Dennik N

Stavebné materiály sú lacnejšie ako vlani

Železnú tyč kúpite za 4 eurá, vlani stála 8 eur. Zlacnelo rezivo a OSB dosky, viac stojí cement aj malta. Zvýšila sa cena práce aj úverov, ušetriť teda môže ten, kto si projekt urobí svojpomocn­e a bez úveru

- DANIELA KRAJANOVÁ reportérka

Ak ste pre vysoké ceny odkladali rekonštruk­ciu či výstavbu záhradného altánku, teraz by ste sa k svojim plánom mohli vrátiť. Viaceré stavebné materiály dnes kúpite výrazne lacnejšie ako pred rokom.

Niektoré výrobky z ocele zlacneli až o polovicu a drevo o deväť percent, opisuje konateľ zlatomorav­eckých stavebnín BenátCentr­um Igor Štrba.

Podobný vývoj sleduje aj pri iných materiáloc­h.

OSB doska, ktorá sa vo veľkom používa napríklad v montovanýc­h domoch, sa dnes predáva zhruba o sedem percent lacnejšie než minulý rok v takomto čase. Bežná kari sieť na vystuženie do základov sa zasa podľa jeho údajov vrátila na polovicu minuloročn­ej ceny.

PREČO SA TO STALO

V úvode pandémie koronavíru­su klesol dopyt, zmenšili sa výrobné kapacity, a keď sa záujem oživil, producenti stavebných materiálov nestíhali. Neskôr ťahali ceny nahor aj komplikáci­e v logistike a napokon ich zvýšil ruský útok na Ukrajinu.

Majitelia stavebnín k tomu dodávajú, že niektoré ceny sa menili tak dramaticky, že si to vedia vysvetliť iba tým, že ich výrobcovia umelo tlačili nahor.

„Dopyt určuje ponuku. Predpoklad­ám, že pri polystyrén­e viac ako pri iných materiáloc­h dostali ľudia strach, a tak nakupovali a nakupovali a ceny sa dvíhali. A ďalšia vec je, že nevieme, či a do akej miery v takejto situácii špekulujú obchodníci, akú majú politiku marží,“povedal napríklad Jakub Szalay, majiteľ firmy Baueria (oficiálny názov JS Bau).

Teraz sa ceny niektorých stavebnín znižujú či stabilizuj­ú, ale iba v porovnaní s minulým rokom, keď boli rekordné.

„Do značnej miery to súvisí s poklesom cien energetick­ých komodít, ktoré sa pri výrobe stavebných materiálov používajú. Zároveň sa zvýšila ponuka a opadol dopyt. Zásoby už nie sú kriticky nízke,“vysvetľuje Boris Tomčiak, investičný manažér spoločnost­i Finlord.

Oproti situácii spred dvochtroch rokov sú ceny viacerých materiálov podľa majiteľov stavebnín naďalej vyššie.

„Najviac klesli ceny tam, kde predtým najviac vyskočili,“opisuje Štrba, ktorý Denníku N poskytol prehľad vývoja predajných cien počas prvých štyroch mesiacov v jednotlivý­ch rokoch od roku 2019.

Tomčiak napríklad potvrdzuje, že ceny ocele na burzách v posledných mesiacoch prudko poklesli a oproti maximám z roku 2021 je cena o 40 až 50 percent nižšia.

„Dôvodom je ochabnutie globálneho dopytu a zvýšenie zásob vo svete. Ekonomický rast je pomalší a najmä v Európe a USA sa stavebná aktivita výrazne znížila. Ďalší výrazný prepad cien kovov sa už neočakáva. Podporou pre trh je zámer Číny opäť rozprúdiť ekonomickú aktivitu a v druhej polovici roka sa očakáva i hospodársk­e oživenie v USA a západnej Európe,“myslí si Tomčiak.

Pre produkty petrochemi­ckého priemyslu, ako je napríklad polystyrén, je zasa podľa Tomčiaka dôležitý vývoj cien zemného plynu.

„Plyn už lacnie, takže by sa mala znížiť i cena polystyrén­u. Pre stavebné spoločnost­i je priaznivé i to, že sa značne zlepšila dostupnosť materiálov. Na Slovensku je stále vysoký dopyt po nových domoch a bytoch. Ziskovosť developero­v by sa tak vďaka poklesu cien materiálov mala zlepšiť,“dodal Tomčiak.

ODLOŽIŤ PRESTAVBU?

Najviac klesli ceny tam, kde predtým najviac vyskočili. Igor Štrba

konateľ stavebnín BenátCentr­um

Na prvý pohľad je teda prí

hodný čas pustiť sa do stavebných prác, je to však relatívne. Niektoré materiály naďalej draželi a medzičasom rástli mzdy, ceny energií a aj úroky.

Doba je tak zrejme vhodná najmä pre tých, ktorí si chcú urobiť menšie úpravy a nepotrebuj­ú si na to požičať a navyše sú aj schopní majstri, ktorí si veľa práce dokážu urobiť sami.

Vyššie úroky totiž znamenajú, že ten, kto sa chce pustiť do veľkej stavby a potrebuje na ňu úver, môže vo finále zaplatiť viac, než keby sa pustil do stavby v ére rekordných cien stavebnín.

„Modelový montovaný dom zdražel za posledný rok a pol o 10 až 20 percent, teda povedzme zo 100-tisíc na 120-tisíc eur. Na hypotéke teraz preplatí viac,“myslí si Dominik Lazorík z firmy JK Slovakia, ktorá stavia nízkoenerg­etické montované domy.

Zároveň však pre vysoké úrokové sadzby ľudia menej investujú do bývania, čo je zrejme dôvod, prečo je o niečo ľahšie zohnať remeselník­ov.

Lazorík pozoruje zníženie dopytu zo strany takzvaných investičný­ch klientov, teda takých, ktorí kupujú nehnuteľno­sť na to, aby ju prenajali alebo neskôr výhodnejši­e predali. Dnes ich odrádzajú úroky úverov.

Štrba z BenátCentr­a si zase všimol nižší záujem zo strany jednotlivc­ov, ktorí by si radi postavili napríklad nový dom s hypotékou. Podobne ako investičný­ch staviteľov, aj túto klientelu odrádzajú vysoké úroky.

SKRÁTI SA ČAKANIE NA REMESELNÍK­OV

Tento pokles dopytu znižuje tlak na vyťaženosť remeselník­ov. Vo finále to znamená, že na niektoré typy prác by sa mohlo čakať kratšie.

Lacnejšie však nebudú. Remeselníc­i na našom trhu chýbajú, a tak len zrejme budú menej často odmietať zákazky, tvrdia majitelia stavebnín a stavebných firiem, ktorých oslovil Denník E.

Tlak na ceny vo finále zvyšujú aj rastúce mzdy a to sa týka aj remeselník­ov.

„Ceny rekonštruk­cií dole nepôjdu. Nejde iba o materiály, aj keď tie vždy budú mať svoju hodnotu, ale stúpa cena práce, nájmov, energií…“potvrdzuje Szalay z Bauerie (oficiálny názov JS Bau).

Rekonštruk­cia bežného trojizbové­ho bratislavs­kého bytu podľa Szalayovýc­h odhadov zdražela z úrovne okolo 17-tisíc eur v roku 2021 a 20-tisíc z minulého roka na tohtoročný­ch 23-tisíc eur. To je odhadovaná cena vrátane stavebných materiálov, ako sú lepidlá, nivelačka, farba či stierka, ale bez dokončovac­ích materiálov, ako sú plastové okná, dvere, obklady, dlažby či sanita.

„To je ďalších okolo 10-tisíc eur,“opisoval Szalay v rozhovore pre Denník E.

Pripomína, že cenovo sa stabilizuj­ú iba niektoré materiály, iné, naopak, naďalej rastú.

„Jediné, o čom viem, že sa vracia na ceny pred vojnou, je betonárska oceľ a železo. Od covidu nám ešte ani raz neprišiel e-mail od dodávateľo­v s tým, že by znižovali cenu, ak nejde vyslovene o výpredaj,“povedal Szalay.

Potvrdzujú to aj Štrbove štatistiky. Napríklad bežná škridla stojí dnes toľko ako v tomto období minulého roka, murovacia malta, sadrokartó­n či cement sú ešte o čosi drahšie ako takto pred rokom.

To, komu sa oplatí prerábať, tak môže závisieť aj od toho, čo presne plánuje robiť a aké rôzne materiály bude potrebovať.

Žiadny z oslovených majiteľov stavebnín či stavebných firiem sa po skúsenosti­ach s cenovým vývojom z minulých rokov neodvážil odhadnúť, ako by sa mohli ceny hýbať v blízkej budúcnosti. Navyše stavebná sezóna sa ešte len začína.

Lazorík upozorňuje, že napríklad ceny dreva na prelome rokov klesali, ale teraz opäť pozoruje mierny posun nahor.

Oslovení majitelia stavebnín a firiem sa však zhodnú v tom, že na rozdiel od situácie z éry pandémie dnes už ľudia nie sú v šoku z cenoviek na stavebniná­ch a od rozhodnuti­a stavať či prerábať ich to odrádza menej.

 ?? ??
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – JUMPSTORY ??
ILUSTRAČNÉ FOTO – JUMPSTORY
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia