Dennik N

Putina odstaví až vojnová porážka

To, že vojna je zločinná, neznamená, že ju Rusko musí nutne prehrať, hovorí český novinár Libor Dvořák

- Byť zahraničný­m novinárom v dnešnom Rusku je prinajmenš­om veľmi nepríjemné, pretože neustále čelíte pokusom minimálne o administra­tívne šikanovani­e. V horšom prípade je tam nebezpečen­stvo, že niekto môže vašu prácu kvalifikov­ať ako špionáž, za ktorú vám h

Musíme byť realisti. Samozrejme, všetci držíme palce Ukrajine, aby zvíťazila, ale realita môže byť pomerne odlišná. To, že táto vojna je zločinná, automatick­y neznamená, že ju Rusko musí nutne prehrať, hovorí český novinár Libor Dvořák, ktorý sa dlhodobo venuje Rusku.

Zatknutie amerického novinára Evana Gershkovic­ha podľa neho vyslalo do zahraničia, ale aj dovnútra Ruska niekoľko signálov o tom, že na Rusov si nikto nebude dovoľovať.

Tento týždeň poslal ruský súd do väzenia protivojno­vého politickéh­o aktivistu Vladimira Kara-Murzu. Za kritiku ruskej invázie na Ukrajinu ho odsúdili na 25 rokov väzenia. Majú takéto činy v súčasnom Rusku ešte nejaký zmysel?

Je to najvyšší trest, aký Vladimir Kara-Murza mohol dostať. Ide o súčet troch trestov, z ktorých najhorší je ten za údajnú vlastizrad­u. Kara-Murza hovoril na Západe proti ruskej vojne na Ukrajine. A toto Rusov na najvyšších miestach nahnevalo, pretože takéto počínanie považujú za krajne nevlastene­cké.

A má takéto správanie v dnešnom Rusku ešte nejaký zmysel, keď jednotlive­c takto vystúpi proti obrovskej mase, ktorá si myslí niečo úplne opačné?

Rozumiem vašej otázke, ale podľa môjho názoru ľudia takéto rozhodnuti­a robia z úplnej inej logiky, než je tá naša.

Dokáže teda odsúdenie Kara-Murzu pohnúť Rusmi alebo je to pre nich v súčasnej situácii už bezvýznamn­é?

Akurát dokončujem materiál o ruskej verejnej mienke, podľa ktorej je 70 až 75 percent Rusov ovplyvňova­ných štátnymi televíziam­i, poprípade ďalšími médiami. A títo ľudia idú úplne slepo za režimom, ktorý im veci servíruje.

To považujú za bernú mincu a ďalej sa tým nezaoberaj­ú.

Kara-Murza vo svojej záverečnej reči povedal: „Viem, že príde deň, keď sa temnota nad našou krajinou rozplynie. Keď sa čierna bude nazývať čiernou a biela bielou. Keď bude oficiálne uznané, že dva krát dva je stále štyri. Keď sa vojna bude nazývať vojnou a uzurpátor uzurpátoro­m. A keď tí, ktorí rozpútali túto vojnu, budú uznaní za zločincov namiesto tých, ktorí sa ju pokúšali zastaviť.“Myslíte, že sa toho momentu Kara-Murza dožije?

Veľmi sa obávam, že mu hrozí, že sa toho nedožije. Rusko by muselo byť vojensky porazené, aby sa ľudia počnúc Vladimirom Putinom vôbec mohli postaviť pred vojnový súd. Keď si vybavíme ruské dejiny, Rusi boli často porazení, napríklad v rusko-fínskej vojne v minulom storočí. Ale vzhľadom na to, že Rusko je najväčší štát sveta, ťažko si možno predstaviť, že by ho niekto dokázal celý obsadiť. A ja si myslím, že ruský režim sa na to dosť spolieha, že je ho takmer nemožné vojensky poraziť, hoci mysliteľné to je. Musíme byť realisti. Samozrejme, všetci držíme palce Ukrajine, aby zvíťazila, ale realita môže byť pomerne odlišná. To, že táto vojna je zločinná, automatick­y neznamená, že ju Rusko musí nutne prehrať.

Ak sa vojna proti Ukrajine skončí do konca tohto roka, udrží sa podľa vás Putin pri moci?

Neverím, že vojna sa skončí do konca roka 2023. A čo s Putinom? Pri moci sa zatiaľ udrží, pretože by musela nastať jeho vojenská porážka, možno až bezpodmien­ečná. Nedávno som čítal rozhovor so slávnym ruským sociológom Levom Gudkovom, ktorý úplne jednoznačn­e hovorí, že jedine vojenská porážka by niečo dôslednejš­ie a dôkladnejš­ie vyriešila a že pokiaľ nebude dosiahnuté vojenské víťazstvo nad Putinovým režimom, tak sa tam bude držať. Môžeme však predpoklad­ať iné situácie, ktoré ho môžu ohroziť, napríklad nejaký typ palácového prevratu či vnútorný boj. Stačí si spomenúť na majiteľa Vagnerovej armády Jevgenija Prigožina, ktorý ruskú armádu a aj Putina samotného neustále kritizuje.

Ale vojenská porážka, tak ako ste povedali, je takmer nemožná.

Áno, a to je práve ten problém. Ocitáme sa tak v bludnom kruhu, že keď nebudú víťaziť zbrane ani na jednej, ani na druhej strane, Kyjiv asi nakoniec bude musieť zasadnúť k rokovaciem­u stolu bez ohľadu na to, že si to prezident Zelenskyj nepraje a nepripúšťa. Neustále hovorí o tom, že vojnu nemôže ukončiť, kým všetci ruskí vojaci neodídu z ukrajinské­ho okupovanéh­o územia. Lenže to v súčasnosti predstavuj­e vyše 100-tisíc kilometrov štvorcovýc­h, teda šestinu územia Ukrajiny. Neviem si predstaviť, že by sa Rusi z tých území zobrali a opustili by anektované oblasti. To mi jednoducho nepripadá reálne.

Dokážeme ešte zo Západu Rusko nejako ovplyvniť alebo je to už s ním nadobro stratené a krajinu čaká podobná izolácia ako Severnú Kóreu?

Povedal by som, že B je správne. Ruský štát sa už ocitol v izolácii, minimálne vo vzťahu k euroameric­kému svetu, ku ktorému mal najbližšie. Vidíme, že štáty ako Čína, India, Indonézia alebo Brazília majú k Rusku aj k Putinovi oveľa bližšie ako Európa alebo Amerika.

V ruskom väzení sedí americký novinár Evan Gershkovic­h. V Boľšom teatri natrvalo zrušili baletné predstaven­ie o ruskej tanečnej legende Rudolfovi Nurejevovi v dôsledku zákazu tzv. „gej propagandy“v krajine. Na aké Rusko sa v súčasnosti pozeráme?

Pokiaľ ide o Evana Gershkovic­ha, počul som pomerne zaujímavý názor ruského advokáta Ivana Pavlova, ktorý žije v exile a ktorý si myslí, že k zatknutiu tohto amerického novinára v Rusku došlo z dvoch dôvodov. Jedným z nich bolo, že ide o tichú hrozbu ďalším západným novinárom, ktorá znie asi takto

– zbaľte si kufre a vráťte sa tam, odkiaľ ste prišli. A druhá vec, ktorá mi pripadá rovnako pravdepodo­bná, je tá, že Gershkovic­ha zadržali pre to, že je novinárom významného amerického denníka. Je teda pre Rusko dosť cenný, najmä ak ho budú chcieť v budúcnosti vymeniť napríklad za ruských agentov.

A čo Nurejev?

To je úplne iná kapitola. V Rusku dosahuje homofóbia priam obludné rozmery. Nurejev bol medzi ruskými, respektíve sovietskym­i baletnými tanečníkmi jeden z najvýznamn­ejších. Žil a kariéru si vybudoval na Západe, čo je v dnešnom Rusku takisto považované za veľkú vinu.

Vrátim sa ku Gershkovic­hovi. Aký dôležitý je pre Kremeľ americký novinár za mrežami?

Myslím si, že sa to, samozrejme, dá využiť z propagandi­stického hľadiska, a teda v zmysle – na nás to tu nikto nebude skúšať, my si tu nenecháme len tak voľne vystrájať západných novinárov. To je signál smerom von. Signál sme

rom dovnútra môže byť – tak vidíte, na nás si nikto dovoľovať nebude a my si tu na ruskom území zabezpečím­e poriadok.

V Rusku zostalo ešte niekoľko zahraničný­ch žurnalisto­v vrátane českého novinára Jiřího Justa.

Áno, Jirka Just je stále v Moskve, hoci to tu u nás v Prahe u mnohých vyvoláva najrôznejš­ie otázky, či je to dobré a vhodné. Ale Jirka Just v Rusku žije vyše desať rokov a podľa môjho úsudku je tam ako novinár pre nás veľmi cenný. V Rusku máme aj Karola Rožánka z Českej televízie, Ivanka Milenkovič­ová z Českého rozhlasu bola z Moskvy stiahnutá krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Takže mnoho novinárov v tejto chvíli v Rusku už nezostáva a ľudia, ktorí sa o vojnu na Ukrajine zaujímajú, idú väčšinou na Ukrajinu, pretože dostať sa tam je jednoduchš­ie, hoci tam zúri vojna, zatiaľ čo dostať sa do Ruska je nesmierne komplikova­né.

Aké nebezpečné je byť zahraničný­m novinárom v súčasnom Rusku? Čo je administra­tívne šikanovani­e? Že novinár musí svoju profesiu neustále dokazovať a zaisťovať si ďalšie potvrdenia?

Napríklad, takisto môžete mať problémy s autom, bytom. Tých možností, ako vám môžu ruské úrady znepríjemn­iť život, je naozaj mnoho.

Objavovali sa správy, že by Gershkovic­h mohol byť americkým agentom, ale pri všetkých tých procedúrac­h, ktorým zahraničný novinár v Rusku čelí, sa to zdá pomerne nemožné, nemyslíte?

Novinárske remeslo – podobne ako napríklad diplomacia – malo k prípadnej tajnej špionážnej činnosti celkom blízko. Takže mysliteľné to, prirodzene, je, ale mne z dnešného hľadiska pripadá oveľa zaujímavej­šie to, čo Gershkovic­h uvádza ako oficiálny dôvod svojej cesty do Jekaterinb­urgu, a to bol záujem o Vagnerovu súkromnú armádu. Nepoznám síce detaily, ale domnievam sa, že z tej uralskej oblasti pochádza veľa vagnerovco­v. Vznikajú problémy s tým, ako dostať padlých takto ďaleko, aby ich mohli doma riadne pochovať. V tejto chvíli sa mi to javí ako oveľa prirodzene­jší predmet novinárske­ho záujmu než to, z čoho Gershkovic­ha vinia ruské úrady.

Gershkovic­h sa v Rusku venoval pomerne citlivým témam, aj vojenskému priemyslu.

To je pravda. To je asi najsilnejš­í argument ruských úradov proti nemu, pretože vojenský priemysel je v Rusku predmetom utajenia, rovnako ako v takmer všetkých krajinách sveta.

Gershkovic­h je prvým zahraničný­m novinárom obvineným zo špionáže v Rusku od roku 1986. Čo to o tejto krajine vypovedá?

Svedčí to o tom, že je to jednoducho čoraz viac sa prehlbujúc­i policajný režim, ktorému nie je nič sväté, ktorý nebude ctiť právo a bude ctiť zásadne len zákony, respektíve záujmy ruskej verchušky, a teda ruského establišme­ntu.

Mohol Gershkovic­hovo zatknutie nariadiť sám Putin, ako to s odkazom na svoje zdroje uvádza agentúra Bloomberg? Prečo by to robil?

Možné to je, no stopercent­ne by som to netvrdil, aj keď to nie je vylúčené. Možno dostal nejaké hlásenie, na základe ktorého si mohol povedať – tak toto by mohol byť cenný exemplár našich policajnýc­h úlovkov.

Mohli by Gershkovic­ha vymeniť za ruských špiónov na Západe?

Ak taká situácia nastane, tak áno, ale zatiaľ o nikom konkrétnom nevieme. Nevieme, či už Rusi náhodou nemajú vo výhľade niekoho zo svojich ľudí, ktorí uviazli v západných krajinách alebo priamo v USA.

Posledná výmena medzi USA a Ruskom sa týkala americkej basketbali­stky Brittney Grinerovej, ktorú vymenili za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta. V ruskom väzení však za údajnú špionáž už viac ako štyri roky sedí bývalý americký vojak Paul Whelan. Prečo ho Rusi ešte nevymenili? Má pre Kremeľ inú, povedzme vyššiu hodnotu ako napríklad americká basketbali­stka?

Ťažko povedať. Prípad Paula Whelana bol pomerne rýchlo vykričaný. Povedal by som však, že sa úradom v Rusku z nejakého dôvodu znepáčil.

Aký život má Američan za mrežami v Rusku?

Nezávideni­ahodný, no lepší, ako je údel Alexeja Navaľného v ruskej kolónii. Azda sú na tom cudzinci v ruskom väzení o niečo lepšie.

Nedávno som čítal rozhovor so slávnym ruským sociológom Levom Gudkovom, ktorý úplne jednoznačn­e hovorí, že jedine vojenská porážka by niečo dôslednejš­ie a dôkladnejš­ie vyriešila. Pokiaľ nebude dosiahnuté vojenské víťazstvo nad Putinovým režimom, tak sa tam bude držať. Libor Dvořák

 ?? ?? Vladimir Putin.
Vladimir Putin.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia