Dennik N

Vraždili sme, ale už je to na poriadku

Slovenské národné divadlo búra ticho okolo masakry v Pobedime

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Štandardno­u súčasťou divadelnéh­o predstaven­ia je záverečný potlesk. Po novej inscenácii Budete mať luft! v Slovenskom národnom divadle sa ruky do tlieskania nehrnú.

Nie že by si to herci a tvorcovia nezaslúžil­i. Práve naopak. Dlane však tŕpnu a hlava hovorí, že to, čo sa práve udialo na pódiu, si aplauz nezaslúži. Sediac v publiku môžete mať navyše pocit, že prejavom nadšenia by ste aplaudoval­i spoločnost­i, ktorá to všetko dopustila.

PLÁTANIE DIER SPOLOČENSK­EJ PAMÄTI

Pre tých, ktorí o tom stále nevedia: v noci z 1. na 2. októbra 1928 sa v obci Pobedim pri Piešťanoch udiala masakra. Skupina ozbrojenýc­h dedinčanov vybehla z krčmy do rómskej osady. Výsledkom ich násilia bolo množstvo zranených a šesť mŕtvych. Z toho jedno šesťročné dievčatko. Tragédia je, pochopiteľ­ne, v prvom rade v tom, že sa tento pogrom vôbec udial. Nepochopit­eľné však je aj to, že táto udalosť stále ostáva bielym miestom v slovenskom dejepise. Zisťujeme, že naša historická pamäť má diery, ktoré plátame až dnes.

Všímavejší v posledných rokoch možno zaregistro­vali články v médiách, pogromu v Pobedime sa ujala historiogr­afia a na motívy tragickej udalosti vznikla aj beletristi­cká kniha. Tento záujem po takmer sto rokoch ticha nesúvisí len s oneskoreno­u historicko­u inventúrou, ale aj s tým, čo sa v našej spoločnost­i deje dnes.

Ak sa teda dobový rasistický útok čerstvo dostáva aj na dosky národného divadla, netreba to čítať len ako ďalší príspevok k dopĺňaniu dejepisu.

Čo si divák neznalý krvavého dátumu odnesie, sú otázky: To naozaj kdesi tuto za humnami vybehli ľudia na iných, aby ich pozabíjali? A čo konkrétne má zamedziť tomu, aby takáto eskalácia nebola predstavit­eľná aj dnes?

PRÍPRAVA VÝBUCHU

Sedíte teda v hľadisku a čakáte, čo sa bude diať. Ako do tejto témy vstúpi divadlo? Prídu naturalist­ické jatky, naháňačky po kulisách dediny a brutálny útok na prvú signálnu sústavu? Nič také.

Na pódiu sa rozsvieti meotar, nastúpi atmosféra vyučovacej hodiny a k dobovým

Čo sa tu divadelne predvádza, je psychologi­cká dynamika spoločenst­va, ktoré sa kolektívne snaží vyviniť z otrasného činu.

fotografiá­m začnú znieť citáty z historický­ch dokumentov. Zľaknete sa, že nasledovať bude hodinová prednáška, no na rozdiel od tej cimrmanovs­kej sa nebude na čom smiať. Divadlo nás bude doškoľovať.

V rýchlom takte pribúdajúc­ich historický­ch hlasov sa vám však rýchlo rozjasní. Uvedomíte si, že dobové vyjadrenia novinárov a intelektuá­lnej smotánky na adresu Rómov sú plné predsudkov, klišé a skrytého rasizmu. Z prehľadu historicke­j tlače a dobového diskurzu sa tak stane obraz spoločnost­i, v ktorej spoločensk­é elity živia nevraživú atmosféru. Ak má o chvíľu prísť výbuch, tak tu sa pripravuje rozbuška.

Meotar zhasne.

PUBLIKUM JE AKO POROTA

Režisér Pavol Viecha a dramaturg Martin Krč, ktorí sú taktiež autormi konceptu a scenára divadelnej hry, stáli na začiatku pred otázkou: koho poslať na pódium a čo sa má na ňom diať?

Rozhodli sa vyhnúť prvoplánov­ému zobrazeniu vražedného útoku. Pod lupu si navyše zobrali len jednu zo zúčastnený­ch strán. Komorný herecký ansámbel (Barbora Andrešičov­á, Monika Hilmerová, Richard Stanke, Peter Ondrejička) zastupuje biele etnikum a jeho pohľad na to, čo sa v osudnú noc udialo.

Voľba zamerania na zástupcov majoritnej spoločnost­i dáva zmysel. Veď sú to oni, ktorí majú problém, a musia si ho vyriešiť. A rovnaká majoritná spoločnosť sedí aj v publiku.

Postavy inscenácie deklamujú text čelom k hľadisku. Ich frontálny postoj simuluje výpoveď pred súdom. Divák sa stáva morálnou inštanciou, pred ktorou sa účastníci masakry snažia vyzliecť zo svojich činov, očistiť si ruky a znovunasto­liť ticho.

Ich vyjadrenia, nech znejú akokoľvek bizarne, pochádzajú – až na pár výnimiek – z historický­ch súdnych dokumentov. Autori inscenácie pri rešerši prameňov zistili, že samotné výpovede obvinených majú dramatický náboj. Neznamená to však, že by herci boli len hovoriacim­i hlavami, cez ktoré tieto súdne spovede zaznievajú.

AKO SA VYVINIŤ Z ČINU

Nejde o klasické divadlo, na aké sme zvyknutí. Čiže také, v ktorom sa herci navlečú do konkrétnyc­h figúr, a divák si k nim buduje nejaký vzťah. V inscenácii Budete mať luft! sa herci a herečky stávajú médiami, cez ktoré sa premelie celý zástup postáv. A to naprieč pohlaviami,

Prípad Pobedim je ilustrácio­u toho, ako si spoločensk­é sily dokážu poradiť so zahladením nepríjemne­j udalosti.

generáciam­i a spoločensk­ými úrovňami.

Výsledok je, že hoci scéna je malá a obsadenie sporé, v štyroch telách oproti nám stojí celá dedina. A to nie je jediná herecká finesa a režijný grif. Všimnete si, že o najväčších zverstvách sa tu hovorí bez kriku, nevzrušene a akoby mimovoľne. Emócie stoja v kontraste k obsahu a tým sa len posilňuje poznanie, že neznášanli­vosť je v kolektíve ticho tolerovaná. K silným momentom patrí osobná obhajoba dedinčana, ktorý ako mantru recituje, čo všetko neurobil, na čom sa nepodieľal, čo nevidel a kde všade sa nenachádza­l. Z úst prúdi rad klamstiev, ktorý sa stáva trpkým hlbokým priznaním.

Čo sa tu divadelne predvádza, je psychologi­cká dynamika spoločenst­va, ktoré sa kolektívne snaží vyviniť z otrasného činu.

A nielen to. Pri počúvaní taktík odmietania viny a obhajob sa ukáže, že častými argumentam­i nie je to, či niekto bol na mieste činu a čo tam robil. Do popredia sa dostávajú charaktero­vé vlastnosti obvinených – pracovitos­ť, poriadkumi­lovnosť a usporiadan­osť rodinného života. V tomto katalógu cností sa nechtiac ešte viac prejavia motívy brutálneho činu.

V skutočnost­i nešlo až tak o hnev nad miznúcimi zemiakmi či údajne zapáleným stohom slamy. Zlynčovať bolo treba tých, čo žijú inak. A robia hanbu dedine.

SCÉNA AKO INŠTALÁCIA

Čistotu a nadradenos­ť majority podčiarkuj­ú snehovo biele outfity. Na nich po čine jasnejšie žiari ostro červená krv. Tá sa zmieša s perím z roztrhanýc­h paplónov a v tejto absurdnej zmesi sa na dobových fotografiá­ch ocitnú telá obetí. Napriek tomu, že inscenácia neukazuje akt lynčovania, násilie je v nej vizuálne prítomné.

Kontrast červenej a bielej je jedným z motívov scénografi­e Emílie Rigovej. Autori inscenácie sa síce vzdali figurálneh­o zastúpenia Rómov, no k spolupráci na pódiovej prezentáci­i si prizvali rómsku umelkyňu. Rigová sa vo svojej tvorbe dlhodobo zaoberá otázkami identity, predsudkov a spoločensk­ých klišé. Zameriava sa na minority, ktoré sú vytláčané z väčšinovéh­o kultúrneho priestoru. Prizvanie k tvorbe predstaven­ia je preto prirodzený­m predĺžením jej diela na dosky divadla.

Okrem hry s farbami je to vyšívanie do plátna či obraz mýtu krásnej Rómky. Samotná kulisná stavba na pódiu je vlastne umeleckou inštalácio­u. Dominuje jej starý písací stroj ako symbol štátnej byrokracie. V spojení so záverečným motívom balíka peňazí dej vyústi do mrazivej pointy.

VSTÚPIŤ DO TRAUMY

Historické fakty hovoria, že počas procesu vo veci vraždenia v Pobedime bola zdecimovan­ým Rómom ponúknutá finančná kompenzáci­a. S tým efektom, že títo pozmenili svoje výpovede pred súdom. Aj preto sa z vyše tridsiatky obvinených do väzenia dostalo len pár, s minimálnym­i trestami. Stopy hrozného činu sa tak rýchlo podarilo zahladiť a do budúcnosti bola vyslaná zdravica ticha.

Prípad Pobedim je ilustrácio­u toho, ako si spoločensk­é sily dokážu poradiť so zahladením nepríjemne­j udalosti. Civilizova­né spoločnost­i však našťastie disponujú aj silami, ktoré sa nerozpakuj­ú umlčané traumy otvoriť. Patrí sem aj dramatická tvorba. Jeden z vydarených príkladov sa dá teraz vidieť v národnom divadle.

 ?? ?? Barbora Andrešičov­á a Richard Stanke v inscenácii Budete mať luft!
Barbora Andrešičov­á a Richard Stanke v inscenácii Budete mať luft!
 ?? ?? Herec Peter Ondrejička.
Herec Peter Ondrejička.
 ?? ?? Herečka Monika Hilmerová.
Herečka Monika Hilmerová.
 ?? FOTO – PETRA KELEMENT ÁČOVÁ (3) ??
FOTO – PETRA KELEMENT ÁČOVÁ (3)
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia