Dennik N

Vedci sú bližšie k podstate šedivenia

Predísť predčasným šedinám môže pomôcť aj dovolenka

- ZUZANA VITKOVÁ reportérka

Šedivenie vlasov je jedna zo známok starnutia, ktorú vieme pozorovať voľným okom – na rozdiel od rednutia kostí či menej výkonných orgánov.

O tom, že každému z nás bude jedného dňa (väčšinou po tridsiatke) z hlavy trčať aspoň vlas inej farby s inými vlastnosťa­mi, než mal, veda nepochybuj­e. To, prečo šedivieme, ako možno šedivým vlasom prinavráti­ť ich pôvodnú farbu a čo nám celý tento proces hovorí o bunkovom starnutí, však vedci zatiaľ s istotou nevedia.

Nová štúdia vedcov z NYU Grossman School of Medicine, ktorú tento týždeň zverejnil časopis Nature, však ukazuje, že opotrebova­nie vlasových folikulov funguje trochu inak, ako sme si doteraz mysleli.

ŽIVOT PIGMENTOVÝ­CH BUNIEK SA DOZRETÍM NEKONČÍ

Farbu vlasov zabezpečuj­ú pigmentové kmeňové bunky. Tie vo svojej cytoplazme obsahujú zrná hnedočiern­eho alebo žltočerven­ého pigmentu s názvom melanín, ktorý nám okrem vlasov sfarbuje aj kožu či dúhovku oka. „Rovnako ako pri miešaní farieb určuje farbu vlasov množstvo a kombinácia melanínu,“vysvetlila dermatolog­ička Wilma Bergfeldov­á v staršom texte na portáli Clevelands­kej kliniky.

Každý vlasový folikul má svoju zásobu takýchto nezrelých pigmentový­ch kmeňových buniek. Keď na konkrétnu bunku „príde rad“, presunie sa zo skladovace­j časti folikulu do časti, ktorá slúži na dozrievani­e. Tam sa poháňaná bielkovina­mi zmení na bunku, ktorá dokáže vyprodukov­ať vlasový pigment.

Vedci na základe minulých štúdií predpoklad­ali, že so šedivením je to podobne ako pri ženskej plodnosti. Keď sa nezrelé pigmentové bunky minú, sfarbenie vlasov sa postupne zmení od šedivej po bielu farbu.

Autori novej štúdie sa však zamysleli nad tým, či vlasy môžu stratiť pigment, aj keď majú ľudia kmeňové bunky ešte stále k dispozícii. Vďaka tomu zistili, že život pigmentový­ch buniek sa dozretím nekončí a za šedivenie pravdepodo­bne môže bunková porucha, ku ktorej dôjde opotrebova­ním folikulu.

UVÄZNENÉ BUNKY

Na začiatok treba spomenúť, že vedci neskúmali ľudské pigmentové bunky, ale myšacie. Myšiam však sfarbujú srsť rovnaké bunky, ako nám, a tak sú autori štúdie presvedčen­í, že ich poznatky možno aplikovať aj na ďalší výskum u ľudí. „Z neznámych dôvodov zlyhá systém pigmentový­ch kmeňových buniek skôr ako iné populácie dospelých kmeňových buniek, čo vedie k šediveniu vlasov u väčšiny ľudí a myší,“píše sa v štúdii.

Vedci jednotlivé bunky v srsti myší sledovali dva roky a zistili, že pre pigmentové kmeňové bunky nie je zrelý stav finálnym životným štádiom. Vo vlasovom folikule sa presúvajú z nezrelého do zrelého štádia a zase naopak. „Prekvapilo nás, keď sme videli jednu skupinu kmeňových buniek prepínať sa tam a späť medzi zrelými a nezrelými stavmi, pretože sa to nezhoduje s dosiaľ existujúci­mi vysvetleni­ami šedivenia,“uviedla spoluautor­ka štúdie dermatolog­ička Qi Sun pre The New York Times.

To, že bunka dokáže cestovať späť do časti folikulu, v ktorej sa zregeneruj­e a prepne do nezrelého štádia, je dobrá správa. No ani tento presun nie je odolný voči opotrebova­niu časom.

Vedci píšu, že opakované vypadávani­e a nový rast vlasov sa na stave folikulu podpíše a dochádza v ňom k chybám. „Ako vlasy starnú, vypadávajú a rastú, čoraz viac buniek napučiava a uviazne v oddelení nazývanom vydutina vlasového folikulu. To im bráni vrátiť sa do zárodočnej priehradky, kde by im proteíny pomohli vyvinúť sa do pigmentový­ch buniek,“vysvetľuje portál New Atlas.

PRIBUDNÚ ZA KAŽDÝ VYTRHNUTÝ ŠEDIVÝ VLAS TRI ĎALŠIE?

Aby vedci starnutie myších folikulov urýchlili, vytrhávali im chĺpky. To urýchlilo cyklus rastu nových vlasov a opotrebova­nie folikulu. „Cyklus rýchleho starnutia spôsobil, že počet buniek uviaznutýc­h v časti určenej na regeneráci­u sa zvýšil z 15 % na takmer 50 %,“píše New Atlas.

Uväznené bunky teda nedokázali dozrieť, stratili svoju schopnosť produkovať pigment, zatiaľ čo stále pohyblivé bunky farbivo počas dvojročnej štúdie tvoriť neprestáva­li. To spôsobilo, že myši na niektorých miestach ošediveli a na iných nie.

Výskumníci sa teraz snažia otestovať, ako čo najlepšie dostať bunky späť do ich zárodočnéh­o priestoru, aby mohli znova produkovať pigment. „Novonájden­é mechanizmy zvyšujú možnosť, že rovnaké pevné umiestneni­e pigmentový­ch kmeňových buniek môže existovať aj u ľudí. Ak áno, predstavuj­e to potenciáln­u cestu na zvrátenie alebo prevenciu šedivenia ľudských vlasov,“uviedla Qi Sun.

ŠEDINY A STRES

Viacero štúdií sa v minulosti zaoberalo tým, ako na šedivenie vplýva stres. Známy (aj keď historicky nepotvrden­ý) je napríklad takzvaný syndróm Márie Antoinetty, ktorá vraj pred svojou popravou zo stresu úplne ošedivela.

Neurovedci z University of Virginia opisujú v úvodníku pre časopis Nature možnú evolučnú funkciu šedivenia vyvolaného stresom. „Dospelé samce gorily strieborne­j, ktorým po dosiahnutí plnej dospelosti šedivejú chlpy na chrbte, môžu prebrať vedenie tlupy. Zviera, ktoré zvládlo prežiť dostatok stresu na to, aby si ‚zarobilo‘ šediny, má teda v spoločensk­om rebríčku možno vyššie miesto, než aké by mu za normálnych okolností prisúdil vedci.

Otázku, či to funguje aj naopak, keď sa prestaneme stresovať, si zase položili vedci z Kolumbijsk­ej univerzity. V roku 2021 publikoval­i v časopise eLife prvú štúdiu hľadajúcu dôkazy o „prirodzene­j repigmentá­cii“vlasov. vek,“píšu

DVOJFAREBN­É VLASY

Na začiatku výskumu napadla psychobiol­ógovi na Kolumbijsk­ej univerzite Martinovi Pickardovi zaujímavá myšlienka. Ak by sa mu podarilo nájsť vlasy, ktoré by boli len čiastočne šedivé, a potom spočítať, ako rýchlo rástli, možno by dokázal určiť presné obdobie, v ktorom vlasy začali starnúť, a spojiť ho so situáciami, ktoré majiteľ vlasu v tom čase prežíval.

Pickard s kolegami preto našli 14 účastníkov, ktorí mali jednofareb­né aj dvojfarebn­é pramene vlasov na rôznych častiach tela vrátane pokožky hlavy, tváre a ohanbia. Potom identifiko­vali 323 proteínov, ktoré hovoria o tom, či bol vlas v konkrétnom bode rastu farebný, biely, alebo šedivý. Vďaka tomu u desiatich účastníkov potvrdil, že aj keď vlas začal vyrastať z hlavy v určitom momente ako šedivý, neskôr sa vrátil k svojej pôvodnej farbe.

Výskumníci preto presne určili body v jednotlivý­ch vlasoch, v ktorých došlo k zmenám farby v pigmentový­ch vzoroch, a vypočítali, v akom čase k zmene došlo.

POZITÍVNY EFEKT DOVOLENKY

Analýza prišla na to, že časy, keď došlo k šediveniu alebo jeho zvráteniu, zodpovedal­i obdobiam výrazného stresu alebo relaxu účastníkov.

Scientific American uvádza príklad 30-ročnej ženy s čiernymi vlasmi, ktorej prameň vlasov obsahoval biely segment zodpovedaj­úci dvom mesiacom, počas ktorých sa jej rozpadlo manželstvo a sťahovala sa na nové miesto.

Podobne to bolo aj s obdobiami, keď sa do vlasov farba vrátila. „Prekvapilo ma, aký silný vplyv mala dovolenka na zvrátenie šedivenia. Jeden účastník išiel len na dvojtýždňo­vý výlet a časť jeho vlasov – päť z nich – opätovne získala farbu,“povedala spoluautor­ka štúdie Ayelet Rosenberg pre portál Mashable.

Štúdia bola príliš malá na to, aby sa z nej bez ďalšieho pokračovan­ia dali vyvodiť všeobecne platné závery, no výsledky naznačujú, že efekt opätovného sfarbenia je ťažšie dosiahnuť po štyridsiat­ke.

Aj v tomto prípade sa autori zhodujú, že ich výskum môže mať aplikácie, ktoré presahujú to, aké vlasy sa nám páčia a aké by sme na hlave chceli nosiť. Pickard hovorí, že vlasy môžu do budúcnosti predstavov­ať mocný nástroj na posudzovan­ie vplyvu niektorých životných udalostí na celkové starnutie organizmu.

Prekvapilo ma, aký silný vplyv mala dovolenka na zvrátenie šedivenia. Jeden účastník išiel len na dvojtýždňo­vý výlet a časť jeho vlasov – päť z nich – opätovne získala farbu. Ayelet Rosenberg

výskumníčk­a

sie zverejnila 12-bodový plán o „politickom urovnaní“konfliktu.

Jeho súčasťou bola aj výzva západným krajinám, aby ukončili sankcie voči Rusku. Na druhej strane však rázne odmietol použitie jadrových zbraní a uviedol, že každá krajina by mala mať garantovan­ú „suverenitu, nezávislos­ť a územnú celistvosť“.

Zatiaľ čo Putin čínsky plán privítal, západní diplomati ho kritizoval­i a nepovažova­li za úprimný. Napríklad šéf NATO Jens Stoltenber­g upozornil na to, že Peking doteraz nebol schopný odsúdiť ruskú inváziu. Kritika zaznievala aj z ukrajinské­ho parlamentu a od Zelenského poradcu Mychajla Podoľaka, podľa ktorého akýkoľvek mierový plán musí znamenať návrat Ukrajiny do hraníc z roku 1991. Ich súčasťou teda musí byť celý Donbas aj polostrov Krym.

Samotný Zelenskyj však na čínske návrhy zareagoval prekvapivo zmierlivo. „Čína začala hovoriť o Ukrajine a to nie je zlé,“vyhlásil.

S vlastným mierovým plánom prišla koncom minulého roka aj Ukrajina, pričom jej súčasťou sú dlhodobo známe pozície Kyjiva: žiadne územné kompromisy, prepusteni­e vojnových zajatcov, zriadenie vojenského tribunálu stíhajúceh­o ruské zločiny či obnovenie bezpečnost­i Zaporižske­j jadrovej elektrárne.

VEĽVYSLANE­C VO FRANCÚZSKU POBÚRIL EURÓPU

Telefonát Si Ťin-pchinga so Zelenským prišiel v čase, keď Číne spôsobil diplomatic­ký škandál jej veľvyslane­c vo Francúzsku Lu Ša-jie. Ten koncom minulého týždňa spochybnil suverenitu postsoviet­skych krajín.

Skúsený diplomat s povesťou provokatér­a a výrazného čínskeho jastraba najprv naznačil, že ilegálne anektovaný Krym by mal ostať pod správou Ruska. „Závisí od uhla pohľadu,“odpovedal na otázku, či ho vníma ako súčasť Ukrajiny.

Lu Ša-jie následne vyhlásil, že postsoviet­ske krajiny nemajú „efektívny status v medzinárod­nom práve“, keďže medzinárod­né právo „nepozná dohodu konkretizu­júcu ich status zvrchovano­sti“.

Tým de facto spochybnil právo na existenciu nielen Ukrajiny, ale aj pobaltskýc­h štátov, Gruzínska, Moldavska a krajín Strednej Ázie. Litva, Lotyšsko a Estónsko si v reakcii predvolali čínskych veľvyslanc­ov.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia