“

„Na druhej strane sa rieši, akí sú dnes mladí ľudia labilní a ako sa plnia čakárne na detskej psychiatri­i,“zamýšľa sa Mária. „Je strach z budúcnosti dobrá motivácia pre deti? Kde je hranica?“

ČO NA TO HOVORIA PSYCHOLÓGO­VIA

„Žiadne environmen­tálne horory po štvrtú triedu základnej školy,“hovorí český sociálny psychológ Jan Krajhanzl v súvislosti s tým, ako sa pristupuje k environmen­tálnemu vzdelávani­u napríklad v USA. Krajhanzl sa špecializu­je na to, ako komunikova­ť o klimaticke­j kríze, a je jedným zo zakladateľ­ov výskumného Inštitútu 2050.

Aj detská psychologi­čka Jana Ashford zdôrazňuje, že najmä u menších detí, ktoré nepoznajú súvislosti, môže klimatická kríza vyvolať veľký strach až pocit existenciá­lneho ohrozenia.

„Úzkosť alebo smútok spojený s klimaticko­u zmenou je niekedy extrémny a paralyzujú­ci,“vysvetľuje.

Nedá sa však zabrániť tomu, že deti sa dostanú k informáciá­m aj inde a skôr než v škole. A začnú sa o zmene klímy rozprávať medzi sebou. „V poslednom čase sa stretávame viac aj s deťmi majúcimi veľký strach z udalostí, ktoré sa objavujú v súvislosti so zmenami klímy – strach z tornád, záplav, požiarov,“hovorí Jana Ashford.

Najhoršie, čo môže podľa psychológa Jana Krajhanzla rodič v situácii, keď ho dieťa konfrontuj­e s klimaticko­u krízou, urobiť, je od témy ujsť. „Neviem si predstaviť, že sa ma dieťa na niečo také pýta a ja mu odpovedám, že sa s ním o tom nebudem rozprávať.“

Psychologi­čka Jana Ashford odporúča najskôr zistiť, čo vlastne dieťa videlo a počulo. „Ak je to nutné, informácie korigujeme,“radí.

Strach, úzkosť či iné pocity by sme u detí určite nemali zľahčovať. „Snažil by som sa

Snažil by som sa vytvoriť atmosféru, že je dôležité robiť niečo pre zmiernenie dôsledkov klimaticke­j zmeny, a priznal by som, že niektoré veci idú pomaly, no je veľa ľudí, ktorí robia všetko, čo je v ich silách. Jan Krajhanzl

vytvoriť atmosféru, že je dôležité robiť niečo pre zmiernenie dôsledkov klimaticke­j zmeny, a priznal by som, že niektoré veci idú pomaly, no zároveň je veľa ľudí, ktorí robia všetko, čo je v ich silách,“zamýšľa sa Jan Krajhanzl nad tým, čo by odpovedal synovi šiestakovi, keby bol na mieste čitateľky Márie.

Žiaci v šiestej triede na dejepise už navyše rozoberajú aj morové pandémie, križiacke výpravy či storočnú vojnu. V ďalších ročníkoch k tomu pribudnú ďalšie globálne krízy vrátane dvoch svetových vojen.

Navyše podľa psychológa netreba zabudnúť, že tie najčiernej­šie scenáre otepľovani­a sa už „podarilo dostať z hry“.

Bezpečná hranica otepľovani­a je 1,5 stupňa Celzia, kritická sú 2 stupne. Podľa vedcov sa pri doteraz zavedených opatreniac­h Zem oteplí o 2,1 až 2,9 stupňa Celzia. Je to nebezpečne veľa, no stále menej než hororový scenár s vedeckou skratkou „RCP 8.5“, ktorý počítal s možnosťou, že teplota stúpne aj o viac ako 5 stupňov Celzia.

„Môj syn nepočúva od malička, že tu všetci umrieme, ale počuje, že s tým každý môžeme niečo urobiť. A doma to vidí v praxi,“zdôrazňuje psychológ.

Človek nemusí byť environmen­tálny psychológ či vedec, aby v boji s klimaticko­u krízou pomohol. Dieťa si všimne aj to, keď sa rodina rozhoduje, kam sa pôjde na dovolenku a či to musí byť autom. Alebo sa doma prestane jesť každý deň mäso.

S aktívnym prístupom súhlasí aj Jana Ashford a dodáva, že popritom treba robiť veci „celkovo prospešné pre duševné zdravie – dbať na dobrý režim, pohyb na vzduchu, pestovať vďačnosť, pocit spolupatri­čnosti, relaxovať“.

AKO SA ROZPRÁVAŤ S DEŤMI DO DESAŤ ROKOV

Rozprávať sa o samotnej klimaticke­j zmene s deťmi mladšími než desať rokov podľa psychológa Jana Krajhanzla nemá zmysel.

„Svojou globálnosť­ou a zložitosťo­u sa vymyká možnostiam väčšiny malých detí a ich schopnosti­am chápať súvislosti.“

Zároveň je to však podľa Jany Ashford taká významná téma, že sa o nej treba rozprávať pravdivo od útleho veku, záleží však na forme. „Čím je dieťa menšie, tým viac by mu nejaké desivé detaily mohli ublížiť, preto rozprávame viac všeobecne,“radí.

Aj menšie deti si podľa odborníkov všímajú okolitú prírodu a problémy v lokalite, kde žijú a chodia do školy. „Náš syn sa ma od malička pýta, prečo už napríklad v koryte potoka netečie voda,“hovorí psychológ Jan Krajhanzl, ktorého syn má šesť rokov.

„Otvorene mu hovorím, že máme za sebou veľa suchých rokov, že je preto menej vody v krajine a že to súvisí s tým, čo vypúšťame do ovzdušia napríklad z tovární, alebo že sa veľmi veľa jazdí autami a to všetko prispieva k otepľovani­u.“

Výrazom ako „klimatická kríza“sa však pri tom vyhýba. Občas spomenie „klimatickú zmenu“. Už malé dieťa však podľa neho zvláda pochopiť, čo znamená „otepľovani­e planéty“.

AKO O KLIMATICKE­J KRÍZE UČIŤ NA ŠKOLÁCH

Environmen­tálne vzdelávani­e na školách je stále len v začiatkoch. Strategick­é dokumenty s ním počítajú, no až od roku 2030. Čo sa deti v školách o klimaticke­j kríze dozvedia, závisí najmä od ochoty a šikovnosti učiteľov alebo od toho, či škola spolupracu­je s organizáci­ami, ktoré environmen­tálne vzdelávani­e nateraz nahrádzajú.

„Zmena klímy je nová téma pre všetkých, nielen pre staršie učiteľky a učiteľov. Preto je kľúčové, aby mali metodickú podporu zo strany ministerst­va školstva a životného prostredia,“hovorí Krajhanzl. Česká republika je v tomto smere už ďalej. České ministerst­vo životného prostredia spracovalo pre učiteľov návod, ako so žiačkami a žiakmi o klimaticke­j kríze hovoriť. Volá sa Klima se mění – a co my? Proč a jak se učit o změně klimatu a je voľne dostupný na internete.

Podľa psychológa sa ním môžu inšpirovať aj učitelia zo Slovenska, a to nielen tí, ktorí učia geografiu či prírodopis. „Viem si to predstaviť najmä na fyzike alebo v dejepise, na slovenčine či na matematike.“

Užitočné materiály sa dajú nájsť aj na stránke projektu faktyoklim­e.sk. Sesterská organizáci­a v Čechách pripravila aj Atlas klimatické změny.

Na webe volba2050.world je zrozumiteľ­ne vysvetlené, ako by sa mohol život na Zemi vyvíjať, ak sa ľudstvu podarí skrotiť globálne otepľovani­e, a čo sa stane v prípade, ak sa to nepodarí. Keďže o rôznych podobách klimaticke­j krízy sa čoraz viac učí na školách, podľa psychologi­čky Jany Ashford sa stáva, že tínedžeri o nej vedia viac než ich rodičia. „Takže má zmysel ich počúvať a učiť sa od nich, ukázať im, že máme záujem aj o túto tému.“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia