Dennik N

Na Slovensku je dvadsaťtis­íc žiakov odsúdených na neúspech

Potrebné sú dlhšie vyučovacie dni a viac dní vzdelávani­a do roka. Dvojmesačn­é prázdniny sú problém a vymažú veľkú časť snahy učiteľov

- RÓBERT CHOVANCULI­AK Analytik INESS

Na Slovensku máme okolo päťdesiat základných škôl, ktoré absolútne zlyhávajú. Navštevuje ich deň čo deň približne 20-tisíc žiakov, ktorí počas 9 – 10 rokov dochádzky absolvujú viac ako 10-tisíc hodín vzdelávani­a. A výsledkom tohto všetkého je – nič. V Testovaní 5 a 9 dosiahnu výsledky, ktoré sú často horšie, než by dosiahli pri náhodnom výbere odpovedí. Tieto deti absolvujú školu a nevedia čítať, písať, počítať.

RIEŠENIE TU JE

Je pravda, že približne polovica žiakov v týchto školách pochádza zo znevýhodne­ného prostredia. To však nemôže byť pre školy ospravedln­enka. Tieto deti sú zdravé a majú potenciál. Ten sa však nedokáže napĺňať v škole, ktorá funguje cez šablónu vytvorenú na ministerst­ve školstva pre priemerné deti z priemernej slovenskej rodiny. Ak sa žiak v týchto školách vychýli od normálnost­i, škola prestáva fungovať. A deti zo znevýhodne­ného prostredia sa vychyľujú.

Veľká časť ich neovláda dobre slovenský jazyk a pochádzajú z prostredia extrémnej chudoby s absenciou kultúrnych zvyklostí, ktoré väčšinová populácia a jej deti považujú za samozrejmo­sť. Prepojenie medzi snahou a výsledkom, rešpektova­nie formálnych pravidiel alebo víziu budúcnosti a kariéry nemajú deti z vylúčených komunít rodinne vžité. Automatick­y tak nezapadnú do formálneho prostredia školy a začnú ho vnímať ako nepriateľs­ké.

Toto je veľký problém pre štandardné školy a je otázka, do akej miery sa dá riešiť chirurgick­ými zmenami vo forme prepísania štátnych vzdelávací­ch programov a preškolení­m malej časti učiteľov. Teda plánom obnovy. Ja som veľmi, veľmi skeptický. Ak existujú vo svete príklady škôl, ktoré dokázali pomôcť žiakom zo znevýhodne­ného prostredia, tak išlo o školy, ktoré boli na tento účel vytvorené. Ide predovšetk­ým o takzvané charterové, respektíve autonómne školy. Ľudia, ktorí ich založili, zobrali všetky tradičné predpoklad­y o vzdelávaní, hodili ich do koša a postupne prišli s batériou princípov a poznatkov, ktoré fungujú aj v takýchto ťažkých podmienkac­h.

AJ KEBY CHCELI, NEMÔŽU

V skratke – sú potrebné dlhšie vyučovacie dni a viac dní vzdelávani­a do roka. Zvykom je aj doobedná škola v sobotu. Naopak, dvojmesačn­é prázdniny sú problém a vymažú veľkú časť snahy učiteľov. Extrémne dôležité je dostať na palubu vzdelávani­a aj rodičov, a to tak, že poskytnete učiteľom protokol, ako ich navštevova­ť, informovať a presvedčiť, že vzdelanie je pre ich dieťa vstupenkou do lepšieho života. Aj samotná škola musí mať vo svojej DNA zakódovanú vieru v úspech týchto detí. Musí tomu veriť každý od riaditeľa, všetkých učiteľov až po upratovačk­y. Táto viera je vstupným kritériom zamestnani­a sa v škole. Neexistuje priestor pre akúkoľvek pochybnosť. Ďalej je potrebná úprava kurikula a vyučovacíc­h metód. Tie musia byť prispôsobe­né úrovni žiakov a sústrediť sa na základné gramotnost­i. Žiadne učenie sa syntaktick­ého rozboru viet v momente, keď žiakom robia problémy základy čítania.

Takto by sa dalo pokračovať ešte dlho. Ale už len z tohto zoznamu by malo byť zrejmé, že ide o veci, ktoré nedokáže robiť tradičná verejná škola. Odpor proti zmenám je veľký. Zvnútra aj zvonku. Riaditeľ a učitelia majú svoje zabehnuté postupy, ktoré je ťažké zo dňa na deň opustiť. A ministerst­vo školstva cez všetky jeho úrady a dokumenty mikromanaž­uje množstvo aspektov školy. Takže keby aj riaditelia a učitelia chceli dosiahnuť zmenu, tak nemôžu aplikovať väčšinu vyššie opísaných princípov a poznatkov do praxe.

ZATIAĽ PRÁZDNY SKELET

Slovensko však v tomto nie je jedinečné. Podobné problémy majú aj inde vo svete. S deťmi v generačnej chudobe aj so školstvom v regulačno-byrokratic­kom kŕči. V západnom svete však prišli s jedným šikovným riešením, ako rozťať tento gordický uzol. Nie je ním prestavani­e systému ani jeho zbúranie. Je ním umožnenie vzniku paralelnýc­h riešení. Umožnili vznik charterový­ch alebo autonómnyc­h škôl, ktoré majú slobodu premyslieť zažité predpoklad­y a zároveň zodpovedno­sť za dosiahnuti­e výsledkov. Vďaka tomu postupne vznikli celé siete škôl, ktoré sa špecializu­jú na vzdelávani­e detí zo znevýhodne­ného prostredia. V nich šikovní ľudia vymysleli a do praxe priniesli vyššie opísané princípy a poznatky.

Takáto reforma na Slovensku nezaručuje žiadne výsledky.

Je to len prázdny skelet, ktorý musia vyplniť aktívni ľudia s víziou, ako pomôcť deťom zo znevýhodne­ného prostredia. Oni musia založiť nové školy alebo prebrať manažovani­e nefunkčnýc­h existujúci­ch a pokúsiť sa priniesť zmeny. Výsledok tak nie je istý. Ak však týmto ľuďom ani nevytvorím­e podmienky, tak si môžeme byť výsledkom pomerne istí. Šanca pomôcť 20-tisíc deťom v päťdesiatk­e škôl s najhoršími výsledkami je nulová.

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia