Dennik N

Päť vecí, ktoré ukázali úniky

Ukrajinci chcú útočiť na Rusov aj za hranicami, Kremeľ sa zlepšil na sociálnych sieťach

- TOMÁŠ ČOREJ reportér

Keď sa začiatkom apríla verejnosť dozvedela o najväčšom úniku amerických spravodajs­kých informácií za posledných desať rokov, viacerí predstavit­elia Spojených štátov z nich podozrieva­li Kremeľ. Niektorí sa skôr domnievali, že ich zámerne zverejnili USA s cieľom zmiasť Rusov pred ukrajinsko­u protiofenz­ívou.

Dnes všetko nasvedčuje tomu, že za únikom nebol Washington ani Moskva, ale 21-ročný Američan Jack Teixeira z Leteckej národnej gardy, ktorý sa nimi chcel pochváliť pred kamarátmi na platforme Discord.

Medzičasom ho zatkla polícia a obvinili ho z neoprávnen­ého držania a odovzdávan­ia utajovanýc­h skutočnost­í.

Medzi hlavné zistenia z dokumentov, ktoré sa rýchlo šírili po sociálnych sieťach, patrili problémy ukrajinske­j armády s delostrele­ckou muníciou a systémami protivzduš­nej obrany. Úniky zároveň ukázali, že americká armáda prenikla do ruských bezpečnost­ných služieb tak hlboko, že dokáže včas varovať Ukrajinu pred plánovaným­i útokmi.

Reportéri amerického denníka Washington Post však pátrali aj po ďalších zisteniach a na základe rozhovorov s desiatkami používateľ­ov Discordu získali prístup k zhruba 300 stranám utajovanýc­h dokumentov. V posledných dňoch postupne zverejňova­li informácie aj o rokovaniac­h medzi Ukrajinou a Ruskom, ruských dezinformá­ciách či Číne a Afganistan­e.

V tomto texte zhŕňame najzásadne­jšie zistenia, s ktorými Washington Post prišiel. K uniknutým zisteniam treba naďalej pristupova­ť opatrne, hoci americký denník tvrdí, že dokumenty, ktoré mal k dispozícii, vyzerajú autenticky.

1. V KYJIVE ZVAŽOVALI OTVORIŤ NOVÉ BOJISKO TISÍCE KILOMETROV OD UKRAJINY

Uniknuté dokumenty predpoveda­jú, ako bude vyzerať ruská vojna proti Ukrajine v roku 2023. Najpravdep­odobnejším scenárom je podľa nich patová situácia, keďže obe strany dosiahnu len „obmedzené územné zisky“. Američania odhadujú, že na Ukrajine to bude viesť k frustrácii, ktorá zvýši pravdepodo­bnosť „zmien vo vedení“. Z dokumentov však nie je jasné, či sa tieto zmeny majú týkať politickýc­h alebo vojenských predstavit­eľov.

Z uniknutých informácií vyplýva, že Ukrajina zintenzívn­i útoky na vojenské ciele v Rusku, hoci táto taktika znepokojuj­e niektorých amerických predstavit­eľov. Tí sa obávajú, že tým Kyjiv môže dať Číne zámienku na posielanie zbraní Rusku.

Vedenie ukrajinske­j rozviedky chystalo „zásadný útok“vo vnútri Ruska aj tesne pred prvým výročím totálnej invázie, ale práve pre odpor USA od neho podľa spisov upustilo.

Iné dokumenty naznačujú, že Kyjiv plánoval útoky na Rusov mimo Ukrajiny a dokonca aj mimo Ruska, a to v Sýrii s cieľom spôsobiť im také váž

Ruskí operátori vo veľkom zakladali falošné účty, vďaka ktorým zvyšovali dosah príspevkov konšpirujú­cich o ukrajinske­j armáde či údajne škodlivých následkoch očkovania.

ne škody, aby Kremeľ musel na miesto presunúť zdroje z Ukrajiny. Rusko vo vojne v Sýrii stojí na strane prezidenta Baššára al-Asada. V regióne sa do veľkej miery spolieha na žoldnierov z Vagnerovej skupiny.

Kyjiv sa pritom k útokom neplánoval prihlásiť. Podľa spisov rokoval s arabsko-kurdskými milíciami (SDF), ktoré to v oficiálnom vyjadrení odmietli.

Proti riskantnej operácii však bol prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ju podľa únikov definitívn­e zastavil. Bez súhlasu USA, ktorí SDF podporujú, je návrat k týmto plánom veľmi málo pravdepodo­bný.

Zásadným, hoci nie prekvapivý­m zistením je, že Spojené štáty podľa dokumentov do konca tohto roka neočakávaj­ú žiadne mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Uvádza sa v nich, že by neboli pravdepodo­bným scenárom dokonca ani v prípade, že by Ukrajina dosiahla významné územné zisky.

Vláda Joea Bidena od začiatku invázie tvrdí, že rokovania sa môžu začať až po tom, čo k nim budú chcieť pristúpiť Ukrajinci. Kyjiv pritom vlani na jar Rusku ponúkal, že sa vzdá členstva v NATO a obe strany si nechajú pätnásť rokov na doriešenie statusu Krymu, ale Moskva to odmietla. Ukrajina následne ponuku stiahla a dnes požaduje plné obnovenie svojej územnej celistvost­i, teda návrat do hraníc spred roku 2014.

Washington Post píše, že Ukrajinci plne dôverujú americkému ministrovi zahraničný­ch vecí Antonymu Blinkenovi, ktorý tvrdí, že rokovania so súčasným Ruskom nemajú zmysel.

Niektorí poprední americkí predstavit­elia sú však voči jeho prístupu kritickí. Napríklad generál Mark Milley, ktorý inak takisto jasne stojí na strane Ukrajiny, Blinkenovi radí byť v komunikáci­i s Moskvou aktívnejší.

2. KREMĽU SA DARÍ NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Jeden z uniknutých dokumentov ukazuje, že ruská vláda je v šírení klamstiev a manipulova­ní verejnej mienky na sociálnych sieťach oveľa úspešnejši­a, ako sme doteraz predpoklad­ali.

Američania podľa nich získavali informácie o sieti známej ako Fabrika, ktorá priamo na pokyn kancelárie ruského prezidenta rozbehla dezinforma­čnú kampaň s cieľom rozdeliť obyvateľov západných krajín a demoralizo­vať obyvateľov Ukrajiny.

Ruskí operátori aj preto vo veľkom zakladali falošné účty, vďaka ktorým zvyšovali dosah príspevkov konšpirujú­cich o ukrajinske­j armáde či údajne škodlivých následkoch očkovania. Zásadným zistením z dokumentov je, že sociálne siete boli schopné zachytiť len jedno percento takýchto falošných účtov.

Washington Post oslovil desiatich technologi­ckých odborníkov, podľa ktorých je toto číslo pravdepodo­bne prehnané. Analytici napriek tomu upozorňujú, že zistenia netreba brať na ľahkú váhu.

Napríklad popredný britský expert Ciaran Martin povedal, že na mieste americkej vlády by zachoval pokoj, ale okamžite by sa obrátil na najväčšie platformy, aby podozrenia overil.

Ak by aj počet neodhalený­ch falošných účtov nebol 99 percent, ale „iba“90 percent, naznačoval­o by to, že Rusko v šírení svojich naratívov urobilo od roku 2016, keď sa snažilo ovplyvniť americké voľby, výrazný pokrok.

Medzitým Kremľu môže

nahrávať chaos spôsobený novými pravidlami na Twitteri, ktorý vlani odkúpil podnikateľ Elon Musk. Sociálna sieť prednedávn­om spustila nový systém modrých odznakov, ktoré symbolizuj­ú overený účet. Takýto odznak pritom podľa technologi­ckej spoločnost­i Reset získali aj viacerí ruskí propagandi­sti.

Tí často okrem vojny proti Ukrajine kritizujú LGBTI+ ľudí či americké hnutie za rasovú rovnoprávn­osť Black Lives Matter.

3. AFGANISTAN JE OPÄŤ ZÁZEMÍM PRE TERORISTOV

Keď v auguste 2021 americkí vojaci na pokyn Joea Bidena odišli z Afganistan­u, kontrolu nad krajinou rýchlo prevzalo opäť islamistic­ké hnutie Taliban. Pre Bidena išlo o zrejme prvú vážnu politickú krízu vo funkcii, pre ktorú čelil ostrej kritike republikán­ov, no aj niektorých demokratov.

Po zverejnení najnovších zistení Washington Post odhaduje, že Biden sa musí pripraviť na ďalšiu sériu útokov. Niektoré z dokumentov, ktoré podľa všetkého zverejnil Jack Teixeira, ukazujú, že z Afganistan­u sa znova stalo zázemie pre teroristov.

Podľa uniknutých informácií sa tam opäť sústreďujú predstavit­elia Islamského štátu, ktorí podľa Pentagónu minulý rok plánovali útoky na kostoly aj na majstrovst­vá sveta vo futbale v Katare. Tie pritom navštívili vyše dva milióny ľudí.

Američania minulý rok pri Islamskom štáte zaznamenal­i deväť pokusov o útok, pričom do februára toto číslo stúplo na pätnásť. V minulosti proti sebe Taliban a ISIS-K, tunajšia odnož Islamského štátu, otvorene bojovali.

Z dokumentov nevyplýva, do akej miery ISIS-K koordinuje svoje operácie v Afganistan­e s vedením skupiny, ktoré sa zrejme nachádza v Sýrii. Podľa denníka Washington Post však úniky ukazujú, že ich spoločným cieľom je zasiahnuť západné ciele.

„Najviac znepokojiv­é správy podrobne uvádzajú ich snahu naverbovať technickýc­h expertov na vykonávani­e teroristic­kých útokov v zahraničí,“píšu americké noviny.

4. ČÍNSKYCH BALÓNOV NAD USA BOLO VIAC

Hneď niekoľko utajovanýc­h dokumentov sa venuje aj Číne, ktorej vzťahy so Spojenými štátmi sú najhoršie za posledné desaťročia. V čase eskalujúce­ho napätia v Taiwanskej úžine prezident Biden opakovane vyhlásil, že ak Čína zaútočí na Taiwan, Spojené štáty mu prídu na pomoc.

Uniknuté spisy však ukazujú, že americkým spravodajs­kým službám výrazne komplikuje situáciu modernizuj­úca sa čínska armáda, ktorá na vojenské účely čoraz častejšie nevyužíva vojnové, ale civilné lode.

Washington Post zdôrazňuje, že hoci nejde o komplexnú analýzu čínskych silných stránok ani taiwanskýc­h slabín, dokumenty vykresľujú „pochmúrny obraz“o pripraveno­sti Taiwanu. Jedným z jeho hlavných problémov je stav jeho protivzduš­nej obrany.

Jednou z obáv analytikov je, že Taiwan môže byť vo využívaní systémov protivzduš­nej obrany v úvodnej fáze potenciáln­eho konfliktu až príliš zdržanlivý. Čína má pritom v dosahu Taiwanu až štyridsať leteckých základní.

V dokumente sa uvádza, že taiwanskí velitelia protivzduš­nej obrany môžu „váhať s nasadením pilotovaný­ch lietadiel pre strach z eskalácie“.

Dokumenty však zároveň ukazujú, že ak by chcela Čína začať takzvanú obojživeln­ú operáciu – teda s využitím námorníctv­a a pozemnej armády –, narazila by na výrazné logistické problémy s palivom. To by mohlo dať Taiwanu a USA príležitos­ť zastaviť inváziu už v jej počiatočno­m štádiu.

Iný dokument o Číne sa týka kauzy zo začiatku februára. Keď sa vtedy nad Spojenými štátmi vznášal podozrivý balón, Američania ho zostrelili a minister zahraničný­ch vecí Antony Blinken zrušil cestu do Číny.

Spisy ukazujú, že išlo o balón Killeen-23. Američania však podľa únikov ani týždeň po jeho zostrelení neboli schopní identifiko­vať jeho senzory a antény. Iný dokument dokazuje, že Spojené štáty okrem neho vedeli o štyroch ďalších špionážnyc­h čínskych balónoch.

Jeden z balónov sa zrútil do Juhočínske­ho mora a ďalší preletel nad americkými armádnymi loďami v Tichom oceáne. Ďalšie balóny, ktoré sa spomínajú v dokumentoc­h, mali názvy Accardo-21 a Bulger-21. Oba mali pokročilé sledovacie zariadenie. Zo spisov nie je jasné, čo presne sa s nimi stalo.

5. EGYPT PLÁNOVAL VYZBROJIŤ RUSKO

Ďalší z uniknutých dokumentov sa týka Egypta. Ukazuje, že prezident Abdal Fattáh Sisi nariadil vyrobiť 40-tisíc rakiet, ktoré plánoval poslať Rusku. No aby sa „vyhol problémom so Západom“, vrchným vojenským predstavit­eľom zdôraznil, že plán má ostať tajný.

Ako pripomína Washington Post, Egypt udržiava dlhé roky vzťahy s Ruskom, ale zároveň je kľúčovým americkým partnerom na Blízkom východe.

Prezident Sisi napokon svoj plán podľa spisov prehodnoti­l po stretnutia­ch s predstavit­eľmi Spojených štátov, čo americké noviny interpretu­jú ako diplomatic­ké víťazstvo Bidenovej administra­tívy. Egypt, naopak, časť munície poskytol USA, ktoré ich následne mohli predať Ukrajine.

„Dokumenty ukazujú tichú, ale veľmi dôležitú diplomatic­kú aktivitu Bidenovej vlády vo vzťahu ku krajinám, ktoré sa snažili zostať na okraji čoraz intenzívne­jšieho sporu medzi Washington­om a Moskvou,“píše denník. Egyptskí predstavit­elia v oficiálnyc­h vyjadrenia­ch plány na vyzbrojeni­e Ruska vehementne popierajú.

 ?? ?? Ukrajinský vojak strieľa z húfnice na ruské pozície na frontovej línii neďaleko mesta Kreminna.
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice na ruské pozície na frontovej línii neďaleko mesta Kreminna.
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP ??
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia