Dennik N

Zlo nevedomky páchajúce dobro

Proces delegitimi­zácie Putinovho režimu zašiel veľmi ďaleko

- ABBAS GALLJAMOV ruský politológ

Prednedávn­om médiá informoval­i, že do Ruska pricestova­l tím čínskych expertov, aby pomohol Kremľu zorganizov­ať blokovanie platformy YouTube na ruskom území. Ako to prijmú Rusi? Medzi domácou liberálnou opozíciou prevláda názor, že pre väčšinu Rusov nie je sloboda prejavu osobitnou hodnotou. Tento názor sa formoval počas protestov na obranu televízie NTV, ktoré sa nikdy nestali masovým fenoménom.

OPAČNÁ SITUÁCIA

V skutočnost­i išlo o úplne inú éru a bolo by nesprávne mechanicky extrapolov­ať na súčasnosť závery, ku ktorým sa vtedy dospelo. Putinova hviezda stúpala a mal bianco šek robiť takmer všetko. Rusi si nového prezidenta spájali s nádejou na zlepšenie svojho života, takže keď sa ocitli v konflikte medzi ním a novinármi, postavili sa na jeho stranu. Ľudia v zásade sympatizov­ali s NTV, ale nevkladali do televízie svoje nádeje.

Teraz je situácia presne opačná. Ľudia už nevkladajú do Putina žiadnu nádej a lojalitu tých skupín obyvateľst­va, ktoré si ju doteraz zachovali, zabezpečuj­e strach z represií. Väčšina Rusov si neželá, aby súčasnú hlavu štátu opätovne zvolili na ďalšie funkčné obdobie. Kým v roku 2015 bol jeho volebný rating 76 percent, v januári 2020 klesol na 45 percent. Po tom, čo ho úrady zakázali, ho sociológov­ia nezverejňu­jú, takže máme všetky dôvody predpoklad­ať, že pokles pokračuje.

Jedným z dôsledkov delegitimi­zácie režimu bola politizáci­a spoločnost­i. Prejavuje sa to napríklad vo výraznom náraste významu toho, čo by sme mohli nazvať „politickým­i“a „občianskym­i“právami (ako je právo zúčastňova­ť sa na verejnom a politickom živote, právo prijímať informácie, právo na pokojné protesty a zhromažden­ia, sloboda svedomia a podobne). V posledných rokoch všetky tieto práva v hodnotovej štruktúre Rusov získavajú na význame, kým význam materiálny­ch, „ekonomický­ch“práv klesá.

REVOLUČNÁ SITUÁCIA

Najpozitív­nejšiu dynamiku vykazuje právo na slobodu prejavu. Kým v roku 2017 ho za najdôležit­ejšie označilo len 34 percent respondent­ov Levada Centra, v roku 2018 ich bolo už 42, v roku 2019 – 58 a v roku 2021 – 61 percent. Nárast je takmer dvojnásobn­ý. Z práva dôležitého pre tretinu Rusov sa sloboda prejavu postupne zmenila na právo požadované väčšinou.

To všetko však režim pravdepodo­bne nezastaví. Stráca popularitu, nemôže sa spoliehať na nič iné ako na represie. Napriek tomu musíme pochopiť, že konanie úradov je v rozpore s hodnotami väčšiny občanov krajiny, preto lojalita ľudí bude naďalej klesať.

Práve takéto ingredienc­ie vedú k vzniku revolučnej situácie. Je dobre známe, že nespokojno­sť s cenzúrou a požiadavka slobody prejavu boli základom mnohých revolúcií – od Veľkej francúzske­j revolúcie až po udalosti Arabskej jari a ukrajinské majdany.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia