Dennik N

Baníci riskujú v každej jednej chvíli

Metán, ktorý zranil osem ľudí, je bez farby, chuti a zápachu

- DANIEL VRAŽDA reportér DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Výbuch metánu v podzemnej uhoľnej bani je niečo, čo hrozí každú minútu, a baník s týmto vedomím musí žiť. História baníctva za roky posunula diagnostik­u únikov tohto plynu na vysokú úroveň, no metán je taký špecifický plyn, že úplne stopercent­nú istotu, že sa niečo nestane, mužom pod zemou nik nedá.

Pri výbuchoch metánu v baniach len za posledných 16 rokov zahynuli po celom svete stovky baníkov.

ČO SA DIALO

To, čo sa stalo v stredu popoludní pri vyhorení metánu v Bani Nováky, už vyšetruje okrem banských úradov aj polícia, ktorá už začala trestné stíhanie pre prečin všeobecnéh­o ohrozenia.

Z doteraz zverejnený­ch informácií je známe, že došlo pravdepodo­bne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Záchranári okamžite zasiahli a spolu s ďalšími baníkmi dostali zranených von z bane.

Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Štyria sú hospitaliz­ovaní s ťažkými popálenina­mi v nemocnicia­ch v Bratislave a Košiciach. Dvaja z baníkov sú z Poľska a jeden je Ukrajinec.

Po ďalšom veľkom nešťastí na Slovensku je dobré si pripomenúť, že Baňa Nováky je poslednou na hornej Nitre, kde sa ešte ťaží. Pôvodne ju mali definitívn­e zatvoriť až v roku 2027, ťažbu však ukončia už v závere tohto roku.

„Dorúbaním (stenového porubu v Novákoch), v závere tohto roka bude ukončená domáca ťažba hnedého uhlia na hornej Nitre v zmysle uznesenia vlády, ktorým sa prihlásila k Európskym klimatický­m cieľom a vyhlásila útlmový program pre uhoľné baníctvo,“vysvetľuje hovorkyňa HBP Adriana Siváková. Rizikové povolanie, ktoré vždy sprevádza nebezpečen­stvo výbuchov či závalov a spôsobuje dlhodobé zdravotné problémy, sa tak pomaly blíži na hornej Nitre ku koncu.

Riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík tvrdí, že baníci nemohli predpoklad­ať, čo sa stane, pre

Baníci nemohli predpoklad­ať, čo sa stane, pretože metán je plyn bez farby, chuti a zápachu. Stanislav Paulík

riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice

tože metán je plyn bez farby, chuti a zápachu. Nováky sú zaradené medzi takzvané plynujúce bane, čo znamená, že sa s únikmi metánu počíta, no podľa Paulíka došlo k atypickému vývoju lebo „má nízke koncentrác­ie“.

Do bane sfáral vo štvrtok ráno tím vyšetrovac­ích inšpektoro­v pod vedením Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici.

METÁN POTREBUJE KONCENTRÁC­IU A SPÚŠŤAČ

Metán je najjednodu­chšou zlúčeninou uhlíka a vodíka. Vyskytuje sa aj v podzemí, akumuluje sa v rôznych vrstvách a k jeho uvoľneniu môže dôjsť aj banskou činnosťou.

V podzemí, teda aj v baniach sa metán prirodzene hromadí v dutinách a v spojení so vzduchom môže vytvárať výbušnú zmes. Môže unikať pomaly cez malé trhliny, alebo sa hromadí v kavernách.

Aby plyn vybuchol, musí byť koncentrác­ia metánu v banskej atmosfére od päť do pätnástich percent. Najvýbušne­jšia je údajne koncentrác­ia blízka desiatim percentám, pri 16 percentách už metán horí.

O rizikách výbuchu hovoril Denník N s dlhoročným odborníkom na banskú činnosť, ktorý si želal zostať v anonymite.

„O tom, či metán vybuchne, alebo horí, rozhoduje koncentrác­ia metánu v prostredí. Buď ho je málo, alebo veľa, vtedy „len“horí… Najprv sa hovorilo o výbuchu, potom o vyhorení metánu. Ak je pravda to, čo som zachytil v správach, že lekári ošetrovali zranenia spôsobené tlakovou vlnou, tak tá pri horení nevzniká.“

Špecialist­a na baníctvo hovorí, že bez spúšťača metán nemôže horieť ani vybuchnúť. Spúšťačom môže byť napríklad iskra z elektrické­ho vedenia, alebo taká, ktorá vznikne mechanicky pri práci. „Metán sa sám od seba nemôže vznietiť. Potrebuje koncentrác­iu a iniciátor. Keby tieto podmienky neboli, metán je tam dodnes,“reagoval banský odborník.

Prítomnosť metánu v baniach sleduje špeciálna technika umiestnená na rôznych miestach v bani. Dispečer na povrchu sleduje, či stúpa koncentrác­ia. Elektrické zariadenia sú nastavené tak, že keď stúpne hodnota metánu nad prípustnú hranicu, mali by sa automatick­y vypnúť. Okrem toho sa kontroluje prítomnosť plynov na pracovisku optoelektr­onickými systémami dva razy za zmenu. Ani tieto opatrenia však nevylučujú náhle uvoľnenie metánu.

NOVÁKY KONČIA S ŤAŽBOU V TOMTO ROKU

Spoločnosť Hornonitri­anske bane Prievidza plánuje do konca roka vyťažiť posledných 780-tisíc ton hnedého uhlia v Bani Nováky. V baniach Cigeľ a Handlová už v rámci útlmového programu ťažba skončila.

Práve v Bani Handlová sa stalo v auguste 2009 najväčšie banské nešťastie na Slovensku. V uhoľnej bani explózia usmrtila až 20 ľudí, konkrétne 11 banských záchranáro­v a 9 baníkov spoločne hasiacich požiar. V HBP momentálne pracuje takmer 1840 ľudí, vyše tisíc z nich je baníkov. Časť z nich zostane pracovať podľa potreby a určite minimálne najbližšie dva roky na uzatváraní podzemia, likvidácii banskej prevádzky a na revitalizá­cii územia.

Na útlm baníctva na hornej Nitre poskytlo Ministerst­vo hospodárst­va HBP dotáciu vyše 11,7 milióna eur na hradenie mimoriadny­ch výdavkov spojených s uzatváraní­m baní a pre zamestnanc­ov, ktorí prišli o prácu.

Spoločnosť Hornonitri­anske bane Prievidza sa po útlme baníctva chce zamerať na oblasť opráv a revízií vagónov, výrobu podvozkov, projekt zásobovani­a teplom, na rozšírenie už existujúce­ho skleníkové­ho hospodárst­va, chovu sumčeka afrického a na revitalizá­ciu areálu Bane Cigeľ.

Na podporu zamestnano­sti predložili 25 projektový­ch zámerov, s ktorými sa budú uchádzať o peniaze z Fondu na spravodliv­ú transformá­ciu.

DRAHÉ UHLIE, KTORÉ ZLE HORÍ

Bane mohli byť zatvorené už dávno. Neďaleká uhoľná elektráreň Nováky, ktorá z nich brala uhlie, nie je pre slovenskú energetiku životne dôležitá. Fungovala v podstate iba preto, aby živila Hornonitri­anske bane a na vyrovnávan­ie výkyvov v prenosovej sústave.

Navyše hnedé uhlie, ktoré sa v baniach ťaží, patrí medzi najmenej kvalitné v Európe – slabo horí a je drahé. Prezývajú ho aj „uhoľný prach“. Ťaží sa hlbinne, nie povrchovo, čo by bolo lacnejšie. V cene za megawattho­dinu elektriny preto Nováky nedokážu konkurovať iným elektrárňa­m.

Keďže HBP by neutiahli ťažbu hnedého uhlia, štát im pomáha cez nepriame dotácie sumou okolo 110 miliónov ročne. Nepriama dotácia znamená, že štát neprispiev­a priamo baniam, ale Slovenským elektrárňa­m na to, aby vyrábali elektrinu zo slovenskéh­o uhlia. Na tieto dotácie sa skladajú všetci odberateli­a v účtoch za elektrinu. Za posledných skoro dvadsať rokov takto dostali bane stovky miliónov eur.

Existenčná závislosť baní od štátu siaha až do roku 2005, keď vláda Mikuláša Dzurindu, v ktorej ako minister hospodárst­va sedel Pavol Rusko, odhlasoval­a, že štátne elektrárne budú povinne brať uhlie od Hornonitri­anskych baní.

Vláda na to využila právomoc, ktorá má názov všeobecný hospodársk­y záujem (VHZ) a využíva sa aj dnes, keď na základe neho dodávajú Slovenské elektrárne zlacnenú elektrinu pre domácnosti.

Všeobecný hospodársk­y záujem na spaľovanie slovenskéh­o uhlia bolo nutné opakovane každý rok predlžovať. No v roku 2015 kabinet Roberta Fica (Smer) odsúhlasil pomoc pre bane na niekoľko rokov dopredu. Baníci tak mali istý balík peňazí až do roku 2030.

No keď v roku 2018 Roberta Fica vystriedal v premiérske­j stoličke Peter Pellegrini, rozhodla sa vláda VHZ predčasne ukončiť. Ako termín pre ukončenie spaľovania uhlia stanovila rok 2023. Slovensko tým okrem iného zníži aj množstvo emisií skleníkový­ch plynov.

V tomto roku bane vyťažia 780-tisíc ton, pričom kedysi to bolo viac ako dva milióny ton uhlia ročne. V „zlatej ére“, v 80. rokoch, pracovalo na hornej Nitre v baniach viac ako 14-tisíc ľudí. Vlani to bolo už len okolo dvoch tisíc a tisícku prepustia postupne počas tohto roka.

UHĽOBARÓN ČIČMANEC

Dlhoročným majiteľom HBP je Peter Čičmanec, ktorému sa darilo už za éry Vladimíra Mečiara. Čičmanec sa stal riaditeľom štátneho HBP v roku 1995, o rok na to sa podnik privatizov­al cez takzvanú zamestnane­ckú akciovku.

Celý balík akcií Hornonitri­anskych baní Prievidza vlastní akciovka Hornonitri­anske bane zamestnane­cká (HBZ). Vlastnícka štruktúra je spletitá, keďže vo verejných registroch nemusia byť uvedení akcionári s podielom menším ako 25 percent.

Podľa registra vlastní Čičmanec 6142 z celkových 13 725 akcií zamestnane­ckej HBZ, čo predstavuj­e podiel 44,75 percenta. Podľa zápisníc z valných zhromažden­í sa dá zistiť, že jeho manželka vlastní ďalších 3 283 akcií a jeho dcéra Petra Sládečková 854 akcií. Dohromady teda majú až 10 279 akcií, čo je 74,8 percenta akcií.

KAUZA ALOBAL

Bane si „spravili meno“aj kauzou alobal. Týkala sa poslanca Národnej rady, okresného predsedu Smeru a Čičmancovh­o blízkeho človeka Vladimíra Jánoša. Začala sa videom z roku 2015, na ktorom vtedajšia Jánošova manželka hovorila o tom, že Jánoš zvykol veľkú hotovosť peňazí baliť do alobalu.

Neskôr tvrdila, že malo ísť o korupčnú schému. Peniaze zo štátom dotovaných baní sa mali vracať cez Jánoša späť k Smeru, ktorý bol v tom čase pri moci. Prípad sa vyšetroval, NAKA však oznámila, že porušenia zákona nenašla.

„Boli chvíle, keď som videla, že doniesol v hnedom sáčku – taký ako na pečivo – bankovky. Bolo to ešte v korunách. Veľké množstvo,“vravela Iveta Jánošová na videu, ktoré neskôr museli médiá stiahnuť zo svojich webov. „Povedal mi, aby som išla zobrať alobal, a balil to do alobalu. Keď som sa ho opýtala, prečo do alobalu, že v prípade horenia bytu, aby tie peniaze nezhoreli.“

Jánošová na videu tvrdila, že jej muž spolupraco­val s Čičmancom aj s premiérom Ficom. „Hovoril mi to tak. Stretávali sa v baniach a vždy sa niečo dohodlo a potom prišiel s takým balíkom peňazí. Robil to takto pravidelne,“tvrdila na nahrávke.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK ??
FOTO N – TOMÁŠ HRIVŇÁK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia