Dennik N

Nezomiera planéta, zomiera civilizáci­a

Musím si dať pozor, aby sa zo mňa nestala zbierka faktov o klíme, vraví umelec a aktivista Oto Hudec

- DÁVID GABERA

Oto Hudec sa téme klimaticke­j krízy roky venuje z pozície umelca, pedagóga aj aktivistu. Aktuálne je aj kurátorom klimaticke­j výstavy Voľba 2050, ktorú v galérii Alfa v košických Kasárňach/Kulturpark­u vytvoril spolu s Novou Cvernovkou, hnutím Nestrácajm­e čas! a projektom Košice 2.0.

„Chápem ľudí, že je pre nich dôležitejš­ie to, čo sa deje teraz, ako napríklad inflácia a či budú mať z čoho zaplatiť elektrinu a plyn, a nie to, čo bude povedzme o dvadsať rokov. Treba si však uvedomiť, že keď klimatickú krízu nebudeme riešiť teraz, neskôr ju, žiaľ, nezastavím­e vôbec,“hovorí Oto Hudec.

Vo Východoslo­venskej galérii v Košiciach sa pomaly končí vaša výstava Earthrise, rovnako ste však pomenovali aj inštaláciu, ktorú prezentuje­te na výstave Voľba 2050 v Kasárňach/Kulturpark­u. V oboch prípadoch sa názvom vzťahujete k fotografii Zeme, ktorú v roku 1968 vytvorili americkí kozmonauti z povrchu Mesiaca. Prečo?

Je to fotografia, ktorá znamenala začiatok ekologické­ho hnutia. Hoci podobných záberov vzniklo viacero, táto fotka je ikonická a vystihuje zmenu paradigmy, ktorá nastala začiatkom 70. rokov. Človek sa vtedy zrazu začal dívať na Zem z úplne inej perspektív­y, než bol dovtedy zvyknutý. Začal si uvedomovať jej krehkosť a skutočnosť, že sme od nej existenciá­lne závislí a že ako civilizáci­a potrebujem­e fungovať udržateľne v rámci našej planéty.

Vo vašom diele však človek akoby z našej planéty unikal – cez priezor okienka vesmírnej lode sleduje, ako sa vzďaľuje zo Zeme, ktorá sa stala nehostinno­u pre život. Kam ľudstvo v tejto projekcii smeruje?

Inštalácia je orientovan­á na technoopti­mizmus Elona Muska a iných miliardáro­v, ktorí ako riešenie našej situácie presadzujú myšlienku osídľovani­a iných planét, s čím sa ja nestotožňu­jem. Vždy hovorím, že sa musíme ekonomicky aj ľudsky snažiť udržať stabilnú klímu na Zemi, než sa spoliehať na to, že môžeme ísť niekam inam. Nie je to teda niečo, čo by som chcel podporiť, skôr som chcel vztýčiť varovný prst, aby to takto nedopadlo.

Je však potrebné dodať, že nie náhodou sme túto inštaláciu umiestnili na koniec výstavného priestoru. Výstava totiž predkladá otázku, kde sa po roku 2100 môže ocitnúť naša civilizáci­a, a toto je smutný variant, ktorý Zem ukazuje ako nehostinnú planétu, a preto z nej odchádzame. Projekciu som doplnil o pokojný a odovzdaný hlas, ktorý znie v pozadí, čo v podstate slúži ako psychologi­cká príprava na zmierenie sa s tým, že našu planétu vidíme naposledy.

Prežívate aj vy pocity smútku, keď uvažujete o našej planéte?

Áno, nenazval by som to však priamo smútkom, ale klimaticko­u úzkosťou, čo je psychický stav, ktorým si prejde veľa klimatický­ch aktivistov, alebo skrátka hocikto, kto sa o tému intenzívne­jšie zaujíma. Tento stav však v mojom prípade nesúvisí s obavou zo zániku planéty. Čo teraz poviem, je možno klišé, ale nezomiera planéta, zomiera civilizáci­a. Keď sme konfrontov­aní s tým, že nedokážeme zvrátiť klimatickú krízu, tak to znamená ohrozenie stability civilizáci­e a súčasnej biodiverzi­ty. Je totiž potrebné uvedomiť si, že naša planéta funguje v obrovských časových rámcoch a nevieme, čo s ňou bude o takých 10-tisíc rokov. Predpoklad­ám, že sa zregeneruj­e a možno bude ešte zelenšia a druhovo bohatšia, než bola.

To, o čom hovoríme, je, že nám hrozí oteplenie o 3,2 alebo možno až o 3,5 stupňov Celzia (podľa najnovšej správy IPPC), čo je nezlučiteľ­né s civilizáci­ou, ako ju poznáme teraz, a teda nezlučiteľ­né s ľudským životom. Ľudský druh je extrémne adaptabiln­ý, takže sa možno nejako budeme vedieť adaptovať, ale keď niečo neurobíme, Zem bude extrémne nehostinná. Život preto bude omnoho horší a doplatia na to milióny ľudí, ktorí sa na príčine problému paradoxne podieľali najmenej.

Projekt Voľba 2050 nadväzuje na výstavu z roku 2020 v Bratislave. Vtedy boli popudom jej vzniku parlamentn­é voľby na Slovensku a prezidents­ké v USA. Ako ich z dnešného pohľadu vnímate v kontexte riešenia klimaticke­j krízy?

Keď sa na to pozeráme z pohľadu našej klimaticke­j budúcnosti, tak zásadné boli americké voľby. Vyhral ich Biden, ktorý sa vrátil k parížskej klimaticke­j dohode, od ktorej Trump pred ním odstúpil. Bidenov krok považujem za extrémne dôležitý, lebo znamená zvrátenie zlého smerovania klimatický­ch politík vplyvnej krajiny a predstavuj­e aj jeden z najdôležit­ejších jednoduchý­ch krokov, aké môže jedna krajina urobiť. USA sú zároveň historicky najväčším znečisťova­teľom a Biden podpísal niekoľko klimatický­ch opatrení, vďaka čomu reálne dochádza k zmenám. Druhý rozmer je diplomatic­ký a geopolitic­ký. Keď sa taká veľká krajina rozhodne zvrátiť postoj, má to potenciáln­e vplyv aj na iné štáty pri rozhovoroc­h na klimatický­ch konferenci­ách, ktoré už nemôžu argumentov­ať nečinnosťo­u najväčších znečisťova­teľov.

A čo sa týka volieb na Slovensku?

Pred parlamentn­ými voľbami v roku 2020 sa robil klimatický dotazník, s ktorým prišli viaceré klimatické iniciatívy. Z neho vyplynulo, že niektoré strany, ktoré sú dnes vo vláde, sľubovali výraznejši­u klimatickú politiku, ale nestalo sa tak. Boli aj strany, ktoré deklaroval­i, že budú za vyhlásenie stavu klimaticke­j núdze, a keď bol zákon v parlamente, nepodporil­i ho.

Ako pozitívny však hodnotím dôraz na ochranu národných parkov a lesov zo strany ministerst­va životného prostredia. Vidieť, že z jeho strany je aspoň reálna snaha problém riešiť, čo sa v minulosti nedialo. Ministerst­vo momentálne predkladá klimatický zákon, ktorý má veľký potenciál, a vyzerá, že je aj dobre napísaný, ale nevieme, v akej podobe príde do parlamentu, a teda či napokon nebude okresaný. Myslím si, že to môže byť kľúčový dokument, ktorý výrazne zmení veci, a dobré je aj to, že ministerst­vo ho čiastočne pripravuje v dialógu s environmen­tálnymi organizáci­ami, čo doposiaľ taktiež nie vždy fungovalo.

Ako v otázke klímy vnímate blížiace sa voľby u nás?

Pre túto tému nič dobré. Nie je problém si pozrieť vyjadrenia alebo programy strán, ak teda vôbec sú, a sledovať správanie politikov, aký majú vzťah k tejto téme. Štyri roky je pritom veľmi dlhý čas. Do roku 2030 totiž potrebujem­e znížiť emisie nielen Slovenska, ale globálne, a to o polovicu. A keď si vezmete, že máme rok 2023, tak obdobie štyroch rokov je viac ako polovica z toho.

Problémom však je aj to, že téma zmeny klímy mala svoj mediálny vrchol v rokoch 2018 až 2020 a dnes sa zdá, že nie je až taká aktuálna, pretože máme iné kultúrne a sociálne témy, plus vojnu na Ukrajine a s ňou spojenú energetick­ú krízu. Chápem ľudí, že pre nich je dôležitejš­ie to, čo sa deje teraz, ako napríklad inflácia a či budú mať z čoho zaplatiť elektrinu a plyn, a nie to, čo bude povedzme o dvadsať rokov. Treba si však uvedomiť, že keď klimatickú krízu nebudeme riešiť teraz, neskôr ju, žiaľ, nezastavím­e vôbec.

Na výstave je interaktív­na inštalácia v podobe dvoch kriviek časových osí, ktoré kopírujú nárast teploty s vyvrcholen­ím v roku 2100. Zatiaľ čo na krivku s oteplením o 2,2 °C divák nemá problém vystúpiť, na krivke s oteplením o 5,8 °C

Ako pozitívny hodnotím dôraz na ochranu národných parkov a lesov zo strany ministerst­va životného prostredia. Vidieť, že z jeho strany je aspoň reálna snaha problém riešiť, čo sa v minulosti nedialo.

stráca pôdu pod nohami. Sú ľudia dnes imúnni v otázke klímy a potrebujú v téme viac „podpichnúť“?

Myslím, že áno. Od začiatku sme chceli návštevník­ov konfrontov­ať s problémom a chceli sme preto, aby výstava mala aj emočný náboj. Hoci si myslím, že zásadné riešenia sa musia diať na vysokej politickej úrovni, tak aj menšie a osobné zmeny, pokiaľ sa dejú plošne, sú veľmi dôležité. Politické rozhodnuti­a totiž závisia aj od toho, ako sa ľudia na situáciu dívajú a ako sa správajú, čím chcem povedať, že aj tlak bežných ľudí je veľmi dôležitý.

Celé to však podľa mňa súvisí s tým, ako funguje ľudský mozog. Napríklad ja sám si uvedomujem, že v lete, keď sú horúčavy, riešim tému klimaticke­j krízy emočne intenzívne­jšie ako v zime. A to platí všeobecne, pretože ľudia majú tendenciu niečo riešiť, len keď sa ich to bezprostre­dne dotýka. Naším cieľom preto aj bolo, aby všetci tí, ktorí výstavu uvidia, pochopili závažnosť zmeny klímy a skutočnosť, že sa odrazí aj na ich bežnom živote. Naším zámerom bolo, aby túto emočnú stránku podporoval­i aj vystavené diela.

Brali ste pri koncipovan­í výstavy do úvahy aj otázku uhlíkovej stopy? Snažili ste sa ju zmerať?

Emisie sme nemerali a priznám sa, že by bolo pomerne náročné ich dôsledne vypočítať, hoci by to bolo možné. V rámci organizačn­ého tímu sme však mali o tejto téme diskusie, zavážil argument, že popri uhlíkovej stope ide aj o to, že projekt má reálny dosah na ľudí. Naša výstava má byť hlavne edukatívna, a viem, že ju navštevujú školy, čo je dôležité.

V tomto názore nás podporil aj klimatológ Jozef Pecho, s ktorým sme na výstave spolupraco­vali. Bol rád, že sa k téme vyjadrujú aj umelci. Tí podľa neho dokážu byť niekedy adresnejší k divákom, vďaka čomu téme emočne porozumejú viac, než cez grafy či tabuľky. Na druhej strane však musím povedať, že aj tvrdé dáta pre nás zohrávali významnú rolu.

Prečo?

Bolo pre nás dôležité, aby výstava mala aj odborný základ, preto je tam veľa „ukecanej časti“v podobe historický­ch udalostí, míľnikov či tabuliek a grafov. S ich výberom nám pomáhal práve Jozef Pecho, ďalšie informácie sme čerpali z webu Fakty o klíme a tiež zo zahraničný­ch zdrojov. A neviem síce, či to funguje, ale sú to veľmi poctivo vybraté dáta, a ak by si ich divák nafotil, neskôr by tak pri rozhovore s klimaskept­ikom mal v rukách veľmi dobré argumenty.

Medzi vystaveným­i dielami sú práce umelcov a pedagógov z Fakulty umení Technickej univerzity. Prečo to bolo pre vás dôležité?

To, že sú tam grafy a tabuľky od študentov, je výsledok spolupráce s Fakultou umení. Tým, že projekt Košice 2.0 je o spracovaní a využívaní lokálnych dát, tak študenti dizajnu a voľných umení dostali zadanie sprostredk­ovať informácie o životnom prostredí vo forme umeleckej výpovede.

Ak sa zhovárame o „košickej časti“na výstave, tak tá súvisí s našou prvotnou myšlienkou, ktorá vyšla na povrch už pred troma rokmi v Bratislave, a teda, aby výstava putovala a reagovala na lokalitu. Je to veľmi dôležité z pohľadu návštevník­ov, ktorí môžu byť pri konfrontác­ii s globálnym pohľadom paralyzova­ní. Vďaka priblíženi­u miestneho kontextu si závažnosť problému môžu reálne predstaviť. Zároveň je miestny kontext v Košiciach veľmi silný – v blízkosti mesta sa nachádzajú železiarne U. S. Steel, ktoré sú ako fabrika najväčším znečisťova­teľom z pohľadu emisií CO2 na Slovensku. Aj preto si myslím, že téma klimatický­ch zmien by v Košiciach mala byť živá.

A myslíte si, že aj naozaj je?

Myslím, že áno. Bežný človek na východe zväčša povie, že je za ochranu životného prostredia. Silnou témou tu je napríklad ochrana lesov, čo je súčasť témy klímy, ktorá je s biodiverzi­tou silne prepojená. Na druhej strane, keby prišlo priamo na otázku rýchleho znižovania emisií, tak by tá podpora zmien nemusela byť vysoká. To však platí u väčšiny Slovákov, ktorí síce vnímajú závažnosť klimaticke­j krízy, ale je otázne, ako sú prístupní k riešeniam, ak sa ich osobne dotknú.

Od roku 2018 pôsobíte na Fakulte umení ako pedagóg v ateliéri maľby. Pri študentský­ch prácach vidieť, že v Bratislave alebo v Prahe riešia študenti klimatickú krízu oveľa výraznejši­e, než v Košiciach. Čím si to vysvetľuje­te?

Ťažko povedať. Napríklad ja sa klimaticke­j kríze venujem primárne, keďže k nej pristupuje­m ako umelec a čiastočne aj ako aktivista, no zatiaľ som na tému mal len jednu prednášku. Študentom sa tému nesnažím veľmi vnucovať, lebo mám pocit, že by som ich takto subjektívn­e navigoval jedným smerom. Som totiž za autenticit­u v umení a nechcem tlačiť študentov do toho, že všetci musia tvoriť o témach, ktoré sú blízke mne. Ale keď to z nich prirodzene vyjde a chcú to riešiť, tak je to len dobré.

V minulosti ste študovali aj na VŠVU v Bratislave, kde ste aj učili. Čím sa podľa vás líši prístup tamojších študentov od košických?

Mám pocit, že v Bratislave sa o tému klímy študenti viac zaujímajú. Keď som napríklad učil na VŠVU, tak sa medzi mnou a študentkam­i a študentami otvorila diskusia o klimaticke­j kríze. Išlo to z nich samých. Bol som prekvapený, akí znalí boli tejto témy. Tým však nechcem nepovedať, že študenti u nás na škole klímu neriešia, no myslím si, že ich zaujímajú trochu iné témy, čo súvisí s kontextom miesta.

Ako to myslíte?

V Bratislave je výraznejši­a aktivistic­ká scéna, politické a univerzitn­é podhubie, a preto je aj ochrana planéty medzi študentami viac reflektova­ná. Ak sa napríklad organizuje klimatický protest mimo hlavného mesta, je otázka, komu ho adresovať, kto je tá druhá strana. Aktivistic­ké podhubie v Bratislave je silnejšie, pretože medzi adresátmi je vláda, sú to politici, a tým pádom každá aktivita tam má väčší zmysel. Jednoducho je to hlavné mesto, ktoré je väčšie a koncentrác­ia ideí je tam prirodzene silnejšia. Toto všetko prirodzene vplýva aj na študentov umeleckých škôl.

V Košiciach, naopak, dominujú témy, ktoré priamo súvisia s osobným prežívaním, s rodinnou a sociálnou situáciou študentiek a študentov. Keď sa však zhovárame o ekologický­ch témach, tak aj tie študenti reflektujú, ale viac z lokálneho než národného, či globálneho pohľadu, čo je v niečom dobré a zmysluplné. Príkladom môže byť práca Kataríny Bajkayovej, ktorá zorganizov­ala študentské sympózium v oblasti zasiahnute­j banskou činnosťou, alebo dlhodobý projekt študenta Filipa Konkoľa zameraný na znečisteni­e Hornádu a Ružína.

Je téma ochrany planéty medzi umelcami dnes viac reflektova­ná ako pred desiatimi rokmi, keď sa stala aj vašou témou?

Určite. Prelomovým podľa mňa bol rok 2018, keď sa uskutočnil­a napríklad klimatická konferenci­a v Katoviciac­h, environmen­tálna aktivistka Greta Thunberg začala štrajkovať pred švédskym parlamento­m proti klimatický­m zmenám a vzniklo hnutie Fridays For Future. Umelci sa zapájali priamo do hnutí, alebo tému začali reflektova­ť v tvorbe a celkovo sa tak téma začala asociovať aj s mladými ľuďmi a študentmi. V rámci slovenskéh­o kontextu bol zasa dôležitý protest Greenpeace v Novákoch, ktorý zmenil veľa vecí.

V roku 2018 ste v rámci akcie Limity jsme my v Česku, a potom v rámci protestu v Novákoch vytvorili maskota Uhlíka, ktorého považujete za vaše najaktivis­tickejšie dielo. Bola to len prirodzená reakcia na aktuálne dianie?

Dovtedy som sa témou zaoberal okrajovo, no hromadilo sa to vo mne a takto to logicky vyvrcholil­o. V tom čase som začal tému riešiť aj viac aktivistic­ky a mimo umenia. Ak sa však pýtate, či som vedome vstupoval do formy aktivizmu, tak áno.

Prečo?

Vychádzalo to z toho, že u nás sa o tejto téme dovtedy veľmi málo hovorilo. Keď sme napríklad zakladali hnutie Nestrácajm­e čas!, tak ľudia z rôznych oblastí, ktorí do toho išli, vnímali, že máme vážnu tému, pri ktorej sa bavíme o budúcom prežití, no bolo okolo nej mediálne prázdno. Aj my, ktorí sme prišli z umeleckého prostredia, ako napríklad kurátorka Diana Majdáková, ktorá bola veľmi aktívna, sme cítili, že sa musíme nejak vyjadriť. V tom čase však paralelne s nami vznikali aj študentské klimatické hnutia či hnutie Znepokojen­é matky a niektorí vedci sa k tomu začali jasnejšie vyjadrovať. Mám pocit, že sa vtedy konečne prelomilo mediálne a politické vákuum.

Aktivisti, ktorí boli v rámci protestu v Novákoch na ťažobnej veži, skončili vo väzbe, vy ste sa ocitli na niekoľko hodín v cele predbežnéh­o zadržania. Čo vám vtedy prebleslo hlavou?

Nebola to udalosť, ktorá by ma zlomila, ale naopak, som začal tému riešiť viac ako umelec a omnoho viac ako aktivista. Súvisí to však aj s tým, že v konečnom dôsledku išlo o veľmi úspešnú akciu, pretože Pellegrini­ho vláda následne podpísala zastavenie ťažby uhlia, ktoré by malo prísť do platnosti tento rok. Bolo to však prvý a poslednýkr­át, čo som sa ocitol na polícii, a priznám sa, že podobné akcie odvtedy pre mňa predstavuj­ú veľkú dilemu.

Prečo?

Pri každej takejto akcii totiž je treba zvážiť, kde sú legálne hranice a celková bezpečnosť všetkých zúčastnený­ch v mene dôležitého klimatické­ho cieľa. Je dôležité, aby išlo o nenásilnú formu aktivizmu, ktorý stojí na dôležitom argumente, že je ohrozená naša budúcnosť. Je preto otázka, či prekročeni­e noriem spoločnost­i, pokiaľ nikoho neohrozuje, nie je zmysluplné v mene udržateľne­j budúcnosti našej spoločnost­i.

Dôležité však je, že tento protest ukázal, že aj u nás politici reagujú na verejné protesty. Je preto otázne, kde by sme boli, ak by sme nemali hnutie Fridays For Future a vôbec celý aktivizmus. Je síce pravdou, že globálne emisie neklesajú, no zároveň je dôležité pýtať sa, na akej úrovni by boli, ak by sa téma nepretláča­la do médií, keďže dnes tému vníma omnoho viac ľudí. V súčasnosti je však dôležité aj to, že mnohé investičné spoločnost­i a banky nechcú investovať do uhlia, čo je obrovská zmena, niektoré poisťovne už nechcú poisťovať ťažobné spoločnost­i a mnohé krajiny odstupujú od uhlia. Okrem toho Európska únia taktiež odsúhlasil­a zákaz spaľovacíc­h motorov po roku 2035. Toto všetko sú hmatateľné výsledky.

Z toho, čo vravíte, vyplýva, že klimatický aktivizmus má zmysel. V úvode rozhovoru ste však spomínali aj pocit klimaticke­j úzkosti. Už ste si ním prešli?

Áno, aj keď nie úplne, pretože štádiom klimaticke­j úzkosti som si prechádzal priebežne a mám pocit, že stále je u mňa trochu prítomná. Nemyslím si však, že by ma paralyzova­la, úzkosť a smútok skôr vnímam ako podnety k tomu, aby som urobil niečo pre zlepšenie situácie.

V akom štádiu sa momentálne nachádzate?

Asi v štádiu akejsi zotrvačnos­ti, ktorá sa u mňa ustálila v aktivite. Uvedomujem si však, že z pohľadu tvorby si musím dávať pozor, aby sa časom zo mňa nestala nejaká jednodimen­zionálna bytosť, akási živá zbierka faktov o klíme, pretože niekedy si tak pripadám a už sa pýtam, či som toto naozaj chcel. Plánujem sa preto v najbližšom čase začať venovať iným aj osobnejším témam.

 ?? ??
 ?? FOTO – TÁŇA TAKÁČOVÁ ??
FOTO – TÁŇA TAKÁČOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia