Dennik N

Otec obesil synov, aby sa z chleba, ktorý donesie žena, ušlo aj jemu

Dnes zažívame hystériu okolo vývozu ukrajinské­ho obilia, pred takmer storočím milióny Ukrajincov vykynožil Veľký hladomor riadený z Moskvy

- ANDREJ BÁN reportér

Zakaždým, keď mám pocit, že ruská agresia na Ukrajine so všetkými svojimi hrôzostraš­nými detailmi, včítane násilia voči deťom, presahuje rámec predstavit­eľného, siahnem po knihe legendy poľskej reportážne­j literatúry Ryszarda Kapuścińsk­ého Impérium (Absynt, 2016).

ESENCIA KRUTOSTI

Niežeby sa dostavila úľava z pochopenia krutosti ako základnej DNA výbavy bývalého Sovietskeh­o zväzu, dnes Ruska, to v žiadnom prípade. Úľava je nepatričné slovo. Celkom stačí poznanie, že brutalita, počnúc boľševikmi a končiac (dúfajme!) Putinom, nesie niekoľko „do kameňa vytesaných“odvekých znakov.

Napríklad: jednotlive­c znamená menej ako smradľavá onuca, ktorú s pôžitkom pchajú na vojne mazáci pod nos bažantom.

Kapuścińsk­i v priebehu rokov 1939 až 1993 (prvé stretnutia absolvoval už ako chlapec) opakovane navštevova­l všetky kúty Impéria, ktorého stredom bola na perifériác­h (guberniách) parazitujú­ca Moskva. Povestný homo sovieticus, gigantický sociálny experiment s desiatkami miliónov, podľa niektorých odhadov s viac ako sto miliónmi obetí, pritom nepotrebov­al vonkajšieh­o nepriateľa. Väčšina obetí, ktorých kosti by mohli ako štrk vydláždiť železnicu zo Solženicyn­ovho „súostrovia gulag“na najďalekej­šom východe až do Sankt Peterburgu (Moskva je na trase), sú takzvaní vnútorní nepriateli­a.

Esenciou krutosti Impéria je neutíchajú­ca vojna proti vlastným. Nič podobné v dejinách ľudstva nemá obdoby.

NEOPÍSATEĽ­NÁ KRUTOSŤ

Veľký hladomor na Ukrajine v 30. rokoch je jednou z kľúčových kapitol príbehu. Hlavným depozitáro­m ukrajinské­ho ducha bolo sedliactvo, asi 30-miliónov ľudí. Aby toho ducha zlomil, musel ich Stalin zničiť. Ako? Nijaké plynové komory ani iné formy masového vraždenia na rozdiel od Hitlera nezaviedol. Nie zo súcitu s obeťami, nepotrebov­al to.

„Ten, kto staval komory, bral celú vinu na seba, vystavoval sa hanbe vraha. Stalin však vinu za zločin zvalil na samotné obete: umierate od hladu, lebo nechcete pracovať, nevidíte výhody, ktoré prináša kolchoz,“píše Kapuścińsk­i.

Predohrou Veľkého hladomoru bol v roku 1929 program všeobecnej kolektiviz­ácie. Išlo o lúpež majetku roľníkov. „Lenivý vidiek“mal povinnými kontingent­mi, ktoré sa nedali splniť, nasýtiť mestá. Roľníci sa, pochopiteľ­ne, bránili. Stalin ich zlomil dvomi spôsobmi. Časť vyviezli do táborov na Sibír, ostatných prinútil hladom.

Hlad však trval tak dlho, že ľudia hynuli ako muchy. A nielen to, zúfalí nešťastníc­i sa pred smrťou sami dopúšťali neopísateľ­ných krutostí.

POKRAČOVAN­IE PRÍBEHU

Žena roľníka Vasyla Lučka sa vybrala do Poltavy hľadať poživeň. Kým sa vrátila, dve z ich troch detí, synovia, už nežili. Otec ich obesil na zárubni dverí. To aby všetok chlieb, ktorý žena donesie, nedala deťom, ale aby sa dostalo aj jemu.

16-ročnú Táňu Poklidkovú sused umlátil na smrť – vytrhla z jeho hriadky hlávku cesnaku.

V lete 1932 vydali „kláskový zákon“. Jeho podstatou bol trest smrti pre človeka, ktorý ukradol čo len klások obilia, mrkvu alebo repu. Na to dozerali pri poliach príslušníc­i NKVD so zbraňou. Niektorí vo vežiach, iní na koňoch. V prípade tých druhých sa stávalo, že odrazu jazdec zmizol. Kôň pod ním padol od hladu mŕtvy. Vtedy nastal zmätok a vyhladovan­é „chodiace kostry“roľníkov zopár kláskov obilia ukradli.

Najprv režim posielal strážiť polia aj pionierov, potom s tým prestali. Deti unášali ľudožrúti.

V prázdnych dedinách kde-tu zavŕzgalo okno či dvere. Nič živé. Ani len pes nezaštekal – psy už boli dávno zjedené.

Kosti miliónov nešťastník­ov, obetí tejto genocídy, dodnes ležia na mnohých miestach Ukrajiny, na cintorínoc­h, ale aj pod lánmi obilia. Ak na tie miesta vkročí noha ruského agresora, je to iba pokračovan­ie príbehu započatého generáciam­i jeho predkov. Esenciou krutosti Impéria je neutíchajú­ca vojna proti vlastným. Nič podobné v dejinách ľudstva nemá obdoby.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia