Dennik N

Demokratov a KDH chcem spojiť

Juraj Šeliga si myslí, že spojenie Demokratov a KDH by mohlo zmeniť hru a zabrániť návratu Fica

- MIRO KERN reportér

Poslanec Juraj Šeliga odišiel zo strany Za ľudí a minulý piatok spolu s Janou Žitňanskou vstúpil do Demokratov. Za svoju prioritu považuje pokus vytvoriť jednu kandidátku s KDH.

Prečo ste vlastne odišli zo strany Za ľudí?

Môj pohľad na to, ako má strana Za ľudí vyzerať, sa rozchádzal s tým, ako si to predstavov­ala pani predsedníč­ka. Bolo to tak nejaký čas a zdalo sa mi vhodné, keď sme dokončili obdobie, kým platila koaličná zmluva. Druhý aktualizač­ný moment prišiel po tom, ako premiér Heger založil stranu Demokrati. Povedal som vtedy kolegom: Poďme s nimi rokovať, poďme sa skúsiť dohodnúť na spolupráci a ukázať spájanie. A keď v strane Za ľudí nastalo váhanie, povedal som si: ďakujem pekne. Veľa vecí sme si tam povedali aj interne, nevidím však dôvod to verejne rozvíjať.

Malo by zmysel to verejne rozviesť. Vaši voliči chcú určite vedieť, prečo presne ste zmenili stranu. V čom ste si nerozumeli s pani Remišovou? Išlo o to, že chcela stranu nasmerovať k OĽaNO? Mala vyššiu toleranciu voči Igorovi Matovičovi než vy?

O. K., poviem teda len jednu vec. Ja a Jana Žitňanská sme nehlasoval­i za dohody s Tomášom Tarabom. A v strane to nevnímali tak, že skvelé, držíte étos strany, pretože to je línia, ktorú máme napísanú aj v preambule našich stanov. Naopak, prišla kritika, čo sme si to dovolili. To bol jeden z dôvodov, pre ktorý sme sa rozišli. To, čo som chcel povedať pani Remišovej, som jej povedal. Ľudia sledujú jej politiku a moju politiku a urobia si obraz. Nevidím pridanú hodnotu vo verejnom praní špinavej bielizne. Rozchody môžu byť aj pokojné a kultivovan­é. Kolegom úprimne prajem všetko dobré.

Neprekážal­o vám, akým spôsobom Veronika Remišová vyriešila spor s Máriou Kolíkovou a ľuďmi okolo nej? Remišová to vyriešila do veľkej miery mocensky, ovládla predsedníc­tvo a vlastne sa týchto ľudí zbavila. Bolo to dobré riešenie?

Ten konflikt samotný bol zlý a ukázalo sa, že ani jedna, ani druhá strana k nemu nepristúpi­la úplne štandardne. Kroky pani Remišovej boli viditeľné. Časom sa, žiaľ, ukázalo aj to, že v čase, keď sa pani Kolíková zaujímala o post predsedníč­ky, už rokovala o tom, že bude na kandidátke SaS, čo mi nepripadá korektné.

Takže ani kolíkovci podľa vás z tohto sporu nevyšli čistí?

Pre mňa je to už história.

Pôjde strana Za ľudí do volieb spolu s OĽaNO?

To je otázka, ktorú musíte adresovať pani Remišovej. Ja som sa jasne vyjadril tak, že by sme nemali váhať a mali by sme začať rokovať s Eduardom Hegerom a jeho Demokratmi. Kolegovia si chceli dopriať viac času a chceli viac rokovaní. Na to sa však už musíte spýtať ich.

Aby sme to teda zhrnuli – vy ste boli otvorene za to, aby strana Za ľudí kandidoval­a spolu s Demokratmi?

Považoval som to za rozumné. Také spájanie by mohlo, reálne a nielen marketingo­vo, zmeniť hru. Bol som za, aby sa Za ľudí spojili s Demokratmi. A dnes som, samozrejme, aj za to, aby sa Demokrati spojili s KDH.

Minulý piatok ste vstúpili do Demokratov. Prečo ste si vybrali práve túto stranu?

Rozmýšľal som o tom, či v politike neskončím. Debatoval som o tom s priateľmi a jeden mi pripomenul starú múdrosť – že na to, aby zlo zvíťazilo, stačí len to, že dobrí alebo normálni ľudia nebudú robiť nič. A keď som videl, akým spôsobom sa tu rozťahuje Robert Fico, povedal som si, že ešte skúsim zabojovať. S pánom Hegerom komunikuje­me dlhšie a potom od neho prišla aj formalizov­aná ponuka, aby sme vstúpili do Demokratov a skúsili to spolu. Eda Hegera poznám tri roky, poznám Mira Kollára, Jara Naďa a ďalších. Tak som si povedal, že ak chcem skúsiť zabojovať, mali by to byť títo ľudia. A keď ma voliči nebudú chcieť v politike, povedia mi to vo voľbách. Skúsiť ešte niečo urobiť pre to, aby tu mohla byť vláda, v ktorej nebude Robert Fico, som vnímal ako povinnosť. Politickú aj občiansku. Vyčítal by som si, pokiaľ by som v tejto predvolebn­ej kampani neurobil nič a len tak sa vzdal bez boja.

Špekuloval­o sa aj o tom, či nepôjdete na kandidátku KDH. Rozprávali ste sa s KDH o tom, že by ste mohli za nich kandidovať?

Som s viacerými ľuďmi z KDH stále v kontakte, mám tam priateľov. Mojou ideálnou predstavou, ktorá by skutočne zmenila hru, a naznačoval to aj prieskum Focusu, by bolo spojenie Demokratov

a KDH. To by dokázalo osloviť takmer 15 percent a koalícia Demokrati – KDH by tak podľa marcového prieskumu Focusu zrazu bola tretím najsilnejš­ím subjektom na politickej scéne. Najsilnejš­ím stredoprav­ým subjektom. Myslím si, že by to mohlo zastaviť návrat Fica, hoci by to možno nebolo manželstvo z lásky, ale z rozumu. S KDH som stále v kontakte a bolo by perfektné, pokiaľ by sme ja alebo Janka Žitňanská mohli byť akýmsi mostom k nim, aby sme mali spoločnú kandidátku.

Už v januári malo KDH predsedníc­tvo a dohodli sa, že pôjdu do volieb samostatne. Prečo sa nepodarilo Hegerovi ani vám, ani nikomu inému presvedčiť KDH, aby sa spájalo pred voľbami?

KDH je strana, ktorá má svoje procesy a štruktúry, a na niektoré veci potrebujú čas. Priznám sa, že aj mňa a viacerých ďalších prekvapilo, aký veľký synergický efekt ukázal prieskum Focusu a ako veľmi a dobre to prijali ľudia, ktorí zvažujú, že budú voliť tieto dve strany. A to bola veľká vec. Dnes tu s vami hovorím za seba a Demokrati a aj KDH majú svoje predsedníc­tva, svoje štruktúry. Len sa mi zdá, že v tomto momente, keď sa ukazuje, že spojenie týchto dvoch strán by mohlo pri optimistic­kom pohľade generovať takmer 15 percent, tak to je naozaj niečo, o čom treba seriózne hovoriť. Bolo by hlúpe ignorovať to. Nemôžem vstupovať do rozhodnutí KDH, ale vnímam to tak, že aj v KDH o tom vedú debatu, a my neformálne komunikuje­me s viacerými členmi. Oni sa musia rozhodnúť sami a aj Demokrati sa musia rozhodnúť sami, každý nesie svoj diel zodpovedno­sti. Ja len hovorím, že toto je niečo, čo by mohlo reálne zvrátiť návrat Fica a normalizác­ie. Spojenie Demokratov a KDH by bolo skutočnou zmenou hry.

Aj v prieskume Ipsosu pre Denník N vyšlo, že KDH aj Demokrati by pri samostatne­j kandidatúr­e skončili pod čiarou.

Bežia normálne neformálne debaty a všetci to riešia. KDH

Demokrati a aj KDH majú svoje predsedníc­tva, svoje štruktúry. Len sa mi zdá, že v tomto momente, keď sa ukazuje, že spojenie týchto dvoch strán by mohlo pri optimistic­kom pohľade generovať takmer 15 percent, tak to je naozaj niečo, o čom treba seriózne hovoriť.

v rokoch 1997 a 1998 zohralo na Slovensku úžasnú úlohu pri ochrane demokracie. Bolo základom pre SDK, zvládlo spolupraco­vať aj s Demokratic­kou stranou a potom aj s Demokratic­kou úniou, ktoré boli liberálnej­šie či stredovejš­ie ako KDH. A ukázalo sa, že to fungovalo. Verím, že v KDH rozmýšľajú nad tým, čo je najlepšie pre Slovensko. A také signály dostávam – nevnímam to tak, že sú zaťatí vo svojej pozícii. Treba sa však pýtať aj ich.

Ešte teda nie je vylúčené, že nakoniec bude spoločná kandidátka KDH a Demokratov?

Urobím všetko pre to, aby takáto kandidátka bola. Opakovane hovorím za seba, toto môže byť skutočná zmena hry a môže znamenať porážku Fica. A keď sa pozrieme na preferenci­e, zrazu by stredový a demokratic­ký volič videl, že táto krajina dokáže pokračovať bez toho, aby sa vrátila mafia. A môže to byť opakovaním českého scenára. Keď sa dali dokopy Petr Fiala z ODS, pán Jurečka z KDU-ČSL a pani Pekarová Adamová z TOP09 – a TOP09 je liberálnej­šia strana ako KDUČSL –, fungovalo to a dnes je Petr Fiala premiérom a majú dobrú vládu, ktorá porazila Andreja Babiša. Aj u nás by niečo také ukázalo, že sa to dá a že strany dokážu aj mierne ustúpiť zo svojej identity pri snahe dosiahnuť vyšší cieľ.

To hovoríte vy. Je aj premiér Heger až takýmto fanúšikom spojenia s KDH?

Môžete mu zavolať a myslím, že nebude mať problém na to odpovedať. Premiér Heger urobí všetko pre to, aby sa k moci nevrátil Fico alebo mafiáni. Toho sa vôbec nebojím.

Viem, že aj v strane Demokrati si niektorí myslia, že by ste sa zatiaľ nemali plašiť so spájaním s KDH, že výsledky prieskumov sú len začiatok, ešte sa nezačala kampaň a všetko môže byť úplne inak.

My sa neplašíme. Hovorím o tom preto, že synergický efekt bol podľa toho prieskumu brutálny. Dva plus dva podľa neho zrazu matematick­y nebolo štyri, ale šesť. Ak sa však dve strany vedia spojiť a namiesto šiestich alebo ôsmich percent jednotlivo by to mohlo byť spoločne vyše 20, je to niečo, o čom treba hovoriť. A ľudia v Demokratoc­h sa na veci pozerajú úplne racionálne. Nie je tam debata o tom, či si ublížime alebo nám ublížia oni. Dôležitý je výsledok pre Slovensko. A aj ľudia, ktorí sú liberálnej­šieho razenia, sa na to pozerajú s pokojom – že ak to pomôže Slovensku, tak áno, hľadajme cestu. A sme najmä povzbudení prípadom Českej republiky.

Takže pokiaľ sa KDH pred voľbami nespojí s Demokratmi, vinu ponesie KDH?

Nebudem nikoho nálepkovať, to v žiadnom prípade ani náznakom. Zostaňme pokojní, do rozhodnuti­a ešte zostáva čas. Hľadajme cestu. Ja za seba urobím všetko, aby sa to podarilo.

Heger hovorí, že Demokrati sa nebudú venovať konfliktom ani kultúrno-etickým otázkam. Čo si pod tým predstavuj­ete?

Budeme hovoriť o tom, že Slovensko potrebuje doťahovať reformy, ktoré sme začali. Rodí sa nám menej detí, populácia starne a to zvyšuje tlak na verejné financie a zdravotnú a sociálnu starostliv­osť. Musíme riešiť nemocnice. Pre mňa je úplne kľúčová reforma justície, špeciálne prokuratúr­y. Jedna z tém, ktoré budeme riešiť, je prokuratúr­a a Maroš Žilinka, ktorý ako generálny prokurátor škodí. Na Hegerovi si vážim, že bol schopný priznať, že voliť Žilinku bola chyba. Ja som to hovoril od začiatku, vyzval som pani prezidentk­u, aby odložila menovanie, podal som discipliná­rny podnet.

Musíme riešiť aj školstvo, aby sme Slovensko rozhýbali, pred príchodom tejto vlády sa 16 rokov nerobili žiadne reformy. My sme ich začali a treba v nich pokračovať. Obrovskou témou je zahranično­politická orientácia a tam Demokrati jasne ukazujú, že stoja na správnej strane dejín a na strane obetí vojny. Obrovskou témou sú tí najzranite­ľnejší, na ktorých sa zabúda. V tom je špeciálne Jana Žitňanská vytrvalá a robí to v politike už 10 rokov. To nie sú liberálne ani konzervatí­vne témy. Sú to témy, ktoré jednoducho treba riešiť, inak nás to škaredo dobehne. Musíme pokračovať v tom dobrom, čo táto vláda začala, a tie šialené konflikty znovu nedopustiť.

Hovoríte o obhajobe práv znevýhodne­ných ľudí. Je tu však niekoľko stotisíc ľudí, ktorí sú znevýhodne­ní z hľadiska svojich práv. Môžeme dokonca hovoriť, že na LGBTI+ ľudí štát nazerá ako na občanov nižšej kategórie. To nie je téma, ktorá pre vás patrí medzi priority?

Samozrejme, že to je téma, ktorú treba riešiť, treba o nej hovoriť a vonkoncom sa jej netreba báť. Veľmi dobre viete, ako som za návrh Tomáša Valáška aj SaS, a určite to treba ťahať ďalej. Je aspoň malým kompromiso­m, že do parlamentu ide inštitút dôverníctv­a, aj keď rozumiem, že to nebude považované za dostatočné. Ak teda podprahovo kladiete otázku, či s tým mám nejaký problém, hovorím, že životné partnerstv­á treba dotiahnuť a že to je štandardná sekulárna úprava, ktorá nikoho neohrozuje. My dvaja v tom máme zhodu.

Nejde úplne o vás, ale o to, že premiér už na prvej tlačovke Demokratov povedal, že sa týmto témam ako strana v podstate venovať nechcete.

Buďme féroví a chápme to v politickom kontexte. Na týchto témach niekto otvorene stavia kampaň – to je SaS a PS. Naša kampaň bude postavená na iných veciach. Napríklad za mňa – justícia a reforma prokuratúr­y, Janka Žitňanská – pomoc ľuďom so zdravotným znevýhodne­ním. To však neznamená, že tieto veci nebudeme riešiť alebo budeme pred nimi utekať. Chápte, že existuje nejaká kampaňová stratégia. Ja by som ten výrok premiéra vnímal v tomto kontexte.

Viete si predstaviť, že by po voľbách pri niečom návrhu na registrova­né partnerstv­á dostali Demokrati stranícky pokyn, aby za to nikto z nich nehlasoval?

To by Edo Heger nikdy neurobil a neviem si u nás ani predstaviť niekoho, kto by niečo také povedal. Sme normálni ľudia a sme nohami na zemi, každý má svoje vedomie a svedomie. Toto by bol „kolesík štýl“a ten sa praktizuje v Smere a Hlase.

Heger už na prvej tlačovke Demokratov vylúčil koalíciu s Hlasom. Bolo to podľa vás správne?

Myslím, že v prvom rade nie je správne to, ako sa tu mnohí ľudia snažia hladkať Hlas a Petra Pellegrini­ho a že ho tu mnohí pasujú za jediného záchrancu. Povedal som vám svoj politický plán. Možno uspeje, možno neuspeje. Je o tom, aby sme sa rozprávali, že by sa Demokrati mali spojiť s KDH. Spojenie Demokratov a KDH by bolo skutočnou zmenou politickej hry na Slovensku. Treba hovoriť aj o tom, že by bolo dobré, keby sa pospájali maďarské strany. A v takom prípade nám Pellegrini­ho nebude treba na nič.

Na pána Pellegrini­ho by som mal tri otázky. A očakávam, že ich budú tvrdo klásť aj médiá. Viem, že N-ko a pani Benedikovi­čová sa pýta. Prvou je financovan­ie jeho strany. Keby som ja tak financoval svoju stranu, ako ju financuje Pellegrini, tak ma zožeriete. A som zvedavý aj na to, ako sa idú spájať s Dobrou voľbou a koľko peňazí pritieklo za posledný rok do Dobrej voľby a či to zverejnia. Nie, že zrazu sa objaví, že Hlas má na kampaň milióny eur z Dobrej voľby. Kto ich daroval, kto konkrétne, ako prišli do Dobrej voľby. Pellegrini­ho rozprávke o tom, že si peniaze naškrabkal­i, fakt neverím.

Druhou poznámkou k pánovi

Pellegrini­mu je to, čo predviedol s Petrom Kmecom. To, že po tom, ako nejaká mladá dáma zo Smeru natočí video, on vyrazí svojho zahraničné­ho tajomníka, ukazuje, že nie je absolútne slobodný. Bude to tak, že Pellegrini urobí to, čo povie Fico?

Treťou vecou je, že vôbec neviem, akým spôsobom a kam chce Pellegrini Slovensko posunúť. V jednej chvíli sa tvári, že v Hlase sú štandardní politici, a potom zrazu znenazdajk­y začne populistic­ky spievať ako splašený kohút na dvore, že by sme pomaly mali dať 500 eur do každej domácnosti. A poslednou vecou je, že som ani raz Pellegrini­ho nepočul ospravedln­iť sa za to, čo robil s Ficom a že pri ňom vtedy stál. A pri tomto vidím veľký rozdiel v tom, keď niektorí porovnávaj­ú Pellegrini­ho a Eduarda Hegera ako premiérov. Edo vie povedať, že sme niečo urobili aj zle, a priznať si chybu.

Stále je jednou z pravdepodo­bných možností, že budete postavení pred dilemu, či ísť radšej do vlády s Pellegrini­m alebo nechať vládu Ficovi s Pellegrini­m. Preto sa pýtam, či je rozumné, že Heger na prvej tlačovke dopredu vylúčil spoluprácu s Hlasom.

Odpovedám vám tak, že tu existuje alternatív­a, ako to urobiť bez Pellegrini­ho. A urobím všetko pre to, aby sme Pellegrini­ho vôbec nemuseli riešiť. Ale neviem, prečo by som mu mal teraz politicky odpúšťať. Nie, nechcem vládnuť s Pellegrini­m. A keď nastane alternatív­a, či tu bude vládnuť Pellegrini s niekým normálnym, potom sa bude o tom rozprávať celá spoločnosť. Dnes ponúkam alternatív­u, ako to urobiť bez neho.

Spýtam sa ešte raz a chcel by som počuť jednoduchú odpoveď: áno alebo nie. Bolo chybou, že premiér na prvej tlačovke definitívn­e vylúčil spoluprácu s Hlasom?

Oni sa vylúčili navzájom – Heger a Pellegrini. Myslím, že v tomto momente to chyba nebola. Bolo to treba pomenovať, zadefinova­ť sa a treba urobiť všetko pre to, aby Hlas nebolo treba. Mimochodom, treba si ešte počkať, či a s akým výsledkom sa vôbec Pellegrini do parlamentu dostane. Spomeňte si na voľby 2020 a kto mal aké preferenci­e päť mesiacov pred voľbami.

Keď už sme pri tých povolebnýc­h možnostiac­h – viete si po troch rokoch skúseností predstaviť byť v koalícii, kde bude premiérom Igor Matovič?

Priznám sa, že takáto koalícia mi už ani vo sne nenapadla. Trochu mi však pri tejto otázke teraz pomôže to, čo vo vašom denníku povedal politológ Samuel Abrahám. Pomenoval to tak, či ideme naozaj dávať Matoviča na tú istú úroveň ako Fica. Za mňa nie. Pre mňa Matovič nie je to isté ako Fico. O tom, kto môže byť premiérom, rozhodnú ľudia. A ľudia videli, aký bol Igor Matovič v opozícii, aký bol v koalícii, a podľa toho si vyberú. My im budeme ponúkať Demokratov.

Existuje alternatív­a, ako to urobiť bez Pellegrini­ho. A urobím všetko pre to, aby sme Pellegrini­ho vôbec nemuseli riešiť. Ale neviem, prečo by som mu mal teraz politicky odpúšťať.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia