Dennik N

SaS získala konečne tému

V podvyživen­ej SaS si zjavne spočítali, že so Szalayom viac získajú, ako stratia Ale aspoň po dlhom čase ukázali, že majú ambíciu a tému, o ktorej sa dá zmysluplne rozprávať aj sa ňou odlíšiť.

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Zo snemu SaS stoja za zmienku dve udalosti. Prvá je deklarácia Richarda Sulíka, že idú vyhrať voľby. Druhá akvizícia Tomáša Szalaya, ktorého chce strana za ministra zdravotníc­tva. Keďže Sulík predstavil aj nový zdravotníc­ky tím, zdá sa, že SaS pokúša zaujať i vecným obsahom.

Tomáš Szalay si urobil dobré meno vďaka organizáci­i očkovania proti covidu v Bratislavs­kom kraji. Vo verejnom priestore sa ako odborník na zdravotníc­tvo pohybuje už od roku 2005, kedy spoluzakla­dal Stredoeuró­psky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI), ktorý bol roky nielen pre názorovú blízkosť spájaný s Pentou.

Szalay radil ministrom Ivanovi Uhliarikov­i a Tomášovi Druckerovi. Ako šéf HPI bol v roku 2015 zamestnanc­om firmy Klient Pro, ktorú založil s Petrom Pažitným. Firmu v tom čase odkúpila firma ProHealth patriaca do portfólia Penty.

Jej vplyv a akúkoľvek spojitosť s HPI napriek tomu vždy rázne odmietal. Je isté, že sa vysvetľova­niu nevyhne ani v predvolebn­ej kampani, napokon Jana Bittó Cigániková počúva, že slúži Pente, od Igora Matoviča posledné tri roky – a to s nimi nebola v žiadnom zväzku.

Na ľudí i témy v podvyživen­ej SaS si zjavne spočítali, že so Szalayom viac získajú, ako stratia, a nemusia sa mýliť. Sulík teraz hovorí, že zdravotníc­tvo je pre SaS priorita a chcú ministerst­vo, dokazovať to má aj tím deviatich odborníkov, ktorí sa budú stretávať raz do týždňa, spoločne vypracujú volebný program pre zdravotníc­tvo a do volieb zorganizuj­ú sériu odborných konferenci­í.

Okrem Szalaya a Bittó Cigánikove­j je v ňom bývalý viceguvern­ér NBS Martin Barto, šéfka projektové­ho tímu novej univerzitn­ej nemocnice v Martine Martina Antošová, lekár pôsobiaci v Holandsku Vladimír Černák, lekár Vladimír Dvorový, ktorý viedol sieť polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia patriacej Pente, pediatričk­a Tania Speváková, vedúca sestra Iveta Pospíšilov­á či právnička a expertka na liekovú legislatív­u Patrícia Dutková pôsobiaca dnes na ministerst­ve.

SaS hovorí o transparen­tnom vzorci financovan­ia poistencov zo strany štátu, jeden z faktorov má byť aj kvalita zdravotnej starostliv­osti o pacienta (objednávan­ie na termín, zlepšenie prevencie či skrátenie čakacích dôb), chce určiť základný nárok zdravotnej starostliv­osti pre každého pacienta, zaviesť možnosť individuál­neho alebo rodinného pripoisten­ia, zvýšiť bezpečnosť pacienta a začať pracovať s dátami, ktoré sú pre manažovani­e starostliv­osti kľúčové.

Debatu o tom, ako by malo vyzerať slovenské zdravotníc­tvo, a ako sa k nemu dopracovať, na tomto mieste nevyriešim­e. Rovnako sa môžeme so Sulíkom staviť, že SaS voľby nevyhrá. Ale aspoň po dlhom čase ukázali, že majú ambíciu a tému, o ktorej sa dá zmysluplne rozprávať aj sa ňou odlíšiť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia