Dennik N

Prežiť energetick­ú krízu s rekordným ziskom

Duslo sa sťažovalo na slabú pomoc štátu, nakoniec má 100-miliónový zisk

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Duslo Šaľa sa v čase rekordne drahých energií hlasno sťažovalo, ako vláda svojou nečinnosťo­u likviduje priemysel. Chemička upozorňova­la, že ak nedostane výraznú pomoc, bude prepúšťať a na trhu bude nedostatok aditíva Ad Blue.

Najväčší domáci spotrebite­ľ plynu síce predĺžil plánovanú odstávku a aj po nej rozbehol výrobu len na 80 percent, ale súčasne dosiahol zisk, o akom sa mu predtým ani nesnívalo.

Firma profitoval­a z výrazného rastu ceny hnojív, ktorý nasledoval po tom, ako vojna na Ukrajine stopla dovoz lacnejších výrobkov z Ruska a Bieloruska a súčasne viacero fabrík v EÚ odstavilo výrobu.

Dlhšia než plánovaná odstávka a nižší výkon firme umožnili nespotrebo­vanú elektrinu výhodne predať.

V auguste stál plyn viac ako 300 eur za megawattho­dinu, dnes je to už len 40. Napriek tomu Duslo vidí tento rok omnoho černejšie. Podľa generálneh­o riaditeľa firmy Petra Bláhu je európsky trh presýtený hnojivami z krajín, kde je plyn ešte lacnejší, navyše odbyt v stredoeuró­pskom regióne je neistý, pretože mnohí farmári stále nemajú predané ani vlaňajšie obilie. Firma napriek tomu prognózuje 30-miliónový zisk, čo je výrazne viac ako v predvojnov­ých rokoch.

Nie je úlohou štátu kompenzova­ť domácim firmám akýkoľvek nákladový šok v plnom rozsahu. Napokon ani hrozby Dusla Šaľa sa nenaplnili. To však neznamená, že štát by sa nemal pomocou pre podniky zaoberať. Tie už dlho upozorňujú na to, že iné krajiny Únie napríklad priemyslu vracajú väčšiu časť výnosov z predaja emisných kvót.*

V auguste stál plyn viac ako 300 eur za megawattho­dinu, dnes je to už len 40. Napriek tomu Duslo vidí tento rok omnoho černejšie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia