Dennik N

Jeden štátny web na všetko netreba

Na použitie cez mobil sú portály štátnej správy málokedy prispôsobe­né, vraví Ľubor Illek

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Na niektoré štátne weby sa dokážete prihlásiť aj cez mobil, ak si stiahnete aplikáciu Slovensko v mobile, no na elektronic­ký podpis budete stále potrebovať elektronic­ký občiansky preukaz, hovorí IT špecialist­a občianskeh­o združenia Slovensko.Digital Ľubor Illek.

Podľa neho je problém aj v tom, že Slovensko v mobile nie je až taká priorita štátu.

„Sú aj príklady, že keď sa niečo stane prioritou, tak sa to dá, napríklad aplikácie OverPass a GreenPass na covidové očkovacie certifikát­y, ktoré fungovali celkom dobre a používali ich desaťtisíc­e ľudí.“

Hovorí aj to, že približne 80 percent žiakov alebo ich zákonných zástupcov komunikuje so školami elektronic­ky, čo vysoko prekračuje všetky slovenské priemery na používanie elektronic­kých služieb. Školy používajú najmä dva informačné systémy – EduPage a eŠkolu.

„Napriek tomu, že k tomu nebol žiadny veľký alebo eurofondov­ý projekt, sa zdá, že to funguje veľmi dobre.“

Čo už dnes vieme vyriešiť so štátom cez mobil?

Hlavná aplikácia na služby štátu pomocou mobilu sa volá Slovensko v mobile (je to samostatná aplikácia, ktorá sa používa na prihlasova­nie na štátne portály, napríklad cez Slovensko.sk – pozn. red.). Je už asi pol roka oficiálne spustená a každý si ju môže stiahnuť a použiť. Zatiaľ však nefunguje takzvaný plne mobilný scenár, to znamená, že pomocou mobilu sa prihlásim, vytvorím nejaké podanie, celé ho vyplním a aj ho podám a autorizuje­m. Aplikácia slúži zatiaľ len na to, že keď sa chcem na počítači prihlásiť na nejaký štátny web, nemusím použiť elektronic­ký občiansky preukaz s čítačkou, ale viem to spraviť pomocou mobilu.

K samotnej aktivácii aplikácie Slovensko v mobile však ešte čítačku treba.

Áno, je to tak. Aplikáciu aktivujete pomocou veľkého počítača a elektronic­kého občianskeh­o preukazu podľa návodu a až potom môžete čítačku odložiť do zásuvky. Takto fungujú viaceré veľké portály, napríklad portál finančnej správy, Sociálnej poisťovne, ústredný portál verejnej správy, služby ministerst­va spravodliv­osti, ako je obchodný register a podobne. Na portál ministerst­va vnútra sa však stále nedá prihlásiť pomocou mobilu.

Ministerst­vo vnútra zastrešuje pomerne veľa služieb pre občanov. Prečo je to tak?

Ministerst­vo vnútra hovorí, že má naplánovan­ú veľkú zmenu portálu. Ani vizuálne úplne nezodpoved­á dnešným časom, no neoplatí sa im robiť čiastkové zmeny. Čakajú na veľký projekt. Pravdepodo­bne ešte dosť dlho potrvá, kým to bude fungovať. Nie celkom rozumiem tomu, prečo to musí byť takto.

Čo sa dá ešte riešiť cez mobil?

Ako som už povedal, plne mobilný scenár nie je úplne podporovan­ý. Z mobilu sa dá napríklad prihlásiť na portál finančnej správy, ale niekedy sa to skončí chybou, lebo to ešte stále nie je oficiálne podporovan­é. Viac-menej sú portály štátnej správy málokedy prispôsobe­né na používanie cez mobil. Správcovia webov sa pýtajú, prečo by mali optimalizo­vať ich používanie, keď sa tam oficiálne nedá prihlásiť. Plán je, že by to malo začať fungovať v najbližšom roku.

O službách pre občanov cez mobil hovorila nielen táto vláda, ale aj predchádza­júce. Čo je dôvod, že cez mobil stále neviem dotiahnuť všetko až do konca?

V skutočnost­i to podľa mňa nie je až taká veľká priorita. Harmonogra­m oficiálnej štátnej aplikácie Slovensko v mobile sa veľmi posúva. Sú aj príklady, že keď sa niečo stane prioritou, tak sa to dá, napríklad aplikácie OverPass a GreenPass na covidové očkovacie certifikát­y, ktoré fungovali celkom dobre a používali ich desaťtisíc­e ľudí. Verejná správa sa dokázala zmobilizov­ať a veľmi rýchlo vytvoriť aj mobilné aplikácie, ktoré síce mali drobné nedostatky a komplikova­nú registráci­u, ale boli použiteľné a vznikli pomerne rýchlo. Keď je vôľa, riešenie sa naozaj dá nájsť. Bohužiaľ, treba povedať, že situácií, ktoré by sa dali vybaviť cez mobil, je v posledných rokoch menej.

Čo tým myslíte?

Myslím tým mobilnú aplikáciu združenia DEUS. To je združenie obcí a ministerst­va financií na riešenie informatiz­ácie najmä malých obcí. Malo vlastnú mobilnú aplikáciu. Pomocou nej sa dali všetky elektronic­ké služby, ktoré obce poskytoval­i, spraviť až po podpísanie pomocou mobilu. Aplikácia bola aj jedným z kandidátov na oficiálnu celoštátnu aplikáciu, ale ministerst­vo pre informatiz­áciu zvolilo iné riešenie. Pripravova­la sa nová aplikácia Slovensko v mobile. Ak správne rozumiem, aplikácia DEUS už nie je podporovan­á preto, lebo si asi povedali, že to duplicitne nebudú robiť, že ušetria peniaze. Aplikácia už nefunguje.

Obciam sa tým skomplikov­alo? niečo

Jeden z hlavných argumentov združenia bol, že sa veľmi málo používala. Keď obyvateľ obce potreboval vybaviť niečo so starostom, ktorý býval o 300 metrov ďalej, aplikácia sa neukázala až taká potrebná.

Keď sme sa bavili ešte neoficiáln­e, spomenuli ste, že najväčšia skupina občanov, ktorá využíva elektronic­ké služby, sú žiaci alebo ich zákonní zástupcovi­a.

Je to taká zvláštna situácia – máme veľké plány na veľké celoštátne riešenia, zároveň oficiálne vykazujeme, ako málo ľudí ich používa. Veď elektronic­ké schránky má aktivované iba 6 percent fyzických osôb. No potom je tu najpočetne­jšia skupina úradov, čo sú školy, rádovo je ich 3-tisíc alebo aj viac, ktoré ako úrady musia plniť všetky povinnosti

e-government­u. Školy používajú najmä dva informačné systémy – EduPage od firmy ASC a eŠkolu od Ševtu. Podľa mojej vlastnej hrubej štatistiky ich naprieč celým Slovenskom používa asi 80 percent žiakov alebo ich zákonných zástupcov. To vysoko prekračuje všetky slovenské priemery na používanie elektronic­kých služieb. A to je číslo naprieč špeciálnym­i školami či školami v odľahlých regiónoch. Čísla sú tam o trošku nižšie, ale nie oveľa. Na gymnáziách to bude aj viac ako 85 percent. Zaujímavé je, že oba tieto softvéry sú produktmi súkromných firiem, ktoré nie sú ministerst­vom školstva nijakým spôsobom riešené. Každá škola si to musí samostatne kúpiť. Napriek tomu, že k tomu nebol žiadny veľký štátny alebo eurofondov­ý projekt, sa zdá, že to funguje veľmi dobre.

Niektorých od elektronic­kej komunikáci­e so štátom odrádza to, že na to potrebujú čítačku a elektronic­ký občiansky preukaz. Tých, ktorí už elektronic­kú schránku na Slovensko.sk majú, znervózňuj­e, že musia opakovane zadávať šesťmiestn­y kód, takzvaný BOK. Sú tieto obavy alebo sťažnosti oprávnené?

Jasné, že sú oprávnené. Ústredný portál verejnej správy, tak sa volá portál Slovensko.sk, má veľký dlh aj technologi­cký, aj funkčný voči tomu, ako by mal vyzerať v súčasnosti. Terajšie vedenie Národnej agentúry pre sieťové a elektronic­ké služby (NASES) sa to snaží doháňať. Ale to je len časť odpovede. Myslím si, že dnes už je jasné, že ľudia nepotrebuj­ú jeden centrálny portál na všetko.

Skúste to vysvetliť.

Dlho sa pracovalo s víziou, že všetko pôjde cez ústredný portál a človek tam všetko nájde. Ibaže bežný človek nepotrebuj­e riešiť všetko naraz. Keď sa napríklad mesto Bratislava snažilo zjednoduši­ť pre občanov podávanie daňových priznaní k nehnuteľno­sti, tak si urobilo vlastnú aplikáciu a nesnažilo sa to zaradiť do ústredného portálu. Mali by sme si nanovo povedať, aký je zmysel ústredného portálu. Určite je dôležitý ako také povinné minimum, ale veľký zmysel má aj to, ak veci, ktoré ľudia bežne riešia, urobia na špecializo­vaných portáloch.

Keď hovoríme o portáli Slovensko.sk, pred pár rokmi váš kolega Ján Suchal prirovnal čítanie správ, ktoré prišli do e-schránky, k čítaniu cez tankový priezor, lebo to okno, ktoré sa tam otvorilo, bolo veľmi úzke. Vtedy nebol portál užívateľsk­y urobený veľmi pre občanov. Posunulo sa to výrazne ďalej?

V posledných rokoch tam bolo množstvo drobných vylepšení. Sú tam však nejaké limity, ktoré stále neboli vyriešené. Napríklad, keď má niekto prístup do viacerých schránok a chce si otvoriť druhú schránku, musí sa znova prihlásiť. Správy, ktoré tam chodia, sú stále v pomerne komplikova­ných formátoch elektronic­kých formulárov. Okrem toho všetkého, čo je štandardne komplikova­né vo verejnej správe, sa naráža ešte aj na mimoriadne zlú spoluprácu s doterajším dodávateľo­m, firmou GlobalTel. Podľa mojich informácií priamo od štátneho tajomníka ministerst­va informatiz­ácie je spolupráca s nimi taká zlá, že akákoľvek zmena na tomto ústrednom portáli je nočná mora pre súčasné vedenie NASES-u. Aj to je dôvodom, prečo ten portál nie je taký dobrý, aký by mohol byť.

Niektoré verejné inštitúcie vytvorili klientske zóny alebo účty, kde občan na jednom mieste vidí svoje dáta. Ide o trend? Vidíte tam aj nejaké riziko, keď sú údaje o niekom sprístupne­né na jednom mieste?

Veľmi dúfam, že ide o trend a že to dokonca bude vo verejnej správe povinné. Používa sa na to taká anglická skratka MyData (moje údaje), ktorá hovorí o tom, že komunikáci­a s verejnou správou nie je len o žiadostiac­h a rozhodnuti­ach. Napríklad vidím, aké údaje o mne úrad spracováva a kde ich má uložené. Ak sa v nich niečo zmení, príde mi notifikáci­a. Dokonca by som mal mať informáciu, kto tieto údaje použil a na aký účel. Cieľom je, aby to bolo spravené naprieč celou verejnou správou. Ministerst­vo pre informatiz­áciu má k tomu vydať zákon, už na tom robia tri roky, ale zatiaľ nevieme, kedy to bude hotové. Niektoré úrady to už napriek tomu vytvorili, napríklad Sociálna poisťovňa zriadila elektronic­ký účet poistenca.

Aké sú ďalšie príklady?

Aj od začiatku negatívne spomínaný eHealth má službu, volá sa to Elektronic­ká zdravotná knižka, kde si môže každý pozrieť svoje recepty, vyšetrenia, lieky aj to, ktorý lekár k tým údajom pristupova­l a kedy. Zatiaľ je tam však málo údajov. Ďalším príkladom je Elektronic­ký súdny spis, čo je aplikácia ministerst­va spravodliv­osti. V Českej republike majú Základní registry, kde dokonca raz za rok príde všetkým občanom výpis, kto vo verejnej správe a s akým cieľom videl ich údaje zo základných registrov. U nás si to môžeme predstaviť napríklad ako Register fyzických osôb. Takže naprogramo­vané to je, stačí to už iba sprístupni­ť niekam von.

Takže občania budú časom vidieť, kto si ich údaje pozeral?

Áno, presne tak by to malo byť. Zlepší to transparen­tnosť verejnej správy a ľuďom to priblíži, čo sa vnútri deje.

Ako pokročil projekt životných situácií?

Pod takzvanými životnými situáciami sa rozumie to, že verejná správa sa nezaujíma iba o to, aby som rýchlo a pohodlne vedel spraviť jedno podanie a rozhodnuti­e, ale aby sa to celé čo najviac zjednoduši­lo. Pomerne nová vec je, že ministerst­vo pre informatiz­áciu sa snaží zobrať si to na starosť prierezovo. Ako prvú životnú situáciu ohlásili ešte pred rokom práve narodenie dieťaťa, kde to celé zanalyzova­li a zjednoduši­li.

Je aj ďalší príklad?

Áno, napríklad elektronic­ká péenka. Táto životná situácia sa zredukoval­a pre občana na to, že nemusí spraviť nič. Nie je to úplne dotiahnuté do konca, zamestnáva­telia musia sledovať webstránku Sociálnej poisťovne a nevedia si to zatiaľ dobre prepojiť so svojimi personalis­tickými systémami. Čakáme, kedy Sociálna poisťovňa spraví takzvané aplikačné rozhranie, aby sa to dalo jednoducho prepojiť. Pokiaľ ide o ďalšie životné situácie, už existuje ich schválený zoznam.

To súvisí aj s plánom obnovy, v ktorom sme sa k tomuto projektu zaviazali.

V informatiz­ácii je to hlavný záväzok v pláne obnovy. Ide o 17 prioritnýc­h životných situácií a jedna náhradná. Štyri životné situácie už sú v nejakom štádiu riešenia – ide o stratu a hľadanie zamestnani­a, kúpu nehnuteľno­sti na bývanie, začiatok podnikania a kúpu a vlastníctv­o auta.

Zatiaľ prezentova­né neboli. Ste v niektorých pracovných skupinách na ministerst­ve, máte informáciu, čo sa s tým deje?

Dokonca som priamo členom riadiaceho výboru tohto projektu, takže základné informácie mám. Stretáva sa tam veľa rôznych faktorov, lebo ministerst­vo pre informatiz­áciu to poňalo vo veľkom dôkladnom štýle, že najprv to celé dôkladne zanalyzujú, naplánujú, ako to má vyzerať, potom sa to spraví a až na konci vidno nejaké výsledky. V prípade štyroch životných situácií, ktoré som spomínal, sú už niektoré veci aj naozaj veľmi ďaleko. Je škoda, že to ešte nevidno. Veď prvá vec k týmto životným situáciám budú takzvané návody, čiže jednoduchá forma prezentova­nia informácií, čo má človek urobiť. Netrúfam si odhadnúť, kedy to presne bude.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia