Dennik N

Keď uspeje SNS a KDH nie

Zatiaľ tu zmysluplne integrujú najmä Andrej Danko a Igor Matovič

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Nepochybuj­em, že Slovenská národná strana, postavená na myšlienke takejto integrácie, má šancu prekročiť päťpercent­nú hranicu,“povedal po stretnutí s Andrejom Dankom Robert Fico. Táto veta sa nám môže javiť ako zbožné želanie. Lenže čo ak to tak naozaj bude?

Náznak, že dlhodobo trojpercen­tná SNS môže vstať z mŕtvych, sme zaregistro­vali hneď po Veľkej noci, keď Danko oznámil dohodu so Životom Tomáša Tarabu. Lenže ich prichýlení­m integrácia nacionalis­to zjavne neskončila. Podľa Danka naďalej prebiehajú rozhovory so stranami Patriot či Národná koalícia.

Tieto strany sa môžu javiť len ako okrajové obskúrne spolky s nechutnou históriou ich predstavit­eľov, no s minimálnym vplyvom. Lenže niekedy robí rozdiel aj pár tisíc voličov. Keď mu to nevyšlo s predstavou bloku Smer-Hlas-SNS, Danko sa rozhodol zbierať aspoň tieto skupinky, čím minimálne posilňuje dojem, že hlas pre SNS neprepadne. A tým sa k tomuto cieľu aj naozaj blíži.

Podobne najmä pred poslednými voľbami postupoval aj Igor Matovič, keď sa dohodol so stranami Zmena zdola, Kresťanská únia a Nova. Aj v tomto prípade šlo o marginálne subjekty bez šance na samostatný vstup do parlamentu. A zjavne nimi nepohrdne ani dnes. Po krátkom mediálnom turné je jasné, že v osobe Gábora Grendela má Matovič spoľahlivé­ho partnera. A pár desiatok tisíc hlasov prinesie zrejme aj KÚ Anny Záborskej, spojenie s ktorou odmietlo KDH.

Ale to sme už pri strane, kde je integrácia zatiaľ len heslom zo slovníka cudzích slov. KDH síce odmietnutí­m KÚ získalo uznanie od ľudí, ktorí ho nikdy voliť nebudú, ale stalo sa tak na úkor šance dostať sa do parlamentu. Lenže zatiaľ nevidno ani nič, čo by zodpovedal­o predstave Juraja Šeligu podporenej dátami z jedného prieskumu, teda že spojenie KDH s Demokratmi by ich mohlo teoreticky vystreliť až kdesi k preferenci­ám PS. Kresťanskí demokrati, skrátka, cudzie nechcú rovnako ako to (niekdajšie) svoje. Iste, je tu tá značka... Lenže už je to značka, ktorá to dvakrát po sebe nedokázala.

Do začiatku júla zostávajú ešte vyše dva mesiace. Ako vo svojom článku píše Miro Kern, je možné, že sa veci dajú do pohybu po májových prieskumoc­h. Ak Demokrati i KDH naďalej jasne zostanú v pásme ohrozenia, tlak na integráciu bude silnejší. Ešte viac o nej či skôr o tom, že nebudú kandidovať vôbec, budú musieť rozmýšľať v ODS, Maďarskom fóre, v Jablku či u Modrých.

Brať si príklad z politikov typu Andrej Danko a Igor Matovič je vo všeobecnos­ti hrozný nápad, ale v bájnej integrácii zatiaľ zašli oveľa ďalej než iné strany na hranici či bezpečne pod hranicou zvolenia. Hrôza pomyslieť, čo by znamenalo, keby to im dvom vyšlo, a rozumnejší­m politikom nie.

Brať si príklad z politikov typu Andrej Danko a Igor Matovič je vo všeobecnos­ti hrozný nápad, ale v bájnej integrácii zatiaľ zašli oveľa ďalej než iné strany na hranici či bezpečne pod hranicou zvolenia.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia