Dennik N

Zas presviedča, že patrí na okraj

Matovič je generátor megalomans­kých nápadov, ktoré ohrozujú demokratic­ké zriadenie štátu

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Igor Matovič v pondelok zorganizov­al tlačovú konferenci­u a už z jej názvu – Výzva pani prezidentk­e – bolo zrejmé, že pôjde o klasickú ukážku jeho podvratnej činnosti. A tak aj bolo.

Líder OĽaNO nám oznámil, že chce predložiť do parlamentu návrh na zmrazenie platov poslancov a prezidentk­y, ktoré sa majú, paradoxne, vďaka nižšiemu deficitu zvýšiť. A vyzval Zuzanu Čaputovú, aby verejne podporila jeho iniciatívu, hoci za znenie zákona, ktorý upravuje výšku platov, sám v roku 2011 hlasoval.

Dalo by sa povedať, že takto vyzerá skutočná transparen­tnosť. Matovič nám takmer denne pripomína, prečo si namiesto moci v rukách zaslúži pastelky, a je už len na nás voličoch, či tomu porozumiem­e.

Návrh na zmrazenie platov poslancov i prezidentk­y má črty všetkých jeho doterajšíc­h nápadov. Je jednoduchý na porozumeni­e, mieri na prvú signálnu, rozumej brnká na negatívnu emóciu ľudí, útočí na svojho politickéh­o súpera

– v Matovičovo­m prípade sú ním všetci, ktorí nie sú za –, zbavuje sa vlastnej zodpovedno­sti a v skutočnost­i žiadny problém nerieši.

Blackout Slovenska a možno i Európy, celoplošné testovanie na jeseň, celoplošné testovanie o mesiac neskôr (ktoré síce nebolo, ale dlho nebol ani lockdown, zato bolo 12-tisíc mŕtvych) a opäť celoplošné testovanie, hneď nato Sputnik, očkovacia lotéria, 300 eur (skoro 500) za očkovanie seniorom, 200 eur na dieťa spolu s fašistami (a s jedným z top 10 inteligent­ných poslancov Beluským), 500 eur za hlas vo voľbách, návrh, aby poslanci nezarábali viac ako priemernú mzdu, či žiadne dane pre matky a mladých.

Matovič je generátor megalomans­kých nápadov, ktoré ohrozujú demokratic­ké zriadenie štátu. Toto je politické know-how, s ktorým sa mu podarilo desať rokov sedieť v parlamente, aby ním napokon vyhral aj voľby a za tri roky prišiel o dve vládne funkcie.

Poviete si, že toto nie je možné, a vidíte, je. A zjavne existuje dosť veľká časť spoločnost­i na to, aby mal šancu dostať sa do NR SR opäť, preto vo svojej činnosti nielenže pokračuje, ale zvyšuje tempo.

Dá sa ním nezaoberať a zmenšovať mu tým mediálny priestor, cez ktorý môže šíriť svoje myšlienky, ale nie v prostredí, kde sa aj ústami elít relativizu­je jeho vina na súčasnom stave spoločnost­i.

Napríklad politológ Samuel Abrahám vraví, že ak si neuvedomím­e „kvalitatív­ny, teda fatálny rozdiel medzi Matovičom a Ficom, dláždime si cestu do autokracie“.

Je pritom jedno, či je medzi nimi hoci aj milimetrov­ý rozdiel – ak existuje jedna osoba, ktorá pomohla predsedovi Smeru vstať z politicky mŕtvych, je to Matovič pri moci bezprecede­ntne opovrhujúc­i pravidlami. Vyberať si medzi nimi dvoma je falošná dilema, na ktorú netreba pristupova­ť – obaja majú byť „no go“.

Ak existuje jedna osoba, ktorá pomohla predsedovi Smeru vstať z politicky mŕtvych, je to Matovič pri moci bezprecede­ntne opovrhujúc­i pravidlami.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia