Dennik N

V husacej koži

Vždy ma prekvapí, ako skvele vedia ľudia v službách argumentov­ať v neprospech zákazníka

-

Vjeden z posledných marcových dní, keď fúkal ľadový vietor a snežilo, vybrala som sa na plaváreň. Tam sa človek schová pred nečasom, ponorí pod vodu. Na Pasienky chodím štyridsať rokov. A tak už viem, kde mi tam bude zima a kde teplo. Viem, že na toaletách je to lekcia otužovania, ale pod sprchou sa zohrejem. Púšťam ju a čakám, tečie „letná“voda, nie ľadová, ale studená. A časom sa to nemení. Osprchujem si teda nohy a po chvíli vojdem pod sprchu a rýchlo vybehnem. Vravím si, či nie som precitlive­ná, a pýtam sa slečny vedľa, či sa jej tiež zdá studená. „Je mi strašná zima,“odpovedá.

Plávaním sa zohrejem a dúfam, že keď budem vychádzať, sprchy už budú v poriadku. Ale sú rovnako studené a ja vidím ďalšiu paniu, ktorá začudovane odstupuje od prúdu vody a umýva si len nohy. No, prísť zo zimy a ľadového vetra pod studenú sprchu je ozaj ľadová sprcha. Aj vyjsť z bazéna a nemôcť sa po plávaní dobre poumývať.

Keď vychádzam zo šatne, hovorím o tom panej, ktorá predáva lístky. „No, viete, účelom je plávanie. A my sme nezvýšili vstupné a musíme nejako šetriť. A účelom nie je prísť sem a kupkať sa v teplej sprche. Účelom je prísť sem, zaplávať si, opláchnuť sa od bazénovej vody a dobre sa poumývať doma.“Vždy ma prekvapí, ako skvele vedia ľudia v službách argumentov­ať v neprospech zákazníka. Veľký to dar a schopnosť zdedená z obdobia socializmu. Nezmohla som sa na nič, len hlesnúť, že to mi je teda ľúto. Trochu mi do toho ešte drkotali zuby.

Myslím, že dôležitou súčasťou kultúry plávania je hygiena, len za pár minút som si všimla, že ľudia sa vinou studenej vody sprchujú len čiastočne. To, že nie každý ide po plávaní domov, kde by sa vraj mal poriadne umyť, ani nehovoriac. Na plaváreň chodí mnoho starších, ktorí tu nešportujú ani sa nechodia otužovať. Potrebujú sa hýbať vo vode pre rôzne problémy s motorikou. Tým je tiež určená studená sprcha? A čo je účelom chodenia na plaváreň? Myslela som si, že radosť z pohybu. Vo vode. Studenej a teplej.

No nič, vravím si, vyjdúc do ľadového vetra. Idem do kina, tam sa zohrejem. Hoci… Čo keď tam v rámci úspor prestali kúriť? Veď účelom je pozerať film, nie vysedávať v teplučku. To potom môžete doma…

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia