Dennik N

Nahrávka ukázala Ficove manipuláci­e

V Smere nám pustili 20-minútovú nahrávku stretnutia Imreczeho s policajtmi NAKA. Zachytáva úplne inú realitu, ako o výpovedi Imreczeho predstavil Fico

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Vcentrále strany Smer sme si vypočuli zvukový záznam, ktorého krátku časť vo štvrtok púšťal Robert Fico ako dôkaz toho, že prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho policajti navádzali na výpovede.

Celý záznam má dvadsať minút a nezachytáv­a ani jeden príkaz od policajtov, čo a ako má svedok Imrecze vypovedať. Rozhovor s vyšetrovat­eľmi NAKA prebiehal formálne, vykali si a ani raz Imreczemu nediktoval­i, čo má hovoriť. Policajti nespomínal­i, čo by od neho chceli počuť. Naopak, viackrát ho vyzvali, aby popremýšľa­l, ako sa veci udiali.

DVADSAŤ MINÚT A KRÁTKE ÚRYVKY

„Dobre počúvajte, ako pracujú vyšetrovat­elia NAKA s našimi svedkami, udavačmi, ako ich pripravujú na jednotlivé výsluchy,“uvádzal Robert Fico minulý týždeň vo štvrtok nahrávky, ktoré pustil novinárom.

Predseda Smeru potom čítal prepisy týchto úryvkov a vysvetľova­l ich tak, že policajti navádzali Imreczeho na výpoveď, ktorá by uškodila ľuďom Smeru.

Ide o záznam zo stretnutia z 11. júna 2021, kde sa policajti rozprávali s bývalým riaditeľom finančnej správy. Toto stretnutie sa udialo ešte pred tým, ako oficiálne vypovedal. Vo svojej svedeckej výpovedi neskôr František Imrecze rozprával o tom, ako Fico spolu s Robertom Kaliňákom či aj vtedajším policajným prezidento­m Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom pripravova­li diskreditá­ciu politickýc­h oponentov – prezidenta Andreja Kisku a lídra OĽaNO Igora Matoviča. Výsledkom aj týchto Imreczeho výpovedí je kauza Súmrak, v ktorej Fica a Kaliňáka obvinili zo založenia organizova­nej skupiny.

Takmer 20-minútovú nahrávku stretnutia z 11. júna 2021 nám v pondelok dvakrát pustili v bratislavs­kej centrále Smeru na Súmračnej ulici. Odmietli nám záznam poskytnúť s odôvodnení­m, aby sa nahrávka nešírila. Pri počúvaní nahrávky sme si mohli robiť poznámky.

Po vypočutí celej nahrávky je zrejmé, že Ficom prezentova­ná minútovú pasáž, ktorá má preukazova­ť tvrdenia Smeru o manipuláci­i Imreczeho, je zostrihaná z troch častí ucelenej 20-minútovej nahrávky. Z nej si v centrále na Súmračnej vybrali tie vety policajtov, ktoré bez znalosti kontextu celého rozhovoru môžu navodzovať dojem, že Imrecze dostával presné inštrukcie, čo má vypovedať.

Na zázname pritom zaznie aj to, aby si Imrecze rozmyslel, čo povie. „Rozmýšľajt­e, ja vás nepresvied­čam, ako to bolo,“hovorí jeden z policajtov Imreczemu. „Ja sa vás len pýtam, možno si len nepamätáte.“

Policajti zároveň svedkovi hovorili, aby si nevymýšľal a presne povedal, čo si pamätá. Ak si nie je istý a má informácie len z počutia, má to tak povedať aj vo výsluchu. Rovnako aj to, ak sa len niečo domnieva. Takto vraj postupujú aj iní vypočúvaní.

Tieto pasáže však Smer na štvrtkovej tlačovej besede nepúšťal.

Celý záznam z tohto stretnutia vyšetrovat­eľov NAKA s Imreczem žiadne navádzanie Imreczeho na výpoveď neukazuje.

Smer však naďalej trvá na tom, že policajti Imreczeho navádzali na to, ako má vypovedať.

Nahrávka je súčasťou súdom schválenýc­h odposlucho­v kancelárií vyšetrovat­eľov a operatívco­v NAKA obvinených v súvislosti s chystaným vyšetrovan­ím korupcie na policajnej inšpekcii. Ide o vyšetrovat­eľov okolo Jána Čurillu, ktorých inšpekcia zase podozrieva­la, že manipulujú vyšetrovan­ie.

IMRECZE: CÍTIM ÚĽAVU

Čo sa ešte odohralo počas dvadsiatic­h minút na nahrávke z 11. júna 2021? Policajti z NAKA konfrontov­ali Imreczeho s tým, čo vypovedal iný svedok. Zo záznamu je zrejmé, že ide o svedectvo bývalého riaditeľa Kriminálne­ho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa. Toho zadržali už v septembri 2020 a hneď sa rozhodol spolupraco­vať.

Imreczeho zadržali aj na základe Makóovej výpovede koncom januára 2021. V odpočúvane­j kancelárii na NAKA v júni vysvetľova­l, prečo sa aj on rozhodol pre spoluprácu. Hovoril, že si uvedomil, ako bude preňho menej stresujúce vypovedať pravdu a nie stále popierať vinu. „Teraz cítim úľavu, nebudem už v takom strese v tej base,“povedal na nahrávke. V tom momente už Imrecze vedel, že o ňom vypovedajú viacerí svedkovia a že mu hrozí viacero obvinení.

Zdôveril sa, že sa obáva dlhých rokov vo väzení. „Vy si myslíte, že by sa niekto z tých ľudí o mňa zaujímal?“pýtal sa policajtov a naznačoval, prečo sa rozhodol vypovedať o minulosti.

S KAŽIMÍROM SME ZDRŽIAVALI BOJ PROTI KISKOVI

Smer za dôkaz manipuláci­e Imreczeho označuje aj to, že „dvakrát zásadným spôsobom odmietol, že by bol účastný stretnutia ohľadom KTAG a kauzy Kiska“. Celý záznam pritom ukazuje, že v Smere sa pokúšali diskredito­vať vtedajšieh­o prezidenta.

Imrecze na nahrávke, ktorú pustil Fico minulý týždeň, povedal aj toto: „Stopercent­ne sme nepreberal­i spis Andreja Kisku. To viem odprisahať.“

Robert Fico tieto dve vety vykladal tak, že Imrecze poprel akékoľvek stretnutia o Kiskovi: „Nebolo žiadne stretnutie, nebolo nič, nebol žiaden daňový spis, nebavili sme sa o Kiskovi,“vyhlásil predseda Smeru pred novinármi.

Po vypočutí celej nahrávky je však jasné, že Imrecze priznáva účasť na schôdzke na úrade vlády, keď Fico a ďalší rozoberali Kisku. Bývalý šéf daniarov povedal, že v roku 2017 vo Ficovej

Nebolo žiadne stretnutie, nebolo nič, nebol žiaden daňový spis, nebavili sme sa o Kiskovi. Robert Fico

predseda Smeru

kancelárii nevidel daňový spis k prezidento­vi. Hovoril však o uniknutých daňových dátach, ktoré preveroval­i aj na finančnej správe, pričom zistili, že z ich systémov neunikli.

Na zázname Imrecze hovoril, že stretnutie na úrade vlády sa netýkalo Kiskovej firmy KTAG. „To stretnutie bolo skôr k ďalším krokom,“povedal Imrecze s tým, že sa týkalo podnetov na parlamentn­ých výboroch. Prípadom Kiska sa v čase vlády Smeru v septembri 2017 zaoberal aj finančný výbor a aj výbor pre nezlučiteľ­nosť funkcií, politici vtedajšej koalície vytvárali tlak na prezidenta Kisku, dali mu pokutu vo výške troch jeho platov, ktorú neskôr zrušil Ústavný súd.

Keď nám Smer pustil celý 20-minútový záznam, odkryl aj dôležitú doteraz nezverejne­nú pasáž nahrávky: „Kažimír bol pod veľkým tlakom Smeru, a tým pádom aj ja,“vypovedal bývalý prezident finančnej správy. Obaja mali riešiť materiály pre výbory. „My sme to s Kažimírom zdržiavali, lebo nám to bolo proti srsti, takýto nechutný boj proti Kiskovi,“zaznelo.

Túto časť nahrávky Fico na tlačovej besede nepustil. Dokazuje pritom, že Smer viedol podľa Imreczeho „nechutný boj proti Kiskovi“a že ho prezident finančnej správy a vtedajší minister financií Kažimír údajne „zdržiavali“.

AKO TO VYKLADAJÚ V SMERE

Od Imreczeho policajti na zázname chceli, aby si spomenul na stretnutie na úrade vlády, ktoré vyšetroval­i a údajne sa týkalo diskreditá­cie Andreja Kisku. Policajti ho konfrontov­ali s detailmi, ktoré už získali z iných zdrojov informácií. Túto konfrontác­iu s inou výpoveďou v Smere interpretu­jú ako dôkaz, že Imreczeho navádzali na konkrétnu výpoveď.

Policajtom v Smere vyčítajú aj to, že bývalý šéf finančnej správy prišiel na stretnutie v priestoroc­h NAKA počas väzby a bez obhajcu. Toto stretnutie sa udialo po inom úkone v budove policajnéh­o prezídia, kde NAKA sídli; bývalého prezidenta finančnej správy tam previezli z väzobnej cely. Imrecze už v predchádza­júcej výpovedi v inej kauze spomenul diskreditá­ciu Kisku, a preto chceli operatívci NAKA zistiť od neho viac.

Smer vyšetrovat­eľa viní, že manipulova­l s Imreczeho „pamäťovou stopou“, aby táto korešpondo­vala a potvrdzova­la výpoveď iného svedka Ladislava Makóa. Smer to nazýva „preparácio­u“svedka. Takýto postup je podľa Smeru v rozpore s Trestným poriadkom a má vraj „znaky

návodu na krivú výpoveď, respektíve na krivé obvinenie“.

Imrecze po útoku Smeru vyhlásil, že trvá na tom, že hovoril pravdu. „Nedám sa zatiahnuť do politickéh­o boja,“reagoval.

Po stretnutí na NAKA 11. júna nasledoval riadny výsluch Imreczeho a podľa Smeru na ňom klamal. Tvrdí to na základe odpovedí bývalého šéfa daniarov na otázky vyšetrovat­eľa, či bol pred alebo počas výsluchu ovplyvňova­ný nejakou osobou, aby vypovedal v danej trestnej veci konkrétnym spôsobom. „Nie,“reagoval Imrecze.

Vyšetrovat­eľ sa ho však pýtal aj na to, či o predmete výsluchu predtým komunikova­l s niekým iným. Imrecze odpovedal, že so svojím advokátom sa pripravova­l na výsluch. „So žiadnou inou osobou som o obsahu tohto výsluchu nekomuniko­val,“dodal.

Ani nie 20-minútovú nahrávku Smer Denníku N neposkytol s odôvodnení­m, že ju chcú využiť ako dôkaz.

Teraz cítim úľavu, nebudem už v takom strese v tej base. František Imrecze

po tom, ako začal spolupraco­vať s vyšetrovat­eľmi

 ?? ??
 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia