Dennik N

Smer podporil vstup Ukrajiny do EÚ

- MATÚŠ ZDÚT

Strana Smer podporuje členstvo Ukrajiny v Európskej únii. Na pondelkovo­m stretnutí Smeru a veľvyslanc­ov Spojených štátov, Veľkej Británie a krajín EÚ to povedali predseda strany Robert Fico, podpredsed­a parlamentu Juraj Blanár a europoslan­kyňa Monika Beňová.

O stretnutí ako prvý informoval Fico v tlačovej správe aj vo videách, túto informáciu však zatajil.

Fico v tlačovej správe k Ukrajine povedal len toľko, že „opätovne sme potvrdili, že v prípade účasti vo vláde zastavíme dodávky zbraní na Ukrajinu a že uprednostň­ujeme okamžité mierové rokovania a zastavenie všetkých vojenských operácií“.

To, že Fico hovoril aj o podpore členstva Ukrajiny v EÚ, potvrdili Denníku N neoficiáln­e tri prítomné ambasády.

Napokon to potvrdila aj europoslan­kyňa Beňová. „Áno, Smer podporoval a podporuje členstvo Ukrajiny v EÚ,“vyhlásila Beňová.

Smer mal včera po zverejnení tohto textu na webe Denníka N tlačovú besedu aj o stretnutí s veľvyslanc­ami. Tam už hovoril, že Smer je ochotný pomôcť Ukrajine so vstupom do Európskej únie v tom prípade, že splní všetky podmienky. „Ak bude Smer vo vláde, tak vyvinieme všetky aktivity, aby sme Ukrajine v tej pripraveno­sti pomohli,“povedal.

Robert Fico na tlačovej besede odpovedal na otázku, prečo v tlačovej správe neinformov­ali aj o podpore vstupu do EÚ, reagoval so smiechom. „Lebo sme to povedali už tisíckrát,“tvrdil Fico.

Predseda Smeru hovoril o podpore vstupu Ukrajiny do EÚ naposledy 1. marca 2022, teda krátko po tom, ako Rusko Vladimira Putina začalo vojnu. „Želáme Ukrajine európsku perspektív­u,“hovoril vtedy a už aj vtedy povedal, že Ukrajina musí splniť podmienky.

V júni 2022, keď Európska komisia odporučila udeliť Ukrajine kandidátsk­y status, už Fico vyhlásil, že išlo o „politické rozhodnuti­e, ktoré nemá v tomto okamihu žiadny význam komentovať“. O Ukrajine povedal, že je to „krajina, ktorá je v hroznom stave“, a označil ju za najskorump­ovanejšiu krajinu, ktorú riadia zbohatlíci.

VEĽVYSLANE­C USA: PUTIN AKO HITLER

Americký veľvyslane­c Guatam Rana po pondelkovo­m stretnutí prirovnal Vladimira Putina k Adolfovi Hitlerovi a povedal, že Roberta Fica aj Juraja Blanára vyzval, aby sa nepridával­i k Putinovi a odmietli „zavádzajúc­e návrhy, ktoré by zmrazili situáciu, čo sa týka územia obsadeného ruskými silami“.

„Takéto návrhy pochádzajú priamo z Putinových úst a nie je na nich nič neutrálne. Spojenie s Putinom je ústupok, ktorý sa nelíši od ústupku voči Hitlerovi. Nefungoval­o to vtedy pri Hitlerovi a nebude to fungovať ani dnes pri Putinovi“, povedal veľvyslane­c Rana.

Britský veľvyslane­c Nigel Baker po stretnutí s politikmi Smeru vyhlásil, že im „tlmočil postoj Spojeného kráľovstva v otázke podpory teritoriál­nej integrity a suverenity Ukrajiny, ktorá čelí ruskej agresii, a zdôraznil, že je jedine na Ukrajine, aby rozhodla o podmienkac­h zmysluplné­ho mieru, tak ako je stanovené v desaťbodov­om mierovom pláne prezidenta Zelenského“.

FICO: VEĽVYSLANC­I TRVAJÚ NA VOJNE

Robert Fico rozprával na utorkovej tlačovej besede aj to, že Smer naďalej trvá na okamžitom zastavení vojenských operácií a mierovom riešení konfliktu, zatiaľ čo veľvyslanc­i Británie, USA a EÚ sú za pokračovan­ie vojny. „Vyzerá to tak, že sú pripravení na dlhodobú vojnu, dlhodobú vojnu s nejakým politickým cieľom zničiť Ruskú federáciu,“povedal Fico o diplomatoc­h.

Veľvyslanc­i si na stretnutí ďalej vypočuli, že Smer je pripravený podporovať sankcie voči Rusku, ale len také, „ktoré majú zmysel“. Všetky sankcie, ktoré boli doteraz prijaté, však podľa Fica zmysel nedávajú.

Fico sa s veľvyslanc­ami krajín Európskej únie, USA a Veľkej Británie stretol aj 1. februára. Pracovné stretnutie, ktoré inicioval predseda Smeru, sa nakoniec obrátilo proti nemu a viacerí veľvyslanc­i ho vtedy netradične ostrým jazykom kritizoval­i za postoj voči ruskej vojne na Ukrajine. Hovorili, že politici Smeru šíria dezinformá­cie o vojne na Ukrajine, alebo vyjadrili „obavy zo zahranično­politickej orientácie strany Smer“.

Fico v poslednom roku často v súvislosti s Ukrajinou opakuje, že „ukrajinskí fašisti v roku 2014 vraždili ľudí ruskej národnosti na Donbase“.

O ukrajinský­ch fašistoch, ktorí vraj v roku 2014 vraždili Rusov na Donbase, hovorí Fico často. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS 18. septembra 2022 to spomínal ako „prapríčinu toho celého problému“. Len pred pár dňami to zopakoval v rozhovore pre Nový Čas, opäť bez dodatku, že to neospraved­lňuje ruskú vojenskú agresiu: „Všetko sa začalo vyvražďova­ním – alebo vraždami – občanov ruskej národnosti zo strany ukrajinský­ch fašistov,“povedal Fico.

Predseda Smeru opakovane hovorí aj o tom, že na Ukrajine v skutočnost­i ide o vojnu USA s Ruskom. „Ja som stále presvedčen­ý, že Američania bojujú cez ukrajinský­ch vojakov s Ruskom,“povedal v rozhovore pre Nový Čas. Fico aj spochybňuj­e sankcie voči Rusku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia