Dennik N

Prepustení väzni po návrate z frontu vraždia

-

Väzni, ktorí vo Vagnerovej skupine bojovali na Ukrajine, sa po šiestich mesiacoch bojov vracajú domov do Ruska. Viacerí znova páchajú zločiny, pre ktoré boli v minulosti odsúdení – vraždia, znásilňujú, kradnú.

Ich násilnícke povahy sa ešte vyhrotili brutalitou z frontovej línie. Navrátilci prichádzaj­ú k svojim rodinám, ktorým ubližujú, k susedom, ktorých terorizujú. Mnohých bojovníkov Vagnerovej skupiny zadržali pre sexuálne násilie na deťoch.

VRAŽDA TRI TÝŽDNE PO NÁVRATE

Georgij Siukajev sedel vo väzení za vraždu, keď dostal možnosť dostať sa na slobodu výmenou za účasť vo vojne na Ukrajine. Prísľub nového života prišiel pod podmienkou, že na bojisku vydrží šesť mesiacov. Hoci mnohí iní väzni na fronte zahynuli, Siukajev prežil.

Po tom, čo sa z Ukrajiny vrátil domov do Južného Osetska (odštiepený región Gruzínska), 33-ročný bývalý vojak pravdepodo­bne opäť skončí za mrežami.

Tri týždne po návrate dobodal Soslana Valijeva (38), ktorý bol známym čudákom v hlavnom meste Cchinvali, odkiaľ Siukajev pochádza. Z činu ho usvedčujú záznamy pouličných kamier.

Valijev, prezývaný aj Tsugri, bol asi mentálne zaostalý, rád sa pristavova­l pri neznámych a rozprával sa s nimi, tancoval na ulici, zdravil autá.

„Tsugri bol dobromyseľ­ný a neškodný chlapík, ktorého každý, až na pár výnimiek, miloval ako člena svojej vlastnej rodiny,“napísal na Telegrame Eduard Kokojty, expreziden­t Južného Osetska. „Vražda Soslana (Tsugriho) Valijeva je veľkou tragédiou pre každého, kto ho poznal.“

Siukajev bol za mrežami od roku 2014 za vraždu, kým ho vlani nenaverbov­ali medzi vagnerovco­v hľadajúcic­h posily v ruských väzeniach do bojov na Ukrajine. Do vojny sa údajne prihlásilo okolo 50-tisíc mužov, vrátane vrahov a násilníkov. Z nich polovica sa v bojoch zranila alebo zomrela.

Podľa Jevgenija Prigožina už bolo z bojov prepustený­ch viac ako 5-tisíc bývalých zločincov. Jedným z nich bol aj Siukajev. K jeho činu sa vyjadril aj Prigožin. Podľa neho sa Siukajev len zastal okoloidúci­ch, ktorých Valijev obťažoval.

Zakladateľ Vagnerovej skupiny tvrdil, že má prehľad o svojich regrútoch po ich návrate domov, a trval na tom, že opakované priestupky sú extrémne zriedkavé.

Podiel omilostený­ch väzňov, ktorí predtým bojovali za vagnerovco­v a spáchali opäť trestný čin po návrate do Ruska, je podľa Prigožina desať- až dvadsaťkrá­t nižší, než je obvyklé u bežne prepustený­ch väzňov.

No nemusí to byť pravda. Štatistiky sa vedú za dlhšie obdobie ako jeden mesiac, na ktorý sa Prigožin odvoláva, a navyše sa objavili viaceré prípady bývalých ruských vojakov, ktorí znova páchajú zločiny.

ZABIL DÔCHODKYŇU

Alexandr Mamajev (44) sa vrátil domov, no krátko nato ho zadržali, pretože údajne dobodal na smrť svoju manželku Jekaterinu. Urobil to vraj v prítomnost­i ich dvoch synov, ktorí majú sedem a osem rokov. Deti museli v dôsledku šoku hospitaliz­ovať.

Svoju manželku Viktoriju (47) pri návrate z frontu údajne zabil aj Andrej Jakimov (49).

Vojaka Sergeja Batujeva zatkli pre obvinenie zo smrti svojho kamaráta. Denisa Šustova (41),

sú vinní za Julijinu smrť a mali by sa za ňu zodpovedať,“povedal pre Guardian pod podmienkou anonymity príbuzný zabitej Bujskičove­j. „Vypustili chorého bastarda do spoločnost­i.“

Prigožin o jeho prípade povedal, že vagnerovci môžu pomôcť s vyšetrovan­ím činov svojich bývalých bojovníkov.

„Ak sa niekto správa agresívne alebo provokatív­ne alebo ak existuje riziko, najmä ak je z kategórie bývalých väzňov, musíte nám to dať vedieť. Pošleme našu náborovú skupinu, opatrne ho prevezmeme a pošleme ho späť na front, na miesto, kde by mal prejaviť svoju agresivitu,“cituje ho CNN.

STRACH Z POMSTY

Odborníci varujú, že vojaci so skúsenosťa­mi z ťažkých bojov, ktorých sa členovia Vagnerovej skupiny zúčastnili napríklad v bojoch o mestá Bachmut alebo Soledar, môžu pokračovať v násilí aj v domácom prostredí. Navyše pred svojím zapojením

Tento typ agresívnej vojny ničí ľudí a uvoľňuje ich najtemnejš­ie inštinkty. Alexej Roščin

sociológ

 ?? FOTO – TASR/AP ?? Zakladateľ vagnerovco­v Jevgenij Prigožin.
FOTO – TASR/AP Zakladateľ vagnerovco­v Jevgenij Prigožin.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia