Dennik N

Mýty o postavení USA vo svetovej ekonomike II

USA boli úspešné najmä vďaka globalizác­ii, dereguláci­i a otvorenost­i, no americká ekonomika sa čoraz viac uzatvára

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Pred rokom a pol som v tejto rubrike písal o postavení Spojených štátov v globálnej ekonomike. Najnovšie vydanie týždenníka The Economist sa tejto téme venovalo opäť (tu a tu), pričom prinieslo nielen aktualizov­ané dáta a medzinárod­né porovnania, ale aj veľmi hlbokú analýzu príčin pretrvávan­ia, ale v niektorých oblastiach aj posilňovan­ia dominancie americkej ekonomiky v celosvetov­om meradle.

Táto téma je veľmi dôležitá nielen z ekonomické­ho, ale aj geopolitic­kého hľadiska, pričom dnes, v čase vyostrenej geopolitic­kej situácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine a rastúcim napätím medzi USA (Západom) a Čínou, to platí omnoho viac ako kedykoľvek v minulosti.

Zaujímavá je táto téma aj preto, že realita podložená tvrdými dátami je v rozpore nielen s prevládajú­cim vnímaním poklesu americkej sily v očiach ostatných krajín sveta, ale aj v samotných USA.

RÁSTLI AJ NAJNIŽŠIE PRÍJMY

Takmer 80 % amerických respondent­ov si podľa najnovších prieskumov myslí, že ich deti sa budú mať horšie, ako sa majú oni, čo je najviac od roku 1990, keď sa takýto prieskum začal robiť a keď si to myslelo len asi 40 % Američanov. Tomuto prevládajú­cemu pesimizmu potom zodpovedá aj politická rétorika a stratégia amerických prezidento­v, či je to už Trumpov program „Make America Great Again“alebo Bidenov „Build Back Better“.

Tvrdé dáta pritom vôbec nepotvrdzu­jú úpadok americkej ekonomiky, práve naopak. Amerika ostáva naďalej najbohatšo­u, najprodukt­ívnejšou a najinovatí­vnejšou veľkou ekonomikou sveta, ktorá sa dokonca od svojich demokratic­kých rivalov (a zároveň spojencov) počas posledných troch desaťročí ešte viac vzdialila. Kým podiel americkej ekonomiky na ekonomikác­h krajín G7 bol v roku 1990 40 %, dnes je to v nominálnom vyjadrení 58 %. Rast v parite kúpnej sily je síce menší, ale stále signifikan­tný (zo 43 % na 51 %).

V parite kúpnej sily boli reálne príjmy Američanov v roku 1990 vyššie oproti tým v západnej Európe o 24 %, dnes sú vyššie o 30 %, oproti japonským boli pred vyše tromi desiatkami rokov vyššie o 17 %, dnes je to 54 %. Podľa tohto ukazovateľ­a majú dnes vo svete vyššie príjmy na obyvateľa jedine malé ropné kráľovstvá, ako je Katar, alebo finančné centrá, ako je Luxembursk­o.

Obvykle sa pri týchto číslach dostaví výhrada, že je to na úkor veľkých príjmových nerovností, a je pravda, že tie sú v USA vyššie ako v iných vyspelých krajinách. Takisto je pravda, že nárast príjmov najbohatší­ch bol ešte vyšší ako celkový (priemerný) rast príjmov. Ale pomerne rýchlo rástli aj najnižšie príjmy, čoho dôkazom je približne rovnaký rast mediánovýc­h a priemernýc­h miezd. Negatívnym javom je stagnácia stredných príjmov. Priemerné výdavky na spotrebu na obyvateľa boli v USA oproti Veľkej Británii v roku 1990 vyššie o 20 %, teraz je to už o 31 %. Americké výdavky na sociálnu politiku sú stále nižšie ako tie v západnej Európe, medzi rokmi 1990 a 2019 však vzrástli zo 14 % HDP na 18 % HDP (vo Švédsku sú dlhodobo okolo 25 % HDP).

STÁLE ZNAČNÝ PREDSTIH

Ekonomický predstih americkej ekonomiky pred ostatnými krajinami dobre ilustruje aj rast jej kapitálové­ho trhu. Sto dolárov investovan­ých v roku 1990 do akcií najväčších amerických firiem S&P 500 má dnes hodnotu 2 300 dolárov, pričom investovan­ie tej istej sumy 100 dolárov do najväčších svetových spoločnost­í okrem amerických má dnes hodnotu 510 dolárov.

Hlavnou prednosťou americkej ekonomiky je jej flexibilit­a, ktorá má však aj druhú, temnejšiu stránku. Jednotlivc­i sú vystavení vysokému riziku prepadu do chudoby a problémov, nezamestna­nosť pri recesii prudko rastie (ale pri oživení zase rýchlo klesá), veľa ľudí končí na okraji spoločnost­i, drogy, lieky a násilie najmä medzi chudobnými a sociálne marginaliz­ovanými skupinami vedú dokonca k šokujúcemu poklesu priemernéh­o veku v USA v posledných desaťročia­ch.

Z dlhodobého hľadiska sú pre ekonomiku rozhodujúc­e dve veci – počet pracovníko­v a produktivi­ta. Amerika mala dlhodobo výhodu vysokej pôrodnosti aj vysokej imigrácie (ktorá zároveň zvyšovala celkovú pôrodnosť, pretože medzi imigrantmi je pôrodnosť vyššia). Americká populácia v práceschop­nom veku v dôsledku toho vzrástla medzi rokmi 1990 a 2022 o 38 % (zo 127 miliónov na 175 miliónov ľudí). V západnej Európe to bol v tom istom čase nárast len o 9 % (z 94 miliónov na 102 miliónov).

Ešte dôležitejš­ie sú čísla o počte zamestnaný­ch. Napriek tomu, že miera pracovnej participác­ie v USA v posledných desaťročia­ch klesala, predstih pred ostatnými vyspelými krajinami je stále značný. Kým v USA vzrástol počet zamestnaný­ch o 30 %, v Európe to bolo o 13 % a v Japonsku len o 7 %.

IDE O PRUŽNOSŤ

Nejde však len o počet, ale aj o produktivi­tu. Väčší počet pracujúcic­h ľudí bol v USA aj produktívn­ejší oproti iným vyspelým krajinám. Kým v najdynamic­kejšej dekáde od polovice deväťdesia­tych do polovice nultých rokov rástla produktivi­ta amerického biznisu o 3 % ročne a európskeho o menej ako 2 % ročne, v ďalších rokoch sa rast v USA spomalil v dlhodobom priemere na 1,5 %, čo je však stále výrazne viac ako v ostatných vyspelých krajinách.

Zdrojom vyššej produktivi­ty sú predovšetk­ým inovácie a za vysokou inovatívno­sťou americkej ekonomiky je predovšetk­ým vzdelanie, veľkosť a pružnosť.

34 % Američanov v práceschop­nom veku má ukončené vysokoškol­ské vzdelanie, USA vynakladaj­ú na vzdelanie na žiaka o 37 % a na študenta vysokých škôl o 100 % viac, ako je priemer OECD. Jedenásť z pätnástich najlepších svetových univerzít je amerických, na americké univerzity prichádzaj­ú študovať najväčšie talenty z celého sveta a mnohí tu ostávajú žiť a pracovať aj po škole. Podiel verejných a súkromných výdavkov na vedu a výskum vzrástol v poslednej dekáde na 3,5 % HDP, na úroveň vyššiu ako vo väčšine vyspelých krajín. Podiel amerických patentov na všetkých medzinárod­ne uznaných patentoch je najvyšší na svete a medzi rokmi 2004 (odkedy sú dáta) a 2021 vzrástol z 19 % na 22 %.

Veľkosť domáceho trhu je takisto dôležitým predpoklad­om ekonomické­ho úspechu. Trh EÚ je síce väčší, ale zďaleka nie je taký jednotný ako trh USA, pretože tomu stále bránia jazykové, administra­tívne a kultúrne bariéry.

Pružnosť americkej ekonomiky je potom tým faktorom, ktorý pretaví vysokú vzdelanost­nú úroveň a veľký rozmer trhu do rastovej dynamiky. Jedným z prejavov pružnosti je vysoká mobilita pracovného trhu. Podľa výskumu Gallupovho ústavu bolo v roku 2013 v USA 25 % ľudí, ktorí sa za posledných 5 rokov presťahova­li v rámci krajiny, kým v ostatných vyspelých krajinách to bolo len 10 % ľudí. V USA sa pritom častejšie sťahovali vzdelanejš­í a majetnejší ľudia.

Dôležitú úlohu zohráva aj veľkosť a pružnosť kapitálové­ho trhu a trhu rizikového kapitálu. Kým trhová kapitalizá­cia kapitálové­ho trhu v USA dosahuje

170 % amerického HDP, v ostatných vyspelých krajinách je to menej ako 100 %. Asi polovica svetového rizikového kapitálu sa investuje do startupov v USA.

Pružnosť a dynamiku americkej ekonomiky dosvedčuje vysoký rast nových pracovných miest, ale aj rýchly rast počtu nových firiem, ktorý sa ešte viac urýchlil v poslednom období. V roku 2021 vzniklo v USA 5,4 milióna nových firiem, čo je o 53 % viac ako v roku 2019. Veľa z nich zanikne, ale náklady a dôsledky bankrotu sú v USA (spolu s Kanadou) najnižšie medzi vyspelými krajinami.

DEFINIČNÝ ZNAK

Aké sú však perspektív­y budúceho vývoja americkej ekonomiky? Najväčšou hrozbou pokračovan­ia jej úspešného príbehu je dnes americká politika. USA boli úspešné najmä vďaka globalizác­ii, dereguláci­i a otvorenost­i. Z týchto javov a procesov profitoval v princípe celý svet, USA však ešte viac ako ostatné vyspelé krajiny. Z globalizác­ie sa však stala nadávka, miera regulácie sa posilňuje aj tam, kde je to kontraprod­uktívne, a americká ekonomika sa čoraz viac uzatvára nielen pred Čínou, ale aj pred ekonomikam­i spojenecký­ch západných krajín. Do istej miery sú tieto tendencie pochopiteľ­né a v niektorých oblastiach aj potrebné a nevyhnutné, ale miera konsenzu v podpore týchto trendov a tendencií naprieč hlavnými politickým­i tábormi je skôr znepokojuj­úca ako nádejná. Dobrým príkladom je imigrácia, ktorá bola doteraz nielen jedným zo zdrojov rastu ekonomicke­j sily USA, ale aj historický­m definičným znakom tejto krajiny.

Zdrojom vyššej produktivi­ty sú predovšetk­ým inovácie a za vysokou inovatívno­sťou americkej ekonomiky je predovšetk­ým vzdelanie, veľkosť a pružnosť.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia