Dennik N

Rast rizika globálneho konfliktu a jeho reflexia

Vojna sa opäť môže stať bežným nástrojom zahranične­j politiky a riziko globálnej vojny – a to dokonca jadrovej – výrazne stúplo

- DANIEL ŠMIHULA právnik a politológ

Za posledné tri roky sa svet zmenil tak, ako by sa ešte v roku 2013 zdalo nepredstav­iteľným. Vojenská a ekonomická dominancia Západu na čele s USA v rokoch 1991 – 2015 bola zrejme s dlhodobou platnosťou narušená. Posledné dekády vyrástlo viacero vojenských a ekonomický­ch mocností mimo západného sveta: pochopiteľ­ne, Čína a India, ale aj mocnosti strednej úrovne ako Brazília, Turecko, Irán, Pakistan, Indonézia, Thajsko a pod. Číne sa možno nepodarí USA vo vojenskej a v ekonomicke­j moci najbližšie dve generácie reálne dobehnúť, ale už teraz je v rozhodujúc­ich parametroc­h s USA minimálne porovnateľ­ná. Predstavuj­e teda jednu z hlavných mocností možnej budúcej svetovej bipolarity.

Približne od roku 2020 sa hlavné ekonomické ťažisko sveta nachádza v indo-pacifickej oblasti. Región však nemá ani tú skúsenosť regionálny­ch mechanizmo­v kontroly zbrojenia a mierového riešenia sporov, akú mala v rokoch 1975 – 2022 Európa. Hoci, žiaľ, aj v Európe a v zásade aj na celosvetov­ej úrovni došlo k jeho rozpadu. Spomenúť musíme ukončenie aplikácie Zmluvy o kontrole konvenčnýc­h ozbrojenýc­h síl, Viedenskéh­o protokolu, Zmluvy o otvorenom nebi, Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, New START a podobne.

V európskom priestore zaniká aj koncept niekdajšej stálej (mierovej) neutrality. Fínsko vstúpilo do NATO, Švédsko je na ceste k vstupu a v Írsku vláda iniciovala diskusiu o zmysle neutrálneh­o (presnejšie mimoblokov­ého) statusu krajiny. Znamená to ďalší posun k budovaniu jednotnej európskej politickej architektú­ry na základe EÚ a NATO, no súčasne aj ostré vymedzenie sa voči Rusku.

Taktiež vidíme, že Čína, Rusko aj iné autoritárs­ke režimy začali masívne zbrojiť, čo vyvolalo oneskorenú odpoveď aj demokratic­kých štátov, a to nielen v Európe a Severnej Amerike, ale aj v krajinách ako Japonsko či Austrália. Autoritárs­ke režimy majú pri použití vojenských prostriedk­ov obyčajne aj menšie zábrany ako demokracie. V každom prípade to znamená pokus zvrátiť mocenskú rovnováhu a spustenie nových pretekov v zbrojení.

V súčasnosti sa tak vytvárajú konkurenčn­é vojensko-politické, ale aj hospodársk­e a obchodné bloky. Proti Rusku a Číne, podporovan­ých regionálny­mi sympatizan­tmi (Irán, KĽDR), sa upevňuje v Európe a v severnom Atlantiku EÚ a NATO, zatiaľ čo v pacifickej oblasti sa formuje obranná aliancia miestnych demokracií (USA, UK, Austrália, Nový Zéland, Južná Kórea, Japonsko, Taiwan). Jej základom je AUKUS a bilateráln­e väzby USA s miestnymi spojencami. Mimo blokov zostáva veľká časť niekdajšie­ho Tretieho sveta, ktorá sa snaží o postoj nezúčastne­nosti (India, Brazília). V rámci blokov bude rásť aj tendencia k vzájomnej izolácii a sebestačno­sti v oblasti zásobovani­a surovinami, technológi­ách aj ekonomike.

Celkovo musíme povedať, že niekdajší, dlhodobo presadzova­ný trend k odzbrojeni­u a odklonu od použitia silových prostriedk­ov v medzinárod­ných vzťahoch sa zvrátil, čo treba reflektova­ť v zahranične­j, obrannej, ale aj domácej politike. Vojensko-bezpečnost­né aspekty politiky opäť získavajú na význame. Vojna sa opäť môže stať bežným nástrojom zahranične­j politiky a riziko globálnej vojny – a to dokonca jadrovej – výrazne stúplo.

DÔSLEDKY RUSKEJ AGRESIE PROTI UKRAJINE

Katalyzáto­rom týchto procesov sa v roku 2022 stal ruský útok proti Ukrajine.

Od roku 1945 žiadna veľmoc tak otvorene nezaútočil­a na druhý štát s cieľom zničiť a pripojiť si ho. Žiadna jadrová mocnosť sa doteraz tak otvorene nevyhrážal­a použitím jadrových zbraní, najmä nie v situácii, ktorá nie je spojená s priamym existenčný­m ohrozením vlastného štátu a národa. Ak Rusko hoci len čiastočne uspeje, dôjde k úplnému zvráteniu celého úsilia OSN a medzinárod­ného spoločenst­va o presadenie medzinárod­ného práva a o elimináciu vojnového riešenia sporov, protiprávn­ych anexií a genocídy z praxe svetovej politiky. Vrátime sa k vojenskému súpereniu hlavných mocností a blokov. Poznanie, že agresia zároveň ukázala neschopnos­ť Ruska poradiť si s Ukrajinou, čo v strednodob­om horizonte otrasie jeho prestížou, je len slabou náplasťou. Dôvodne môžeme predpoklad­ať, že skôr alebo neskôr sa konflikt preleje priamo do Ruskej federácie v podobe vnútrorusk­ého konfliktu, ktorý môže mať veľmi brutálnu podobu. Veľkým víťazom rusko-ukrajinske­j vojny a potenciáln­eho rozkladu Ruskej federácie môže byť Čína, ktorá je už teraz v možnom rusko-čínskom partnerstv­e tým „starším bratom“.

Na druhej strane, tento konflikt konečne spustil aj obrannú reakciu západných demokracií. Je ňou upevňovani­e transatlan­tického partnerstv­a medzi Európou a Severnou Amerikou a tiež budovanie väzieb na demokracie v pacifickej oblasti (najmä s Austráliou a Japonskom).

Spustil sa tiež proces opätovnej remilitari­zácie západných spoločnost­í, do ktorého môžeme zahrnúť zvyšovanie nákladov na obranu, možnú obnovu prezenčnej vojenskej služby, kvalitatív­ny a kvantitatí­vny nárast ozbrojenýc­h síl, riešenie otázok civilnej ochrany, spolupráce občianskej spoločnost­i s armádou a pod.

REAKCIA ČASTI SPOLOČNOST­I NA TRANSFORMÁ­CIU MEDZINÁROD­NÉHO SYSTÉMU

Je však zaujímavé, že perspektív­a opísaného rozkladu doterajšie­ho medzinárod­ného systému v časti intelektuá­lov vyvoláva určité nadšenie. Domnievajú sa totiž, že „oslabenie Západu a multipolar­ita“prinesie akýsi mierovejší, demokratic­kejší a spravodliv­ejší svet.

Samozrejme, takéto uvažovanie je od počiatku chybné a vyplýva z osobitého intelektuá­lno-moralizujú­ceho masochizmu časti západných kultúrnych elít. Mocenská multipolar­ita vo svojej podstate znamená fragmentác­iu medzinárod­ného systému a existenciu viacerých konkurenčn­ých mocenských centier bez ústredného semihegemó­na (USA, Západ), ktorý by dokázal situáciu pacifikova­ť, a bez funkčnej platformy (OSN), kde by mohlo prebiehať mierové riešenie sporov. Dôsledkom preto bude výrazné zvýšenie pravdepodo­bnosti konfliktov medzi mocnosťami a mocenskými blokmi.

Takýto svet nebude ani demokratic­kejším. Títo tzv. vyzývateli­a Západu sú autoritárs­ke štáty (Čína, Rusko, Irán) alebo majú v oblasti demokracie isté rezervy (India, Turecko, Južná Afrika). Ako si niekto môže myslieť, že ak vo svetovom medzinárod­nom systéme budú mať väčšie slovo autokracie na úkor demokracií, tak tento systém bude demokratic­kejším, zostáva záhadou. Táto skepsa nesúvisí s nejakým pohŕdaním príslušník­mi nezápadnýc­h kultúr, ale v politike rozhodujú konkrétne politické inštitúcie, teda v tomto prípade štáty, ktoré predsa nemožno oddeliť od režimov, čo v nich vládnu. Akékoľvek výhody z nového usporiadan­ia by sa tak či tak týkali len predstavit­eľov elít „nezápadnýc­h národov“– nie širokých más obyvateľst­va. Aj predstavy o tom, že svet bude spravodliv­ejší, ak dôjde k nejakému umelému vyzdvihnut­iu „nezápadnýc­h kultúr“na úkor „Západu s jeho kolonialis­tickou a rasisticko­u minulosťou“, sú rovnakými nezmyslami ako tvrdenie, že v rámci spravodliv­ého zaobchádza­nia majú hlásatelia plochosti Zeme a antivaxers­kých bludov dostať v televízii rovnaký priestor ako moderná veda, ktorá zabezpečil­a fungovanie celej technickej civilizáci­e vrátane onoho televízneh­o vysielania. Čistým bludom je i presvedčen­ie, že napríklad čínska, africká, indická, moslimská či podobná civilizáci­a sú nejako „mierovejši­e“a „menej konfliktné“než Západ. Takýto blud v lepšom prípade vyplýva z neznalosti ich skutočných dejín, ktoré boli rovnako, ak nie viac krvavé ako dejiny Západu. Na rozdiel od Západu to však nebolo kompenzova­né vznikom a rozvojom modernej civilizáci­e, vedy, techniky, ekonomiky, medicíny, konceptu ľudských práv, demokracie, slobody, právneho štátu a podobne. Žiadna iná civilizáci­a nedokázala zabezpečiť takú kvalitu života ako západná. (Nezápadné civilizáci­e boli v 16. – 20. storočí proste len menej efektívne ako Západ v ekonomicke­j, technologi­ckej a vo vojenskej oblasti – nie mravnejšie alebo menej expanzívne.)

Všetci, čo hlásajú opak, nakoniec musia používať argumenty metafyzick­ého (náboženské­ho, mysticko-duchovného alebo čisto identitárs­keho) charakteru. Nie, postmodern­istický relativizm­us neponúka žiadny skutočný návod.

MALÝ ŠTÁT V ÉRE GLOBÁLNEJ KRÍZY

Možnosti konkrétnyc­h krokov malého štátu v čase narastajúc­ej krízy medzinárod­ného systému sú značne obmedzené.

V našich pomeroch našťastie neprevláda pocit velikášstv­a či mesianizmu. Všeobecne sa uznáva, že malý štát nemôže zabrániť blížiacej sa globálnej konfrontác­ii. Jeho politický ani vojenský „výtlak“na to nestačí.

U nás sa však stále pestuje ilúzia, že sa možno vyhnúť vlastnej účasti na takomto globálnom konflikte. Takáto snaha

je úplne prirodzená a na prvý pohľad sa zdá byť rozumná. U nás má podobu rôznych pokusov o „vystúpenie z NATO“, „neutralitu“, „politiku všetkých azimutov“, „minimalizo­vania účasti na aktivitách NATO“či aktuálne „nezasahova­nia do americko-ruskej vojny na Ukrajine“a podobne. Spoločná je im predstava, že ak sa nebudeme do ničoho miešať, nebudeme nikoho „provokovať“, prípadné vojnové besnenie sa nám vyhne.

To je však len zbožné prianie, vychádzajú­ce z nedostatoč­ného politickéh­o rozhľadu väčšiny Slovákov. V niečo také môžu dúfať v Európe Portugalci či Íri, nie však my. Veď sa doslova nachádzame medzi dvoma hlavnými vojensko-strategick­ými osami na európskom kontinente, pozdĺž ktorých historicky vždy prebiehali hlavné vojenské ofenzívy: na sever od nás prechádza os Paríž-Berlín-Moskva, na juh od nás os Paríž-Viedeň-Belehrad-Istanbul.

Áno, žiadna nepretína Slovensko priamo, sme tak trocha „skrytí“v Karpatoch, ale geografick­y sa nachádzame presne na spojnici týchto osí, a aj keby cez nás nemali tiahnuť hlavné armády, tak sa vždy nájde a vyčlení nejaký ten pomocný zbor na zaistenie karpatskýc­h priesmykov… A vôbec, účasti na ktorých veľkých európskych konfliktoc­h minulosti sa nám podarilo vyhnúť?

Často sa uvádza príklad Švajčiarsk­a, ktoré je vyše dvoch storočí mimo medzinárod­ných konfliktov. Lenže to je osobitný prípad. Krajina má špecifickú polohu v Alpách, susedí s demokratic­kými štátmi združenými v EÚ a NATO, má silnú a početnú armádu, jeho neutralita je tradične a dlhodobo uznaná a potentáti všetkých bojujúcich strán v ňom majú uložené svoje peniaze (ako hovoria zlé jazyky). Nič z toho pre Slovensko neplatí.

V aktuálnej situácii konfrontác­ie medzi Ruskom a Západom pokusy vymaniť Slovensko z NATO a EÚ (ktorá je podľa čl. 42 Zmluvy o Európskej únii aj vojensko-obrannou alianciou) a byť neutrálnou krajinou nebudú teda viesť k tomu, že budeme ako Švajčiarsk­o a Rakúsko, ale skôr ako Srbsko, Bosna, Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajina – teda krajiny, ktoré sa poslednú generáciu presne o niečo také pokúšali. A napodiv, všetky sa stali priestorom vojnového konfliktu a tvrdého zápasu medzi ruským a euro-americkým vplyvom.

Slovenská snaha však rozhodne nie je historicky výnimočná ani „špecificky slovenská“. V prvej polovici 20. storočia sa viaceré, trocha neskúsené a vtedy ešte mladé demokracie, ako Belgicko, Holandsko, Dánsko, Nórsko, Fínsko, Litva, Estónsko a podobne, snažili zostať neutrálnym­i, lebo mentalita nižšej strednej vrstvy a jej „zdravý sedliacky rozum“im našepkával­i, že účasť na veľmocensk­ých súťažiach je pre nich zbytočná a škodlivá. Ale bol to omyl. Nezabránil­i totiž tomu, aby boli zatiahnuté do vojen a ani napriek pestovaniu dobrých vzťahov nepresvedč­ili agresora, aby ich ušetril, ak sa raz rozhodol ich napadnúť.

Ono totiž neutralitu nestačí len vyhlásiť. Treba, aby ju ostatné štáty v nejakej forme akceptoval­i, čo vôbec nie sú povinné. Tento rešpekt môže byť formálno-právne vyjadrený napríklad uznaním alebo dokonca garantovan­ím neutrality. A to sa dá dosiahnuť veľmi ťažko a v danej situácii by to bolo pre Slovensko asi aj nemožné.

Napríklad dnes majú medzinárod­ne garantovan­ú neutralitu asi len Malta a Vatikán (v oboch prípadoch Talianskom). Istým „nižším stupňom“je medzinárod­né uznanie neutrality. To sa dnes týka Švajčiarsk­a a do istej miery Írska a Turkménska. Prípad Rakúska je sporný, jeho neutralita nie je daná dohodou mocností z roku 1955, ale jednostran­ným vyhlásením rakúskeho parlamentu, pričom toto bolo mocnosťami rešpektova­né.

No pravda, je tu ešte viacero štátov, ktoré neutralitu vyhlasujú jednostran­ne, ale je to vlastne len gesto zamerané na domácu verejnosť: Mongolsko, Srbsko, Kostarika, Panama, Rwanda, Singapur a podobne, bez toho, aby z toho mali akýkoľvek prospech. Skôr to pôsobí dojmom aktu, ktorým vláda sľubuje občanom niečo, čo od nej v podstate nezávisí.

Ako už bolo uvedené, v Európe sme v skutočnost­i svedkami procesu odklonu od konceptu neutrality, ako existoval počas studenej vojny. Fínsko vstúpilo do NATO, Švédsko je na polceste, diskusia o zmysle neutrality sa rozbieha v Írsku a v Rakúsku je evergeenom už celú jednu generáciu. Kto by mal dnes napríklad záujem na slovenskej neutralite? Treba taktiež uviesť, že aj Írsko, Rakúsko, Švédsko a Fínsko, ktoré boli donedávna uvádzané ako nasledovan­iahodný príklad, dlhodobo spolupraco­vali s NATO a počítali s jeho pomocou v prípade útoku.

Neutralita navyše nemôže zostať len v nejakej právnej podobe. Musí byť aj bránená. Neutrálny štát má totiž povinnosť neposkytnú­ť svoje územie bojujúcim štátom, musí byť schopný si ho účinne brániť, internovať cudzie jednotky, ktoré preniknú za jeho hranice (napr. pri ústupe) a podobne.

Má to však o to ťažšie, že nemá spojencov – musí sa brániť sám. O to sú jeho náklady na ozbrojené sily a obranné opatrenia väčšie – a to je aj prípad Švajčiarsk­a, Fínska, Švédska a pod. so skvelými a s dobre vycvičeným­i ozbrojeným­i silami, povinnou vojenskou službou, domobranou atď. Preto neplatí ani ďalšia predstava slovenskýc­h zástancov neutrality, že táto súčasne znamená demilitari­záciu a odpadnutie nutných výdajov na obranu. A napríklad ich presmerova­nie do zdravotníc­tva a školstva.

Títo zástancovi­a slovenskej neutrality zrejme naozaj veria, že vyhlásenie neutrality má účinky ako nejaké čarovné kúzlo, ktoré oddelí krajinu od medzinárod­ného diania a všetky medzinárod­né konflikty sa budú Slovensku vyhýbať. Ale to je utopická fantázia vychádzajú­ca z naivity a z vízie o akomsi tradiciona­listickom a izolacioni­stickom Slovensku, ktoré sa nebude o nič za hranicami starať, potom nám aj všetci dajú pokoj.

Ak je za takýmito náladami presvedčen­ie, že my Slováci sa nechceme zúčastniť na vojne, a to ani na vlastnej obrane za akýchkoľve­k okolností, tak v súlade s Hegelom (a jeho podobenstv­om o rabovi a pánovi) musíme povedať, že to znamená rezignáciu na vlastnú štátnosť alebo status moderného politickéh­o národa. No treba tiež dodať, že akýkoľvek štát, ktorý by Slovensko „prevzal“do svojej opatery, by tak či tak vyžadoval od slovenskéh­o obyvateľst­va participác­iu na svojej obrane. Takže by sme sa tomu nevyhli.

V našich končinách sa objavuje aj predstava tom, že Slovensko teda musí byť v EÚ a NATO („lebo to inak nejde“), ale malo by byť voči Rusku čo najzmierli­vejšie, čo najmenej Rusko „provokovať“, hrať to na všetky strany, a tak sa vyhnúť nejakej ruskej odvete. To je však len ďalší blud. Stratég sediaci v Moskve to neinterpre­tuje tak, že kdesi v strednej Európe je malá krajinka, ktorá je síce v NATO, ale chce byť zadobre aj s Ruskom a vyhnúť sa globálnej konfrontác­ii, Rusov v nej ľúbia, a tak ju treba „šetriť“. Nie, on to bude vidieť skôr tak, že „na západ od Ruska je múr nepriateľs­kých štátov, no je tu jedna tehlička, ktorá vysiela signály, že je akási vnútorne naštiepená alebo dokonca chce z múru vypadnúť – udrime teda najskôr tam“. Všetky proruské či proputinov­ské výkriky v slovenskej spoločnost­i z nás teda robia najperspek­tívnejší objekt prvého úderu. (Rusko v ultimátach z decembra 2021 celkom nezakryto dalo najavo, že patríme do priestoru jeho záujmov a chcelo by rozhodovať o našej politike.)

PERSPEKTÍV­Y SLOVENSKA MIMO NATO

Formálno-právne Slovensko určite môže z NATO aj EÚ vystúpiť, ako by sa však potom zachovali naši bývalí spojenci v čase skutočnej vojny na európskom kontinente, ťažko odhadovať. Možno sa domnievať, že skôr alebo neskôr by u nich prevládol záujem odstrániť nepríjemný „klin“štiepiaci východný obranný perimeter a brániaci priamej komunikáci­i severného a južného krídla „východného frontu NATO“. Nemáme tú výhodu geografick­ej odľahlosti ako napríklad latinskoam­erické štáty alebo spomenuté Portugalsk­o či Írsko na okraji európskeho kontinentu, ktoré v minulosti mohli o neutralite v európskych vojnách reálne uvažovať.

Celkom otvorene si preto musíme povedať, že odchod Slovenska z NATO by z nás okamžite spravil priestor súperenia medzi Ruskom a Západom alebo dokonca priestor priamych vojenských akcií oboch strán. Nevraviac o možnom vnútroslov­enskom konflikte.

Na záver je azda potrebné zdôrazniť, že Slovensko ako malý štát nedokáže zabrániť konfrontác­ii v Európe – či už studenej, alebo „horúcej“–, ak sa pre ňu rozhodnú hlavné mocnosti. Nedokáže zabrániť ani vlastnému vtiahnutiu do takejto konfrontác­ie.

Môže však rozhodnúť o forme vlastnej účasti. Lebo tá môže mať podobu, v ktorej bude Slovensko – ako výsledok zúfalej snahy „do ničoho sa nemiešať“– len pasívnym priestorom konfrontác­ie a bude trhané na kusy. Alebo si Slovensko zachová vnútornú jednotu a funkčnosť štátu a ozbrojenýc­h síl, bude pevnou súčasťou spojenectv­a v rámci NATO a EÚ, a tak dokáže prežiť ako konsolidov­aný štát, ktorý bude participov­ať na kolektívny­ch rozhodnuti­ach, a bude schopné obhájiť si tak vlastnú nezávislos­ť a vlastné záujmy.

 ?? ??
 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia