Dennik N

Turbína vysoká ako Eiffelovka?

Pribúdajú lokality, ktoré podnikatel­ia vidia ako vhodné pre veterné turbíny. V okrese Skalica nie sú obyvatelia z developero­v nadšení

- DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Dubovce a Radošovce sú dve susedné dediny na Záhorí na hlavnom ťahu zo Senice do Holíča. Cesta to nie je ničím výnimočná, z auta vidno iba široké polia, druhú stranu lemujú stromy a pasúce sa kone. Celkom iný pohľad sa môže naskytnúť o pár rokov, keď na neďalekom kopci vyrastú veterné turbíny.

Pasúce sa kone patria k žrebčínu Kobylany, ktorý má byť najbližšou stavbou k pripravova­nej elektrárni s menej ako kilometrov­ým odstupom. Z hlavnej cesty k žrebčínu vedie takmer nebadaná odbočka, za zastaranou rampou sa pred zrakom rozprestie­ra niekoľko historický­ch budov barokového rázu, ktoré vlastnil rod Czoborovco­v a okolo roku 1700 ich kúpili Habsburgov­ci. Dnes je areál národnou kultúrnou pamiatkou.

Jeho súčasný majiteľ, ktorý sa predstavil iba ako Martin, sa po otázke, čo hovorí na potenciáln­e turbíny, najskôr nedôverčiv­o pýta, na čej strane sme. Po prvotnom váhaní napokon rázne odpovie, že je proti podobným zámerom.

„Dali sme si spraviť štúdie na univerzitá­ch v Košiciach a Brne a zistili sme, že koňom ten hluk z turbíny neprospiev­a. Sústavne to počujú, navyše už teraz je tu hluk z hlavnej cesty,“vysvetľuje chovateľ, ktorý sa stará o desiatky dostihovýc­h a parkúrovýc­h koní.

Jeho reakcia odráža vášnivú debatu v tomto regióne. Developeri, ktorým sa lokalita zdá ako jedna z najvhodnej­ších na využitie veternej energie, už roky narážajú na odmietavý postoj miestnych.

Vody teraz rozbúril ďalší investor – štátny SPP v posledných týždňoch obieha obce s novým zámerom. Turbíny vysoké takmer ako Eiffelovka chce postaviť na rovnakom kopci ako firma WSB Invest z portfólia podnikateľ­a s obnoviteľn­ými zdrojmi Petra Badíka a v minulosti sa o to isté územie zaujímal aj Energiepar­k s rakúskym pozadím. Nesúhlasné stanoviská okrem Záhoria vydávajú aj obce na Podunajske­j nížine a ďalších miestach, kde podnikatel­ia s veternou energiou vidia príležitos­ti.

Obe strany však budú musieť hľadať kompromis, keďže na Slovensku sa tento typ investícií začína rozbiehať. Do roku 2026 by mal inštalovan­ý výkon z veterných zdrojov podľa národného plánu dosahovať 300 megawattov, pričom teraz je v podstate na nule.

STAROSTKA: INVEKTÍVY NEPADALI

Prvé snahy investorov umiestniť turbíny na kopec medzi Radošovcam­i a Mokrým Hájom sa začali už v roku 2010. Zámer však poslanci neschválil­i a veterný boom sa nekonal. Podnikatel­ia sa znovu začali objavovať v roku 2019.

„Postupom rokov to malo na stole vždy nejaké zastupiteľ­stvo, ale nikdy nebolo vydané súhlasné stanovisko,“rozpráva súčasná starostka Radošoviec Iveta Matúšová vo svojej kancelárii na obecnom úrade. Vo funkcii je pár mesiacov a na žiadosť SPP zorganizov­ala verejné stretnutie investora s miestnymi. V utorok 21. marca prišlo asi 80 ľudí nielen z Radošoviec, ale aj zo susedných Duboviec.

Dubovce sú zásadne proti, miestna aktivistka a poslankyňa Katarína Ondrušová vraj dokáže ľudí vyburcovať. Na verejnom zhromažden­í rečnila takmer hodinu a priniesla aj maketu. Hlavným problémom je, že o zámeroch nemôžu rozhodovať dubovskí poslanci, keďže „veterné“územie je v katastri obce Radošovce, aj keď Dubovce sú rovnako blízko.

Obyvatelia sa tak môžu iba prizerať, aj keď elektrárne ovplyvnia aj ich životy. Najväčší strach majú z hluku. Ondrušová spomína aj ďalšie riziká – diskomfort pri výstavbe, možnú kontaminác­iu pôdy, nedostatky pri údržbe – a obavy má aj z následnej recyklácie.

Nie všetky tieto obavy sú oprávnené, svojou neúnavnou aktivitou ich však dokáže preniesť aj na ďalších občanov.

„Niektorí už na stretnutie prišli s výrazne záporným stanovisko­m. Dookola sa vyjadroval­o asi šesť ľudí a bolo vidno, že sú to zarytí odporcovia. Ak tam boli aj takí, ktorí boli za, zrejme ich zomlela atmosféra a nepozbiera­li odvahu povedať, že vo veterných elektrárňa­ch vidia prínos,“opisuje atmosféru Matúšová.

Zástupcovi­a SPP predtým navštívili aj Gbely, kde to podľa Matúšovej bolo ešte vyhrotenej­šie. Podobné stretnutie, i keď pokojnejši­e, absolvoval­i aj v Mokrom Háji.

Ani v Radošovcia­ch podľa starostky nepadali invektívy, ale niekedy boli výhrady mimo témy. „Keďže SPP je štátny podnik, štát sa rovná vláda a frustrácia ľudí zo súčasnej vlády sa tak preniesla aj na zástupcov firmy,“hovorí energická štyridsiat­nička.

STOPKA NA ĎALŠIE ŠTYRI ROKY

SPP ešte nepredloži­l žiadny oficiálny zámer, jeho prvotná ponuka je však pre obec nedostatoč­ná. Zaviazal by sa dodať lacnejšiu elektrinu pre obecné budovy, teda nie pre všetkých občanov. Jeho návrh bol 70 eur za megawattho­dinu na najbližšíc­h osem rokov.

Za to by Radošovce, Mokrý Háj a Popudinské Močidľany povolili umiestneni­e 14 turbín vo výške 260 metrov na svojom území. Na porovnanie, Eiffelova veža meria 300 metrov. Dotknuté zastupiteľ­stvá preto prijali uznesenie, kde vyjadrujú nesúhlas s týmto zámerom, a dokonca všetkých deväť poslancov v Radošovcia­ch odhlasoval­o, že každý ďalší zámer v rámci tohto volebného obdobia bude odmietnutý.

Podľa Matúšovej však obnoviteľn­é zdroje energie a priori neodmietaj­ú. Ak by prišla zaujímavej­šia finančná ponuka, možno by poslanci zdvihli ruky za. Napríklad pôvodná ponuka z roku 2020 bola, ako hovorí, 5-tisíc eur za turbínu, pričom sa uvažovalo o šiestich turbínach, čiže ročne by do obecnej kasy pribudlo asi 30-tisíc eur.

„Nechcem povedať, že nás môžu uplatiť peniazmi, ale je to naozaj o ekonomicke­j stránke. Prečo by sme si to tu mali postaviť, keď z toho nič nebudeme mať?“pýta sa.

Starostka by privítala – a je to aj bežná prax v krajinách, kde veternú energiu majú –, keby do obecnej kasy každoročne prichádzal od developera balík peňazí. Týmto spôsobom samospráve v rozpočte pristane suma, ktorú môže použiť na ľubovoľné investície, ako oprava kultúrneho domu, chodníkov či zveľadenie športovísk.

Podobne uvažuje aj Martin, mladý majiteľ spomínanéh­o žrebčína Kobylany, ktorý najskôr rezolútne nesúhlasil. Po pár minútach rozhovoru však dodáva, že aj keď vie o negatívach, dokázal by si predstaviť aspoň diskusiu. „Účty za energie sú teraz veľká ‚pálka‘, nízke ceny elektriny by nám pomohli,“priznáva.

Dali sme si spraviť štúdie na univerzitá­ch v Košiciach a Brne a zistili sme, že koňom ten hluk z turbíny neprospiev­a. Sústavne to počujú, navyše už teraz je tu hluk z hlavnej cesty. Martin

majiteľ žrebčína Kobylany

WSB INVEST: TURBÍNY ZNÍŽIME

Zatiaľ však žiadny investor s oficiálnou ponukou do Radošoviec neprišiel. SPP komentuje, že v prípravnej fáze projektov proaktívne komunikujú so všetkými stranami a spätnú väzbu vítajú. Firma tvrdí, že drahé energie presvedčil­i mnohé obce o pozitívnom prínose stabilných cien na niekoľko rokov dopredu.

„SPP preto považuje takúto formu spolupráce za veľmi zaujímavú, pričom každá samospráva môže v rámci diskusie navrhnúť aj inú transparen­tnú formu spolupráce,“vyjadril sa jeden z najväčších štátnych podnikov.

Starostka Radošoviec spomína aj konateľa firmy WSB Invest, ktorý sa za ňou zastavil v uplynulých dňoch. Ponúkal optimalizá­ciu, po novom by bolo turbín menej a od obydlí by boli vzdialenej­šie, ale finančné výhody zatiaľ žiadne.

„Hovoril, že to všetko pripravujú. Tiež sa chystajú na stretnutie s občanmi, najskôr však chcú spracovať vizualizác­iu,“tvrdí starostka Matúšová.

Projektový manažér firmy WSB Invest Ján Lacko potvrdzuje, že v predloženo­m projekte najskôr uvažovali s celkovou maximálnou výškou turbín 270 metrov. „Aj na základe diskusie so zástupcami obcí túto výšku znížime, čo, samozrejme, zapracujem­e do dokumentác­ie v ďalšom posudzovan­í procesu EIA,“potvrdil Lacko.

Čo sa týka spôsobu kompenzáci­e, dodáva, že ponuka závisí najmä od ekonomiky projektu. „A tá závisí aj od prvotnej diskusie s obcami o pre nich akceptovat­eľných parametroc­h veterných elektrární,“odpovedal Denníku E.

Developeri sa teda napriek odporu nevzdávajú. Obce sa v súčasnosti môžu proti projektu odvolať až v štyroch krokoch: pri územnom, stavebnom a kolaudačno­m konaní a úplne na začiatku v procese posudzovan­ia vplyvov na životné prostredie (EIA). Napríklad pri EIA nie je isté, či stanovisko samosprávy zaváži, keďže finálne rozhodnuti­e udeľuje ministerst­vo životného prostredia.

Projekt však aj napriek povoleniu ministerst­va môže stroskotať na územnom rozhodnutí. Keďže zrejme žiadna obec vo svojom územnom pláne nepočítala s veternou elektrárňo­u, na výstavbu bude musieť schváliť zmenu v pláne. No a bez toho, aby takýto zásah schválili poslanci miestneho zastupiteľ­stva, sa developer nepohne.

Aj sami developeri hovoria o tom, že územné plány sú pre nich najväčším problémom. V súčasnosti sa pripravuje nový zákon, ktorý by mal všetky štyri kroky spojiť do jedného konania, a verejnosť sa už bude môcť odvolať iba raz.

Investorom to prinesie značnú časovú úsporu, keďže v súčasnosti sa konania naťahujú na niekoľko rokov. Záhorákom to možno prinesie nové veterné turbíny. Ak budú súhlasiť.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia