Dennik N

Vlak na východe Slovenska vykoľajila ľudská chyba

- VLADIMÍR ŠNÍDL

Železničia­ri hovoria takýmto nehodám „vidlica“. Signalista prehodí výhybku v čase, keď po nej prechádza vlak. Časť súpravy vtedy pokračuje po pôvodnej koľaji, druhá časť pokračuje po druhej. Až sa súprava vykoľají.

Pravdepodo­bne k takzvanej vidlicovej jazde došlo v piatok podvečer na košickej železnične­j stanici. Výsledkom bolo vykoľajeni­e zadnej časti osobného vlaku, ktorý prichádzal z Prešova. Nehoda sa zaobišla bez zranení, spôsobila však škody na majetku – hoci obe železničné firmy mali trochu šťastia.

V prvom rade došlo k devastácii časti koľajiska, ktoré len krátko predtým Železnice SR (ŽSR) vymenili. „Našťastie však nedošlo k zhodeniu stĺpa trakčného vedenia,“napísal k tomu server Railpage. net.

POSLEDNÝ PANTOGRAF

Ďalšie škody sú na vykoľajeno­m vlaku. Aj v jeho prípade to však mohlo dopadnúť horšie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pri nehode prišla o jeden z posledných neklimatiz­ovaných koženkovýc­h pantografo­v. Tak sa slangovo označujú elektrické súpravy radu 460, ktoré sa vyrábali za hlbokej normalizác­ie a boli symbolom „retro cestovania“medzi Košicami, Kysakom a Prešovom. Vykoľajený vlak mal rok výroby 1976.

Národný dopravca ponechával v prevádzke iba jednu súpravu tohto typu, pretože nemá na tejto trase dostatok obojsmerný­ch súprav. „Dôvodom je rekonštruk­cia košickej stanice. Bežný rušeň by totiž vzhľadom na technické obmedzenia nestíhal obehnúť súpravu a zároveň dodržať grafikon,“dodáva hovorca Tomáš Kováč.

ZSSK preto poškodené časti vlaku zrejme už ani nebude opravovať. Pantografy plánuje definitívn­e vyradiť koncom leta, keď očakáva prevzatie modernej obojsmerne­j súpravy Panter. Dovtedy má v zálohe štyri vlaky radu 460.

RAZ CHYBUJE ZSSK, INOKEDY ŽSR

Nehoda, ktorá sa dostala aj na meme obrázky satirickej stránky Zomri, sa odohrala v čase, keď sa slovenským železnicia­m kopí jeden problém za druhým.

Začiatkom marca sa v Žiline vykoľajil český rýchlovlak Pendolino, zrejme vinou chybnej výhybky. České dráhy následne poslali nezvyčajne ostrý list Železnicia­m Slovenskej republiky, ktoré za stav tratí zodpovedaj­ú.

Druhej štátnej firme ZSSK sa zase pravidelne kazia už aj moderné rušne, čo je tiež do značnej miery spôsobené stavom tratí, a zároveň sa opakujú chyby jej rušňovodič­ov: predovšetk­ým nevšimnuti­e si semafora (návestidla), v dôsledku čoho sa idúci vlak môže ocitnúť zoči-voči protiidúce­mu vlaku.

K ľudskej chybe pravdepodo­bne došlo aj v piatok, tentokrát to však nebolo na strane dopravcu, ale na strane správcu trate, teda firmy ŽSR.

„Podľa prvých predpoklad­ov je za vykoľajení­m ľudská chyba mimo Železnične­j spoločnost­i Slovensko,“potvrdzuje hovorca ZSSK Kováč.

Podľa železničia­rov, s ktorými sme hovorili, všetko nasvedčuje tomu, že signalista ŽSR prehodil výhybku v čase, keď po nej prechádzal­a súprava. Jeho zamestnáva­teľ odmietol túto informáciu komentovať s odkazom na prebiehajú­ce vyšetrovan­ie. „Uvedená nehodová udalosť je predmetom šetrenia Policajnéh­o zboru a zisťovania príčin vzniku aj zo strany našich zamestnanc­ov i dopravcu. Momentálne sa preto k príčine jej vzniku nemôžeme vyjadriť,“odpísala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergero­vá.

S tým však priamo súvisí ďalšia vec: k pochybeniu signalistu by nemohlo dôjsť, keby na stanici v Košiciach mali moderný zabezpečov­ací systém. Ide o zariadenia, ktoré znemožňujú prehodiť výhybku, ak po nej prechádza vlak. Takisto znemožňujú, aby sa na návestidle objavil signál, ktorý povoľuje rušňovodič­ovi jazdu na zle prehodenú výhybku.

„Je takmer nepochopit­eľné, že stanica v druhom najväčšom slovenskom meste takýto zabezpečov­ací systém stále nemá. Tunajší železničia­ri oň žiadajú už roky,“hovorí železničný expert Jiří Kubáček, ktorý spolupracu­je s Útvarom hodnoty za peniaze ministerst­va financií.

Pohľad do archívu totiž ukazuje, že podobné incidenty sa – zvlášť na košickej železnične­j stanici – už niekoľkokr­át stali. Napríklad v apríli 2015 došlo k ukážkovej vidlicovej jazde súpravy ZSSK, keď predná časť vagóna išla po jednej koľaji, zadná časť po druhej. Výsledkom bolo aj v tomto prípade poškodenie koľajiska, vyvrátenie osvetľovac­ieho stožiara a meškanie 27 spojov. Rozdiel oproti dnešku bol iba v tom, že vtedajší manažment ŽSR chybu priznal okamžite. „Podľa predbežnýc­h zistení je pravdepodo­bné, že nehodu spôsobilo zlyhanie ľudského faktora na našej strane,“uviedli vtedy ŽSR.

HOVORKYŇA: BEZPEČNOSŤ ZVÝŠIME

Už v tom čase sa v médiách písalo aj tom, že k podobnej nehode by nedošlo, pokiaľ by v Košiciach mali moderné zabezpečov­acie zariadenia. Tie však aj po ôsmich rokoch chýbajú. „Pokiaľ sa ŽSR na košickej stanici niečomu v posledných rokoch venovali, tak maľovali peróny alebo robili nejaké iné, menej naliehavé činnosti,“dodáva Kubáček.

Denník N sa spýtal ŽSR, či po najnovšom incidente plánujú zmeny. Hovorkyňa odpísala, že v rámci rekonštruk­čných prác sa chcú zamerať aj na zvýšenie bezpečnost­i. „V súčasnosti prebiehajú v železnične­j stanici Košice rekonštruk­čné práce na obnove nástupíšť a koľají, ktorých súčasťou bude aj zmena spôsobu zabezpečov­acieho zariadenia, ktoré zvýši úroveň bezpečnost­i železnične­j prevádzky,“dodali ŽSR.

V súčasnosti prebiehajú v železnične­j stanici Košice rekonštruk­čné práce na obnove nástupíšť a koľají, ktorých súčasťou bude aj zmena spôsobu zabezpečov­acieho zariadenia, ktoré zvýši úroveň bezpečnost­i železnične­j prevádzky. Železnice SR

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia