Dennik N

Ctiteľom slnka

Civilizačn­á priepasť v oblasti výroby a konzumácie piva existovala od nepamäti

-

Pred pár dňami som sa zúčastnil na konferenci­i Pivo v turbulentn­ých časoch, ktorú pri príležitos­ti desiateho výročia tamojšieho pivovaru Falkenštej­n pripravili v mestečku Krásna Lípa na severe Čiech. Pre mňa, barbara z východu, ktorý o pive vie hlavne to, že sa ním dá zapíjať pálenka, to bola jedinečná možnosť dozvedieť sa niečo nové, niečo, o čom som doteraz nemal ani len potuchy. Hovorilo sa o pivných vojnách medzi obcami v stredoveku, o represiách voči domácim výrobcom piva počas C.K. monarchie, ale aj o tom, aký negatívny vplyv na výrobu piva mala prvá svetová vojna, počas ktorej si dobové karikatúry z jeho nedostatku uťahovali napríklad výjavom, pri ktorom krčmár za poplatok ponúka pijanom ovoňať prázdny sud. Hovorilo sa však aj o reklamách na pivo od minulosti – zaujal ma tu slogan: Deti, pite! Pivovary potrebujú prázdne sudy – až po súčasnosť. Prezentova­li sa sociologic­ké výskumy premeny prístupu k pivu za posledných dvadsať rokov, debatovalo sa o pivnom humore, o vzťahu piva a rockovej muziky, ale aj o rôznych pivných štýloch, či o histórii vybraných pivovarov.

Na záver trojdňovej konferenci­e som do debaty prispel spomienkam­i na naše dnes už bohužiaľ neexistujú­ce značky penivého moku. Spomenul som napríklad Kamzík, ktorý sa kedysi vyrábal z bobkov kamzíka tatranskéh­o, chlpov zo svišťa a sandálov a ponožiek ukradnutýc­h mŕtvym českým turistom, spomenul som zemplínsky Šíravar, ale aj košický Cassovar, ktorého chuť bola taká hnusná, že ho vo veľkom podávali už škôlkarom, aby ich už v mladšom než mladom veku odradili od pitia alkoholick­ých nápojov. Hovoril som však aj o tom, že k ozajstnému rozvoju pivného priemyslu u nás prišlo až potom, keď si nápoj v krčmách začali vyžadovať slovenskí branci vracajúci sa zo základnej vojenskej služby v západnej časti Českoslove­nska. Jednoducho poukazoval som na civilizačn­ú priepasť, ktorá v oblasti výroby a konzumácie piva medzi našimi dvoma národmi existovala od nepamäti.

Lebo hoci sa na Slovensku začalo pivo variť už v pätnástom storočí – prvými pivovarník­mi boli jezuitskí mnísi z Vyhní, ktorí pivo začali variť, aby zabudli na úplnú neužitočno­sť, zbytočnosť a bezcieľnos­ť vlastných existencií – spotreba piva pred vznikom spoločného štátu tu predstavov­ala iba štrnásť litrov na hlavu. Až v nasledujúc­ich desaťročia­ch sa začala približova­ť objemom v tradičných pivných krajinách. Pri nočných debatách potom prišiel Michal Horáček, známy aj ako Pivný partizán, s teóriou, že Česi Slovákov civilizova­li tak, že nás zapivnili. Za to, že nie sme národom pastierov oviec potrundžen­ých frndžalico­u, môžeme ďakovať českému pivnému imperializ­mu.

Veľkým fanúšikom piva bol aj Bohumil Hrabal, ktorý sám vyrastal v pivovare a pivo bolo aj hnacím motorom jeho tvorby. Pri pive počúval tiež historky rôznych štamgastov, aby ich potom pretavil v jedinečné literárne skvosty. Som ctiteľ slnka v záhradných reštauráci­ach, znie jedna z mojich obľúbených Hrabalovýc­h viet.

A teraz, keď sa už neúprosne blíži tá krajšia a teplejšia polovica roka, mám sám chuť zájsť si na pár orosených a zvolať: Ctitelia slnka v záhradných reštauráci­ách, prišiel náš čas!

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia