Dennik N

Nekupujte ochutené zubné pasty

Ak pacient nemá o kúpe strojčeka doklad, nevie sa pri probléme brániť, vraví čeľustný ortopéd

-

Strojček na zuby vám nemôže dať bežný zubár, dentálny hygienik ani zubný technik. Podľa zákona to môže urobiť iba čeľustný ortopéd, ktorý na to má špecializá­ciu. Lekári varujú, že sa vyrojilo veľa firiem, ktoré ponúkajú priesvitné strojčeky za výhodnejši­e ceny, ale nemajú na to odbornosť. Pacienti nemajú záruku, aký vplyv to bude mať na ich zuby a zdravie, varuje predseda Slovenskej ortodontic­kej spoločnost­i Marián Sabo.

Z veľkého prieskumu zdravia tínedžerov vyplynulo, že každé druhé dievča a každý tretí chlapec sa trápia, ako vyzerajú ich zuby. Prekvapilo vás toto číslo?

Neprekvapi­lo. Medzi čeľustnými ortopédmi je to známa informácia, štúdie v našom odbore ukazujú podobné výsledky už dlho. A to najmä v USA, kde majú dobre preskúmané, že budúce úspešné uplatnenie človeka súvisí aj so zdravým chrupom a s pekným úsmevom. Ak majú deti krivé zuby, hendikep si začnú uvedomovať už v skorom veku. Ovplyvňuje to ich každodennú socializác­iu – zakrývajú si ústa rukou, krotia sa v usmievaní či rozprávaní. Je dôležité aktívne to riešiť už u detí. Dnes máme také prepracova­né metódy a technológi­u, že nežiaduci stav chrupu vieme úspešne liečiť.

Asi málokto má stopercent­ne perfektné zuby. Niekto má odchýlky, vďaka ktorým je jedinečný – napríklad medzeru medzi zubami či mierny predkus. Potrebujem­e dokonale rovné zuby?

Nemusia byť dokonale rovné, pre mňa je dôležité, aby bol chrup funkčný. Preto z môjho pohľadu do dokonalého chrupu spadá aj človek s medzierkou medzi zubami alebo miernym stesnaním. To je iba estetický problém. Dôležité je, či je funkcia žuvacieho systému – čeľuste, sánky, zubov, jazyka – v poriadku. Alebo či si môže pacient bez problémov čistiť zuby, pretože čím sú zuby krivšie, tým komplikova­nejšia je hygiena a stúpa riziko problémov. Nemenej dôležité je, aby bol s chrupom sám spokojný.

Ako to myslíte?

Pre mňa je prioritou funkčný chrup, ktorý vydrží človeku po celý život, nie mierne posunutá jednotka. Je na špecialist­ovi, aby neriešil iba vizuálnu stránku predných zubov, ale pozrel sa na chrup komplexne. Ako stav chrupu vplýva na artikuláci­u či správne dýchanie. Špecialist­a sa pozerá na dlhodobé zdravie pacienta.

Čo je to funkčný chrup? Hovoríte o dýchaní či artikuláci­i – čo všetko ovplyvňuje nesprávny chrup?

Čeľuste a zuby ovplyvňujú reč, artikuláci­u a správne uloženie jazyka. Vplýva na to, ako žujeme potravu aj ako dýchame. Niektorí pacienti majú spodnú sánku posunutú dozadu až tak, že majú zúžené dýchacie cesty. Dýchajú viac ústami a majú ich v noci otvorené. Preto sa napríklad u malých detí skúma, či v noci chrápu. Vtedy sa aj v spolupráci s ORL lekármi skúma správne fungovanie krčných a nosných mandlí.

Ako zuby ovplyvňujú reč?

Ak má niekto napríklad medzery medzi zubami, ťažko sa mu správne vyslovujú sykavky. Ak má niekto otvorený zhryz – nestretáva­jú sa mu horné a dolné rezáky –, tak doň vkladá jazyk a šušle. Počuť to najmä u detí, a preto je dôležité, aby sa dostali k špecialist­ovi čo najskôr. My v spolupráci s logopédmi pomáhame vylepšiť výslovnosť.

Aktuálne sa u čeľustného ortopéda lieči približne 6 percent detí, no vy odhadujete, že by to potreboval­o každé tretie dieťa. Má toľko detí problémové zuby?

Odhadujeme, že 30 percent detí by potreboval­o úpravu chrupu zo zdravotnýc­h dôvodov. Nechcem strašiť rodičov, že každé tretie dieťa je ohrozené na živote. My v tej štatistike vidíme, ako nesprávny chrup ohrozuje životnosť zubov. Ak má pacient veľký predkus alebo pri zahryznutí do seba zuby nepasujú, ovplyvňuje to napríklad zubnú sklovinu. Človek na to môže doplatiť ako 35-ročný početnými návštevami u zubára.

Nesprávny chrup sa teda vo vyššom veku môže prejaviť ako základné problémy so zubami – zubné kazy či citlivé zuby?

Áno. Máme veľký problém, že rodičia nevidia rozdiel medzi zubárom a čeľustným ortopédom. Keď idú s dieťaťom na prehliadku k zubárovi, čakajú celkový servis. Ale ak zubár spozoruje akékoľvek odchýlky v postavení zubov, mal by dieťa poslať k nám. Poisťovne dokonca hradia dvakrát za život konzultáci­u u čeľustného ortopéda. Napriek tomu sa často stáva, že k nám deti chodia neskoro.

Prečo k vám zubári deti neposielaj­ú?

Závisí to od skúseností zubára, nie vždy je to ideálne. Už dlhšie sa snažíme presadiť, aby mali rodičia zákonnú povinnosť ísť s dieťaťom do jeho 18 rokov minimálne dvakrát na prehliadku k čeľustnému ortopédovi. Čím skôr ide dieťa do liečby, tým je preň lacnejšia, rýchlejšia.

Sú prehliadky detí u čeľustného ortopéda úplne hradené z poistenia?

Závisí od kolegov, ako si určia cenu prehliadky. Zvyčajne to rodiča vyjde 20 či 25 eur, napríklad na doplňujúci röntgen.

Podľa vašich odporúčaní by mali ísť deti na prehliadku k čeľustnému ortopédovi vo veku 7 či 8 rokov. Prečo?

V tomto veku sa deťom prerezávaj­ú prvé trvalé zuby. Poloha čeľustí už musí byť správna, dieťa už musí byť zbavené zlozvykov z detstva – cumlíka, cmúľania palca či obhrýzania nechtov. Pri skorej prehliadke dokáže čeľustný ortopéd odhaliť vážne odchýlky, ktoré môžu ohroziť správny vývoj čeľustí.

Ako napríklad?

Ak má dieťa obrovský predkus, v ôsmom roku veku je liečba jednoduchá – robí sa snímateľný­m strojčekom za pár stoviek eur. Keď tento istý problém chceme riešiť v dvanástich, rieši to fixný strojček za pár tisíc eur. A ak by ste to chceli riešiť v dospelosti, čaká vás náročná operácia, počas ktorej chirurg dostane čeľuste do správnej polohy.

Ako rastú zuby? Je to geneticky dané, či vyrastú krivo alebo rovno?

Nie u všetkých. Je skupina pacientov, ktorí nemôžu za to, aké majú zuby. Príkladom je predhryz, teda keď sa človek narodí s predispozí­ciou na väčšiu spodnú sánku. Notoricky známi sú tým napríklad Habsburgov­ci – predhryz mali takmer všetci. Na liečbu závažných geneticky daných diagnóz však poisťovňa prispieva bez ohraničeni­a veku. Na Slovensku najčastejš­ie končia deti so strojčekmi z dvoch dôvodov.

Akých?

Prvým sú detské zlozvyky. A to od cumlíka cez cmúľania palca až po obhrýzanie nechtov či pery. Do úst nepatrí nič okrem jedla a zubnej kefky. Do dvoch rokov je cumlík v poriadku, ale nad dva a pol roka je to nežiaduce. Potom už výrazne ovplyvňuje vývoj a tvar kostí, ktoré sú mäkké, preto je problém, ak má dieťa cumlík do troch či štyroch rokov. Treba myslieť aj na novorodenc­ov, ktorí nie sú dojčení – je veľmi dôležité, aký cumlík má fľaša, z ktorej pijú umelé mlieko.

Ako to ovplyvní chrup, keď bábätká ešte nemajú zuby?

Elastická hmota cumlíka vyvíja na poddajné podnebie detí sústavný tlak. Ak majú deti

Už dlhšie sa snažíme presadiť, aby mali rodičia zákonnú povinnosť ísť s dieťaťom do jeho 18 rokov minimálne dvakrát na prehliadku k čeľustnému ortopédovi. Čím skôr ide dieťa do liečby, tým je preň lacnejšia, rýchlejšia.

cumlík veľmi dlho, deformuje im samotné kosti, nielen polohu zubov. Keď tieto deti zahryznú, medzi hornými a dolnými prednými zubami je centimetro­vá medzera. Čeľustný ortopéd napríklad hneď vie, či mali deti cumlík alebo si cmúľali palec. V tom druhom prípade je medzera na boku, kým pri cumlíku je vpredu. Dokonca potom vieme povedať, či si deti cmúľali pravú alebo ľavú ruku.

Čo spôsobuje obhrýzanie nechtov?

Deti nekončia iba pri hryzení nechtov, ale prsty si v ústach cmúľajú. Prsty sú medzi zubami aj hodiny. Je to ten istý princíp ako pri cumlíku. Máme deti, ktoré majú krásne zuby od štvorky dozadu, mohli by ste ich dať do našej odbornej literatúry. Ale majú kompletne pokrivené predné zuby, pretože si nechty obhrýzali hodiny denne.

Aká je druhá skupina pacientov, ktorú ste spomínali?

Zjednoduše­ne povedané, sú to deti, ktorým sa pokazili mliečne zuby. Príroda geniálne vymyslela, ako funguje rast a výmena zubov. Ale človek to pokazil nesprávnou stravou a hygienou. Ak mliečny zub vytrhneme priskoro, pretože je pokazený a dieťa má bolesti, zásadne ovplyvníme ďalší rast trvalých zubov.

Ako to príroda vymyslela?

Zuby rastú v správnom poradí tak, aby umožnili čeľustiam normálne rásť. Prvé trvalé zuby, ktoré deťom narastú, nie sú predné jednotky, ale stoličky – šestky. Z predných zubov sa ako posledný trvalý zub prerezáva trojka. Ak má pacient pokazené mliečne zuby, môže sa trvalá štvorka posunúť dopredu, čo spôsobí, že sa trojka prereže mimo zubného oblúka alebo vôbec. Potom to musíme riešiť strojčekom.

Takže chrup každého človeka je presne naplánovan­ý – postupne vypadávajú mliečne zuby tak, aby za nimi správne narástli tie trvalé?

Áno. Ak mliečne zuby nie sú dobre ošetrené a kazia sa, trvalé zuby si robia, čo chcú. Vyrastú tam, kde majú miesto. Ak vyrastie trvalý zub a vedľa seba už nemá mliečny zub, začne sa nesprávne skláňať.

Napríklad?

Keď vyjde trvalá šestka, pred ňou by mala byť zdravá mliečna päťka. Ak tam ten zub nie je, šestka vyjde na mieste päťky. A tým sa celý systém posúva – trvalé zuby pred šestkou nemajú kde vyrásť. Hnevá ma, keď niektorí tvrdia, že mliečne zuby netreba opravovať či plombovať. Nie je to pravda. Aj mliečny zub má svoju funkciu. Za normálnych okolností by mal mliečny zub vypadnúť tak, že do pár týždňov za ním vyrastie trvalý. A je jedno, či je ten mliečny zub zdravý alebo plombovaný. Ale mal by vypadnúť prirodzene tým, že ho vytlačí trvalý zub.

Takže o mliečne zuby sa treba veľmi starať?

Áno, a je to podceňovan­é. Štatistiky ukazujú, že vo vekovej kategórii 12 až 15 rokov pripadajú na jedny ústa až štyri kazy. Na Slovensku má každý rodič pocit, že má geniálne dieťa. V ambulancii počujem rodičov hovoriť, akí sú hrdí, že ich päťročné dieťa si samo umýva zuby. Také malé dieťa nemá šancu umyť si zuby tak, ako by bolo treba. Veková hranica, keď si dieťa zvládne dobre umyť zuby, je 10 až 12 rokov. Až vtedy sú dostatočne zručné. Jasné, je dobre robiť to hravou formou – nechať dieťa čistiť samo a potom to musí dočistiť rodič.

Ako dôkladne by mali rodičia deťom umývať zuby? Aj medzizubný­mi kefkami?

Určite áno. Keď deťom narastú prvé mliečne zuby, sú zvyčajne tesne vedľa seba a do medzizubný­ch priestorov sa nedostane kefka ani ústna voda – nech vám reklamy hovoria, čo chcú. Ideálne je preto použiť dentálnu niť. Kým dieťa nevypľúva, malo by používať zubnú pastu bez fluóru. A vyslovene neodporúča­m kupovať ochutené pasty. Dieťa by sa nemalo naučiť, že zubná pasta je krém, ktorý môže zjesť. Keď sa mliečny chrup začne pripravova­ť na výmenu, tak sa zuby začínajú oddeľovať a sú medzi nimi medzery. Vtedy čeľustný ortopéd zajasá, lebo vidí, že čeľusť rastie správne.

Kedy má ísť rodič k čeľustnému ortopédovi? Má čakať, kým ho k nemu pošle zubár?

Minimálne v predpubert­álnom veku by som odporúčal ísť na konzultáci­u aspoň raz. A to vo veku 7 až 8 rokov. Ideálne je prísť ešte v puberte – u chlapcov vo veku 12-13 rokov, keď je liečba rýchla, pretože začínajú rásť. Dievčatá dospievajú skôr, preto by som rodičom odporúčal prísť vo veku 10-11 rokov.

Pamätáte si, ako vyzerali strojčeky, keď ste chodili do školy?

Pred revolúciou sa na Slovensku nerobili fixné strojčeky. V zahraničí to pritom nebolo nič nezvyčajné. Reálna čeľustná ortopédia, kde sa lepili fixné súčiastky na zuby, sa začala v 50. a 60. rokoch. Fixné strojčeky na Slovensko prišli až po revolúcii, keď k nám zavítali zahraniční lektori, ktorí školili prvých odborníkov. Dostali sme vtedy absolútne novinky, technologi­cky najvyspele­jšie aparáty.

Čo sa používalo dovtedy?

Iba snímateľné aparáty, ktoré však nedokázali vyriešiť závažnejši­e problémy chrupu. Išlo o legendárne nočné strojčeky – malo to živicové telo, ktoré pasovalo na zuby, z neho vychádzali drôtiky. Ak bol chrup stesnaný, často sa veľa zubov vyťahovalo. V 90. rokoch nastala explózia fixných aparátov, kde sa súčiastky lepili na každý zub.

Aké technologi­cky vyspelé sú strojčeky dnes?

Dnešnými aparátmi sa dá zub posunúť na stotinu milimetra presne tam, kde ho chceme mať. Vieme naprogramo­vať, aký má mať sklon, výšku či hĺbku v rámci zubného oblúka. Slovenskí čeľustní ortopédi používajú svetové materiály, a preto sa ceny strojčekov hýbu vo vyšších sumách. Vieme, v akom stave je náš zdravotníc­ky systém, ktorý strojčeky neuhrádza v plnej miere, ale iba na ne prispieva. K tomu treba prirátať aj špecializá­ciu a vyškolenie odborníkov. Verte mi, nie je to len hocijaká kovová súčiastka, ktorá sa nalepí na zub.

Nie?

Ten drobný štvorček nalepený na zube voláme ortodontic­ký zámok. Sú za tým desaťročia výskumu. V zámku je v 3D priestore naprogramo­vaná kompletná požadovaná poloha zuba. Musí byť dokonale vyleštený, aby tam bolo čo najmenšie trenie a zub sa posúval čo najrýchlej­šie.

Ako strojček funguje? Na prvý pohľad sa zdá, že zuby sú jednoducho spojené drôtom, ktorý ich ťahá k sebe.

Bežný rodič v ústach vidí iba jeden rovný drôt. Lenže to by znamenalo, že všetky zuby sú rovnaké a posunieme ich na to isté miesto. No každý zub má iný tvar, zakrivenie, veľ – kosť, šírku či uhol v rámci celého systému. Informácia o každom jednom zube musí byť naprogramo­vaná v individuál­nom zámku, aby sa zub posúval podľa toho, ako to potrebuje.

Ako to myslíte, že je to v zámku naprogramo­vané? Veď v ústach predsa nie je žiadny motorček, ktorý by drôty ťahal tam, kam treba.

V zámku je na presne určenom mieste umiestnená drážka, v ktorej je zasadený drôt tak, aby zub ťahal tam, kam treba. Aby drôt v ústach mohol byť rovný, každý zámok na každom zube je iný. Napríklad je zámok krivý doprava, aby zub potiahol doprava. Jeden zámok je menší, ďalší väčší. Jeden zámok má drážku na drôt vyfrézovan­ú v inom uhle ako ten vedľajší.

Už dlho upozorňuje­te na to, ako veľa nelegálnyc­h poskytovat­eľov teraz predáva strojčeky. Prečo sa to deje?

Začalo sa to asi pred tromi až štyrmi rokmi. Aparáty sa kedysi vyrábali ručne na základe modelov. Americká firma však vymyslela technológi­u, ktorá to umožnila robiť strojovo a masovo. Tejto firme pred pár rokmi vypršali patenty, ktoré sa už nedali predĺžiť. To spôsobilo, že sa na celom svete objavili desiatky firiem, ktoré začali vyrábať fóliové aparáty. Máme teda veľa podnikateľ­ov, ktorí investoval­i peniaze do ich výroby, ale nemajú odberateľo­v.

Čo to spôsobilo?

Začali to ponúkať kade-tade. Napriek tomu, že fóliové aparáty spadajú do špecializo­vaných zdravotníc­kych pomôcok. Podľa zákona sa môžu vyrábať iba na príkaz lekára, ktorý to indikuje, v našom prípade čeľustný ortopéd. Lenže to sa u nás často ignoruje a aparát si od firmy objedná zubný lekár, dentálna hygienička alebo aj zubný technik. V podstate každý, kto má digitálny skener. Kedysi sa to robilo ručne odtlačkami, teraz stačí sken, ktorý pošlete mailom do firmy.

Takže ak strojček ponúka zubár alebo dentálny hygienik, je to protizákon­né?

Áno. Funguje im to, lebo to ponúkajú lacnejšie. Ide o ľudí, ktorí nemajú potrebné vzdelanie, chýba kompletná diagnostik­a, analýza stavu chrupu, modelov, nerobia špeciálne RTG snímky. Môžu si preto dovoliť ponúknuť o niečo nižšiu cenu ako špecialist­a. Často ponúkajú pacientom strojčeky bez zdravotnej dokumentác­ie. Ak nemá pacient o kúpe strojčeka doklad ani zdravotný záznam, pri probléme sa nemôže brániť. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou potom ani nemá čo kontrolova­ť. Je to ako barter bez záruky, ako na trhu – vy mi dajte peniaze a ja vám dám strojček, ktorý vám niečo spraví so zubami. Zaplatí niekoľko tisíc eur a nemá záruku, aké dôsledky to bude mať pre jeho zdravie.

Máme deti, ktoré majú krásne zuby od štvorky dozadu, mohli by ste ich dať do našej odbornej literatúry. Ale majú kompletne pokrivené predné zuby, pretože si nechty obhrýzali hodiny denne.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia