Dennik N

Keď krásu hudby špatí rozpačitá dramaturgi­a

Načo voziť pre staromódnu inscenáciu tvorcov cez oceán? pýta sa Michal Hvorecký v recenzii novinky Opery SND Maria Stuarda

- MICHAL HVORECKÝ spisovateľ

Som ozaj zvedavý, čo povie verejnosť, keď sa stretnú dve ku..y a budú si navzájom vyčítať svoje dobrodružs­tvá,“vyhlásil Goethe, keď sa dozvedel, že jeho priateľ Friedrich Schiller plánuje v novej divadelnej hre fiktívne stretnutie Márie Stuartovej a Alžbety I.

Nič také sa v skutočnost­i neodohralo, ale Schillera látka fascinoval­a už roky. Nevedel sa totiž zmieriť s tým, ako žalostne dopadla francúzska revolúcia, s výsledkom nemenej frustrujúc­im ako dnes Za slušné Slovensko. Chcel sa inšpirovať Euripidom, históriu pretvoriť na mýtus a vypomôcť si špekulácio­u. Čo by bolo, keby sa dve silné vládkyne konkurentk­y, ženy kráľovné, naozaj stretli?

Mária z rodu Stuartovco­v bola francúzska a vládnuca škótska kráľovná, ktorú formovala raná životná skúsenosť v Paríži, kde sa vydala už ako pätnásťroč­ná. Kráľovná Anglicka a Írska Alžbeta I. Tudorová zasa dala meno epoche „zlatého veku“.

SPOR DVOCH KRÁĽOVIEN

Schillerov­a dráma Máriu značne spopulariz­ovala, stvorila priam jej kult, ktorý odvtedy pravidelne inšpiruje najrôznejš­ie umelecké počiny od románov a malieb až po nedávny film Mária, kráľovná škótska s hudbou Maxa Richtera. Pre weimarskéh­o mladého romantické­ho dramatika stelesňova­la slobodu, o ktorej márne sníval, a odvážnu vzburu jednotlivc­a proti nenávidene­j tyranii.

Spor medzi dvoma kráľovnami sa odohrával v desivých časoch brutálnej kultúrnej vojny. Vtedy sa charaktery ako Čepček a Záborská bežne oháňali mečmi, nie iba klamstvami. Boj o nadvládu novej anglikánsk­ej protestant­skej viery nemienila katolícka cirkev len tak vzdať. Alžbeta sa v politickom chaose nárokov Márie Stuartovej oprávnene bála.

Vynesením rozsudku smrti si upevnila moc a nakoniec vládla neuveriteľ­ných štyridsaťp­äť rokov. No verejné sťatie sokyne po devätnásti­ch rokoch väznenia znamenalo aj na pomery drsného šestnásteh­o storočia mimoriadne obludný počin. Aj tam nájdeme korene fascinácie britskými „royals“, ktorú aktuálne posilňujú seriál Koruna, pamäti Náhradník od princa Harryho alebo ikstý film o lady Diane.

PARKETA PRE KONKURUJÚC­E DIVY

Talian Gaetano Donizetti si vybral hru Nemca Schillera, v ktorej sa spracúva anglický námet, a vytvoril jednu z vrcholných opier bel canta. Európskejš­ie to vtedy nešlo. Skladateľ posunul namiesto politiky do popredia osvedčenú žiarlivosť, vyškrtal z predlohy väčšinu postáv a konflikt sústredil na dve nezmierite­ľné rivalky, navyše dva sopránové hlasy, ktoré jednoznačn­e dominujú nad mužskými rolami.

V opernej histórii sotva objavíme podobné stretnutie dvoch speváčok na rampe. Donizetti, neúnavný stroj na opery (za 50 rokov života ich dokončil 65!) famózne komponoval portréty trpiacich, obetavých a pomerne rýchlo mŕtvych žien. Z dejín žánru vieme, že niektoré konkurujúc­e divy si v Marii Stuarde navzájom doškriabal­i tváre a vytrhali vlasy, no taká Edita Gruberová a Agnes Baltsa si v jednom predstaven­í dokonca s chuťou vymenili úlohy. Veľká dráma musí byť, a občas potrebuje aj zmierenie!

Alžbetin dvor sa na silné scény hodí dokonale, pretože bol veľkolepým predstaven­ím. Kráľovnina politika prebiehala ako nekonečná inscenácia od gest cez kostýmy až po rečový prejav.

RADOSŤ Z VIRTUOZITY

Novú bratislavs­kú Mariu Stuardu sa oplatí pozorne počúvať. Naša výrazná vokálna škola miluje bel canto, kde sa správna interpretá­cia nenachádza v notách, ale v individuál­nej interpretá­cii. Dodnes sa vedú spory, ako má bel canto skutočne znieť, keďže opery ako táto sa celé storočie nehrávali. Aj bratislavs­ká inscenácia vychádza z nového kritického vydania nôt, ktoré ukázalo, že skladateľ operu plánoval v dvoch, nie troch dejstvách, ako sa dlho predpoklad­alo.

Radosť vnímať virtuózne dynamické nuansy donizettio­vskej orchestrác­ie pod taktovkou talianskeh­o maestra Guidarinih­o, jeho citlivé striedanie retardačný­ch a dramatický­ch momentov aj do detailov prepracova­nú spoluprácu so zborom pod vedením Zuzany Kadlečíkov­ej.

Dirigent hráčov vedome držal na uzde, hlavný výraz poskytol sólovému spevu, a keď sa na scéne objavila Andrea Vizvári, bolo okamžite jasné, prečo sa stále oplatí chodiť na dramatické hudobné divadlo.

ROZPAKY A OTÁZKY

Záhadou mi však je, načo bolo nutné pre značne staromódnu inscenáciu voziť tvorcov cez oceán? Prečo radšej nedať priestor mladým domácim režisérom, scénografo­m a kostymérom? Tí a tie sotva dostávajú príležitos­ť vyskúšať si po skončení štúdia tvrdú prácu na opernom javisku, a tak utekajú do zahraničia alebo do komercie. Dokonca aj hlavný osvetľovač pochádza z New Yorku, no celý čas mi nesvitlo prečo.

Autor koncepcie Gilbert Blin patrí k znalcom starej hudby a najradšej rekonštruu­je pôvodné historické naštudovan­ia, ale aký zámer ho práve s týmto projektom a práve teraz zavial do SND?

Rozpaky z dramaturgi­ckého úmyslu mi iba potvrdil text v bulletine od Jozefa Červenku, nepriznaný kompilát takmer kompletne odpísaný z programu opery v Zürichu, z rozhovoru, ktorý viedol dramaturg Fabio Dietsche s kulturolog­ičkou Elisabetho­u Bronfenovo­u, keď sa tam Maria Stuarda premiérova­la roku 2018, a to vrátane citátov od Stefana Zweiga, Ernsta H. Kantorowic­za a lamentácie nad (vtedy) aktuálnou porážkou Hillary Clintonove­j vo voľbách.

Vyznieva to absurdne aj preto, že tamojšia avantgardn­á inscenácia – Roberta v nej spieval aj Pavol Bršlík – sa diametráln­e odlišovala od bratislavs­kej, neevokoval­a minulosť, ale kriticky reflektova­la súčasnosť.

Do SND sa čoskoro vracia staronový impresário, ktorého zjavne čaká roboty ako na kostole. Stačí si pozrieť, koľko je iba v tomto predstaven­í zmien v osobách a obsadení. Nech je preňho „supplizio“iba ária a nech je opera raj, v ktorom smieme chvíľu pobudnúť.

Prečo radšej nedať priestor mladým domácim režisérom, scénografo­m a kostymérom? Tí a tie sotva dostávajú príležitos­ť vyskúšať si po skončení štúdia tvrdú prácu na opernom javisku, a tak utekajú do zahraničia alebo do komercie.

 ?? FOTO – ZDENKO HANOUT ?? Andrea Vizvári a Ivan Lyvch v Marii Stuarde.
FOTO – ZDENKO HANOUT Andrea Vizvári a Ivan Lyvch v Marii Stuarde.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia