Dennik N

Ruská armáda si osvojuje myslenie tajnej služby

Niektorí programáto­ri ruských IT firiem napojených na režim sa zúčastňova­li na konferenci­ách po celom svete

- Preklad: J. Vasin ANDREJ SOLDATOV Invesigatí­vny novinár

Konzorcium medzinárod­ných médií zverejnilo rozsiahle vyšetrovan­ie ruských kybernetic­kých kapacít na základe uniknutých súborov VTC Vulcan. Vyšetrovan­ie trvalo niekoľko mesiacov a my sme pomohli mníchovské­mu investigat­ívnemu tímu Paper Trail Media a denníku The Guardian zorientova­ť sa v tomto obrovskom súbore údajov.

VTC (vedecko-technické centrum) Vulkan je moskovská spoločnosť, ktorá sa zaoberá informačno­u bezpečnosť­ou. Je dodávateľo­m pre ruskú armádu, FSB a SVR (zahraničná rozviedka – pozn. prekl.).

NOVÉ PRAVIDLÁ A NOVÁ MENTALITA

Zo spisov (ktoré sú známe ako spisy Vulkan) vyplýva, ako skupina popredných ruských IT inžinierov roky pracovala na základe zmlúv s ruskou vojenskou rozviedkou a FSB. Vyšetrovan­ie trvalo niekoľko mesiacov.

Akty Vulkan odkrývajú nový priestor spolupráce medzi ruskou armádou a spravodajs­kými službami. A takisto ukazujú, o koľko agresívnej­šími sa stali Putinove bezpečnost­né zložky.

Z historické­ho hľadiska medzi armádou a tajnými službami nikdy neexistova­la veľká láska. Armáda nikdy nezabudla na stalinské čistky a od nástupu

Putina k moci si FSB zachovala a dokonca zvýšila svoje kontrolné právomoci nad armádou. Nikto nemá rád, keď mu ktosi dýcha na krk.

Ruská armáda a kontrarozv­iedka sa nielenže nemali rady, ale na svet sa pozerali odlišnou optikou. Putinova éra so sebou priniesla nové pravidlá a novú mentalitu.

ÚPLNÁ KONTROLA

Vezmite si projekt na vytvorenie hardvérové­ho a softvérové­ho komplexu Amezit od VTC Vulkan. Spoločnosť Vulkan získala zákazku na vývoj Amezitu od Rostovskéh­o vedeckého inštitútu RNIIRS, jedného z mála ruských výskumných centier, ktoré priamo vlastní Federálna bezpečnost­ná služba. „Amezit vyvinuli ako nástroj, ktorý by operátorov­i umožnil prevziať kontrolu nad všetkými typmi komunikáci­e v jednom regióne – od mobilných sietí až po sociálne siete – a v prípade potreby by mohol tento región izolovať od vonkajšieh­o sveta.“

Stručne povedané, cieľom Amezitu je úplná kontrola informácií; nielen prostrední­ctvom cenzúry, ale aj prostrední­ctvom vytvárania želaného obrazu o svete. Časť projektu je určená na šírenie dezinformá­cií v sociálnych médiách.

Znie to ako opis nástrojov FSB, ktorá vždy považovala slobodu informácií za priamu hrozbu pre stabilitu režimu. Amezit však nebol určený na použitie FSB. Rostovský inštitút pôsobil ako zásterka pre ruskú armádu. Práve armáda si objednala vývoj systému – konkrétne oddelenie pokročiléh­o medzidruho­vého výskumu a špeciálnyc­h projektov ministerst­va obrany.

Môže sa zdať, že práve tento projekt si ruská armáda objednala na použitie na Ukrajine. Z dokumentov však vyplýva, že armáda takto uvažovala šesť rokov pred ruskou inváziou v roku 2022.

NIEČO, O ČOM NEVEDIA

Akty Vulkan takisto ukazujú, že ruská armáda opustila sovietsku myšlienku nepoužívať útočné zbrane v čase mieru. Hranice medzi vojnou a mierom sa v Rusku nielenže rozmazali, ale už ani neexistujú.

A to súčasnú ruskú armádu približuje k mysleniu tajnej polície. Armáda začala používať nástroje, ktoré zavádzajú cenzúru a blokovanie informácií spolu so šírením dezinformá­cií v Rusku aj mimo neho.

Súbory STC Vulcan takisto kladú zložité otázky o zodpovedno­sti programáto­rov, ktorí pracovali na projektoch pre vojenské a spravodajs­ké služby.

Niektorí z nich si dobre uvedomujú, čo robia. Spoločnosť Vulkan má licenciu FSB na prácu so štátnym tajomstvom, z čoho vyplýva, že firma musí mať oddelenie pracujúce v utajenom režime, ktorého hlavnou úlohou je úplná transparen­tnosť voči FSB.

Mnohí z programáto­rov spoločnost­i Vulkan sú absolventm­i popredných technickýc­h univerzít, ako je napríklad Moskovská štátna technická univerzita Baumana, ktorá má dlhodobé väzby na armádu. Sú produktom sovietskeh­o systému vytvárania inžinierov, ktorí slúžia vojensko-priemyseln­ému komplexu.

Budúci sovietski inžinieri sa po desaťročia učili technickým zručnostia­m, ale ich vzdelanie bolo vždy veľmi úzke. Učili ich pracovať na projektoch bez toho, aby sa pýtali, na čo sú určené. Humanitné predmety neboli silnou stránkou technickýc­h univerzít a kurzy o etike povolania nikdy neexistova­li. Výmenou za vypestovan­ú lojalitu inžinieri získavali spoločensk­ý status a relatívne vysoké platy. Tento model vzdelávani­a sa nezmenil ani po rozpade Sovietskeh­o zväzu. Nové generácie inžinierov sa vyučovali podľa sovietskeh­o modelu. K tomu sa pridružil odpor voči Západu, pretože študenti a ich rodičia po skončení studenej vojny o získaný spoločensk­ý status prišli.

DO SVETA

Putin, jeho armáda a špeciálne služby sa naučili tento zdroj dobre využívať. Keď do vojensko-priemyseln­ého komplexu vrátili peniaze zo štátneho rozpočtu, ruskí IT inžinieri začali s väčším nadšením získavať vojenské zákazky, ktoré boli pridelené spoločnost­iam, ako je VTC Vulkan, historicky blízkej Moskovskej štátnej technickej Baumanovej univerzite.

Na rozdiel od obdobia studenej vojny však nové generácie inžinierov nie sú úzko zameraní špecialist­i, ktorí dokážu pracovať len so zastaraným­i sovietskym­i technológi­ami. Ruskí IT špecialist­i sa dobre vyznajú v západnej technike (Amezit by nemohol vzniknúť na výlučne ruskom softvéri), sú vzdelaní a dobre sa orientujú v globálnom svete.

V spisoch Vulkan sú dokumenty, ktoré dokazujú, že programáto­ri VTC Vulkan sa často zúčastňova­li na IT konferenci­ách po celom svete. Niektorí z nich opustili Rusko a našli si prácu v medzinárod­ných spoločnost­iach, ako sú Siemens a Amazon.

Spoločnosť Siemens sa k tomu odmietla vyjadriť, ale uviedla, že prijímanie zamestnanc­ov, ktorí predtým pracovali pre ruské spoločnost­i v oblasti IT bezpečnost­i, berie „veľmi vážne“. Spoločnosť Amazon uviedla, že zaviedla „prísne kontroly“, a dodala, že ochrana údajov zákazníkov je jej „najvyššou prioritou“.

Napriek tomu je zrejmé, že zamestnanc­i spoločnost­í, ako je VTC Vulcan, naďalej opúšťajú Rusko, a to aj z obavy pred mobilizáci­ou.

STÁLE ZRANITEĽNÍ

To všetko vyvoláva nepríjemné otázky. Predstavuj­ú niektorí bývalí zamestnanc­i spoločnost­í, ako je napríklad VTC Vulkan, potenciáln­u bezpečnost­nú hrozbu pre západných zamestnáva­teľov? Nakoľko je bezpečné alebo etické zamestnať ruského inžiniera so skúsenosťa­mi v oblasti informačne­j bezpečnost­i, čo v Moskve často znamená pracovať pre spoločnosť ako VTC Vulkan?

Aj keď inžinier odíde z Ruska a vezme si so sebou rodinu, stále bude mať doma priateľov a príbuzných, v dôsledku čoho by mohol byť zraniteľný­m voči tlaku ruských bezpečnost­ných služieb.

Tento problém má však aj druhú stránku: je rozumné a spravodliv­é odoprieť ruským IT špecialist­om prácu a fakticky ich prinútiť vrátiť sa do Ruska, vzhľadom na to, čo ich čaká?

Napokon, Kremeľ vníma týchto inžinierov ako zdroj, ktorého úlohou je pomáhať štátu tvárou v tvár sankciám, čo zahŕňa aj pomoc vo vojne.

Niektorí z nich opustili Rusko a našli si prácu v medzinárod­ných spoločnost­iach, ako sú Siemens a Amazon.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia