Dennik N

Duslo sa sťažovalo, ale vlani zarobilo

- IVAN HALUZA

Na jeseň minulého roka, keď sa vysoké ceny energií dostávali na najvyššie úrovne, najväčšia tuzemská chemička Duslo Šaľa upozorňova­la, že bez výraznejše­j vládnej pomoci bude prepúšťať a nebude môcť pre slovenské kamióny či autobusy s dízlovými motormi vyrábať ani aditíva na znižovanie emisií.

Najväčší domáci spotrebite­ľ zemného plynu, z ktorého vyrába aj hnojivá a gumárenské chemikálie, vtedy zároveň predĺžil generálne odstávky na opravu a údržby z pôvodne plánovanýc­h šiestich týždňov až na vyše dva mesiace.

Napokon však zdanlivo mimoriadne ťažký rok najdôležit­ejšej slovenskej firmy rodiny bývalého českého premiéra Andreja Babiša, ktorá zamestnáva takmer 2 000 ľudí, dopadol úplne inak. Jej vlaňajší zisk sa dostal na také úrovne, ku ktorým sa dovtedy nikdy ani len neblížil.

Kým za poltucet rokov 2016 – 2021 zarobilo Duslo v sumáre v čistom len 48 miliónov eur, vlani to za jediný rok bolo až 108 miliónov eur. Medziročne sa tak jeho profit viac ako zdvadsaťná­sobil.

Zvýšenie vlaňajších tržieb firmy z 574 miliónov eur na 1,02 miliardy eur až tak neprekvapí. To, že nebývalo drahý zemný plyn vystrelí jeho tržby nahor, sa očakávalo. Výška zisku je však po hromžení firmy na vládu veľkým prekvapení­m. Slovenskýc­h politikov za slabú pomoc veľkým firmám kritizoval­o Duslo v médiách aj na konferenci­ách celú jeseň.

Generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha pre Denník E vysvetľuje, že vysoký vlaňajší zisk je výsledkom viacerých ojedinelýc­h vplyvov a tento rok už je pre firmu opäť výrazne slabší. V Šali budú podľa neho radi, ak zostane Duslo v tomto roku s hospodársk­ym výsledkom aspoň zhruba na nule.

Šéf firmy sa obhajuje aj tým, že vlastníci z Dusla mimoriadny zisk neplánujú vyberať a nechajú ho radšej vo firme na nové nutné investície do jej ďalšej ekologizác­ie podniku.

Aj vo výročnej správe podniku Duslo Šaľa za vlaňajší rok sa uvádza, že jej predstaven­stvo navrhuje zisk ponechať v nevyplaten­ých profitoch firmy.

ČO VYSTRELILO NAHOR VLAŇAJŠÍ ZISK

Bláha uvádza, že profit presiahol sto miliónov eur vďaka tomu, že vlani výrazne narástla nielen cena vstupného zemného plynu, ale aj hnojív. A to aj vďaka tomu, že sa v dôsledku útokov na Ukrajinu prestali do EÚ dovážať lacnejšie hnojivá z Ruska a Bieloruska.

Rovnako za tým bolo to, že viaceré hnojivové fabriky v Európskej únii boli pre drahé energie úplne odstavené.

Zisk Dusla však zdvihlo aj to, že pre predĺžené generálne opravy potreboval­o na vlaňajší rok menej elektriny, než nakúpilo z čias nižších cien. A tak energiu v závere roka predalo za oveľa vyššie ceny. Navyše firma aj po odstávke išla len na technologi­cké minimum so zhruba 80-percentným využitím výrobných kapacít a aj z toho mala prebytky elektriny na výhodný predaj.

Príspevok predajov elektriny k vlaňajšiem­u zisku Bláha konkretizo­vať nechce, no ide podľa neho o významný podiel.

Vďaka predaju skôr nakúpenej elektriny bude mať obdobne mimoriadne vysoký zisk aj úplne odstavovan­á žiarska hlinikáreň Slovalco. Tá svoje výsledky za rok 2022 zatiaľ nezverejni­la.

Spoločnosť Slovalco na rozdiel od Dusla minimálne na pár rokov končí a bude čakať na výrazné zlacnenie elektriny či na výraznejši­e výpomoci vlády.

TENTO ROK VIDÍ ZASA ČERNEJŠIE

Duslo síce pokračuje, no podľa Bláhu je už tento rok oveľa náročnejší.

„Tento rok je čistá katastrofa. Hlavne preto, že do Európy sa vozí odrazu veľmi veľa hnojív z USA, Egypta či Iránu. Sú to všetko krajiny, ktoré majú zemný plyn oveľa lacnejší, než máme my v Európskej únii, a tak výrazne tlačia cenu hnojív na európskom trhu zasa nadol,“sťažuje sa Bláha.

V Európskej únii zemný plyn po teplejšej zime už medzitým klesol z pár stoviek eur za megawattho­dinu na terajších menej ako 50 eur, no v USA stojí jedna megawattho­dina plynu ani nie 10 eur, dodáva.

Ceny hnojív sú v Európe aktuálne podľa neho až o vyše 60 percent nižšie než vlani.

Navyše sa podľa šéfa Dusla teraz v stredoeuró­pskom regióne, ktorý je pre jeho firmu kľúčový, zhoršuje už aj odbyt hnojív.

„Farmári sú vo veľkej neistote po tom, čo ich z trhov vytlačili dovozy lacnejšieh­o ukrajinské­ho obilia a oni majú svoje obilie stále nepredané v sýpkach. Nákup hnojív na novú úrodu odkladajú, lebo nevedia, ako bude ďalej,“hovorí Bláha.

Vo výročnej správe Duslo uvádza, že na tento rok ráta už len so ziskom na úrovni asi 30 miliónov eur, a aj to je iba odhad zisku pred zdanením a nie výsledný čistý zisk.

Firma však chce pokračovať v nových veľkých investíciá­ch. Iba do dvoch nových veľkých parkov veterných a slnečných elektrární plánuje vložiť až zhruba 100 miliónov eur.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia