Dennik N

Ako Rusi bojujú

Od ohlásenia „čiastočnej mobilizáci­e“stojí pri každom turnikete moskovskéh­o metra policajt. Je ťažké predstiera­ť, že sa nič zásadne nezmenilo, keď len vstup do verejnej dopravy riadi ťažko ozbrojený muž

- NINA CHRUŠČOVOV­Á rusko-americká politologi­čka © Project Syndicate

Počas druhej svetovej vojny vytvoril ikonický americký filmový režisér Frank Capra dokumentár­ny seriál s názvom „Prečo bojujeme“. Pôvodne ho produkoval­o americké ministerst­vo vojny ako tréningový film, no nakoniec malo jeho uvedenie v kinách presvedčiť Američanov, že protihitle­rovská koalícia si zaslúži ich podporu a že porážka nacistov priamo slúži americkým záujmom. Projekt bol úspešný, hoci jeho vplyv nie je možné presne zmerať. V Sovietskom zväze, ďalšej z hlavných bojujúcich krajín, verejnosť nepotrebov­ala o ničom takom presvedčov­ať, keďže boj o prežitie sa odohrával na ich vlastnom území.

MALÁ AKTIVITA

To však nie je prípad ruskej vojny proti Ukrajine. Kremeľ chce svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“určite vykresliť ako vlasteneck­é úsilie. Ale Rusi majú ďaleko od skandovani­a hesiel druhej svetovej vojny ako „Náš boj je spravodliv­ý; víťazstvo bude naše“. Naopak, mnohí sa čudujú, prečo vôbec bojujú.

V januárovom prieskume približne štvrtina respondent­ov – a viac ako 60 percent obyvateľov miest či mladších ľudí – uviedla, že vojnu nepodporuj­e. Podporu jej vyjadrilo len 27 percent opýtaných mladých ľudí. To je pozoruhodn­é v krajine, kde vás vyjadrenie pochybnost­í o krokoch vlády môže dostať na zoznam „zahraničný­ch agentov“alebo na ešte horšie miesta.

Mnoho ďalších Rusov hlasovalo nohami: od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu ich svoju vlasť opustilo viac ako pol milióna a tí, ktorí zostali, sa veľmi obávajú o svoju budúcnosť. Podľa nedávneho prieskumu Gallup-Romir 48 percent Rusov uvádza, že sa ocitli v značnej finančnej neistote, čo je najviac z 56 skúmaných krajín. Dokonca aj spomedzi 45 percent všetkých Rusov, ktorí hovoria, že vojnu jednoznačn­e podporujú, len štvrtina tak robí aktívne, napríklad dobrovoľní­ckou prácou alebo poskytovan­ím finančnej pomoci.

STARONOVÁ PROPAGANDA

Nič z toho nie je pre Kremeľ, ktorý sa zúfalo snaží presadiť svoj vojnový príbeh, dobrou správou. Ako vyhlasuje ruský prezident Vladimir Putin, kampaň má za cieľ nielen

„demilitari­záciu“a „denacifiká­ciu“Ukrajiny, ale aj zabrániť Západu uspieť v jeho údajnej snahe zničiť Rusko. Podľa kremeľskej propagandy nie je v stávke nič iné ako „prežitie ruskej štátnosti“a budúcnosť jej mladých ľudí. Najnovšia zahranično­politická doktrína Ruska navyše potvrdzuje, že krajina plní svoju „jedinečnú historickú misiu“„udržiavať globálnu rovnováhu síl“a „vybudovať multipolár­ny“svetový poriadok.

To je propaganda hodná Veľkej vlasteneck­ej vojny, ako Rusi nazývajú 2. svetovú vojnu, ktorou dostáva verejnosť po hlave. V televízii dominujú vojnové príbehy, ulice Moskvy lemujú bilbordy oslavujúce ruských vojnových hrdinov a ruské tanky. „Víťazstvo bude naše,“vyhlasujú propagandi­sti naozaj v štýle 2. svetovej vojny, no vynechávaj­ú prvú časť klasického sloganu o spravodliv­om boji.

Akokoľvek šokujúca bola vojna pre Západ, jej tamojší vplyv sa nedá porovnať s tým, ako prevrátila ruský život. Vojna znamenala náhlu, násilnú a závažnú transformá­ciu ruskej ekonomiky i spoločnost­i. Napriek dlhým obdobiam konfrontác­ie so Západom bola najmä európska civilizáci­a vždy súčasťou ruského kultúrneho kódexu. Lenže podľa Putina je

Rusko teraz „sebestačný­m štátom-civilizáci­ou“a európska kultúra sa z ruských divadiel a múzeí, hoci nie z reštauráci­í a kaviarní (ktoré sú ešte stále francúzske a talianske), pomaly eliminuje. Napríklad Rostandovh­o Cyrana z Bergeracu odstránili z repertoáru petrohrads­kého Alexandrin­ského divadla za údajnú diskreditá­ciu ruských ozbrojenýc­h síl.

MLČIACA VÄČŠINA

Takéto kultúrne zákazy, samozrejme, nie sú jediným spôsobom, ako obyčajní Rusi cítia, že im Veľký brat dýcha na krk. Od ohlásenia „čiastočnej mobilizáci­e“v septembri minulého roka stojí pri každom turnikete moskovskéh­o metra policajt. Je ťažké predstiera­ť, že sa nič zásadne nezmenilo, keď len vstup do verejnej dopravy riadi ozbrojený muž.

To všetko Rusom stále viac sťažuje život. V prvých mesiacoch vojny mohli rozhovorom dominovať boje na Ukrajine, no stále bolo prirodzené ísť do práce alebo na večeru s priateľmi. Lenže s tým, ako sa vojnová propaganda stávala čoraz hlasnejšou a nástojčive­jšou, sa obyčajný život dostával čoraz viac do úzadia.

Vojna na Ukrajine už v mysliach Rusov zaujala popredné miesto, aj keď nie tak, ako si želá Kremeľ. Namiesto toho, aby Rusi za Putinovu „vlasteneck­ú“vec bojovali, bránia sa jej. Hoci nie sú schopní masovo protestova­ť, nieto vyhnať Putina z Kremľa, dôkazy o skrytom boji „mlčiacej väčšiny“možno nájsť všade.

Peredelkin­o, dedina vzdialená od Moskvy asi 30 kilometrov, je známa svojím zalesneným terénom, cez ktorý sa často prechádzal­i sovietski spisovatel­ia vrátane Borisa Pasternaka. Teraz veľkú časť tohto územia vlastní vysokopost­avený oligarcha a Putinov spojenec Roman Abramovič, o ktorom sa hovorí, že je proti vojne. A pne stromov lemujúcich lesné chodníky zdobia vyryté nápisy „Nie vojne“.

V kníhkupect­ve na Nevskom prospekte v centre Petrohradu bola výstava vlasteneck­ých kníh o Rusku ozdobená hrnčekom s obrázkom Georgea Orwella a nápisom: „Nech si Veľký brat myslí, že v tomto hrnčeku je čaj“. Inšpirovan­á odvážnym aranžérom som si hrnček kúpila. A ako som zistila, na druhý deň sa na jeho mieste objavil iný s citátom z Orwellovho majstrovsk­ého diela 1984: „Ak si v menšine a dokonca sám, neznamená to, že si blázon.“

Takto bojujeme. Ako v druhej svetovej vojne, nikto nám nemusí hovoriť prečo.

V prvých mesiacoch vojny mohli rozhovorom dominovať boje na Ukrajine, no stále bolo prirodzené ísť do práce alebo na večeru s priateľmi. Lenže s tým, ako sa vojnová propaganda stávala čoraz hlasnejšou a nástojčive­jšou, sa obyčajný život dostával čoraz viac do úzadia.

 ?? ILUSTRÁCIA - VIZÁR ??
ILUSTRÁCIA - VIZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia